[X3 TC] Problemy początkującego.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Maugoth
x3tc

Post by Maugoth »

Witam, mam kilka pytan wybitnie poczatkujacego (jestem po instalacji dopiero ;) )

1. Dlaczego run as benchmark jest na szaro i nie moge tego wlaczyc? Cos nie tak u mnie? ( swoja droga select mod package tez jest na szaro )

2. Klucz aktywacyjny gdzie sie wpisuje? instalacja poszla klucza nie chcialo. Jedynie tu na stronie moglem wspiac. Ten tages nie wymaga cd-keya?

3. Jak mozna zmienic jezyk gry z ang na pl. lub odwrotnie (zainstalowalem oba) - przy okazji lepiej grac ang, czy to nie ma znaczenia? Chodzi gl tu o mody z ktorych pewnie pozniej bede korzystac.

4. W grze w zakladce opcje graficzne mam tylko cos takiego ACQ OFF <- co to jest to acq?
danros
x3tc

Post by danros »

1.Spoko wszyscy tak mają.Nie masz żadnych modów zainstalowanych dlatego jest na szaro.
2.Nie wymaga.
3.Otwieramy właściwości ikony którą mamy na pulpicie i polu "Element docelowy" dodajemy na końcu parametr
-language 48 który zmieni język z angielskiego na polski
-language 44 zmienia z polskiego na angielski
Tak to ma mniej więcej wyglądać
E:\X3_Terran_Conflict\X3TC.exe -language 48
Oczywiście litera dysku może być inna, zależy gdzie zainstalowaliśmy grę.
4.Strona 5 instrukcji wyjaśnia ten temat.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ad.1 - nie ma benchmarka
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Urban
x4

Post by Urban »

3. Nie umniejszając zasług fanowskiej grupki tłumaczy. Moim zdaniem lepiej będzie jak będziesz grać na wersji angielskiej ,chyba że sprawdzić które mody/skrypty zostały już przetłumaczone i są proste w instalacji. Inaczej możesz spotkać raz po raz readtexty przy zabawie z modami/skryptami.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Odpowiednie skonfigurowanie Instalatora Cycrowa (zobacz w FAQ#10) powoduje że przy instalacji każdego skryptu jest automatycznie tworzony polski plik tekstowy z pliku angielskiego. Tekst w nim będzie co prawda po angielsku ale readtextów nie uświadczysz.
Można też samemu o to zadbać, autorzy większości skryptów podają numer pliku tekstowego z jakiego korzysta skrypt. Wystarczy wtedy po instalacji skryptu sprawdzić czy w katalogu t mamy plik o takim numerze z oznaczeniem polskiej wersji językowej. Jak rozpoznać polskie pliki tekstowe jest opisane w FAQ#11.
To naprawdę nie jest trudne, a rezygnacja z polskiej wersji gry tylko z tego powodu że mogę mieć jakieś readtexty to naprawdę gruba przesada.
No chyba że ktoś nie może sobie poradzić nawet ze zmianą wersji gry z angielskiej na polską wg. podanego wcześniej przepisu, wtedy lepiej pozostać przy wersji angielskiej.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Yacek wrote: (...)
No chyba że ktoś nie może sobie poradzić nawet ze zmianą wersji gry z angielskiej na polską wg. podanego wcześniej przepisu, wtedy lepiej pozostać przy wersji angielskiej.
Albo w ogóle nie powinien wychodzić z domu, bo jeszcze potknie się na schodach o własną nogę...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

@Mani_ ja nie gdybam, ja piszę autopsji, bo już nie raz spotkałem się z tym że mimo łopatologicznego tłumaczenia, ktoś nie mógł sobie poradzić ze zmiana języka gry lub instalacją mapy Scorpa.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Yacek wrote: No chyba że ktoś nie może sobie poradzić nawet ze zmianą wersji gry z angielskiej na polską wg. podanego wcześniej przepisu, wtedy lepiej pozostać przy wersji angielskiej.
Może ktoś być bardzo nerwowy i lepiej go uprzedzić o takiej konieczności zanim natknie się na pierwsze readtexty i zacznie sam nerwowo kombinować. By później w stresie znów wejść na forum, przeoczyć faq, wszystkie tematy związane z Readtextami i popadać w depresje. :roll:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to czemu nie napisałeś: jeśli będziesz miał problemy z readtextami to zobacz tu i tam, tylko od razu skreślasz wersję PL pisząc:
Urban wrote:Moim zdaniem lepiej będzie jak będziesz grać na wersji angielskiej ,chyba że sprawdzić które mody/skrypty zostały już przetłumaczone i są proste w instalacji. Inaczej możesz spotkać raz po raz readtexty przy zabawie z modami/skryptami.
Wiem że miałeś przykre doświadczenia z readtextami i masz alergię na nie, ale nie zarażaj innych.
Potem będzie tak:
- Nie gram w TC.
- Czemu?
- Bo tam są readtexty.
- A co to?
- Nie wiem, ale podobno coś strasznego.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Ja nie zrażam tylko ostrzegam, Poza tym
Maugoth wrote:
3. Jak mozna zmienic jezyk gry z ang na pl. lub odwrotnie (zainstalowalem oba) - przy okazji lepiej grac ang, czy to nie ma znaczenia? Chodzi gl tu o mody z ktorych pewnie pozniej bede korzystac.
Jeżeli lepiej znaczy - "zainstaluje mod i od razu będzie działać" To sądzę, że napisałem prawdę. Na same readtexty nie mam, aż takiej alergii, gdyż kiedyś z pomocą tego forum sobie poradziłem. Mam po prostu alergie na inteligentne lokalizacje powodujące później problemy z np. patchowaniem. Choć muszę przyznać że w Xsach to wina samej konstrukcji gry/jej modułowości/otwartości i łatwo to naprawić.

