Nie mogę zainstalować X3 pod windows 7 !!! HELP !!!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Vendor
x2

Nie mogę zainstalować X3 pod windows 7 !!! HELP !!!

Post by Vendor »

Jade na Windows 7 64bit i kiedy w końcu dopadłem X3 to sie okazuje że nie mogę go zainstalować. Pojawia się komunikat: "wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu windows. Sprawdź w informacjach o systemie...bla...bla...bla". Próbuje go odpalić ze zgodnością z 2000,xp,vista i doopa psia - totalny brak reakcji. Pomóżcie bo w X2 grało mi się przednio a teraz jak mnie na sentyment wzięło i chciałem dać się pochłonąć X3 to tu taka lipa. A płyta dziewica jeszcze nie śmignięta. Czy ktoś wie co z tym zrobić. Poza powrotem do xp oczywiście
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Wpierw nie wiadomo o ktora gre ci chodzi.
X3:TC bez najmniejszych problemow instaluje sie na Win7 64bit (sam uzywam i wiem). Jezeli nie zainstalujesz ostatniego patcha, to najwyzej Tages moze ci sprawic problemy.
X3:R juz z kolei nie wiem. Czy probowales moze na plycie znalezc plik setup i z prawokliku uruchomic jako administrator? Przy okazji, jezeli masz mozliwosc, to daj pomin (moze problem dotyczy wlasnie instalacji Tages (w takim razie sciagnij najnowsza wersje Tages do 64bit i zainstaluj. Wtedy sprobuj zainstalowac gre.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
Vendor
x2

Post by Vendor »

Chodzi mi o X3 TC, niestety próbowałem również jako administrator i to daje ten sam rezultat - mam sprawdzić wersje i kontaktować się z producentem
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Mam windows7 64 bit i TC normalnie się zainstalowało. Gry nie uruchamiałem, tylko od razu patchowałem do najnowszej wersji. Działa aż buczy.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Vendor
x2

Post by Vendor »

Wydaje mi się, że wiem w czym problem, ale pewności nie mam. Jestem raczej laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne, więc chętnie poznam Waszą opinię. Prawdopodobnie chodzi o napęd który mam w lapie. Nie mogę znaleźć do niego sterów pod Win7 64bit, żeby było ciekawie Dell nie ma nic do zaoferowania nawet pod Viste, a zdanych technicznych to wyciągnąłem tyle że jest to model : "RUJQVA TAJ85UBG SCSI CdRom Device" :? . Więc już wogóle no comprenede. Dzięki za pomoc. Może kiedys sie uda
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Próbowałeś zainstalować nowszą wersję Tages ? Jeśli masz problem już przy instalacji to być może właśnie on go powoduje.

Link: http://www.tagesprotection.com/main.htm?page=5.5.htm

Oficjalny temat traktujący o tym problemie: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=216279
Vendor
x2

Post by Vendor »

NIESTETY nie jest to również Tages. Problem trwa, drivera dalej nima, tylko dla czego nowsze gry hulają bez problemu????
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Moim zdaniem, o ile faktycznie winowajca jest naped, to wina moze byc tego, ze sterownik moze miec problem z obsluga tego zabezpieczenia; ja tak mialem z X3:R - na firmware F05 instaluje sie bez zarzutu, na F06 zacina sie w polowie, albo pod koniec i instalacja nie idzie do koncu i wtedy musialem flashowac firmware do wersji F05.
Niestety ja wiecej pomyslow nie mam. Jak znasz dobrze ang., to napisz do Egosoft lub w podanym wyzej temacie, moze zdolasz uzyskac pomoc.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
marko22
x4

Post by marko22 »

Skopiuj wszystko z płyty do folderu na dysku i próbuj zainstalować. Lub wykonaj kopię i próbuj z Daemona. Uruchamianie oczywiście po aktualizacji do nowej wersji. Przy pierwszym uruchomieniu bez update'u odzywa się tages.
Vendor
x2

Post by Vendor »

skopiowanie na dysk daje ten sam efekt więc juz całkiem zdurniałem, zastanawiam się jeszcze nad deamonem i czy nie byłoby lepiej walnąć obrazu na innym kompie
...walka trwa
jaceqp

Post by jaceqp »

Nie chciałbym tego proponować, ale skoro inne metody na razie zawodzą to spróbuj zaciągnąć jakąś 'lewą' wersję. Wstępnie obojętnie jaką choć najlepiej w w. 2.5 (o ile istnieje działająca najnowsza wersja). Sprawdź czy da się toto odpalić/zainstalować (z reguły będzie pewnie obraz płyty ew. jakiś rip do rozpakowania).

