[X3 TC] Problemy początkującego.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

lkS1

[X3 TC] Problemy początkującego.

Post by lkS1 »

Jestem tutaj pierwszy raz, więc witam wszystkich serdecznie. Moją zabawę z X3 zacząłem dopiero 3 dni temu, jest to tytuł Terran Conflict. Przed moją prośbą zaznaczam, że studiowałem to forum oraz kilka innych po kilka godzin, niestety bezskutecznie. Jak na każdego newbie przystało zwracam się do zaawansowanych weteranów świata X z prośbą rzucenia światła na tą rozbudową grę. Jak już wspomniałem przeczytałem całe FAQ oraz multum topiców, niestety są one pisane takim slangiem X i skrótami że ledwie 10% z nich jest dla mnie zrozumiałych.

Grę rozpocząłem jako Obrońca Terrański (jak na człowieka przystało:)).
Grałem przez jakieś 5-6h. Zdążyłem "przelecieć" kawałek gry, jednak zawsze miałem ten sam problem. Prawie każdy przeciwnik szatkuje mnie na kawałki, skorzystałem z poradnika aby zdobyć statek Eclipse, jednak to również nie wiele dało. Zwykły pirat bodajże "Elite" potrafił mnie rozgnieść kilkoma strzałami. Pierwszym statkiem "Sabre" jakoś to szło kupiłem zapas rakiet Poltergeist i z dystansu strzelałem po parę salw. Niestety po pewnym czasie wszędzie zacząłem dostrzegać braki ów rakiet, o laserach nie wspomnę mój "Sabre" zadawał śmieszne obrażenia myśliwcom wroga. Przykład mój "Sabre" vs Xen.N nie dość, że trafić go przy prędkości 250m\s graniczy z cudem, to otrzymuje on jakieś 2-5% zbicia tarczy. Zanim trafie go 2 raz już spokojnie z 100% dałby rade odnowić. Tak więc proszę Was drodzy bracia i siostry o wprowadzenie mnie trochę do tego wielkiego świata. Zależy mi na przedstawieniu perspektyw handlu, początkowego statku który należy zakupić, kilka słów o strukturach (jak działa produkcja, czego wymaga) oraz parę wskazówek militarnych\uzbrojeniu podstawowym. Nie korzystam z żadnych skryptów i najpierw zależy mi na poznaniu świata X na "czysto". Proszę również o napisaniu mi tego językiem "łopatologicznym", ze slangu "X" rozumiem zaledwie kilka wyrażeń. Wiem, że wiele wymagam jednak czuje się bezsilny w tym całym świecie,a bardzo chcę go zrozumieć ponieważ ta gra jest prawię, że idealna. Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi - lkS1
rozen
x4

Post by rozen »

Witaj.

Nie należę do znawców Świata X i podobnie jak Ty poznaję dopiero tę grę. Gram również w kampanię terrańską. Gram zgodnie z linią fabularną, która pomału otwiera tajniki całej gry. Dlatego proponuję Tobie wykonywać na początku zadania fabularne, a reszta przyjdzie sama.
lkS1

Post by lkS1 »

Tak też robiłem, tylko że właśnie podczas fabuły bodajże 5 misja przychodzi element walki kontaktowej, gdzie jestem masakrowany...Z moimi śmiesznymi rakietami Poltergeist, nadal czekam na jakieś wskazówki ekspertów...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ja bym doradzil: Na początek nie walcz, jeśli nie potrafisz - walki unikaj, skup się na handlu pomiędzy stacjami. Porzuć misje dla rozwoju własnej firmy. Względnie wymień statek na szybkiego zwiadowcę, którym poznasz okolice bliższe i dalsze, może zdobędziesz jakiś porzucony statek, może kilka z nich, które następnie sprzedasz, i tak grosz do grosza i uzbierasz na coś lepszego z lepszym wyposażeniem.
Naukę sterowania polecam zrobić w jakimś pasie asteroidów, nauczysz się robić prawidłowe uniki, szczególnie w sytuacji, w której każdy błąd kosztuje życie :wink: .
A co do taktyki. N-ka i prędkość 250 m/sek to raczej żadne wyzwanie. Najprostsze laserki (np. IRE) wystrzelane w odpowiednim momencie powinny go ubić za pierwszym podejściem. Tym bardziej zamontowane na wieżyczce.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
lkS1

Post by lkS1 »

Dzięki za rade, z sterowaniem i walką nie mam problemów, raczej problem jest ze sprzętem do walki. Jak wspomniałem na początku wystarczały poltergeisty dopóki przeciwnicy nie osiągali 250m\s potem było gorzej przy 300-400ms\s. Głownie potrzebuje rad jaki statek kupić na początek i jakie lasery i rakiety. Na razie mam około 500k cr. Sprzedałem 2 pierwsze lasery z "Sabre" A te "IRE", gdzie je można kupić i do jakiego statku pasują? Szukałem w encyklopedii ale jeszcze nie mam odkrytych.

