Można powiedzieć, że jestem w stanie rozpocząć współpracę z Kompanią, ale... nie wiem, czy w to wchodzić.
Wchodzić, wchodzić!
Jak czytam wasze wypowiedzi, to prawie nic z nich nie rozumiem...

jakieś WK, WFWK... WTF??
WK - Wolna Kompania, WFWK - Wszechświatowe Forum Wspierania Kolonizatorów (chyba; w razie czego koledzy z WFWK poprawią

), WTF - hmm, no tego nie będę tłumaczył

.
Jakie są "dobra startowe" (o jakiejś SPP chyba czytałem)
Dokładnie - dostajesz nowiuteńką SPP w najlepiej nasłonecznionym sektorze wszechświata, czyli Akeela's Beacon. Ponadto masz dostęp do funduszy zgromadzonych na koncie Kwatery Głównej Wolnej Kompanii (KGWK), ale tyle ile stamtąd weżmiesz, tyle samo musisz pod koniec tury oddać. Tu zahaczamy o twoje next pytanie:
jakie dokładnie warunki trzeba spełnić przed końcem tury i przesłaniem sejwa
Dokujesz swoje statki (najlepiej do swej SPP) z dezaktywowanymi komendami; statek, którym latasz, dokujesz do KGWK (tam, gdzie dokują statki reszty Braci); na konto KGWK przelewasz dowolną kwotę, tak samo na konto Muzeum. Konto Muzeum istnieje tylko po to, żeby uzbierać fundusze na wyremontowanie Arki. Arka to statek Gonnerów, który można dostać na samym początku gry w MWM.
Jakie są zadania poszczególnych Udziałowców, do czego ta cała akcja zmierza i o co chodzi z tą Arką???
Wiesz już co to jest Arka, a co do zadań, to... zależy. Zależy od tego, co ustalimy na tym forum.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem!