[X3 TC] poprawa wydajności patch 2.1?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

vonski1985
x4

[X3 TC] poprawa wydajności patch 2.1?

Post by vonski1985 »

Założyłem nowy temat ponieważ nic podobnego nie znalazłem a to trochę inne pytanie. Od dawna jestem szczęśliwym posiadaczem X3 Reunion nigdy nie żałowałem i nie będe żałował każdej złotówki wydanej na oryginał tej gry:) Jednak pytanie dotyczy czegoś innego. Pojawił się X3 TC i pojawiły się wątpliwości. Mam już starego dość lapka Core Duo 1,66 , X1300 i 2Gb Ramu. W X3 R grało mi się miło i przyjemnie przy znośnych ustawieniach. Teraz zastanawiam się na kupnem X3 TC. Ściągnołem sobie (tylko proszę fani gry nie bulwersujcie się ) pirata X3 TC z neta żeby zobaczyć jak to funkcjonuje z łatka 2.0 i powiem szczerze że przy rozdziałce 1280x1024 i detalach MED w Herrons Nebula mam średnia liczbę klatek 23-40 to samo w Argon Prime ale już w Home of Light to już 13-15 , aż się boje pomysleć co by było w Sizewell gdzie przeważnie jest duży ruch albo przy innych ruchliwych sektorach. Moje pytanie do użytkowników gry z łatka 2.1 czy poprawia ona wydajność gry??? nie spodziewam się poprawy 20fps bo wiem że sprzęt mam słaby ale poprawa rzędu 5-6 fps mnie zadowoli. Gothica 3 grałem na 20-23 fps w srednich i wysokich ustawianiach i skończyłem go 2 razy choć wiadomo że G3 słynał z niezoptymalizowanego kodu;) Proszę o odp. X3 TC i tak kiedyś kupie choćby po to by ją mieć , jak dla mnie pozycja obowiązkowa na półce!!! ale jeśli dałoby się znośnie grać/trochę po męczyć kupiłbym ją już teraz. Proszę koledzy fani serii X odpowiedzcie.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Problem jest w tym, ze ta gra wymaga potwornej pamieci ram. Ja tez mam 2 GB, ale przy wlaczeniu gry (system razem z innymi wlaczonymi rzeczami zajmuje 550 MB) nagle gra zabiera caly wony RAM + podbiera czesc od systemu. Nie wiem co jest tego powodem. Ja mam stara grafike GF 7800 GTX, ale nowa plyta i nowy procek (Quad 9400) i czasami mam takie numery, ze gra sie wiesza na kilkanascie sekund, a przy wiekszej walce czesto rwie. Poprawka 2.1 wnosi do gry kilka nowych misji, ale nie zauwazylem, zeby zmieniala cos w wydajnosci grafiki. Najlepiej jak kupisz gre (poszukaj na internecie, ja kupilem za 55 zl w jednym ze sklepow) i sprawdzisz sam.
Sprawdzales na piracie... ale nie pomyslales, ze gry pirackie czesto maja zwalone silniki? Cracki nie zawsze dzialaja tak jak zostaly napisane, a naruszona struktura gry potrafi posypac ja cala.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja natomiast po instalacji patcha 2.1 zauważyłem poprawę wydajności. Choć tez czasami gra potrafi mi się przyciąć. Ale ja się nie dziwię, nie gram na czystej grze, tylko z kilkoma modami, skryptami, które dodają po kilkanaście dodatkowych statków do gry.
Na przykład taki Xtreme mod do każdego transportowca pirackiego dodaje obstawę złożoną z 20 Blastcaw-ów, 20 Blasclaw-ów prototypów, 20 Elit i 20 Pustułek. Nie wspominając o wielkich konwojach Xenków.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

