Osobiście jestem przeciwny ograniczaniu ilości fabryk, natomiast bardzo bym nie chciał natykać się na nie WSZĘDZIE gdzie polecę. Przeciwny jestem głównie dlatego, że wówczas nie będzie można wykorzystać wszystkich możliwości, które gra nam oferuje i to mocno ją zuboży.
Sau, jesteś pewien, że również fabryki nieczynne spowalniają grę?
Występowałem już z pewną inicjatywą i pragnę do niej powrócić.
Moje postulaty:
1. Gracz może mieć dowolną liczbę fabryk, lecz, poza wyznaczoną strefą nie mogą one pracować poza turą gracza.
2. Akeela i sektory przyległe (do ustalenia ile) są uznane za Specjalną Korporacyjną Strefę (SKS

)i wyłączone z reguł pkt. 1.
3. Nikt nie może samowolnie stawiać fabryk w SKS.
4. O tym jaka fabryka zostanie postawiona w SKS decyduje Szef, lub osoba przez niego upoważniona.
5. O tym kto wybuduje fabrykę decyduje otwarty przetarg.
A teraz kilka słów o tym jakie fabryki powinniśmy stawiać w SKS. Oczywiście fabryki uzbrojenia i zapewniające fabrykom uzbrojenia surowce. I to w ilościach minimalnych. Przecież już niedługo wszyscy będziemy potrzebować towarów takich jak PDF-y czy tarcze 125MW. A ja NIE ZAMIERZAM korzystać z oprogramowania Gildii Dostawców, uważam że to swego rodzaju cheat. Spokojnie poradzimy sobie bez niego, co zresztą stwarza dodatkowe możliwości.
Przepisy szczegółowe (ale nie bardzo).
1. Fabryki surowcowe (poddostawcy) muszą mieć zaznaczoną opcję nie handlowania z innymi rasami, oraz sprzedaż wyrobów po cenie średniej, zakup dowolnie.
2. Fabryki uzbrojenia muszą mieć zaznaczoną opcję nie handlowania z innymi rasami, oraz sprzedaż wyrobów po cenie Maksymalnej! Zakup dowolnie.
3. Do zaopatrywania fabryk używać się będzie statków załogowych (BPH) w ilości jeden na dwa towary (fabryka posiadająca nieparzystą ilość surowców, np. 5 surowców może zatrudniać 3 statki, a 1 surowiec, 1 statek).
4. Sprzedaż uzbrojenia poza WFWK jest przewidziana, tylko w wypadku nadprodukcji (wyprodukowana ilość będzie większa niż zamówienia pilotów WFWK i Centrali). Wówczas dopuszczalne jest ustawienie opcji, że inne rasy mogą handlować ze stacją. Statków do sprzedaży nie przewiduje się.
5. Stacje surowcowe nie mogą pod żadnym pozorem handlować z innymi rasami.
6. W każdej stacji produkującej uzbrojenie musi być zaparkowany wymaxowany Delfin (zakup na koszt właściciela fabryki), do którego każdy z grających jest zobowiązany przerzucać wyprodukowane uzbrojenie.
7. Każdy składający zamówienie na konkretną ilość uzbrojenia ma obowiązek wpłacić na konto stacji zaliczkę w wysokości 25% wartości kontraktu i odebrać towar (wpłacając na konto fabryki pozostałe 75%) zaraz po zrealizowaniu przez fabrykę zamówienia.
A teraz trochę wyjaśnień.
ad. 1. Ma to na celu zapewnienie opłacalności produkcji.
ad. 2. No, to już jest bardzo opłacalne. A chyba każdy z nas będzie wolał zapłacić więcej za towar niż uganiać się świecie za np. tarczami 125MW?
ad. 3. Testowałem, tyle wystarczy i będzie luźniej w sektorach.
ad. 4. Chyba nie wymaga komentarza?
ad. 5. Jak wyżej.
ad. 6. Chodzi o to by opróżnić sloty (zazwyczaj 2) na gotowe produkty i zapewnić nieprzerwaną produkcję.
ad. 7. Normalne ustalenia handlowe, dające fabryce niezbędny do produkcji zastrzyk gotówki.
Niestety Akeela i okolice zostaną silnie zurbanizowane i będzie tam (mimo ograniczenia liczby statków) trudniej latać, ale po pierwsze korzyści z faktu posiadania własnego źródła uzbrojenia są niewymierne, a po drugie zapewni to, jak przepuszczam, dodatkowe dochody Centrali i rozluźni nieco kosmos (będziemy wówczas inwestować w sektory przyległe Akeela, a fbryk do postawienia sporo...).
Jeśli przestaniecie na mój projekt mogę się wszystkim zająć, od przetargów do projektów urbanizacji poprzez szczegółowe przepisy. I oczywiście potrzebna jest na to Wasza zgoda i odpowiednie prerogatywy od Szefa.
Oczekuję konstruktywnych uwag. I pytań.
Powyższe weszłoby w życie po zakupie przez Centralę Mamuta, dlatego jeszcze raz proszę o hojne dotacje. W chwili zakończenia przeze mnie tury na kontach znajdowało się łącznie 9 mln. Jeśli się zgodzicie na moje postulaty, zobowiązuję się przekazać jeszcze 3-5mln. Ponadto proponuję by kożdy z nas zaciągnął dług u okolicznego nababa

, pilota Saurona, w wysokości umożliwiającej wpłatę 8 mln. każdy (odstetki ustali z pilotem-nababem

każdy indywidualnie), co pozwoli nam na zakup Mamuta z podstawowym wyposażeniem. Oczywiście Mamut ma nam umożliwić hurtowy zakup fabryk.
Sau, jeśli powyższe wejdzie w życie wygląda, że zostaniesz bankierem (mam nadzieję, że nie lichwiarzem

) WFWK