Nie skreśliłem wersji PL tylko moim zdaniem rzetelnie ostrzegłem przed możliwością zajścia problemu.

EDIT: Literówka
Last edited by Urban on Mon, 22. Jun 09, 10:46, edited 1 time in total.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Urban wrote:Choć muszę przyznać że w Xsach to wina samej konstrukcji gry/jej modułowości/otwartości i łatwo to naprawić.
Jaka wina konstrukcji gry?? Moim zdaniem należy dziękować twórcom, że na taki pomysł wogóle wpadli. Inaczej nie było by mowy o żadnej lokalizacji. A tak wystarczy tylko cyfry zamienić i gra. A że ktoś nawet z tym ma problem, to weź wybacz, nie powinien nawet kalkulatora używać bo też zepsuje....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eh, ale się czepneliście Urbana... On rzeczywiście chciał ostrzec tylko przed zjawiskiem, z którym borykają nowi gracze :O

Puśćcie bąka i luz :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Spoko, Xsy to samonakręcająca się spirala ... :lol:
XTC+XRM | Albion Prelude
Urban
x4

Post by Urban »

LeWaR wrote:
Urban wrote:Choć muszę przyznać że w Xsach to wina samej konstrukcji gry/jej modułowości/otwartości i łatwo to naprawić.
Jaka wina konstrukcji gry?? Moim zdaniem należy dziękować twórcom, że na taki pomysł wogóle wpadli. Inaczej nie było by mowy o żadnej lokalizacji. A tak wystarczy tylko cyfry zamienić i gra. A że ktoś nawet z tym ma problem, to weź wybacz, nie powinien nawet kalkulatora używać bo też zepsuje....

>>>>Łatwo to naprawić<<< Co też jest "winą" jej konstrukcji. Po prostu są dwie strony tego medalu. Jedna generuje readtexty inna pozwala na znaczne rozbudowanie gry i uporanie się z nimi.

Co do ubliżania ludziom, którym readtexty przeszkadzają: Kupiłeś szczęśliwy grę, zainstalowałeś ją, patrzysz na oficjalnego bonus packa, instalujesz > readtexty. Dopiero później zaglądasz na forum zdziwiony, że coś nie gra. Poza tym chyba każdy z nas miał choć przez chwile problem z readtextami, a co dopiero ktoś zupełnie świeży.

Może i to kwestia bardziej wygody niż problemu, ale takie coś istnieje. Można oczywiście przyjąć, że tylko ludzie bardzo rozgarnięci i elita narodów gra w Xsy i nawet sami sobie poradzą z tym err... "feature'em," ale czy tak jest naprawdę?

I jak kto gdyby inna była konstrukcja to nie było by mowy o lokalizacji? Tutaj trochę przesadzasz, może o lokalizacji modów i bonusów trudniej było by mówić, ale są gry w których bonusy angielskie zainstalowane do polskiej wersji dodają po prostu opcje po angielsku a nie readtexty.

Tyle ja mam do powiedzenia w tej kwestii. (nie będę więcej offtopicować

:wink: )
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Heh Urban, lepiej umówmy sie na Gwiezdną Whisky, bo bez tego się nie obejdzie dyskusja... Z mojej strony EOT.
XTC+XRM | Albion Prelude
dino1984

Post by dino1984 »

No i stałem się szczęśliwym posiadaczem TC :)

Na pierwszy rzut oka kilka zmian estetycznych (jak pozbyć się tego paska bocznego?? niby ustawiłem w opcjach żeby go nie pokazywało, ale nadal pokazuje) i pierwsza niespodzianka - komp się "przycina". Widać wymagania nieco wzrosły.
Druga sprawa... czy mi się wydaje, czy w TC zrezygnowano z BBSów
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. kilka tematów niżej: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 35#2931835
2. Instrukcja do gry, przeczytaj na stronie 13 i 14. Tak oznaczono misje, innych wiadomości na stacjach nie będzie, czyli nie ma BBS-ów w dawnej postaci.
[ external image ]
dino1984

Post by dino1984 »

Yacek wrote:Instrukcja do gry, przeczytaj na stronie 13 i 14.
Czytałem, wiem, chciałem się tylko upewnić, że nic mi nie umknęło
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

A ja się podczępie pod temat i zapytam o... Mianowicie jak sobie odpaliłem X3 TC to zobaczyłem że żeby zacząć misje niezwiązane z fabuła z różnych stacji nie trzeba teraz dokować , ponadto mają one intuicyjne oznaczenia graficzne na mapie czy nie ma skryptu który w X3 R dodawałby coś takiego??

Return to “Polskie / Polish X-Forum”