AS.Skrypty (23/04/2005 13:40)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

adam00
x4

AS.Skrypty (23/04/2005 13:40)

Post by adam00 »

(23/04/2005 13:40)

- Nowa wersja skryptu AS.Antymissiles v1.01 - zróżnicowanie ceny w zależności od typu statku

(15/04/2005 01:05)

- Opublikowałem kolejny skrypt: AS.Antymissiles v1.00

(06/09/2004 20:46)

- Nowa wersja skryptu AS.BuyRareGoods v1.02 - poprawiony błąd mogący wieszać grę

(04/09/2004 23:44)

- Nowa wersja skryptu AS.Complex v1.03 - poprawiony błąd mogący wieszać grę

(01/09/2004 22:23)

- Nowa wersja skryptu AS.Complex v1.02

(20/08/2004 18:35)

- Nowe wersje skryptów: AS.Complex v1.01, AS.BuyRareGoods v1.01, AS.Guard v1.11, AS.JumpingTrading v1.05, AS.Maintain.Quantity v1.02

(12/08/2004 23:47)

- Opublikowałem kolejny skrypt: AS.Complex v1.00
- Nowa wersja skryptu AS.JumpingTrading v1.04

(22/07/2004 20:56)

- Opublikowałem kolejny skrypt: AS.BuyRareGoods v1.00

(14/07/2004 21:54)

- Nowe wersje skryptów: AS.turret.Guard v1.10 i AS.Guard v1.10

(03/07/2004 16:26)

- Opublikowałem kolejny skrypt: AS.Guard v1.00
- Moje skrypty są teraz dostępne z alternatywnego źródła: http://adam00x2.webpark.pl , mam nadzieją, że to zaradzi problemom niektórych osób z dostaniem się na strony x2source.

(01/07/2004 04:20)

Są już dostępne nowe wersje moich skryptów. Poprawka w nich wprowadzona polega na reorganizacji "slotów" menu komend (to wewnętrzna zmiana - dla gracza nie jest widoczna). Dzięki temu moje skrypty są kompatybilne ze skryptami innych autorów:

Massive War Mod 1.8
Xai Corp Advanced Combat Project 1.58
Xai Corp Automining 2.0
Xai Corp Fleet Support Ship Software 1.2
Xai Corp Jumpdrive Commands 4.1
Xai Corp Personal Alarm Clock 1.0
Xai Corp Trade Command Software MK1 v1.1a(fixed)
Xai Corp Xtc2 v1.0
Marks Patrol And Formation Commands 4.1.6
Fight command Software mk3 v1.2
zz Adv Salesman v1.1
SEWDatalink
KriMe SDS Command v02-fixed
IFS Trade Commands V2.1

Oficjalne skrypty (podpisane przez Egosoft):
BPH 1.40
SDS
Trade Command Software MK3
TuningKit MK1 V2

Jeżeli używasz więcej niż jednego mojego skryptu to konieczenie musisz upgradować wszystkie naraz.

-------------------------------------------------------------------------------------
Dostepne na stronach: http://adam00x2.webpark.pl i http://www.x2source.com

AS.Antymissiles v1.01

X2Scripts/Combat

Ta komenda służy do obrony statku przed rakietami za pomocą "antyrakiet", a konkretniej: Moskitów. Żeby system mógł działać statek musi mieć na pokładzie te rakiety. Jednak nie muszą one być wybrane jako aktywne. Jeżeli zabraknie rakiet Moskit w statku kierowanym przez Ciebie to usłyszysz informację "Brak rakiet" oraz odpowiedni komunikat pojawi się w polu "napisów" na dole ekranu (oczywiście pod warunkiem, że gracz nie wyłączył "napisów" towarzyszących komunikatom słownym).
Skrypt ocenia czy zbliżająca się rakieta stanowi zagrożenie dla statku biorąc pod uwagę rodzaj rakiety i aktualny poziom osłon.

Skrypt ten jest wyposażony w system automatycznego restartu po upgradzie, nie trzeba już ręcznie restartować komend.

