[X3 XTM] M2M Paranidiański Posejdon

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

[X3 XTM] M2M Paranidiański Posejdon

Post by Yacek »

Następny nabytek. Dostępny u Paranidian za 145 288 004 kr.
M2M, czyli chyba militarna wersja M2. Standardowo wyposażony w przedniej wieży w 8 Ciężkich wyrzutni rakietowych, strzelającymi pociskami antymaterii. Siłę ognia dopiero testuję.
Wygląda tak:
Posejdon
Wady: mała prędkość (56,83) ale to normalne przy dużych statkach. Mała ładowność, a przydałaby się większa ładownia. Ciężkie Wyrzutnie Rakiet wymagają amunicji, więc dobrze by było zmieścić w ładowni Dział Produkcji Rakiet i produkować Rakiety Antymaterii, tylko że wtedy nie starcza miejsca na ogniwa i inne drobiazgi. Obecnie testuję produkcję Rakiet Antymaterii w Aranie i przenoszenie ich na Posejdona, który może dokować do Arana :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

potężna siła ognia z przodu ale niestety przy walce kołowej zwykła nowa z doświadczonym pilotem robi młockę z niego sam to sprawdziłem kilka razy jak mi dowództwo Argonów zleciło wysłanie go w niebyt ;)

raz nova
raz eclipsem
4 razy jachtem
.................................................
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wszystko tez zależy od tego jakie pozostałe wyposażenie miał Posejdon z misji. jeśli zamiast 2x5GJ osłon miał 2x1GJ to mogłeś go rozwalić. Statki z misji są tak uzbrajane, aby ich pokonanie nie było mega trudne. A jeśli nawet, to co za problem (przynajmniej dla mnie) dać mu do osłony kilka LX-ów i P Ścigaczy?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Jedno jest pewne. Na Bazyliszka się nie nadaje... :)
A i u Kha'aków lepiej sprawuje się Tyr z elektromagnetykami beta...
Reavera z wyrzutni załatwi ale jak przyjdzie do walki manewrowej to zaczynają się problemy.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To pójdzie na złom. Zresztą kupiłem z czystej ciekawości. A co do Bazyliszka to czynię starania o zakup elektromagnetyków. Możesz poczytać w temacie o reputacji u ziemian.
PS. WoyTass przeczytaj PM.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Czytałem, czytałem. I raport i PM (już). I mam pytanie: Jak zachowują się ziemskie statki?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To znaczy? O jakie zachowanie Ci chodzi?
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Czy się czerwienia na Twój widok. I czy próbują Cię dopaść.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ależ oczywiście. Wszystko w sektorach ziemskich na czerwono, statki przede wszystkim, oczywiście ziemskie, pirackie i kha'ak. Pozostałe normalnie na niebiesko. Statki ziemskie oczywiście zaraz po pokazaniu się w sektorze rozpoczynają wyścig, który pierwszy mnie dopadnie. Na szczęście tak jak pisałem, nie mam ich tam w tej chwili tyle co poprzednio. Po drugie Seth może skakać do punktu w sektorze (nawet aby to zrobić nie potrzebuje napędu skokowego i poleceń nawigacyjnych :-) ), więc mogłem omijać z daleka patrole przy bramach. Po trzecie, po zmodyfikowaniu napędu Seth lata z taką prędkością że nawet M5 go nie dogonią, więc mogli mi pomachać z daleka.
Natomiast dziwna sprawa z satelitami. We wszystkich sektorach ziemian postawiłem satelity, aby rozświetlić sektory i wiedzieć, gdzie są ziemianie, a gdzie okazja na podniesienie reputacji. W kilku postawiłem nawet po kilka satelitów. Teraz jak sprawdzałem to większość satelitów zostało zniszczonych. Ocalały tylko te postawione w sektorach: Wenus (tam pusto i cicho, nie ma kto zniszczyć), Mars (tu ciekawa sprawa, z trzech ocalały dwa i mimo że pełno w sektorze ziemian nie kwapią się do rozwałki satelitów), Ziemia (jeszcze ciekawsze satelita stoi centralnie w sektorze, wokół lata sporo statków ziemian, ale nie wykazują zainteresowania).
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