A może jeśli się uda (i masz w win7 maszynę witrualną XP) spróbuj z jej poziomu zapuścić instalkę. Potem może przenieś folder z grą gdzieś do win7 i spróbuj odpalać (wcześniej być może doinstalowując ręcznie tagesa).
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Tages w wersji 2.5 ne istnieje:)
Wczoraj instalowałem ponownie TC i poszło bez problemów. Win7 64bit.
Po instalacji podstawki w wersji 1.4 dograne patche 1.4->2.0->2.5 i działą bez problemu.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
obaryb

Post by obaryb »

Witam.

Ostatnio kupiłem sobie laptoka, zainstalowałem X3: R, patch, Bonus Packa, XTM, BSE, SCS + spolszczenia. Nawet ładnie mi w niedzielę chodził, przejąłem Delfin SF ostrzelany przez Krzaaki i zapisałem po jakichś 2,5 godzinach grania. No i wczoraj mi wyskoczyło, że nie może wczytać save (wywala do pulpitu).

Zacząłem eksperymentować: zacząłem nową grę (na pewno w XTM - był charakterystyczny screen z Afryką i potem komunikat) i zapisałem. Znowu mnie wywaliło. Pokombinowałem z ekranem i rozdzielczością (bez zmian). Znowu uruchomiłem grę (z fabułą tym razem, choć jej nie lubię) i tym razem zniknął XTM, gra chodzi normalnie jako Vanillia (też bez fabuły). Próbowałem zainstalować ponownie XTM - bez sukcesów. Co więcej - znika mi BSE i SCS, chociaż Plugin manager pokazuje, że są.

Mam Samsunga R522-FS03PL: Windows 7 (upgrade z Visty), procek 2 GHz, 4 GB RAM, Grafika ATI Mobility Radeon™ HD4330 (512 MHz), Dźwięk ALC262 HD (High Definition). Myślałem, że będę śmigać (rzeczywiście gra chodzi płynnie) - a tu takie coś.

Dodam, że tak mi się podoba X3:R z XTM, że nie chciałbym z niego rezygnować.

Jeśli macie jakieś pomysły, to będę zobowiązany.
Vendor
x2

Post by Vendor »

Trochę mi się tu nie z tematem wbiłeś, ale moze ktoś ci pomoże.
Ja chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu:
- Wbiłem sie na innego kompa na WinXP, zrzuciłem obraz Nerosem. przekopiowałem i u siebie odpaliłem Deamonem, po instalacji dorzuciłem tagesa, patcha do 2,5, wrzuciłem oryginalną płytę i przechulałem cały dzień. Jak dzis odpalę to mogę uznać problem za rozwiązany.
Nie qmam jednej kwestii, w czym tkwił problem, czy to napęd?? Chłopy jakieś propozycje??? :? :?
P.S. Problem najwyraźniej rozwiązany ponieważ w tej chwili odpalam ikonką z pulpita, bez żadnego deamona, a płyte rozpoznaje w napędzie
HULA JAK ZŁOTO!!!
Bany

Post by Bany »

Normalnie uzył bym opcji na pliku startowym instalatora abu uruchomic go w trybie kompatybilnosci z XP. :) Dodatkowo czy nie masz zainstalowanych jakis emulatorow napedow, jak poweriso? Generalnie organoleptycznie działam na 64bitach w domku wiec to jakis lokalny temat u ciebie.

Pozdro.
shusty

Post by shusty »

Mam identyczny problem, też na 7. Zainstalowałem tagesa i dalej mam ten sam błąd. Zrobiłem też obraz, lecz ten sam problem. Tryb zgodności też nic nie daje.

Ściągam w tej chwili pirata jeszcze i zobacze czy to nie wina płytki, bo czasem więcej kłopotu z orginałami niż piratami.

Dużo czytałem na tym forum o X2 i wiem, że się czepiacie o brak znaczka, ale nie chce wykorzystywać kodu, bo jak gra nie zadziala to poleci na allegro.
shusty

Post by shusty »

Pirat hula, orginał nie :?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”