[X3 XTM] - Orka i inne TL`y
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 XTM] - Orka i inne TL`y
Witam
Pytanie natury ekonomicznej, a mianowicie:
Czy opłaca się kupować TL`y i cz można nimi handlować? Osobiście nie znalazłem żadnej opcji do handlu tymi statkami, a na sam transport fabryk, to raczej zły interes :/
Czy opłaca się kupować TL`y i cz można nimi handlować? Osobiście nie znalazłem żadnej opcji do handlu tymi statkami, a na sam transport fabryk, to raczej zły interes :/
-
Dlaczego zły interes? Ja zawsze kupuję przynajmniej jednego TL-a. Po co szukać wolnego TL-a do wynajęcia? Masz swojego możesz nim dysponować w każdej chwili.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Proponuje kupić Ci Słonia Splitów...
Chyba najszybszy TL i do misji budowania stacji jak znalazł ^^
Obecnie mam ich koło 10, jako magazyny, transport personelu i sprzętu i takie tam... jako doki do opuszczonych statków no i oczywiście transportowania fabryk.
Potraktuj to jako inwestycje na przyszłość... chociaż lepiej po prostu go sobie przejąć abordażem. ;p Wyjdzie Taniej i jak masz Marines'ów z Inżynierią na 100 pkt nawet go przy przejmowaniu nie uszkodzisz ;p
I handlować chyba nie można chociaż z drugiej strony jako transport uzbrojenia np. z Huba do doków działa.
No i można wymieniać towary ze swoimi stacjami za pomocą dronów frachtowych
OFFTOP: ;p
PS. Arana przejąłem z 30% kadłuba i nie wiem czyja to zasługa ale chyba właśnie inżynierów... a podobno miał mieć 10% Osłon ;p
Chyba najszybszy TL i do misji budowania stacji jak znalazł ^^
Obecnie mam ich koło 10, jako magazyny, transport personelu i sprzętu i takie tam... jako doki do opuszczonych statków no i oczywiście transportowania fabryk.
Potraktuj to jako inwestycje na przyszłość... chociaż lepiej po prostu go sobie przejąć abordażem. ;p Wyjdzie Taniej i jak masz Marines'ów z Inżynierią na 100 pkt nawet go przy przejmowaniu nie uszkodzisz ;p
I handlować chyba nie można chociaż z drugiej strony jako transport uzbrojenia np. z Huba do doków działa.
No i można wymieniać towary ze swoimi stacjami za pomocą dronów frachtowych

Spoiler
Show
EDIT: Używałem ich jeszcze jako ruchome bazy transportowe z podpiętymi Springblossomami z teleporterami na pokładzie do zbierania kryształów, mikrochipów w ramach "uzupełnij zapasy" do misji z HUBem
PS. Arana przejąłem z 30% kadłuba i nie wiem czyja to zasługa ale chyba właśnie inżynierów... a podobno miał mieć 10% Osłon ;p
-
Re: X3 XTM - Orka i inne TL`y
Nie można nimi handlować. I tak TL możesz zadokować praktycznie tylko do dwóch rodzajów stacji. Do stoczni i doku zaopatrzeniowego.Yokogato wrote:Witam
Czy opłaca się kupować TL`y i cz można nimi handlować?
Jak już ktoś wcześniej napisał, kup albo przejmij go i zacznij wykonywać misje budowania fabryk. Wbrew pozorom to chyba jeden z najlepszych interesów w X. Za jedną misję możesz zarobić od 1-5 mln. kredytów.Osobiście nie znalazłem żadnej opcji do handlu tymi statkami, a na sam transport fabryk, to raczej zły interes :/
Jak ja buduje fabryki to w jednym czasie wykonuje 2-3 misje na raz.
Konto puchnie dość szybko. Innym sposobem na zarobienie dobrej kasy w krótkim czasie to wożenie pasażerów w TP. Im masz większa rangę handlową, to więcej kasy za misje dostajesz.
Pozdrawiam
-
Po pierwsze w XTM nie ma misji budowania fabryk. Jak i w XTM nie ma misji dedykowanych dla TL.
Bezposrednio tym statkiem nie pohandlujesz. Mozesz zaladowac jego ladownie tanim towarem badz wlasnym surowcem z fabryki i uzywac go jako mobilnego magazynu podczas gdy twoje TSy pobieraja z niego towar i dystrybuuja w sektorze.
W zaleznosci od rasy, kazdy TS sie czyms rozni. SLon jest szybki i ma duzy hangar, jednym slowem lotniskowiec dla ubogich. Albatros jest powolny i bardzo pojemny, ma mozliwosc zamontowania dzial flak, co przydaje sie w walce z drobnica (a zwlaszcza poza setkorem - OOS combat).
Kazdy szanujacy sie gracz powinien miec TL w swojej flocie.
Bezposrednio tym statkiem nie pohandlujesz. Mozesz zaladowac jego ladownie tanim towarem badz wlasnym surowcem z fabryki i uzywac go jako mobilnego magazynu podczas gdy twoje TSy pobieraja z niego towar i dystrybuuja w sektorze.
W zaleznosci od rasy, kazdy TS sie czyms rozni. SLon jest szybki i ma duzy hangar, jednym slowem lotniskowiec dla ubogich. Albatros jest powolny i bardzo pojemny, ma mozliwosc zamontowania dzial flak, co przydaje sie w walce z drobnica (a zwlaszcza poza setkorem - OOS combat).
Kazdy szanujacy sie gracz powinien miec TL w swojej flocie.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Tak tylko sprostuję, kolega napisał, że gra w X3 + XTM, a z tego co mi wiadomo, nie ma w czystej wersji (wraz z modem) misji budowy fabryk
.

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
-
W czystej grze nie.
[ external image ]
[ external image ]
-
Przy uzyciu tego skryptu statek TL moze byc niezmiernie potrzebny.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=232573
ten link odnosi na forum TC, ale ten skrypt powstal oryginalnie pod Reunion i tam tez go znajdziesz. Przydatny zwlaszcza jak zniszczylismy swoja stacje, mozna wowczas "posprzatac" i zgarnac sporo resztek z wraku ewentualnie go odbudowac. Zlomiarski skrypt. Polecam.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=232573
ten link odnosi na forum TC, ale ten skrypt powstal oryginalnie pod Reunion i tam tez go znajdziesz. Przydatny zwlaszcza jak zniszczylismy swoja stacje, mozna wowczas "posprzatac" i zgarnac sporo resztek z wraku ewentualnie go odbudowac. Zlomiarski skrypt. Polecam.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
To samo można w TC osiągnąć przy pomocy Salvage Command Suite V3.28.9, też ma opcję utylizacji wraków statków i stacji i jeden TL na zebranie dobra po utylizacji nie wystarczy.
[ external image ]
[ external image ]