[X3 XTM] EDP, własne HQ i inne sprawy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X3 XTM] EDP, własne HQ i inne sprawy

Post by zwierzu »

Hejka, znowu mam trochę pytań :)

1. Otóż udało mi się podciągnąć sobie reputacje u Ziemian (850+ dokładnie mówiąc) i mam możliwość zakupu EDP oraz ziemskich statków M5 i M4. Jednak w opisie ich uzbrojenia jest pokazane że nie mogą mieć założonych EDP i są fabrycznie uzbrojone w WMP, a identyczne jednostki sterowane przez komputer są uzbrojone w EDP po zęby.
Dlaczego? W jaki sposób można założyć EDP na kupne ziemskie statki?
I czy jest możliwe podmontowanie tej broni do nie-ziemskich statków?
(wciąż nie mogę kupić ThoraMK2 więc latam w LXie)

2. Aktualnie posiadam 30mln kredytów, jedną kopalnię rudy w Priest Rings (tą z misji fabularnych), dwa Demetery Górniki (jeden do zaopatrywania stacji, drugi do handlu sektorowego) oraz Demetera Tankowca XL jako handlarza wszechświatowego. Jestem w trakcie zbierania funduszy na własne HQ (ponad 50mln potrzebne, na własny TL i Stację Handlową). Chciałbym was prosić o radę, w jaki sposób mógłbym przyspieszyć zbieranie kredytów? Jaką stację / fabrykę mógłbym ewentualnie wybudować dodatkowo i gdzie?

Byłbym wdzięczny za każdą radę :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Przeczytaj FAQ#37.
2. Też FAQ#8, a szczególnie podane w tej odpowiedzi linki.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Przykladowe lokacje przynoszace dochod.

Zaczerpniete z http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=99274
1. Wheat Farm in the Wall (your target is Boron so set to 4-5 jumps)
2. Silicon mine in Ore Belt
3. Biogas in Siezwell
4. Shield 1MJ Facility in Argon Prime
5. Stott Spices in Hurron’s Nebula
6. Rastar Oil in Tharkar’s Sun
7. Soyery in Parinid Prime
8. Bofu in Kingdom End (my first and fav)
Posadzilem w ten sposob kilka fabryk i ladnie sie kreci.

Moim ulubionym mimo to jest maly kompleks w Akeelas zlozony z farmy pszenicy i destylarni, potrzeba jedynie ogniw i dystrybutora (jakies M5). Pozniej mozna dolozyc elektrownie z modulem Crystal Free SPP by Serial Kicked (Budowanie kompleksu zywieniowego to jakas pomylka)

Warto tez zalozyc kompleks produkujacy kosmiczne ziele. Dwumodulowy.Wymagajacy tylko ogniw. Ustawic najlepiej gdzies miedzy sektorami gdzie sa bazy pirackie. W mojej grze umiejscawiam go w Ceo's Profit.

Mimo to najbardziej dochodowy handel to Nividium!
Oto jedna z moich metod, ktora musialem sobie pomoc by dochrapac sie do HQ podczas gry na wlasnym profilu, gdzie misje BalaGi sa wylaczone.
Spoiler
Show
Rozkuj kilka skalek z Nividium, i wpusc statek gorniczy by zbieral urobek. Koniecznie wyposaz go w naped skokowy bo sektor - kopalnia miesci sie w Nieznanym Sektorze, na zachod od Xenonskiego 534. Zainstaluj skrypt: Jumpdrive Kits by LV http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=127375. Dodaje on kilka fabryk, gdzie produkowane sa napedy skokowe w postaci porecznego zestawu. Nie trzeba byc skazanym na laske swiatyni Gonerow. Jest to bardzo przydatne gdy przejmujemy wraki z "goracych sektorow". Zestaw, troche ogniw i siuuup do stoczni na zyletki :).
Ok, wracajac do tematu. Kazda z tych fabryk produkujacych zestawy wymaga nividium. Jesto to Ok 300 do 500 jednostek. Cena bajeczna, pieciozerowa. Sprzedajac 300 jednostek Nividium inkasujemy miliony!. Skrypt dodaje 3-4 takie stacje, wiec warto miec kilka statkow zbierajacych Nividium. Opcjonalnie mozna zalozyc w tym sektorze - kopalnie Nividium (Nividium Mines by Cycrow)
Oczywiscie sa tez inne dobre metody na duzy zarobek jak np. zdobywanie w walce statkow flagowych. Mozna niezle zarobic. Potrzebny bedzie skrypt Bail Signal Extension i Salvage Claim Software. Gdzie najlepiej ? Sektory Xenonow, xenonskie inwazje, sektor Kao Mistake.

