Przezyc X TREME

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sauron11 wrote:Przydaje się polecieć do sektorów Boronów, sprzedać Merkurego i Odkrywce i kupić Borońską Ośmiornicę dla eksploracji i Delfina dla handlu. Wolniejszy ale znacznie większa 3adownia jak już zarobi się na upgrady. Ja będę szed3 w tym w3aśnie kierunku. :)
No wlasnie. A ja - wstyd przyznac - jeszcze nie odwiedzilem Krolowej. Ach, ta pogon za pieniadzem!

EDIT: Sau, szybki transport tez sie przydaje. Przypomnialo mi sie, jak siedzac w M5 trafilem na misje dla TS (kupa transportu za kupe kasy!!!). Wiec go rozumiesz szybko wolam, ale ta krowa za dlugo sie wlekla i misje wzial ktos inny. Chwile nawet latalem transporterem, zeby znow cos takiego trafic, naiwniak
:lol:
LongOne
x2

Post by LongOne »

ergo --> Dzięki, zajrzę :)

Marcybiskup --> To właściwie trudno nazwać spoilerem... Co innego wskazanie gdzie coś można nabyć - to już by była przesada. Ale chyba nie trudno sobie wyobrazić, że w świecie X istnieje coś takiego jak katalogi handlowe producentów, w których informacje o parametrach się znajdują. Wydaje mi się, że x-treme wystarczająco utrudnia start, aby nie trzeba było kupować sprzętu na ślepo... Ale to tylko takie moje zdanie... Może ja mało hard-corowy jestem :P

Edit: literówka...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

LongOne wrote:Może ja mało hard-corowy jestem
Za mało jeszcze grasz. :wink: Po pewnym czasie będziesz znał parametry technologiczne na pamięć.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

cd X TREME...
Jesli ktos sie nudzi i nie zrobil jeszcze zybt dluzo misji z glownego watku, polecam wybudowanie fabryki w Ore Belt. Po pierwsze, znalazlem tam niezle zrodla rudy i krzemu. Po drugie - od dzis nie narzekam juz na brak akcji :twisted: :twisted: :twisted:

PS A w ogole to prosze wszystkich X-TREMowcow o meldunki. Statystyki i jakas ekstremalna przygoda, inaczej nie wydam ceryfikatu 8) :D
ergo
x3tc

Post by ergo »

no u mnie na razie dosc slabo, na razie utluklem kilku piratow w sektorach paradianskich i zdobylem 3 statki piracke, na koncie mam ok 450K. Planowalem zalozyc fabrke w red-light ale kusi mnie zeby odlozyc ok 700 - 800K , kupic mante i wyposazyc ja w mk3. Z moich obserwacji z poprzednich gier wynikalo ze statki na skryptach auto-trade (zwlaszcza teladi) zarabialy wiecej niz SPP. Robilem tez pare misji z BB , np przed chwila trafilo mi sie dostarczanie zboza do wytworni wodki w Herrons Nebula , za dostarczenie 153 jednostewk w czasie 2 stazur dostalem prawie 60K premii . Zauwazylem tez ze jest to nienajgorsze miejsce do polowania na piratow bo sporo ich przylatuje po "towar" , w dodatku sektor jest wzglednie bezpieczny dzieki argonskiemu tytanowi.

Co do posiadania fabryk w ore belt ... jezli chcecie dam wam namiary na asteroid w ktorj jest 56 jednostek krzemu , co wiecej ta asteroida jest tam zawsze (zawsze byla we wszystkich moich grach) .Przy dobrej dystrybucji zarabia wiecej niz SPP :) Znalazlem tez fajna asteroide z krzemmem (23 albo 26 nie pamietam ) w Rolk's legacy , miejsce w sam raz na kopalnie i fabryke krzysztalow ... noi obok Lucky planets ... kto gral troche w x2 chyba domysli sie ze jest to w pewnym sensie zyla zlota :)

PS:Marzy mi sie tez spp w Akeela's Beacon ... ze wzgledu na ilosc slonc w tym sektorze (nie wiem czy wspolczynnik nie przekracza 300 - wiecie co to oznacza , produkcja enegry cells 2x szybsza niz w przecietnym innym sektorze ) ale ... ech ... dalekosiezne plany ale na razie kasy brak ;)
LongOne
x2

Post by LongOne »

Hmm... No więc raport. Jak na razie żadnych fabryk - bawię się handlem i misjami. Statki 3: wymaksowany Disco, prawie wymaksowany Mercury (to nie ten z misji) i najnowszy nabytek, Sęp (L) - "zrobiony" pod wydobycie minerałów. Po wyekwipowaniu Sępa na koncie zostało niewiele, ale już pierwszy rozdłubany asteroid z krzemem dał 60K czystego zysku :) Mam zamiar na dłużej poświęcić się profesji górnika - zastanawiam się teraz nad efektywnym systemem dystrybucji urobku. Może wydobywać Sępem, a urobek przenosić na Merkurego i zautomatyzować sprzedaż? Szkoda, że nie można wynająć lub zakupić powierzchni magazynowej... Czuję, że do poważnego wydobycia potrzebny będzie jakiś TL :shock: Swoją drogą szkoda, że tak właściwie to nie ma statku idealnego dla górnika. A tak BTW: czy asteroidy się respawnują :?:
Bliższych kontaktów z piratami unikam - oni nie zaczepiają mnie, ja ich. Moje Disco poległo w starciu z Bayamonem, poległo w starciu z pirackim transportowcem... Chyba potrzebny mi cięższy myśliwiec z większymi lufami :x
ergo
x3tc