Edit: Postanowiłem grać od save o którym mówiłem, ten gdzie bawiłem się w zwiedzanie sektorów(około 40) i zdobywanie opuszczonych statków. Posiadam Mako Ścigacza, 9mln kredytów, oraz dostęp do Wenus. I tutaj pojawia się nowe pytanie w co zainwestować te pieniądze? Głownie kręci mnie walka, ale nadal jest ten sam problem brak uzbrojenia, mam zamontowane 5x dział akceleratorowych które w walce sprawują się mizernie.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Na poczatku rozgrywki koncentruje uprawiam zbieractwo. Rakiety, drogocenne towary.
Czasami trzeba polecic w rejon zapalny. Statek wazne by posiadal dobra ladowne i szybkosc pozwalajaca na ucieczke przed M3 i innymi M4 ( np .warianty pogromcy, Mako)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
gujos

Post by gujos »

Prawdopodobnie twoje statki są źle wyposażone.
Eclipse musi mieć osłonę 200, dwie plazmy w wieżyczkach (z poleceniem chroń statek itp. - wymagany jest zakup poleceń bojowych) i ze cztery w nosie.
W pewnym momencie fabuły Terrańskiej dostajesz Vidara, którym właściwie możesz rozłożyć nawet "zenońskiego" K.
Pozdrawiam
lkS1

Post by lkS1 »

No właśnie w tym problem, pisałem 3 razy że z walką nie mam problemów jedynie z wyposażeniem. Nie wiem jakie statki są dobre na początek oraz jakie rzeczy do nich dobrać. Przejdę fabułę terran i zdobędę ten statek o którym wspomniałeś na razie przemęczę się z tym Mako, a te 9mln przeznaczę na handel, dzieki.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Przejrzyj FAQ. Byłeś tam? Sporo tematów z Reunion dotyczy również TC.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
lkS1

Post by lkS1 »

Ehh czytając kolejne posty widzę, że osoby tutaj się wypowiadające nie przeczytały ze zrozumieniem CAŁEGO tekstu napisanego przezemnie, tak czytałem FAQ jednak nie odpowiada na moje problemy i pytania, i z tego co widzę większość jest pod XTM.

Tak samo nie rozumiem czy świat gry X3 Reunion oraz X3 Terran Conflict nie różni się? tzn poradniki i opisy z Reunion można zastosować do TC?
Nie wszystkie oczywiście bo w niektórych tematach które czytałem było zaznaczone, że w tym wypadku w TC jest inaczej.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Reunion od TC różni się nazwami broni i nowymi stacjami/towarami.
Poza tym zmieniono silnik skryptów, niby jest lepszy i łatwiej pisać skomplikowane skrypty (całe misje). Mnie też trochę mieszają nowe nazwy broni, ale co tam. Wypróbuj M4 Argońskiego Pogromcę/Bustera i akceleratory cząsteczkowe. Możesz tym już pozamiatać trochę.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
lkS1

Post by lkS1 »

Ok dzięki postaram się odnaleźć tego
Spoiler
Show
Pogromce w Akeela's Beacon
A i jeszcze jedno pytanie czy dobrze rozumiem że:
M3-Ciężkie myśl.
M4-Średnie myśl.
M5-Lekkie myśl

Według poradnika jest odwrotnie Lekkie-Ciężkie od M3-M5 ale opisy mówią inaczej, wydaje mi się że gubię się właśnie przez te zmiany z Reunion.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Większość porad z X3 można śmiało stosować w TC. Wszak TC to tylko taki X3+XTM+kilka nowości. W FAQ masz pozaznaczane tematy, bo część rzeczy w nim zawartych odnosiło się tylko do X3+XTM. Część opcji się trochę pozmieniała w TC, ale o tym starałem się pisać w FAQ.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
lkS1

Post by lkS1 »

Hmm czyli mam rozumieć że TC zawiera już rzeczy które są zawarte w modzie do Reunion? Wybaczcie, ale trochę się już gubię.

Hmm czyli mam rozumieć że TC zawiera już rzeczy które są zawarte w modzie do Reunion? Wybaczcie, ale trochę się już gubię.