Historia:
- 1.01:
- zróżnicowanie poziomu licencji w zależności od typu statku - dla M5 i M4 jest taniej
- 1.00:
- pierwsza publikacja

AS.Complex v1.03

X2Scripts/Trading

Ten zestaw komend może być bardzo pomocny do organizacji na wiele sposobów zespołów fabryk:
- pętli produkcyjnych
- równoległych fabryk (produkujących ten sam towar)
- zaopatrywania wiele niezależnych fabryk
- aktywnej sprzedaży z wielu fabryk
- optymalizacji pasywnej sprzedaży - balansowanie punktów sprzedaży
- zbierania produkcji z fabryk hi-tech mających tendencję do zapychania się.

Historia:
- 1.03:
- komendy kupujące nie do końca mogły działać na Kompleksie bez kasy
- poprawiony błąd w kodzie komendy sprzedaży, mogł on powodować zawieszenie gry
- 1.02:
- adaptacja ulepszeń języka skryptowego w wersji 1.4 (z wersją 1.3 będzie działać po staremu):
-- teraz te skrypty mogą współpracować z modami dodającymi nowe fabryki (używającymi zasobów nieistniejących w oryginalnej grze)
-- algorytmy wykrywania kolizji używa zmiannych lokalnych zamiast globalnych
- komendy kupujące mogą korzystać z kasy gracza kiedy Kompleks jest bez kasy
- we wszystkich komendach zostało włączone "wykrywanie ieskończonych pętli", nie miałem problemów z tymi komendami ale miałem sygnał, że te komendy mogą zawiesić grę, jeżeli pojawi się problem to otrzymasz wiadomość do logu, będę zobowiązany jeżeli prześlesz mi szczegółową informację o błędzie

- 1.01 - ulepszony algorytm wyszukiwania - statki nie bedą latać do sektorów nieznanych graczowi

AS.BuyRareGoods v1.02

X2Scripts/Trading

Przy pomocy tego skryptu Twój statek może kupować dla Ciebie jakikolwiek towar, którego nie chce Ci się szukać samodzielnie, w szczególności: uzgrojenia, osłon, dron, satelitów. Nigdy więcej bezmyślnego latania z sektora do sektora i sprawdzania kolejnych doków z wyposarzeniem i fabryk.
Wystarczy wydać komendę, podać towar, którego się szuka i potrzebną ilość, i po pewnym czasie Twój skromny sługa dostarczy Ci potrzebne dobra, a właściwie to do swojej bazy lub jeżeli nie ma bazy to do jednej z Twoich fabryk. Po wykonaniu zlecenia otrzymasz wiadomość opisującą jego wykonanie oraz lokalizację statku. Jeżeli zlecenie nie może być od razu zakończone (brakuje towaru na rynku), otrzymasz informację o tym wraz z lokalizacją statku. Statek będzie oczekiwał w podanej lokalizacji aż towar znów się pojawi po czym wznowi kupowanie. Energię dla jumpdrive'u statek kupuje samodzielnie.

Historia:
- 1.02:
- poprawiony błąd w kodzie, mogł on powodować zawieszenie gry
- statek nie będzie teraz kupował w fabrykach gracza
- adaptacja ulepszeń języka skryptowego w wersji 1.4 (z wersją 1.3 będzie działać po staremu) - algorytmy wykrywania kolizji używa zmiannych lokalnych zamiast globalnych
- włączone "wykrywanie nieskończonych pętli" - w razie czego :-) , jeżeli pojawi się problem to otrzymasz wiadomość do logu, będę zobowiązany jeżeli prześlesz mi szczegółową informację o błędzie
- 1.01 - ulepszony algorytm wyszukiwania - statki nie bedą latać do sektorów nieznanych graczowi

AS.Guard v1.11

X2Scripts/Combat

Używając tego skryptu możesz bronić wiele sektorów za pomocą pojedynczego statku M6, broniony teren definiowany jest za pomocą home-sektora i obszaru wokół o podanej odległości skoków. Obrońca nie lata do sektorów tylko po to żeby sprawdzić obecność wrogów, zamiast tego używa satelitów nawigacyjnych. Potrafi kupować za pośrednictwem zadokowanego statku energię na skoki. Priorytetyzuje cele ataku pod względem zagrożenia.

Historia:
- 1.11 - ulepszona komenda ręcznego tankowania
- 1.10 - dodana nowa komenda dla dużego statku, umożliwia ręczne wywołanie tankowania, może być przydatna w statku, którym sami latamy, jeżeli wywołamy tą komendę dla statku gracza to musimy mieć wybraną za cel stację, z której chcemy tankować, statek, którym aktualnie nie kierujemy sam poszuka sobie najlepszego źródła energii.

