[X3] Kilka lamerskich pytań :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

solaris24

[X3] Kilka lamerskich pytań :)

Post by solaris24 »

Witam
Troche znobie ale trudno czasem i lamerskie pytania trzeba zadac.

Mam kilka pytan:
1 Czy jest jakas latwa metoda na przeladunek surowcow z jednego statku na drugi. Interesuje mnie np przeladunek w dowolnej stacji z jednego transportowca do drugiego bez koniecznosci osobistego przebywania na jednym z statkow.

2 Mam zainstalowanego X3 w polskiej wersji jezykowej, najnowszy dodatek + bonus pack z reszta dodatkow, pytanie - czemu nowe softy wyswietlaja sie z dziwnymi nazwami a polecenia nie wyswietlaja zadnych opisow tylko [read text2011-03] itd... w jaki sposob mam odgadnac co dana komenda daje....
3 Czy i jak zmusic statek do mobilnego gornictwa by sam rozbijal asteroidy a nie tylko ograniczal sie do zbierania juz rozbitych drobnych kawalkow (maja zainstalowane dzialka lub laser gorniczy)
4. Czy majac save sprzed zainstalowania dodatkow i bonusa moge kontyuowac stara gre z nowymi dodatkami i rozszezeniem czy tez musze od nowa zaczac gre by moc z nich kozystac.

I to by bylo na tyle... Za wszelkie info z gory dziekuje
Pozdrawiam
Last edited by solaris24 on Tue, 6. Nov 07, 19:50, edited 1 time in total.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Prosisz o pomoc, więc ją dostajesz: odpowiedzi są na forum. Użyj szukaczki!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Urban
x4

Post by Urban »

1. Nie wiem
2. Było wielokrotnie omawiane na forum, odrobinę dobrej woli by przejrzeć pierwszą stronę... Po prostu masz złą wersje (chodzi o język) bonus packa. Plik ma zły numerek.

3. Możliwość rozbijania asteroid automatycznie pojawiła się wraz z nowym bonus packiem (tzn. przedtem była ale teraz już wszyscy o niej wiedzą xP ) Użyj polecenia niszczenia asteroid.

4. Dodatek? Z patchem Bala Gi - Tak. Ale wczytywanie może zając nieco więcej czasu. Po wczytaniu starego save dla bezpieczeństwa zapisz grę by nie musieć znów długo czekać.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Zmieniłem temat wątku na bardziej konkretny (pkt 6. regulaminu).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
solaris24

Post by solaris24 »

Ech....
Dzieki za info ale tu jest 30 stron postow, szukanie w tym odpowiedzi na moje pytanie to jak szukanie igly w stogu siana - coz nie moja wina ze macie tu balagan. Dletego bym prosil o jakies blizsze namiary lub wskazowki.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Przecież Urban podał ci dokładniejsze namiary ("pierwsza strona") oraz udzielił kilku odpowiedzi...?
Urban
x4

Post by Urban »

Zaraz mnie trafi... Nie chce być tutaj agresywny ani nic, ale zaczynam podejrzewać skąd wziął się taki a nie inny temat. Jeszcze dokładniej podpowiem : Szukaj w tematach przyklejonych. Co do wskazówek odpowiedziałem na to co wiedziałem.

Tak się zastanawiam czy w ogóle przeczytałeś przynajmniej tematy jakie są na pierwszej stronie :twisted:

Hm dobra o to maksymalna wskazówka by nie przemęczać twoich oczu :
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=184207&start=0

