AS.Skrypty (23/04/2005 13:40)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

adam00
x4

Post by adam00 »

Nowa wersja skryptu AS.Complex v1.02
adam00
x4

Post by adam00 »

Nowa wersja skryptu AS.Complex v1.03 - poprawiony błąd mogący wieszać grę.

Jeżeli używasz mojego AS.Complex - Sprzedaż z kompleksu fabryk... koniecznie zainstaluj nową wersję skryptu.
Vill
x2

Post by Vill »

Musisz recznie uruchomic skrypt k.command z poziomu edytora skryptow.
Potem wchodzisz do menu statku i voila.
Temporalily suspended in a time lapse...
Vill
x2

Post by Vill »

adam00: "Prawdopodobnie można by coś takiego zrobić, ale nie sprawdzałem, na pewno można usunąć wrota (a raczej ich połączoną parę). Budowanie/usuwanie wrót trochę się kłuci z założeniami gry - to dzieło nieznanej technologi, no ale technologia sił rozwija cena czegoś takiego musiała by być bardzo wysoka, za pomocą takich wrót można by sobie robić niezłe skróty."

Aaa wcale nie koniecznie sie kloci z zalorzeniami gry, w pewnym sensie - bo przeciez ludzie juz dawno zbudowali wlasna brame skokowa - z Ziemi do wszechswiata X!

EditS11: Do którego z poprzednich postów odnosi się Twoja odpowiedź? Cytuj posty przy odpowiadaniu na nie, wyjątek stanowi sytuacja gdy odpowiadasz na posta powyżej Twojego, ale nawet wtedy warto coś zacytować.

Ooops, zaraza... jush coś poprawiam... jakoś...
Last edited by Vill on Thu, 9. Sep 04, 14:17, edited 1 time in total.
Vill
x2

Post by Vill »

Adam, skrypty sa cacy, wreszcie spokoj z zaopatrzeniem fabryk a o President's End to slysze tylko kiedy jestem w morderczym nastroju i wpadam tam cos zmasakrowac :twisted:
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

mam pytanko odnośnie skryptów. Mianowicie chodzi mi o ich opis w konsoli (nawet oficjalne skrypty) są wyświetlane jako ReadText i tu numer. Wiecie morze jak temu zapobiec??

Pozdro dla wszystkich
:x2: rULz fOrEVeR
adam00
x4

Post by adam00 »

W katalogu "t" musi być odpowiedni plik językowy z "tekstami" skryptu. Skrypty innych autorów zazwyczaj nie mają polskiej wersji, to może być powód. Trzeba plik "44????.xml" zmienić na "48????.xml", w zawartości pliku na początku jest napis: language id="44", trzeba w miejsce "44" wstawić "48" (zwykłym edytorem tekstowym, ale nie Wordem :D ).
adam00
x4

Post by adam00 »

Nowa wersja skryptu AS.BuyRareGoods v1.02 - poprawiony błąd mogący wieszać grę.
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

adam00 wrote:W katalogu "t" musi być odpowiedni plik językowy z "tekstami" skryptu. Skrypty innych autorów zazwyczaj nie mają polskiej wersji, to może być powód. Trzeba plik "44????.xml" zmienić na "48????.xml", w zawartości pliku na początku jest napis: language id="44", trzeba w miejsce "44" wstawić "48" (zwykłym edytorem tekstowym, ale nie Wordem :D ).
To działa!!WIELKIE DZIĘKI adam00.

Pozdro dla wszystkich
:x2: rULz fOrEVeR
Vill
x2

Post by Vill »

Niedługo ze stron x2source będzie można ściągnąć spolszczoną wersję tamtejszego poradnika do skryptowania, dla tych, którzy chcieliby spróbować a nie wiedzą jak się za to zabrać, być może ułatwi to komuś życie.

ps. sorry Adam, że się tak wbijam na twój topic, ale to chwilowo najbardziej uczęszczany topic skryptowy.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ja bardzo przepraszam... ja wiem, ze tu juz wszystko jest napisane... ale nich ktos tylko mi napisze, czy adamowe skrypty beda bez problemow chodzic z latka 1.4. Wreszcie chce je wyprobowac. Dzieki, Adam :)
adam00
x4

Post by adam00 »

Będą działać OK.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Adam, z tego co wiem miała być jakaś autoryzacja skryptów, w tym Twoich. Przez krótki czas posiadania ang. wersji 1.4 zauważyłem, że skrypty (z wyjątkiem jednego Beta - oczywiście Twoje, gdyż innych nie używam :) ) pozmieniały ikonki. Wynikałoby z tego, że Ego je jakby autoryzował. Możesz nas troszkę oświecić w tej materii?

