[X3] Kilka lamerskich pytań :)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Kilka lamerskich pytań :)
Witam
Troche znobie ale trudno czasem i lamerskie pytania trzeba zadac.
Mam kilka pytan:
1 Czy jest jakas latwa metoda na przeladunek surowcow z jednego statku na drugi. Interesuje mnie np przeladunek w dowolnej stacji z jednego transportowca do drugiego bez koniecznosci osobistego przebywania na jednym z statkow.
2 Mam zainstalowanego X3 w polskiej wersji jezykowej, najnowszy dodatek + bonus pack z reszta dodatkow, pytanie - czemu nowe softy wyswietlaja sie z dziwnymi nazwami a polecenia nie wyswietlaja zadnych opisow tylko [read text2011-03] itd... w jaki sposob mam odgadnac co dana komenda daje....
3 Czy i jak zmusic statek do mobilnego gornictwa by sam rozbijal asteroidy a nie tylko ograniczal sie do zbierania juz rozbitych drobnych kawalkow (maja zainstalowane dzialka lub laser gorniczy)
4. Czy majac save sprzed zainstalowania dodatkow i bonusa moge kontyuowac stara gre z nowymi dodatkami i rozszezeniem czy tez musze od nowa zaczac gre by moc z nich kozystac.
I to by bylo na tyle... Za wszelkie info z gory dziekuje
Pozdrawiam
Troche znobie ale trudno czasem i lamerskie pytania trzeba zadac.
Mam kilka pytan:
1 Czy jest jakas latwa metoda na przeladunek surowcow z jednego statku na drugi. Interesuje mnie np przeladunek w dowolnej stacji z jednego transportowca do drugiego bez koniecznosci osobistego przebywania na jednym z statkow.
2 Mam zainstalowanego X3 w polskiej wersji jezykowej, najnowszy dodatek + bonus pack z reszta dodatkow, pytanie - czemu nowe softy wyswietlaja sie z dziwnymi nazwami a polecenia nie wyswietlaja zadnych opisow tylko [read text2011-03] itd... w jaki sposob mam odgadnac co dana komenda daje....
3 Czy i jak zmusic statek do mobilnego gornictwa by sam rozbijal asteroidy a nie tylko ograniczal sie do zbierania juz rozbitych drobnych kawalkow (maja zainstalowane dzialka lub laser gorniczy)
4. Czy majac save sprzed zainstalowania dodatkow i bonusa moge kontyuowac stara gre z nowymi dodatkami i rozszezeniem czy tez musze od nowa zaczac gre by moc z nich kozystac.
I to by bylo na tyle... Za wszelkie info z gory dziekuje
Pozdrawiam
Last edited by solaris24 on Tue, 6. Nov 07, 19:50, edited 1 time in total.
-
-
1. Nie wiem
2. Było wielokrotnie omawiane na forum, odrobinę dobrej woli by przejrzeć pierwszą stronę... Po prostu masz złą wersje (chodzi o język) bonus packa. Plik ma zły numerek.
3. Możliwość rozbijania asteroid automatycznie pojawiła się wraz z nowym bonus packiem (tzn. przedtem była ale teraz już wszyscy o niej wiedzą xP ) Użyj polecenia niszczenia asteroid.
4. Dodatek? Z patchem Bala Gi - Tak. Ale wczytywanie może zając nieco więcej czasu. Po wczytaniu starego save dla bezpieczeństwa zapisz grę by nie musieć znów długo czekać.
2. Było wielokrotnie omawiane na forum, odrobinę dobrej woli by przejrzeć pierwszą stronę... Po prostu masz złą wersje (chodzi o język) bonus packa. Plik ma zły numerek.
3. Możliwość rozbijania asteroid automatycznie pojawiła się wraz z nowym bonus packiem (tzn. przedtem była ale teraz już wszyscy o niej wiedzą xP ) Użyj polecenia niszczenia asteroid.
4. Dodatek? Z patchem Bala Gi - Tak. Ale wczytywanie może zając nieco więcej czasu. Po wczytaniu starego save dla bezpieczeństwa zapisz grę by nie musieć znów długo czekać.
-
-
-
-
Zaraz mnie trafi... Nie chce być tutaj agresywny ani nic, ale zaczynam podejrzewać skąd wziął się taki a nie inny temat. Jeszcze dokładniej podpowiem : Szukaj w tematach przyklejonych. Co do wskazówek odpowiedziałem na to co wiedziałem.
Tak się zastanawiam czy w ogóle przeczytałeś przynajmniej tematy jakie są na pierwszej stronie
Hm dobra o to maksymalna wskazówka by nie przemęczać twoich oczu :
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=184207&start=0
Nie dałem tego w "url" żeby choć trochę cię zmobilizować na przyszłość. Życzę miłej zabawy
Tak się zastanawiam czy w ogóle przeczytałeś przynajmniej tematy jakie są na pierwszej stronie

Hm dobra o to maksymalna wskazówka by nie przemęczać twoich oczu :
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=184207&start=0
Nie dałem tego w "url" żeby choć trochę cię zmobilizować na przyszłość. Życzę miłej zabawy

-
Nie mamy tu żadnego bałaganusolaris24 wrote:Dzieki za info ale tu jest 30 stron postow, szukanie w tym odpowiedzi na moje pytanie to jak szukanie igly w stogu siana - coz nie moja wina ze macie tu balagan.