Nie dałem tego w "url" żeby choć trochę cię zmobilizować na przyszłość. Życzę miłej zabawy :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

solaris24 wrote:Dzieki za info ale tu jest 30 stron postow, szukanie w tym odpowiedzi na moje pytanie to jak szukanie igly w stogu siana - coz nie moja wina ze macie tu balagan.
Nie mamy tu żadnego bałaganu :twisted: .
Większość przybywających na to forum tzw. "nowych" ma problemy z wyszukiwaniem informacji. Faktem jest, że jest ich tu bardzo dużo, co akurat jest oczywistą zaletą. Dlatego została oddana do użytku poręczna szukaczka, czyli opcja "Szukaj" bądź "Extra Szukaj" z prawego menu "Control Panel".
Zanim zada się pytanie - powinno się najpierw skorzystać z szukaczki. W razie problemów pisze się o nich na forum.
Oczywiście nie ma żadnych sztywnych norm zachowań. Można pisać też od razu, nikt tego nie broni ani nie piętnuje (osobiście nawet do tego zachęcam, w końcu do tego to forum służy - do wymiany informacji i im większy jest na nim ruch, tym lepiej :) ). Ci co bedą chcieli odpisać i doradzić, zrobią to. Inni po prostu zignorują.
Do tzw. "starych wyjadaczy" mam prośbę, aby nie tracili zimnej krwi w przypadku nawet najbardziej noobliwego zapytania. Każdy kiedyś zaczynał na tym forum i z pewnością wie, jak trudno dołączyć do już istniejącej grupy znajomych, nie popełniając jakiejś gafy czy inaczej nie będąc zdyskwalifikowanym za niechcący zbyt efektowne wejście ;).

Przypominam, że jeśli ktoś może/chce pomóc innemu użytkownikowi, niech się nie ogranicza wyłącznie do odpowiedzi takich, jakiej na początku udzielił Stalovy (czyli żeby sobie sam poszukał na forum), ale jeśli już pisze posta w odpowiedzi, niech sam się wysili i albo wyjaśni, jak Urban, albo niech znajdzie linka do poszukiwanego wątku. Z pewnością "starym" pomoc przyjdzie z łatwością :).
Cierpliwość jest cnotą, więc jeśli posiadamy tę rzadką cechę - korzystajmy z niej ile się da :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Deady
x2

Post by Deady »

A mnie pomalu kur...ca bierze.
Zapomnial wol jak cielakiem byl?
I dodajac Wszem i Wobec - po raz wtory:
Znajdzcie sobie definicje slowa: Forum. I stosujcie sie do niej.
Dodam sam wolne tlumaczenie - co by zblazowanym czasu zaoszczedzic i riposty:
Forum - miejsce gdzie KAZDY moze zadac pytanie / zabrac glos.
Czy to jest juz wystarczajaco jasne i czytelne?
Nikt Wam nie kaze odpowiadac. Do tego ta definicja nie zobowiazuje. Jednakze odpowiadajac komus - w sposob odbiegajacy od rzeczowej odpowiedzi - nie czynicie nic - poza zniecheceniem... tak do osoby jak do tematu.
I tak czas tracicie - Wy - ktorzy odpowiadacie w sposob niezbyt adekwatny do pytania. Wiec nie trudzcie sie chcac wyjsc na cholera wie kogo. Odpiszcie zamiast tego - na pytanie - z kierunkiem do wlasciwego tematu - jesli juz, sens wiekszy i zadowolenie pytajacego.
A jesli nie .. jesli Was to mierzi... badz gorszy... czy cholera wie co - zamilknijcie.

Edit.
Mnie tez sie nie spodobaly pytania. Uznalem ze autor nie poswiecil ni krztyny czasu na przeszukanie forum. I co... mam mu za to widly w grzbier wbic? Nawtykac? Po co? Idzcie po rozum w koncu. Bo zaczynam widziec malkontentow / pseudo bywalcow - ktorzy cholera wie co sobie uzurpuja. Nie masz nic do powiedzenia w temacie - nie mow nic. Proste jak budowa cepa.

Wybaczcie, ale to juz ktorys z rzedu temat, gdzie sie starsi data zalogowania na forum tak odnosza do nowych.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Urban
x4

Post by Urban »

Hmm może mnie poniosło, każdy ma zły dzień, ale zazwyczaj staram się od ręki odpowiadać na pytania nowo przybyłych :wink: (wiem, wiem tłumaczą sie winni :roll: ) Będę ostrożniejszy by ciebie już nie denerwować Deady. :wink: (ale swoją drogą miło by było wychowywać nieco forumowiczów, bo jak to się mówi "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. " )

Tak na marginesie co rozumiesz przez "adekwatny" sposób odpowiadania na pytania?