I co jest lepsze waszym zdaniem Mako ścigacz czy Zaćmienie? Chodzi mi o możliwość dopasowania uzbrojenia, niby Zaćmienie ma więcej dostępnych laserów, tylko jak wiecie nie wiem które jest dobre a które jest nie, borykam na dziale akcelerat. Oraz co jest wymagane do wymiany ładunku między statkami? Wiem, wybaczcie, teraz zadałem pytania które już były podane na forum, jednak mam nadzieję że ten odświeżony topić pomoże nowym graczom.

Edit: Jeszcze jedno pytanko, na czym właściwie polega HQ? Wiem że bazę można zdobyć w misjach fabularnych.
Last edited by lkS1 on Wed, 10. Jun 09, 22:33, edited 2 times in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak TC zawiera część rzeczy z XTM, wszak część ekipy, która stworzyła XTM pracowała nad TC.
Nie można porównywać Mako Ścigacza i Eclipsa (Zaćmienie), to dwie różne klasy statków, Mako to M4, Eclipse to M3+.
O wymianie towarów między statkami to możesz przeczytać w instrukcji, a na pytanie na które każdy znajdzie odpowiedź w instrukcji to się raczej nie odpowiada.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Jesli latasz M4 z kiepskim uzbrojeniem, to mimo, ze masz juz troche obcykane sterowanie statkiem (pamietaj o unikach!!!), to jednym M4 troche trudno zdobyc M3+ z obstawa.
Jesli chodzi o sposob, to polecam najpierw odciagac od glownego celu i zdejmowac ochrone (szybkie M5, M4), a dopiero na koncu zajmowac sie samym M3/M3+, a to z tego powodu, ze jest on dosc zwrotny (zalezy jaki model) ale i w wiekszosci dobrze uzbrojony (jak na poczatek gry) lacznie z dzialkami z tylu.
Jesli zaczales gre i masz tylko 500 k gotowki, to polecam kupic jakis transportowiec z pojemnoscia powyzej 4 k - polecam argonskiego Merkurego. Jest kiepsko uzbrojony, ale w miare sprawny fizycznie :) (ma srednia zwrotnosc, ale jest dosc szybki jak na TS za ta gotowke). Sprzedaj swoj zlomik (bo inaczje nie mozna nazwac M4) i pozarabiaj troche na handlu. Zarobic pierwszy milion to nie jest klopot. Przy kupowaniu towaru warto w kilku pobliskich sektorach ustawic satelity zaawansowane zeby moc widziec ceny w danych fabrykach i kopalniach. WAZNE: zostaw sobie ze 100 tys po sprzedazy statku na zakup produktow do handlu. Wazne zeby miec zainstalowane na statku mocniejsze oslony i dodatki handlowe v1 i v2. Przyda sie tez poszerzenie ladowni, ale niestety koszty takich rzeczy czasami przekraczaja wartosc poczatkowa statku. Najwazniejsze, zeby przy zakupie podrasowac na max. predkosc i zwrotnosc (to akurat nie kosztuje wiele).
Jesli juz troche zarobiszt, to jako M3 polecam Splicka Mambe (cena podstawowa to ok 2,3 kk). Ma dosc duza ilosc broni do wyboru i jest dosc szybki.
lkS1

Post by lkS1 »

Dzięki za wszystkie rady i pomoc, a co do wymiany towarów to posiadam wersje angielską + patch 2.0 PL (spolszczający) oraz angielskiego manuala, z angielskiego orłem nie jestem, a z tego co widziałem to polska wersja nie jest niestety dostępna...tak więc może ktoś powiedzieć jak wymienić towary między statkami? Opcja jest zaznaczona "na szaro"...
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Są 2 możliwości:

1. Oba statki muszą być zadokowane na tej samej stacji. Nie potrzeba żadnych dodatkowych urządzeń.

2. Jeśli całą operację chcesz przeprowadzić w przestrzeni to przynajmniej jeden ze statków musi być wyposażony w teleporter. Wtedy, gdy statki są odpowiednio blisko siebie (bodajże poniżej 5km), opcja przenoszenia ładunku się uaktywnia.

W ten sam sposób możesz sam się przesiadać na inne statki.
lkS1

Post by lkS1 »

Właśnie zakupiłem teleporter bo chciałem pobawić się w handlowca i szybko się przełączać do transportera i zauważyłem, że mogę wymienić towary, już miałem edytować posta ;) Mimo to dzięki, mam kolejne pytanie jak mam użyć tylnej wieżyczki? W tym wypadku jest to Wyrzutnia Granatów zainstalowana w moim Zaćmieniu (Eclipse)
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Jeśli zamontowałeś polecenia bojowe mk1 i mk2 możesz ustawić odpowiednie rozkazy dla wieżyczek, w menu rozkazów statku. AI będzie je obsługiwało za Ciebie.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”