Adam jest skromnym człowiekiem, więc pozwolę sobie troszkę go zareklamować, a raczej jego skrypty.
Gorąco polecam skrypty Adama, znakomicie i logicznie uzupełniają i rozwijają możliwości gry nie zachaczając o cheatowanie.
Np. czytałem teraz o Kasjerze w 1.4. Ja mam takiego kolesia od kilku miesięcy - zasuwa sobie Pegazik i czyści fabryki z kasy. Ktoś kto ma sporo fabryk na pewno doceni Adama skrypt do obsługi kompleksów fabryk. Nawet nie chdzi o to, że to samo załatwisz mniejszą ilością statków ale o to, że wasze fabryki stają się jednym organizmem. Dużo można pisać o tym skrypcie - to chyba największe dzieło Adama, najbardziej złożone - mnóstwo możliwości. A dlaczego duży statek (od M6) jest tak głupi, że w jednym sektorze siedzi? Przecież to nielogiczne! Obrońca Sektorów zmienia diametralnie ten stan rzeczy - teraz sam ustalasz jego zasięg. Nie wspominam o innych, wypróbujcie sami.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Vill
x2

Post by Vill »

Marcybiskup wrote:Ja bardzo przepraszam... ja wiem, ze tu juz wszystko jest napisane... ale nich ktos tylko mi napisze, czy adamowe skrypty beda bez problemow chodzic z latka 1.4. Wreszcie chce je wyprobowac. Dzieki, Adam :)
Działają jak tiachli - dobrze, lepiej, cudownie. No i na dodatek nie 'gryzą' się ze skryptami innych ludzi :)
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

adam00 czy dalbys rade stworzyc skrypt odblokowujacy mozliwosc zdobycia Xperimental'a w wersji gry 1.4 lub chociaz 1.3 :?:
Pomysl nad tym PLIZZ :D
Musze GO miec :twisted: (mysle ze gdyby sie udalo to wielu polskich graczy byloby Ci za to wdziecznych :) )

EDIT: Sprawa juz nieaktualna bo znalazlem taki skrypcik w sieci
adam00
x4

Post by adam00 »

Opublikowałem kolejny skrypt: AS.Antymissiles v1.00

Po dłuższej przerwie znowy wróciłem do gry w X2 :) I postanowiłem pograć sobie od początku z modem podkręcającym szybkość statków, rakiet i działek (w przypadku rakiet i działek zmianione są także zadawane obrażenia)... i tak właśnie pojawił się ten skrypt... jako rozwiązanie dość kłopotliwego problemu rakiet. O ile w M5 można im po prostu ucieć o tyle w M4 lub w M3 to już się nie koniecznie udaje a jeżeli jest blisko to zwrot i jej zestrzelenie też może nie być łatwe :)

Wprowadziłe do tego skryptu system "opłat licencyjnych" za używanie produktów AS.Software :) Ich darmowość nie do końca komponowała się z grą. Ciekaw jestem co myślicie o takim rozwiązaniu.
Kane_Edain
x2

Post by Kane_Edain »

adam: dzięki bardzo za Twoje skrypty, wszystkie chodzą bez zarzutu... To naprawdę mocno usprawnia grę... Tak trzymaj...
Mam jednak również pytanie: korzystam ze skryptów kerricka (bodajże KER M1 COMMANDS), i one zdaje się gryzą się z twoimi (m.in. z BuyRareGoods)? W komendach "specjalne", tam gdzie zazwyczaj pojawiała się komenda "kupuj rzadkie towary" teraz mam bodajże "KER assault - obrona i powrót" (albo jakoś tak). Czy można temu zaradzić??
adam00
x4

Post by adam00 »

>>Kane_Edain

Pewnie można. Przyjrzę się temu problemowi.
Kane_Edain
x2

Post by Kane_Edain »

Z góry dziękuję.
adam00
x4

Post by adam00 »

Nowa wersja skryptu AS.Antymissiles v1.01 - zróżnicowanie ceny w zależności od typu statku

Return to “Polskie / Polish X-Forum”