[X3 XTM] Zwiadowca - Jak konfigurować ?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 XTM] Zwiadowca - Jak konfigurować ?
Mam do kolegów pytanie , może ktoś z Was , wie jak konfigurować polecenia zwiadowcze statkom. Nigdy nie mogłem rozkminić o co tam chodzi i nadal nie wiem , jaki kody można załadować do komputera zwiadowczego statku ???
-
Ja się tymi poleceniami nie bawiłem, natomiast tu jest krótki opis: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=162815. Ale pewnie to już czytałeś...
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
-
To jest coś innego chyba. Nie to, o co pytał Marmur, ale też dobre, ba, nawet chyba lepsze, bo odkrywają nieznane nam sektory. 

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Uruchamiając przedstawiciela handlowego i po zdobyciu przez niego doświadczenia , ,kodujemy mu pokładowy komputer przykładowo: 3 enter 7 enter G enter i przedstawiciel będzie handlował półproduktami . Zakupując moduł zwiadowczy i potem uruchamiając go , komputer pokładowy żąda kodu i tu zaczynają się schody przeciw pożarowe. Jakie to mają , być te kody , jeśli koledzy natrafili na jakiś ślad , o takowych kodach , to proszę się podzielić wiadomościami.
-
Nie wiem czy to na temat ale w instrukcji dotyczącej oprogramowania zwiadowczego jest napisane, że w przypadku skanowania sektora trzeba najpierw podać promień (w jakim wokół wybranego centralnego punktu ma nastąpić skanowanie) a potem liczbę najczęściej od 0-10. Normalnie skanowanie odbywa się w dwóch wymiarach. Na skanowanie w trzecim wymiarze ma wpływ ta właśnie dodatkowa liczba od 0 do 10 (przypadkowa fluktuacja). Proszę się mnie nie pytać o znaczenie poszczególnych wartości tej liczby. Trzeba przetestować.
-
Zwiadowcze Polecenia służą do eksploracji nieznanych sektorów szczególnie, kiedy nie znajdujesz się w danym statku.
PRZELEĆ PRZEZ BRAMĘ - możesz kazać jednostce przelecieć przez bramę (wlecieć do nie odkrytego sektora).
EXPLORACJA SEKTORA - dokładnie tak, jak napisał ed971. Jeśli jako trzecią zmienną wpiszemy "0" mamy skanowanie w 2 wymiarach w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny ekliptyki zależnie od punktu wybranego na początku (statek będzie się poruszał "po ślimaku" odkrywając coraz dalsze terytoria - ten ślimak dla uproszczenia trajektorii w grze jest czworobokiem, ale spełnia zadanie). Jeśli jako trzeci wybór wpiszemy wartość różną od zera płaszczyzna badania sektora będzie się pochylać w czasie czyli nasz stateczek będzie odkrywał przestrzeń kulistą (3-wymiarową) zamiast kołowej (2-wymiarowej).
Wartości wpisujemy zależnie od wielkości sektora, w którym znajduje się nasz "Discover" (w uproszczeniu: włącz SETA i zobacz co robi).
SKANOWANIE ASTEROIDÓW - nasz stateczek będzie badał zawartość asteroidów (musi mieć odpowiednie wyposażenie). Pokazujemy, który asteroid ma zbadać jako pierwszy, a w drugim wyborze: ile asteroidów ma zbadać w danym sektorze.
Nie jestem pewien, czy MARMUROWI chodziło dokładnie o to, ale zwiadowcze polecenia używam i same w sobie dziełają, jak to jest opisane powyżej.
PRZELEĆ PRZEZ BRAMĘ - możesz kazać jednostce przelecieć przez bramę (wlecieć do nie odkrytego sektora).
EXPLORACJA SEKTORA - dokładnie tak, jak napisał ed971. Jeśli jako trzecią zmienną wpiszemy "0" mamy skanowanie w 2 wymiarach w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny ekliptyki zależnie od punktu wybranego na początku (statek będzie się poruszał "po ślimaku" odkrywając coraz dalsze terytoria - ten ślimak dla uproszczenia trajektorii w grze jest czworobokiem, ale spełnia zadanie). Jeśli jako trzeci wybór wpiszemy wartość różną od zera płaszczyzna badania sektora będzie się pochylać w czasie czyli nasz stateczek będzie odkrywał przestrzeń kulistą (3-wymiarową) zamiast kołowej (2-wymiarowej).
Wartości wpisujemy zależnie od wielkości sektora, w którym znajduje się nasz "Discover" (w uproszczeniu: włącz SETA i zobacz co robi).
SKANOWANIE ASTEROIDÓW - nasz stateczek będzie badał zawartość asteroidów (musi mieć odpowiednie wyposażenie). Pokazujemy, który asteroid ma zbadać jako pierwszy, a w drugim wyborze: ile asteroidów ma zbadać w danym sektorze.
Nie jestem pewien, czy MARMUROWI chodziło dokładnie o to, ale zwiadowcze polecenia używam i same w sobie dziełają, jak to jest opisane powyżej.
-
Dokładnie jk16 , właśnie o to mi chodziło , o zaprogramowanie statku na przeszukanie sektora pod kątem asteroid i ukrytych na peryferiach fabryk. Próbowałem zaprogramować taki statek i dałem mu polecenie 1enter 9 enter i przeleciał kilka kilometrów i zatrzymał się. Specjalnie teraz pobawię się i po obserwuje go , jak znajdę czas , mimo wszystko dzięki.
-
Śmiało dodam , że strzeliłeś w dziesiątkę. Właśnie o to mi chodzi , ale te polecenia , są niestety ubogie i myślę że taki zwiadowca długo , by nie pożył w obcym sektorze. Ciekawy jestem , może trzeba wynająć pilota i wyszkolić go , tak jak tradera. Dzięki za podpowiedz , przestaje się interesować tym tematem. Jeśli macie ochotę , to go zagłębiajcie , ten temat i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi.
-
-
Widzisz miałem nadzieje , że zwiadowca to zwiadowca i nie da się odkryć w sektorze , oraz będzie umiał się wywinąć z opresji. Właśnie szkoda że nie można wyszkolić takiego zwiadowcy. Wielka szkoda , nawet takie malutkie misje na terytorium wroga za pomocą agentów i inwigilacja rożnych typków za pomocą zwiadowców , mogły by sie znaleźć takie misje. Przydali by się tacy pomocnicy.