To temat rzeka, to wlasnie cale X3 :)
Biiig Profiiitsss is what X3 isss all about ;)
Powodzenia!
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jedno słówko co do kompleksu GW, dystrybutor nie jest potrzebny, a wręcz szkoda na niego kasy, zbyt często może paść ofiarą policji. Lepiej ustawić cenę GW o jeden kredyt mniejszą niż jest domyślnie, a klientela sama będzie waliła po nią drzwiami i oknami.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Wielki problem znalesc M5 za free, wrzucic mu cargo bay shielding (dost. w pirackim habitacie) i moga go skanowac do woli. Kompleks zawsze produkuje pelna para wiec starcza dla klientow i na handel obwozny.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak dla mnie szkoda zachodu. Z kilku powodów:
1. Ile taki M5 może przewozić? Po dołożeniu mu osłon ładowni jeszcze mniej.
2. Dwie najbliższe stacje handlowe mają ograniczona pojemność GW.
3. Ustawienie większego zasięgu jest bez sensu, za duża strata czasu na loty, bo statek zawsze będzie wybierał najdalszą stację.
4. Zwiększanie ilości takich dystrybutorów, to tylko niepotrzebne zwiększanie floty, którą muszę kontrolować (choćby raz na jakiś czas, czy jeszcze jest).

A przy ustawieniu ceny zbytu o jeden kredyt mniejszą mogę zapomnieć o stacji. GW będzie schodziła jak ciepłe bułeczki, nigdy nie spotkałem się z sytuacją, abym miał na stanie w niej więcej niż połowę stanu magazynu. Klienci kupują większe ilości zapasów, transporter TS potrafi zabrać na raz cały zapas magazynu. I nie moje zmartwienie co on z tym zrobi, ważne żeby zapłacił.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

W Company Pride i Red Gamble sa stacje pirackie ze sporym apetytem. Bierzemy np. Pegazika, albo Pit. Harrierka lub nawet szybkie M4. Oslona zajmuje kilkanascie jednostek. Bez zadnego zbednego ekwipunku, tylko tuning silnika i ladowni, cala reszta przeznaczona na towar. Statek jest szybki i czesto juz wraca po nowy towar zanim Ts doleci do kompleksu. Piraci duzo konsumuja, wiec handlarz wraca zawsze pusty :) Swoja droga konto i tak caly czas nabija i to sie liczy $$$
Gdy stac juz na rozbudowe kompleksu warto w nia zainwestwac, iz jest to jedna z najbardziej dochodowych lokacji.
We want the Boron back!
MoodyMiC

Post by MoodyMiC »

heh w mojej fabryce GW w atreus clouds nigdy nie ma wiecej niz 60 jednostek, dolaczylem pozniej elektrownie, farme pszenicy i odlewnie teladianium(w fabrykach bogazu w tym i w sasiednich sektorach jakos nigdy nie ma tego surowca;) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ponieważ tytuł wątku jest dość ogólny, a traktuje też o Ziemianach to mam pytanie :). Mianowicie co zrobić, aby Ziemianie wyskakiwali ze swoich statków flagowych?
Podczas wczorajszego rajdu na sektor Ziemia wyczyściłem Boreasem (wspólnie z rakietami Tajfun i Kafar :roll: ) całą przestrzeń z latadeł, w tym była 1 Valhalla, kilka M1, M6 i wiele M3. Poddały się tylko 2 szt. M3 z 8 szt. elektromagnetyków alfa na pokładzie (działa przejąłem, ale statki niestety uległy zniszczeniu), a zniszczyłem w sumie ze 30 statków.

Dla porównanie podczas dopiero co przerwanej inwazji na sektory "rdzeniowe" Xenonów średnio poddawało się ok. 70% statków, w tym najchętniej J, Q i K (~90%). Tymczasem żaden z dużych ziemskich okrętów nie chciał, wszystkie kończyły żywot efektowną eksplozją.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ziemianie mają wyższe morale, więc ich statki trudniej zdobyć. Można zwiększyć ustawienia procentowe BSE przed rajdem w sektorach ziemian, lub dłużej męczyć statki ziemski. To znaczy zdjąć osłony, liznąć kadłub i odlecieć, poczekać aż osłony się zregenerują do około 50% i ponownie je zdjąć i znów trochę kadłuba. Piloci w końcu wyskoczą, ale przy minimalnym stanie kadłuba, więc koszty napraw będą spore, nawet przy pomocy Warsztatu w HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm koszty napraw kadłuba zwrócą się w postaci sprzętu jaki mam nadzieję znaleźć na pokładzie :roll: . Mam ustawione przejmowanie statków z raczej niskim stanem kadłuba ale ze sporym wyposażeniem, co oznacza duży zysssk na J & K (zawsze sporo PDF Gamma).
Spróbuję ten patent przeprowadzić (z lizaniem kadłuba) w Otasowym Dozorcy, bo jest szybki i zwrotny, i na ziemskich M1 i M6. Boreas to ciężka krowa i nie odleci innym statkom, a jego baterie ADP Beta zbyt szybko wykańczają wszystko do M1 włącznie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”