X3: Terran Conflict - PREMIERA 2009

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Kurcze, byłem w MM, byłem w Empiku, a do Saturna było mi jakoś nie po drodze.

Mam nadzieję, że jutro sobie pogram.

Edit (następnego dnia):
Wydaje mi się, że Wrocław jest chyba lekko w tyle bo nie było
TC ani w Saturnie, ani w MM, ani w Empikach :(
jb24
x3tc

Post by jb24 »

Panowie żeby już nie zakładać kolejnych postów gdzie w TC mogę wykonywać zadania ? w Reunion po zadokowaniu było coś takiego jak biuletyn informacyjny na którym czasem pojawiały się jakieś zadanka a w TC dokuje do bazy i coś nie mogę znaleźć takie opcji
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Są takie małe ikonki przy niektórych statkach i stacjach - na tych statkach/stacjach znajdują się różne osoby, po naciśnięciu przycisku komunikacji i wybraniu osoby z mała ikonką pojawi się opcja zapytania o pracę.

Edit: z tego co wiem, jeśli grasz jako Terran Defender to do czasu wykonania pewnej fazy w 1 misji terran, misje dodatkowe są zablokowane.
Last edited by mr.WHO on Wed, 29. Apr 09, 18:32, edited 1 time in total.
jb24
x3tc

Post by jb24 »

mr.WHO: wielkie dzięki za info i szybką odpowiedź wiedziałem że te ikony z czymś się muszą wiązać skoro ich w reunion nie było :wink: myślałem że to tylko oznaczenia korporacji handlowych [/b]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A to nie lepiej było zajrzec do instrukcji? Tam jest to opisane, nie trzeba od razu pisać na forum, ale widocznie komuś łatwiej tu napisać niż przeczytać samemu w instrukcji.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
ergo
x3tc

Post by ergo »

Yacek wrote:A to nie lepiej było zajrzec do instrukcji? Tam jest to opisane, nie trzeba od razu pisać na forum, ale widocznie komuś łatwiej tu napisać niż przeczytać samemu w instrukcji.
nie wierze, Yacek, chyba pierwszy raz nie odesłałeś kogoś do FAQ czy innego mamuta :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

O szczegółach gry to lepiej jest zakładać nowe wątki, a nie pisać tylko w tym o wszystkim. Po to służy forum, niech się na nim coś dzieje :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
jb24
x3tc

Post by jb24 »

bo kolega Yacek coś mnie chyba nie lubi, dlatego tak się denerwuje :P a co do nowych wątków masz Sauron11 rację i sorry, że jako kolejny załadowałem z czymś tutaj ludzie mogliby łatwiej znaleźć coś gdyby było w oddzielnym temacie, na a co do pytania o wszystko chyba dobrze, że wszelkie możliwe objaśnienia znajdą się na forum a nie tylko w instrukcji, jeżeli byśmy tak do sprawy podchodzili to może od razu zamknąć działy z problemami i walnąć odnośnik do instrukcji wydaje mi się, że to dobry znak, kiedy ktoś chce przedyskutować problem z innym nawet jak jest niewielki no, ale jak kogoś denerwuje no to sorry postaram się mniej pisać :wink: mimo wszystko dzięki dla wszystkich za pomoc i za cenne uwagi Yacek
ergo
x3tc

Post by ergo »

jb24 wrote: wydaje mi się, że to dobry znak, kiedy ktoś chce przedyskutować problem z innym nawet jak jest niewielki no, ale jak kogoś denerwuje no to sorry postaram się mniej pisać :wink:
jb24, pisz śmiało, pytaj, onegdaj bywało tu tak że wszystkich witało się z otwartymi rękami (no, chyba że ktoś ewidentnie piracił grę :) ) - zakładaj nowe wątki i niczym się nie przejmuj :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Szczególnie nie przejmuj się postami Yacka :P.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

jb24 wrote:bo kolega Yacek coś mnie chyba nie lubi, dlatego tak się denerwuje
Sorry, nie mam nic osobistego do Ciebie. Będziesz miał problem pomogę jak każdemu. Jednego tylko czego nie lubię to lenistwa. Jeśli coś jest opisane instrukcji to zawsze będę pisał każdemu: przeczytaj sobie w niej. Włożysz tyle samo wysiłku co ja, a przy okazji może jeszcze coś inne znajdziesz.

A co do FAQ, pisałem już, będą tam tylko odpowiedzi na pytania, na które odpowiedzi nie znajdują się właśnie w instrukcji, nie mam zamiaru jej tu przepisywać.