Post by ergo »

LongOne : NIE WYDOBYWAJ POD ZADNYM POZOREM mineralow w Ore Belt !! Dlaczego ?? ... dowiesz sie po ukonczeniu fabuły :) Rozlupywanie kamyków w tym konkretnym sektorze moze miec fatalne w skutkach konsekwencje ... nie powiem nic wiecej zeby nie uchylic rabka tajeminicy .. Btw , z kopalnia tez proponuje poczekac ... jakis czas :)
LongOne
x2

Post by LongOne »

A niech to! Szkoda... :cry: A kopalni i tak nie zamierzam stawiać - "tymi rencyma" zamierzam się dorobić :) Skoro nie ruszać Ore Belt, to nie - asteroidów sporo wszędzie, w Seizewell mam całe pasmo do rozdłubania. Mniam.
levisq
x3tc

Post by levisq »

Witam szacowne towarzystwo wzajemnej adoracji :)
w weekend ostro walczylem...
Marcy nt. Saizwell znaczy sie zrobilem sobie wycieczke krajoznawcza swoim Disco...
Sorry ze sie nie odzywalem ale niestety jeszcze Netu nie mam w domu... jestem po przeprowadzce...
Sau wlasnie ci wyslalem zrzut ekranu z tym bledem... a i jeszcze dwa bugi znalazlem...

pozdrowionka...
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
levisq
x3tc

Post by levisq »

Re...

Aha co na temat połozenia swojego to wybaczcie ale jestem obarczony total skleroza:P ale szfendam siem kolo tego slijcznego obwazanka:))

pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

ergo wrote:Btw , z kopalnia tez proponuje poczekac ... jakis czas :)
Za pozno!!! Ale nie mow, ze ta kopalnia rozloze sobie rozgrywke :D Najwyzej strace ja pozniej, ale i w to nie wierze. Moze po prostu bedzie ciekawiej? ergo - zadnych spoilerow!!! :twisted:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ok, w sobotę późnym wieczorem zacząłem swoją eXtremalną przygodę :)
Początki oczywiście nie tyle trudne ile nudne, ale po kilku zakupach Ogniw i sprzedaży ich za kilka kredytów sztuka pojąłem, że właśnie ten element gry mi się najbardziej podoba - skrajny realizm kosmiczny (jeśli można tak to nazwać), czyli utrudnienia na max i konieczność podejmowania rozsądnych decyzji. Grałem wcześniej na poziomie średnim i tam jest zdecydowanie za łatwo, a przez to i zaangażowanie w rozgrywkę jest mniejsze :)
Początki to Ogniwa, a po zwiększeniu ładowni do 10 jednostek - także Mięso Wołowe Argnu z przebiciem ok 50 kr. (zysk 100 kr z wyprawy). Misje kurierskie dopiero jak wzmocniony silnik osiągał prędkość minimum 130 m/sek.
Aktualny bilans przy spokojnym handlowaniu i unikaniu zwady:
- 10 godzin i 40 minut lotu.
- około 10 odwiedzonych sektorów
- wykonana pierwsza misja fabuły i zarobek z niej około 20k kredytów (w całości spożytkowane na tuning silnika do prędkości około 320m/sek.) Jeszcze nie wykonuję misji z Ekspresem bo byłoby zbyt łatwo 8) .
- nadal brak laserów, osłon. Zwiększenie pojemności ładowni do 38 jednostek. Niepotrzebnie - misje BBS przynoszą mi teraz większy dochód niż Ogniwa a na misje handlowe i tak potrzeba zwykle TS.
- nadal 500 kr. na koncie (kilka kredytów w gotówce jak zaschnie w gardle- na Argońską Whisky :) - wszystkie pieniądze lokowane w Odkrywce.
- plany na przyszłość: spokojne latanie i podziwianie widoków, czasami jakaś misja, unikanie głównego wątku fabuły, unikanie walki.
- Planowane następne statki: Paranidiański Pegaz, Boroński Delfin, Borońska Ośmiornice (+sprzedaż Odkrywcy)
- Planowana lokalizacja na siedzibę rodu: prawdopodobnie Argon Prime. Czuję się Argonem, więc zamierzam pozostać wierny Federacji :)

Na razie tyle. Do zobaczenia po drugiej stronie bramy :arrow:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Hmm... Skoro już zaszarżowaliśmy na x-treme, to czemu się wzorem Saurona nie powczuwać w postać? Wybór jakiegoś konkretnego sektora na siedzibę/HQ to dobry pomysł :) Mnie tam bardzo podoba się w Red Light...
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
garghgor
x3tc

Post by garghgor »