Mam świadomość tego że system pożera pewne zasoby. Nie zaznaczyłem w moim poście że grę uruchamiałem z wolną pamięcią ok 1,7 z 2Gb , miałem wyłączone wszystkie zbędne usługi , zapore z poziomu services.msc , antywirus a nawet explorera bo to zawsze trochę mega wolnego. Na uwagę zasługuej też fakt że w czasie grania po kombinacji ALT+CTRL+DEL , proces X3TC zajmuje ok 1Gb pamięci tylko. Wiem też o tym że pirat może być o niebo wolniejszy niż oryginał miałem tak gdy sprawdzałem G3. Jednak w przypadku X3 TC nie używam cracka więc nie wiem czy w tym przypadku pirat chodzi zdecydowanie gorzej niż oryginał. Tak na marginesie nie jestem zwolennikiem piractwa , sam jestem informatykiem , projektantem i testerem systemów informatycznych więc mam świadomość ile pracy zajmuje zrobienie takiego cuda jak X3 TC. Poczekam jednak z zakupem na opinie innych. Nie szukam sposobu aby spawić że gra będzie chodzić lepiej bo wszystko co mogłem zrobić z poziomu aplikacji , zrobiłem. Chodzi mi bardziej o opinie i spostrzeżenia osób które z 2.0 przeszły na 2.1 przy słabszych konfiguracjach , bo Ci co maja mocne maszyny nie odczują różnicy tych paru klatek a w moim przypadku to kolosalna różnica. czekam wiec...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Patch 2.1 poprawia wykorzystanie ponad 2 GB pamięci przez grę, gra płynniej przez to działa.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
giby

Post by giby »

Pytanie do Yacek. Na jakim sprzęcie grasz i jakie masz zainstalowane skrypty/mody?
@vonski1985 - mam Athlon Xp 4000 +, system XP i niedawno co wymienioną kartę Radeon 4850 Golden Sample (wcześniejszą GeForce 7900 GT spaliłem - poszły pamięci przy OC).
Mam oryginalnego X3 TC; gram na rozdziałce 1280x1024.
Parę dni temu zainstalowałem łatkę z 2.0 na 2.1, co spowodowało:
- raz na jakiś czas gra się wiesza (najczęściej przy przeskakiwaniu do innego sektora) - aczkolwiek nie wiem na 100% czy to wina łatki, czy zamieszania ze skryptami (patrz niżej)
- walnęły mi moje skrypty, trochę za późno przeczytałem, że łatka nadpisuje pliki (możde to być przyczyna rzadkich zwiechów), przed instalacją 2.1 nie było problemów zawieszania gry
- da się zauważyć lekką poprawę wydajności, ale procesor nie jest już nawet drugiej świeżości i przy zamieszaniu na ekranie oglądam slajdy (zakup karty jest pierwszym krokiem do tak naprawdę wymiany komputera)
- w menadzerze (ale po wcisnieciu alt-ctrl-del) gra nie zabiera mi więcej niż 1GB.
Moja ostateczna konkluzja: X3TC trzeba mieć (na razie porzuciłem dla niej moją ukochaną Civilization 4, a Heart of Iron 2 czeka na biurku nie rozpakowany). Jednak przy ostrym zamieszaniu trzeba mieć lepszy sprzęt (przynajmniej CPU) niż wyżej opisany. Pozdrawiam.
Last edited by giby on Thu, 25. Jun 09, 22:21, edited 2 times in total.
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

Giby załóż topic nowy albo poszukaj podobnego bo Twoje zapytanie wogóle nie jest zgodne z tematem topicku! a nie chce żebyś zaśmiecał i marnował miejsce przeznaczone dla poważnych ludzi którzy mi odpowiadają:P
giby

Post by giby »

Przepraszam. Racja.
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

dziękuje bardzo..
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

vonski1985 wrote:Ściągnołem sobie (tylko proszę fani gry nie bulwersujcie się ) pirata X3 TC z neta żeby zobaczyć jak to funkcjonuje z łatka 2.0
vonski1985 wrote:Tak na marginesie nie jestem zwolennikiem piractwa , sam jestem informatykiem , projektantem i testerem systemów informatycznych więc mam świadomość ile pracy zajmuje zrobienie takiego cuda jak X3 TC.
Napisałbym w tym miejscu, że "winny się tłumaczy" :P .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