Większość przybywających na to forum tzw. "nowych" ma problemy z wyszukiwaniem informacji. Faktem jest, że jest ich tu bardzo dużo, co akurat jest oczywistą zaletą. Dlatego została oddana do użytku poręczna szukaczka, czyli opcja "Szukaj" bądź "Extra Szukaj" z prawego menu "Control Panel".
Zanim zada się pytanie - powinno się najpierw skorzystać z szukaczki. W razie problemów pisze się o nich na forum.
Oczywiście nie ma żadnych sztywnych norm zachowań. Można pisać też od razu, nikt tego nie broni ani nie piętnuje (osobiście nawet do tego zachęcam, w końcu do tego to forum służy - do wymiany informacji i im większy jest na nim ruch, tym lepiej

Do tzw. "starych wyjadaczy" mam prośbę, aby nie tracili zimnej krwi w przypadku nawet najbardziej noobliwego zapytania. Każdy kiedyś zaczynał na tym forum i z pewnością wie, jak trudno dołączyć do już istniejącej grupy znajomych, nie popełniając jakiejś gafy czy inaczej nie będąc zdyskwalifikowanym za niechcący zbyt efektowne wejście

Przypominam, że jeśli ktoś może/chce pomóc innemu użytkownikowi, niech się nie ogranicza wyłącznie do odpowiedzi takich, jakiej na początku udzielił Stalovy (czyli żeby sobie sam poszukał na forum), ale jeśli już pisze posta w odpowiedzi, niech sam się wysili i albo wyjaśni, jak Urban, albo niech znajdzie linka do poszukiwanego wątku. Z pewnością "starym" pomoc przyjdzie z łatwością

Cierpliwość jest cnotą, więc jeśli posiadamy tę rzadką cechę - korzystajmy z niej ile się da

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
A mnie pomalu kur...ca bierze.
Zapomnial wol jak cielakiem byl?
I dodajac Wszem i Wobec - po raz wtory:
Znajdzcie sobie definicje slowa: Forum. I stosujcie sie do niej.
Dodam sam wolne tlumaczenie - co by zblazowanym czasu zaoszczedzic i riposty:
Forum - miejsce gdzie KAZDY moze zadac pytanie / zabrac glos.
Czy to jest juz wystarczajaco jasne i czytelne?
Nikt Wam nie kaze odpowiadac. Do tego ta definicja nie zobowiazuje. Jednakze odpowiadajac komus - w sposob odbiegajacy od rzeczowej odpowiedzi - nie czynicie nic - poza zniecheceniem... tak do osoby jak do tematu.
I tak czas tracicie - Wy - ktorzy odpowiadacie w sposob niezbyt adekwatny do pytania. Wiec nie trudzcie sie chcac wyjsc na cholera wie kogo. Odpiszcie zamiast tego - na pytanie - z kierunkiem do wlasciwego tematu - jesli juz, sens wiekszy i zadowolenie pytajacego.
A jesli nie .. jesli Was to mierzi... badz gorszy... czy cholera wie co - zamilknijcie.
Edit.
Mnie tez sie nie spodobaly pytania. Uznalem ze autor nie poswiecil ni krztyny czasu na przeszukanie forum. I co... mam mu za to widly w grzbier wbic? Nawtykac? Po co? Idzcie po rozum w koncu. Bo zaczynam widziec malkontentow / pseudo bywalcow - ktorzy cholera wie co sobie uzurpuja. Nie masz nic do powiedzenia w temacie - nie mow nic. Proste jak budowa cepa.
Wybaczcie, ale to juz ktorys z rzedu temat, gdzie sie starsi data zalogowania na forum tak odnosza do nowych.
Nikt Wam nie kaze odpowiadac. Do tego ta definicja nie zobowiazuje. Jednakze odpowiadajac komus - w sposob odbiegajacy od rzeczowej odpowiedzi - nie czynicie nic - poza zniecheceniem... tak do osoby jak do tematu.
I tak czas tracicie - Wy - ktorzy odpowiadacie w sposob niezbyt adekwatny do pytania. Wiec nie trudzcie sie chcac wyjsc na cholera wie kogo. Odpiszcie zamiast tego - na pytanie - z kierunkiem do wlasciwego tematu - jesli juz, sens wiekszy i zadowolenie pytajacego.
A jesli nie .. jesli Was to mierzi... badz gorszy... czy cholera wie co - zamilknijcie.
Edit.
Mnie tez sie nie spodobaly pytania. Uznalem ze autor nie poswiecil ni krztyny czasu na przeszukanie forum. I co... mam mu za to widly w grzbier wbic? Nawtykac? Po co? Idzcie po rozum w koncu. Bo zaczynam widziec malkontentow / pseudo bywalcow - ktorzy cholera wie co sobie uzurpuja. Nie masz nic do powiedzenia w temacie - nie mow nic. Proste jak budowa cepa.
Wybaczcie, ale to juz ktorys z rzedu temat, gdzie sie starsi data zalogowania na forum tak odnosza do nowych.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Hmm może mnie poniosło, każdy ma zły dzień, ale zazwyczaj staram się od ręki odpowiadać na pytania nowo przybyłych
(wiem, wiem tłumaczą sie winni
) Będę ostrożniejszy by ciebie już nie denerwować Deady.
(ale swoją drogą miło by było wychowywać nieco forumowiczów, bo jak to się mówi "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. " )
Tak na marginesie co rozumiesz przez "adekwatny" sposób odpowiadania na pytania?
P.S Taa co to tego cielaka to dobrze pamiętam jak zaczynałem. Należę do tej garstki co najpierw szuka koniecznie w instrukcji rozwiązania (już podczas instalacji ją czyta) i w ostateczności zagląda na forum szukając odpowiedzi (zakładanie nowego topicu i czekanie na odpowiedź może zająć więcej czasu niż znalezienie starego - Ekonomiczność czasu po prostu, jeżeli naprawdę chce grać)