No to będziesz miał problemy! Nawet jak reputacja będzie już na plusie. Na zakupy też będziesz musiał latać Sethem. :wink:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

WoyTass wrote:No to będziesz miał problemy! Nawet jak reputacja będzie już na plusie. Na zakupy też będziesz musiał latać Sethem. :wink:
Ale mnie zaintrygowałeś tym, że musiałem sprawdzić. I jest gorzej niż myślałem. Jako Wróg Publiczny nie mam szans na zakupy u Ziemian nawet jak podciągnę reputację na plus. :-(

I teraz jestem w kropce, albo olać Bazyliszka (ewentualnie szukać innego rozwiązania niż elektromagnetyki), albo zacząć grę od nowa.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

To może spróbuj do swojej floty dołączyć 3-4 Mieczniki/Włóczniki. Ponoć są dobre w zdejmowaniu osłon. Ale nie puszczaj ich samodzielnie, bo długo nie pożyją...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dziś w nocy podjąłem decyzję. Ponieważ podciągnięcie reputacji nic mi nie da, bo relacje z nimi mam jako wróg, to niech tak zostanie. Chcą mieć wroga, to będą mieć. Wybieram się do ziemian na zakupy inaczej. Jak tylko załatwię kilka pilnych spraw (oddanie złomu do stoczni, dostarczenie TS-ów do stacji handlowych) ruszam na podbój ziemian. W pierwszej kolejności zdobędę Wenus. Przerzucę tam flotę z sektora 547 (niech sobie Xenki odpoczną) i rozpocznę inwazję. Oczywiście nie będę zdobywał wszystkich sektorów ziemian, trzeba im dać szansę na zakupu dla mnie :-)
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Spróbuj lepiej od razu zdobyć sektor w którym produkowane są elektromagnetyki. Jeśli nie trzeba będzie zniszczyć wszystkich ziemskich stacji, żeby go przejąć to może od razu będziesz miał problem z głowy!
A jeśli nie to pozostają Ci rzeczywiście tylko te już zamontowane. Na statkach... :wink:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zdobycie sektora z elektromagnetykami nic mi nie da. Wszystkie stacje ziemian maja relacje do mnie ustawiona jako Wróg, musiałby najpierw albo napisać sobie skrypt by tę relację zmienić, albo szukać Habitatu Piratów w pobliżu i liczyć na ofertę hakowania. Dlatego napisałem że wybieram się na zakupy-inaczej, czyli na przejmowanie statków z wyposażeniem :-)
[ external image ]
Kriss99

Post by Kriss99 »

Yacek: a probowałeś tego?? przeglądałem ostatnio topic ze skryptami i jest tam coś takiego
nie bawiłem się tym więc nie mogę polecić, no ale może zaryzykujesz :)
X3:TC PL 2.5
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Właśnie miałem ci Yacek zaproponować, że jeżeli nie da się po dobremu, to dlaczego by nie spróbować lepiej ? Tj. tak delikatnie im perswadować Twoje racje ? :P

Poza tym, to chyba niezłe będzie wyzwanie, bo statki ziemskie różnią się sporo od tych zwykłych, więc, wypróbujesz tu swoje siły.
Zapewne nie znudzisz się szybko :).

Powodzenia i pamiętaj, do bólu, do bólu ich bij :P
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kriss99: za skrypt dziękuję, ale nie skorzystam. Bawiłem się samemu w napisanie takiego skryptu i chyba coś mi poszło nie tak. Bo relacji nie zmieniłem, a chyba przez przypadek podniosłem sobie Notoriety (czy inną agresję) Setha, bo rozwalam co mi na drodze stanie jak walec drogowy. Jak tak dalej pójdzie to będę musiał Seth-a wymienić na nowszy model, tylko szkoda mi jego tuningów, długo trwało zanim je wyśrubowałem do pożądanego efektu.

Mani: Decyzja podjęta, jeszcze tylko kilka spraw muszę załatwić i lecę do ziemian na grabież. nie od parady jestem Bankrutem (no raczej byłem, bo teraz mam 1,5 mld) Zabójcą.

Relacja z wyprawy grabieżczej na żywo w TVX 27,5 :-)
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”