P.S Taa co to tego cielaka to dobrze pamiętam jak zaczynałem. Należę do tej garstki co najpierw szuka koniecznie w instrukcji rozwiązania (już podczas instalacji ją czyta) i w ostateczności zagląda na forum szukając odpowiedzi (zakładanie nowego topicu i czekanie na odpowiedź może zająć więcej czasu niż znalezienie starego - Ekonomiczność czasu po prostu, jeżeli naprawdę chce grać)
sonen
x2

Post by sonen »

w zasadzie zgadzam się z Deadym...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sau wrote:Przypominam, że jeśli ktoś może/chce pomóc innemu użytkownikowi, niech się nie ogranicza wyłącznie do odpowiedzi takich, jakiej na początku udzielił Stalovy (czyli żeby sobie sam poszukał na forum), ale jeśli już pisze posta w odpowiedzi, niech sam się wysili i albo wyjaśni, jak Urban, albo niech znajdzie linka do poszukiwanego wątku.
Gwoli ścisłości i jako wyjaśnienie: wtedy, gdy pisałem swego posta, temat wątku wyglądał zgoła inaczej... Gdyby w temacie był zaznaczony zarys problemu, udzieliłbym innej odpowiedzi, to pewne.
Deady wrote:A mnie pomalu kur...ca bierze.
Zapomnial wol jak cielakiem byl?
I dodajac Wszem i Wobec - po raz wtory:
Znajdzcie sobie definicje slowa: Forum. I stosujcie sie do niej.
Dodam sam wolne tlumaczenie - co by zblazowanym czasu zaoszczedzic i riposty:
Forum - miejsce gdzie KAZDY moze zadac pytanie / zabrac glos.
Czy to jest juz wystarczajaco jasne i czytelne?
No, owszem - jasne i czytelne. Tak samo jak regulamin forum... (podać definicję?) ;P
sonen
x2

Post by sonen »

Ale Stalovy, od pilnowania regulaminu jest Sauron, daj mu popracować... ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oj, już nie spamiętam ile razy o tym przypominałem :roll: .
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

O czym, Sau...? :roll: :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

To gość dostał już odpowiedź czy jeszcze się nad nią zastanawiacie??
Bo jedziecie w offtopa aż miło
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Urban
x4

Post by Urban »

Hmm nie została w tym temacie udzielona odpowiedź jeszcze na
solaris24 wrote:1 Czy jest jakas latwa metoda na przeladunek surowcow z jednego statku na drugi. Interesuje mnie np przeladunek w dowolnej stacji z jednego transportowca do drugiego bez koniecznosci osobistego przebywania na jednym z statkow.
I nie było precyzyjnej odpowiedzi na
solaris24 wrote:2 Mam zainstalowanego X3 w polskiej wersji jezykowej, najnowszy dodatek + bonus pack z reszta dodatkow, pytanie - czemu nowe softy wyswietlaja sie z dziwnymi nazwami a polecenia nie wyswietlaja zadnych opisow tylko [read text2011-03] itd... w jaki sposob mam odgadnac co dana komenda daje....
solaris24

Post by solaris24 »

Hoho.. widze ostra dyskusja...
Sorki ze znobilem.. ale juz sie wszystkiego dowiedzialem:D i doskonale poradzilem z moimi problemami w grze.
Mam teraz X3 z bonuspackiem bala gi jaki osobno XTm - choc do niego musze dokupic 1GB ramu wiecej bo sie tnie...
Jeszcze raz sorki i dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
lev77

Post by lev77 »

Co do lamerskich pytań to zadam jedno: Czy po wgraniu najnowszych patchy, bonus packa, XTM można już dołączyć kopalnie krzemu lub rudy do kompleksu? A jak nie czy istnieje jakiś mod, skrypt?
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

?
Zawsze było można jak były odpowiednio blisko.
Można podciągnąć kopalnię promieniem ściągającym bliżej kompleksu, ja polecam jednak
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=172015
Potęga przy budowie kompleksów.

Pozdrawiam.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”