Ja pamiętam jak zaczynałem grać w ELITE na Commodore 64. Też było x-treme. 100Kr na koncie, lasery pulascyjne i sektor politycznie niestabilny, bez komputera dokującego itp. To były czasy .... :wink: :wink:

Garghgor
Garghgor Ug Nazghorskumm

'Ere we go, 'ere we go throu da kosmos
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sau --> Jak chcesz zdobyc paranidianski statek bez lepszego mysliwca wczesniej? Jest inny sposob, niz eksterminacja piratow? PS dzieki za odzew, Sau

LongOne --> Jestem zafascynowany boronskim swiatem. Nie nie, sam nie jestem osmiornica, ale z pewnoscia jestem dzieckiem sojuszu argonsko-boronskiego. Sierota, ktory stracil rodzine w czasie xenonskiego najazdu na stacje handlowa. Uratowanym przez dobroduszne wodne istoty, ktore mimo biologicznych roznic wychowaly mnie w szacunku dla filozfii, nauki i wszystkich czujacych istot. Nigdy ich nie zapomne. Ale zaden z glownych boronskich sektorow nie bedzie moim domem. Jestem outsiderem - chce znalezc jakis nowy sektor, w ktorym bede mial spokoj, bede mogl podziwiac piekne widoki i czuc sie jak u siebie w domu. Pozdro dla wszystkich ekstremalnie wczuwajacych sie... jutro podam aktualne statystyki
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:Sau --> Jak chcesz zdobyc paranidianski statek bez lepszego mysliwca wczesniej? Jest inny sposob, niz eksterminacja piratow?
No własnie w tym sęk, aby znaleźc sposób na dokonanie tego bez walki. I ja postaram się tak działać aby swój cel osiągnąć :)
ergo
x3tc

Post by ergo »

LongOne wrote:Hmm... Skoro już zaszarżowaliśmy na x-treme, to czemu się wzorem Saurona nie powczuwać w postać? Wybór jakiegoś konkretnego sektora na siedzibę/HQ to dobry pomysł :) Mnie tam bardzo podoba się w Red Light...
a ja jestem paradianskim trojokim bezwzlgednym lupiezca ze sptlitowskim sposobem myslenia i handlowym zmyslem i skapstwem Tealdi :D. Boronow lubie , bo szybko wyskakuja ze swoich statkow :twisted: :twisted: :twisted:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Hmm... Ja to chyba coś z Teladich mam. Wszystko co w przestrzeni się unosi postrzegam jako zasoby gotowe do eksploatacji i sprzedaży. Asteroidy oczywiście są najlepsze, ale sądzę, że w niedalekiej przyszłości zajmę się też wydobyciem kosmicznych much i piratów - to przecież też surowce, czyż nie?

Marzy mi się taka rzecz, której jak na razie w grze nie ma... Otóż przydała by się stacja kosmiczna do postawienia, która pełniła by rolę stacjonarnego HQ/hangaru/magazynu. W sumie taką rolę pełnią TL, ale wolałbym coś bardziej "stałego" - prawdziwą stację kosmiczną, która nie miała by mobilności TL, ale np. silniejsze uzbrojenie obronne. A może popuśćmy wodze fantazji jeszcze dalej: mobilna stacja bojowa! "Fear will keep them in line! Fear of this battle station!" :twisted:
ergo
x3tc

Post by ergo »

LongOne wrote:
Marzy mi się taka rzecz, której jak na razie w grze nie ma... Otóż przydała by się stacja kosmiczna do postawienia, która pełniła by rolę stacjonarnego HQ/hangaru/magazynu. W sumie taką rolę pełnią TL, ale wolałbym coś bardziej "stałego" - prawdziwą stację kosmiczną, która nie miała by mobilności TL, ale np. silniejsze uzbrojenie obronne. A może popuśćmy wodze fantazji jeszcze dalej: mobilna stacja bojowa! "Fear will keep them in line! Fear of this battle station!" :twisted:
no to po ptostu twoim marzeniem jest albo Paradianski Herkules albo Splitowski Słoń. Oba niezle opancerzone, trzymaja ok 30 statkow m5/m4/m3/ts/tp, niezle ladownie, a Slon po upgrade'dzie porusza sie z predkoscia 300m/s i we wszystkich TL mozna zamontowac jump/drive. Oczywiscie jak to splitowskie i paradianskie statki, rowniez ich TL sa uzbrojone po same zeby. Ja czuje ze jeden taki bedzie moim pierwszym wiekszym zakupem zaraz po Osprey'u :twisted: . Ludzie wykorzystuja intensywnie te statki do masowego "gornictwa" zarowno do asteroidow (kupuje sie kilka delfinow do automatycznego zbierania rozlupanych asteroid) jak i do pacyfikacji piratow (lapiemy klkanascie statkow, ladujemy na poklad, jump do stoczni i do sprzednia, jump do splitow , piloci do sprzedania :twisted: itd ...) :D
LongOne
x2

Post by LongOne »

Żaden tam Słoń czy Herkules :) Dobrze zapewne wiesz co mam na myśli - wielką stację, poruszającą się baaardzo powolutku, kosztującą tyle co cała flota niszczycieli i zdolną jednym strzałem... wiadomo co :P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”