Tak samo nie lubię pytań typu: mam w grze przycisk A, co się stanie jak go nacisnę? A co, nie łaska samemu nacisnąć i zobaczyć? Boisz się? A z domu tez boisz się wychodzić?
Jeśli coś można sprawdzić samemu to czemu tego nie zrobić? Pytanie warte odpowiedzi pojawia się dopiero w momencie, kiedy ktoś naciśnie ten przycisk A i nie zadziałał, albo zadziałał, ale nie tak jak powinien. Wtedy chętnie pomogę.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Yacek wrote: Tak samo nie lubię pytań typu: mam w grze przycisk A, co się stanie jak go nacisnę? A co, nie łaska samemu nacisnąć i zobaczyć? Boisz się? A z domu tez boisz się wychodzić?
Jeśli coś można sprawdzić samemu to czemu tego nie zrobić? Pytanie warte odpowiedzi pojawia się dopiero w momencie, kiedy ktoś naciśnie ten przycisk A i nie zadziałał, albo zadziałał, ale nie tak jak powinien. Wtedy chętnie pomogę.
Amen bracie!
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Wracając do tematu...
Premiera premierą....a na mojej wsi dno...Media, Auchan, Empik, Saturn ZERO....a taką miałem nadzieje na dobrze spędzony nieprzespany weekend... :oops:
A mogłem kupić w pre-orderze jak niektórz...ech... :cry:
Pozdro...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

We Wrocławiu to samo :(
rolnik_pl
x3tc

Post by rolnik_pl »

W Poznaniu jest już od wtorku w Saturnie
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Yacek wrote:A to nie lepiej było zajrzec do instrukcji? Tam jest to opisane, nie trzeba od razu pisać na forum, ale widocznie komuś łatwiej tu napisać niż przeczytać samemu w instrukcji.
Oki, to i ja dodam swoje trzy grosze, tym bardziej po późniejszych postach. Wg mnie dobrym podejściem na forach jest reguła: jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie chcesz pomóc, też nie pisz. A swoje niezadowolenie albo zły humor zostawiaj w domu zanim wejdziesz na forum. Spoko, inni odpiszą; na szczęście są tacy, którzy chętnie pomogą pytającemu, niezorientowanemu, niezależnie od tego czy dana rzecz jest w instrukcji, faq czy jeszcze gdzieś indziej. Ustawiczne kierowanie pytających do instrukcji czy faq powoduje, że forum jako miejsce do wymiany opinii, przestaje mieć rację bytu. Może lepiej od razu je zamknąć, FAQ wrzucić na stronę www i będzie po sprawie - nikt nie będzie już zawracał gitary pytaniami denerwującymi tzw. "doświadczonych" tudzież "zorientowanych". :|
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No i tu się różnimy w podejściu do tych spraw. Wg mnie każdy powinien wykazać minimum własnej inicjatywy przed zadaniem pytania na forum. Polega to na sprawdzeniu czy rozwiązania nie ma w instrukcji, czy może już ktoś zadał takie pytanie na forum, a ktoś inny już na nie odpowiedział. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie w instrukcji, ani na forum, zadaje pytanie, może ktoś będzie wiedział.
FAQ powstało po to by zgrupować w jednym miejscu najczęściej zadawane pytania, wraz odpowiedziami na nie.
Jak wyglądałoby forum gdyby co piąty temat to było to samo pytanie? Czy ktoś miałby ochotę odpowiadać na to samo pytanie piąty, dziesiąty raz?
A czy odpowiedzi w stylu: zobacz do FAQ#xx są złe? Wszak wskazują od razu na konkretną odpowiedź na konkretny problem. Przy okazji ktoś otrzymawszy taką odpowiedź wejdzie do FAQ, może przeczyta więcej niż odpowiedź na swoje pytanie i stanie się bogatszy w wiedzę.
Jeśli jednak wszyscy, którym w ten sposób odpowiadałem czują się urażeni moja odpowiedzią, jej formą i treścią, to przepraszam.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Załóżcie nowy watek może, co? Miało być premierowo, a wyszło jak zwykle...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Premiera już była, więc należałoby chyba zamknąć wątek :roll: .
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Powiedz to sprzedawcom we Wrocławiu, 2 maj, a TC ani hu hu.
Last edited by mr.WHO on Sat, 2. May 09, 23:08, edited 1 time in total.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”