AS.turret.Guard v1.10

X2Scripts/Combat

Jest to udoskonalona wersja standardowej komendy dla Wieżyczek: "Missile Defence" (sorry, nie pamiętam jak to się oryginalnie nazywa po polsku ale chyba coś w stylu "Obrona Antyrakietowa"). Zaletą tej komendy jest to, że przerywa ostrzał kiedy wróg odsąpi nam swój statek :) (oczywiście i tak może zginąć jeżeli sięgną go wystrzelone już pociski, ale to już pech a nie upór wieżyczki w dążeniu do "celu"). Skrypt pojawia się w grze pod nową w komedą w menu Wieżyczek: "Wieżyczka - AS.Obrońca"

Priorytet celów:
1) rakiety (porzuca inne cele kiedy rakieta znajdzie się w zasięgu)
2) przeciwnik na celowniku gracza (porzuca inne cele kiedy obiekt znajdzie się w zasięgu)
3) przeciwnik atakujący statek gracza (jeżeli jest w zasięgu)
4) dowolny przeciwnik w zasięgu

Historia:
- 1.10 - ulepszone przełączanie między celami, teraz nie przestaje strzelać do innych celów kiedy pojawia się rakieta ale nie jest w zasięgu danej wieżyczki.

AS.JumpingTrading v1.05

X2Scripts/Trading

Jest to replacement dla standardowych komend Kupowania/Sprzedawania po najlepszej cenie (stare komendy są też dostępne). Komendy te wykorzystują jumpdrive, potrafią kupować energię kiedy jej zabraknie na skok (normalnie tankują w bazie na podróż w tamtą i spowrotem) i najważniejsze; statki gracza nie latają do tych samych fabryk w tym samym czasie żeby sprzedać/kupić to samo.

Historia:
- 1.05
- poprawka do ostatniego "ulepszenia" algorytmu wyszukiwania - w pzczególnych okolicznościach mogło to nie działać najlepiej
- 1.04
- poprawiona kompatybilność ze skryptami autoryzowanymi przez Egosoft
- ulepszony algorytm wyszukiwania - statki nie będą latać do sektorów, które nie są znane graczowi, mogło by to popsuć nową grę
- ulepszony algorytm unikania konfliktów (latania do tych samych stacji)

AS.Cashier v1.01

X2Scripts/Trading

To taki stateczek-kasjer do zarządzania funduszami w fabrykach. Można dowolnie konfigurować każdą fabrykę, jej dolny i górny limit kasy. Dodatkowo gracz otrzymuje statystykę przepływu kasy z ostatnich sześciu godzin. Potrafi używać jumpdriva, chociaż lepiej jest puścić tą komendę na jakimś szybkim M5.

AS.Maintain.Quantity v1.02

X2Scripts/Trading

To rozwinięcie komendy Maintain Quantity dostępnej w tutorialu do skryptów niejakiego Reven'a. Komendy dodawane przez ten skrypt umożliwiają przechowywanie w statku zadokowanym do stacji lub innego statku towaru tak żeby utrzymać w danej stacji/mother-ship określoną ilość wskazanego towaru (dowolnego, nie tylko produktu fabryki), skrypt nie przerywa działania po zapełnieniu ładowni dzięki czemu może pracować jednocześnie kilka takich statków w jednej bazie, idealnie sprawdza się do przechowywania energi na skoki dla TL z małą ładownią, np. Herkulesa czy Słonia.

Historia
- 1.02 - komenda pokazuje jakim towarem się "opiekuje"

AS.TravelingTrader v1.01

X2Scripts/Trading

To malutki dodatek do standardowego "Sector Trader'a", który umożliwia puszczenie go "na trasę" między dwoma sektorami (handluje we wszytkich sektorach pomiędzy po koleji) dzieki czemu nie trzeba (czasem co kikanaście minut) wysyłać go do kolejnych jeszcze nie "wyekspluatowanych" sektorów i pamiętać, żeby sprawdzić kiedy on już tam dotrze i wtedy go uruchamiać.