nieaktualne;) gra została przezemnie usunięta przed upływem 24h już mam oryginał to nic że się nie da grać:) kiedyś może będe miał lepszy sprzęt to sięgne i wezme z półki , będzie motywacja żeby w pracy brać nadgodziny w projekcie:) z łatka 2.1 gra chodzi lepiej ale nie da się grać przyzwoicie w ruchliwych sektorach:( Temat można zamknąć.
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Wypróbuj mody poprawiające wydajność, znajdziesz kilka tutaj na forum w dziale skryptów i modów. Każdy z nich powinien dać Ci trochę dodatkowych klatek i może nie będzie aż tak źle. Często gram na (chyba) słabszym sprzęcie od Ciebie- Athlon XP 3200+, GF 7600GS na AGP i 2 GB RAM i jakoś daje radę :) Nie wiem jak Ty do tego podchodzisz ale dla mnie to, że czasem przytnie w tych najbardziej obciążonych sektorach to nic strasznego. W większości wypadków i tak spędzam w nich osobiście mało czasu, a misje bojowe biorę w tych w których jest mniejszy tłok z uwagi na przypadkowy ostrzał zaprzyjaźnionych jednostek i stacji przez moją flotę i spadek reputacji z nim związany ;)

Szkoda rezygnować z gry, bo ma naprawdę dużo do zaoferowania. Tym bardziej, że, jak piszesz, masz już oryginał.
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

skrypt lub mod na poprawę wydajoności?? pierwsze słyszę można jakie kordynaty otrzymać??? konkretniejsze niż odesłanie do opcji search:)
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Ja tam odpalałem TC na Sempronie 2800+, GF7300GTS i 1,25 GB RAMu. Cudów nie było ale te 15 fps to wyciągnąłem.
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

vonski1985 wrote:skrypt lub mod na poprawę wydajności?? pierwsze słyszę można jakie kordynaty otrzymać??? konkretniejsze niż odesłanie do opcji search:)
Ogólnie wszelkie skrypty do Tc znajdziesz tu: forum o skryptach i modach, listę skryptów masz tu: Community Script & Mod Download Library for X3: Terran Conflict.
Natomiast bardziej dokładnie to polecałbym:
[SCRIPT] Remove Rocks from Universe *UPDATED* - usunie zaśmiecające sektory kamienie.
No Civilians v2.0 (1x Hostiles) - (X3:TC) - usuwa wszystkie statki cywilne, które co prawda upiększają sektory, ale nie wnoszą niczego do rozgrywki.
Zobacz też na ten mod" [MOD] SS_T's X3TC Performance upgrade, oraz do tego tematu: X3: Terran Conflict Performance Upgrade Index (X3TC PUI).
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Gram z ustawieniami: tekstury med/shadery high + glow, na sprzęcie którego konfigurację podałem we wcześniejszym poście.

Używam:
- Low Poly Roids
- Remove Rocks
- SS_T Performance Upgrade- zmienia tekstury TC na te z Reunion, różnica w jakości grafiki nie jest wielka, a wydajność w wielu przypadkach znacznie lepsza
- Tubeless Complex Mod- usuwa wszelkie rury łączące stacje w Twoich kompleksach
- No Civilians

Linki podał Yacek.

+ CMod- też poprawia w pewnym stopniu wydajność, bo zmienia efekty większości (o ile nie wszystkich) rodzajów broni, w tym flak'ów i FBL, na troszkę mniej "lagujące". Przy okazji zmienia też wiele innych elementów w grze, więc to czy warto go instalować, czy nie jest już kwestią gustu :)

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=241047
Mani_
x2

Post by Mani_ »

vonski1985 wrote:nieaktualne;) gra została przezemnie usunięta przed upływem 24h (...)

Lol, nazywasz się informatykiem? Sorry, ale tu mnie rozbroiłeś...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

W jaki niby sposób rozbroiłem? Coś Ci się nie podoba? Może jaśniej napisz..Pozatym ten lekceważący ton mi się nie podoba , kim jesteś żeby ze mnie drwić kolego.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Mnie też rozbroiłeś tym tekstem "Usunąłem przed upływem 24 godzin"..... Albo jesteś legal albo nie jesteś. 24 godziny nie mają tu nic do gadania.

A wogóle to nie temat na takie dywagacje.
Tematy zamykają moderatorzy po naruszeniu regulaminu. Nie na życzenie.

Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

24 h dotyczy filmow, muzyki itp. Wersje softowe sa przeciez w demach shareware i to jest najwazniejsze w tym temacie. Tutaj 24 h nie ma znaczenia. Shareware masz na pewien okres czasu lub liczbe uruchomien, ktory jest w warunkach przy instalacji. Demo mozesz trzymac ile chcesz, ale ma tak poobcinane funkcje, ze jest tylko... demem.
Jestes informatykiem i nie wiesz jakie prawa dotycza programow, filmow itp? Gratulacje.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”