Tak na marginesie co rozumiesz przez "adekwatny" sposób odpowiadania na pytania?
P.S Taa co to tego cielaka to dobrze pamiętam jak zaczynałem. Należę do tej garstki co najpierw szuka koniecznie w instrukcji rozwiązania (już podczas instalacji ją czyta) i w ostateczności zagląda na forum szukając odpowiedzi (zakładanie nowego topicu i czekanie na odpowiedź może zająć więcej czasu niż znalezienie starego - Ekonomiczność czasu po prostu, jeżeli naprawdę chce grać)
-
-
Gwoli ścisłości i jako wyjaśnienie: wtedy, gdy pisałem swego posta, temat wątku wyglądał zgoła inaczej... Gdyby w temacie był zaznaczony zarys problemu, udzieliłbym innej odpowiedzi, to pewne.Sau wrote:Przypominam, że jeśli ktoś może/chce pomóc innemu użytkownikowi, niech się nie ogranicza wyłącznie do odpowiedzi takich, jakiej na początku udzielił Stalovy (czyli żeby sobie sam poszukał na forum), ale jeśli już pisze posta w odpowiedzi, niech sam się wysili i albo wyjaśni, jak Urban, albo niech znajdzie linka do poszukiwanego wątku.
No, owszem - jasne i czytelne. Tak samo jak regulamin forum... (podać definicję?) ;PDeady wrote:A mnie pomalu kur...ca bierze.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
-
-
-
To gość dostał już odpowiedź czy jeszcze się nad nią zastanawiacie??
Bo jedziecie w offtopa aż miło
Bo jedziecie w offtopa aż miło
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Hmm nie została w tym temacie udzielona odpowiedź jeszcze na
I nie było precyzyjnej odpowiedzi nasolaris24 wrote:1 Czy jest jakas latwa metoda na przeladunek surowcow z jednego statku na drugi. Interesuje mnie np przeladunek w dowolnej stacji z jednego transportowca do drugiego bez koniecznosci osobistego przebywania na jednym z statkow.
solaris24 wrote:2 Mam zainstalowanego X3 w polskiej wersji jezykowej, najnowszy dodatek + bonus pack z reszta dodatkow, pytanie - czemu nowe softy wyswietlaja sie z dziwnymi nazwami a polecenia nie wyswietlaja zadnych opisow tylko [read text2011-03] itd... w jaki sposob mam odgadnac co dana komenda daje....
-
Hoho.. widze ostra dyskusja...
Sorki ze znobilem.. ale juz sie wszystkiego dowiedzialem:D i doskonale poradzilem z moimi problemami w grze.
Mam teraz X3 z bonuspackiem bala gi jaki osobno XTm - choc do niego musze dokupic 1GB ramu wiecej bo sie tnie...
Jeszcze raz sorki i dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Sorki ze znobilem.. ale juz sie wszystkiego dowiedzialem:D i doskonale poradzilem z moimi problemami w grze.
Mam teraz X3 z bonuspackiem bala gi jaki osobno XTm - choc do niego musze dokupic 1GB ramu wiecej bo sie tnie...
Jeszcze raz sorki i dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
-
?
Zawsze było można jak były odpowiednio blisko.
Można podciągnąć kopalnię promieniem ściągającym bliżej kompleksu, ja polecam jednak
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=172015
Potęga przy budowie kompleksów.
Pozdrawiam.
Zawsze było można jak były odpowiednio blisko.
Można podciągnąć kopalnię promieniem ściągającym bliżej kompleksu, ja polecam jednak
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=172015
Potęga przy budowie kompleksów.
Pozdrawiam.