Miłego używania :D
Last edited by adam00 on Sat, 23. Apr 05, 13:43, edited 25 times in total.
Sauron11
x3tc

Re: AS.JumpingTrading v1.00

Post by Sauron11 »

adam00 wrote:Na stronach: www.x2source.com menu x2 Scripts/Trading jest dostępny mój kolejny skrypt.
Miło, że nie próżnujesz :) , jednak załóż jeden wątek np. pt. "MOJE SKRYPTY" i tam wrzucaj wszystkie informacje, zamiast zakładać oddzielny wątek przy każdym nowym skrypcie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
adam00
x4

Post by adam00 »

OK następnym razem tak zrobię.

Ale zaraz, ktoś tu niedawno podburzał do rywalizacji z Włochami w ilości wątków/postów :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

adam00 wrote:Ale zaraz, ktoś tu niedawno podburzał do rywalizacji z Włochami w ilości wątków/postów :D
A nie pisałem, żeby iść z postami najpierw w jakość a potem w ilość? Ok, teraz piszę :wink:
levisq
x3tc

Post by levisq »

Sauron11 wrote:
adam00 wrote:Ale zaraz, ktoś tu niedawno podburzał do rywalizacji z Włochami w ilości wątków/postów :D
A nie pisałem, żeby iść z postami najpierw w jakość a potem w ilość? Ok, teraz piszę :wink:

czkawka ? czy zajaknięcie :fg:
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

levisq wrote:czkawka ? czy zajaknięcie :fg:
Ale ozzzzoo chodzi? Levisq? :wink:
levisq
x3tc

Post by levisq »

Sauron11 wrote:
levisq wrote:czkawka ? czy zajaknięcie :fg:
Ale ozzzzoo chodzi? Levisq? :wink:
sssfanjak szes mocośtam ... se sześ jednego wywaliu... tak?

no tshe...

:fg:
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
adam00
x4

Post by adam00 »

Dostępny jest mój kolejny skrypt: AS.turret.Guard v1.00 - szczegóły w pierwszym liście.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Adam czy mógłbyś wymienić jescze kilka ciekawszych skryptów które nie tyle co ułatwiają grę co uzupełniają komendy dostępne w x2
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
adam00
x4

Post by adam00 »

Z moich skryptów tu nie wymienionych mam jeszcze dwa w fazie "beta", są całkowicie funkcjonalne (sam ich bez przerwy używam) ale coś tam w nich jeszcze poprawiam:

1) Obrońca - to skrypt dla statku M6 lub większego służący do obrony sektorów przed Khaakami i innym tałatajstwem, jeden statek może bronić kilkunastu sektorów, a gracz może zapomnieć o traceniu transportowców.

2) Kompleks fabryk - to zestaw różnych komend:
# do zaopatrywania takich samych fabryk i kumulania ich produkcji, zaopatrzenie może się odbywać tylko z innych fabryk gracza
# do zaopatrywania łańcuchów fabryk we wszystko co jest im potrzebne (jeden statek z jumpdivem jest w stanie "napędzać" nawet cztery fabryki energią z zewnątrz i przewozić towary między nimi) ale mogą to być też fabryki niezależne
# do balansowania produktów w rozsianych po wszechświecie fabrykach, znika problem nadprodukcji w jednych rejonach jeżeli gdzie indziej się dobrze sprzedaje
# do zbierania produkcji fabryk hi-tech (np. broń, osłony), które produkują na własne potrzeby - takie fabryki się łatwo zapychają (mają miejsce tylko na 2 sztuki produktu i trzeba pamiętać żeby je kontrolować)

Jeżeli, ktoś jest zainteresowany tymi skryptami to proszę dać znać na priva.

Co do skrytów innych autorów :) to najlepiej poczytać sobie opisy skryptów dostępnych na serwerze, na którym ja udostępniam. Są tam ciekawe rzeczy.
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

da się wyskryptować rozwalenie bramy??????
:)
adam00
x4

Post by adam00 »

KajtomatO wrote:da się wyskryptować rozwalenie bramy??????
Prawdopodobnie tak :D Ciekawe, muszę spróbować :twisted:
sYs|FlyMASter
x2

Post by sYs|FlyMASter »

Udało mi sie pierwszy raz uruchomic skrypty, pisze w tym watku, gdyz wlasnie zainstalowalem skrypty Adama, i moje pytanie czy zrobilem wzytko ok, bedzie dotyczylo konkretnie tych skryptow.

Od poczatku.
Posiadam wersję polska X2.

1. Nic nie zainstalowalem, zadnego programu (choc gdzies czytalem ze cos trzeba zainstalować), zciagnalem program: X2_ModderKIT14, ale nie wiem czy to o niego chodzi.
2. Z katalogow scripts adama skopiowalem wszytkie pliki do X2\scripts
3. Z katalogu "t -- all my scripts" skopialem plik "480109.xml" do katalogu X2/t
4. W grze (lecac w przestrzeni), wpisałem "Thereshallbewings" (troche sie nameczylem zanim doszedlem ze pierwsza litera musi byc duza ;P)
5. Zapisałem gre i ponownie ja załadowalem.

Komendy wszywtkich skryptow widze (oczywiscie na statkach na ktorych sa odpowiednie rozszerzenia) i wyglada ze dzialaja, choc za dlugo nie testowalem.

Teraz pytanie, czy zrobilem wszystko ok, najbardziej mnie martwi czy nie trzeba zainstalowac jeszcze jakiegos programu.

Opisalem dokladnie tez dlatego, zeby pomoc ewentualnym innym noobom :roll:
[/b]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Wydaje mi się, że wszystko jest OK. Jeśli widzisz komendy skryptów...
U mnie wszystko funkcjonuje poprawnie, chodzą cztery skrypty i to widać.
Zapuść komendy i sprawdź czy działają. A programu żadnego nie ciągnąłem.
Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Adam --> jak myslisz, czy Twoje skrypty moge dolaczyc do gry zmodowanej przez MassiveWarMod? Jest tam przeciez zestaw skryptow, m. in. jakas wersja innego kasjera. Wolalbym miec Twojego oraz TurretGuarda, ale nie wiem, czy nie wymaga to jakis specjalnych dzialan, np. wylaczenia jakies skryptu z zestawu MWM. Co myslisz?
adam00
x4

Post by adam00 »

Wszystko zależy od tego czy skrypty nie są pod tymi samymi pozycjami menu, trzeba przejżeć pliki w katalogu "t" i porównać wpisy w page=2010. Jeżeli jakiś "id" się powtarza to będzie konflikt i nie da się używać obu skryptów na raz, a nazwa komendy w menu możne nie odpowiadać skryptowi, który jest tam podwieszony.

W moich skryptach raczej nie ma odwołań do jakichś konkretnych zależności w świecie X2, które mogą ulec zmianie przez mod, więc powinny działać.

Chyba będę musiał zapoznać się ze sktyptami z MWM i Xai.... (są one najczęściej wykorzystywane) i ewentualnie dostosować swóje układy komend do nich. Prawdopodobnie mój Kasjer właśnie wchodzi w konflikt z jakimiś skryptami Xai... :(
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

adam00 wrote:Chyba będę musia3 zapoznać się ze sktyptami z MWM i Xai.... (są one najczęściej wykorzystywane) i ewentualnie dostosować swóje uk3ady komend do nich. Prawdopodobnie mój Kasjer w3aśnie wchodzi w konflikt z jakimiś skryptami Xai... :(
Jakby co, zglaszam sie na testera :)
General Tatarin
x4

adam00, próbowałeś wyksryptować zniszczenie bramy, chociaż żeby stała się śmiertelna, bardzo mi na tym zależy.
adam00
x4

Post by adam00 »

KajtomatO wrote:adam00, próbowałeś wyksryptować zniszczenie bramy, chociaż żeby stała się śmiertelna, bardzo mi na tym zależy.
Jeszcze nie, nie było mnie w weekend.

Nie liczył bym na to, że stanie się śmiertelna, najwyżem można będzie ją po prostu zdezintegrować (może da się zrobić "wybuch" i umieścić na jej miejscu szczątki bramy), w wersji full wypas można by to dadać do gry w postaci jakiejś bomby: "gate-colapser", którą montowało by się na bramie np. wywołując odpowiednie polecenie z menu i posiadając teleport :twisted:

Ale nie mogę niczego obiecać, zobaczę co da się zrobić.
General Tatarin
x4

dzięki :)
chdzi o to że chce "odzielić" jakiś sektor od reszty świata i w spokoju przegrupowywać swoją armie, (mam taladańskiego m1 z 50 statkami m3, oraz syplickiego pytona NARAZIE.....
w krótce się to zmieni

Return to “Polskie / Polish X-Forum”