Jak zapakowac na HERKULESA 60.000 towaru.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

j77jack
x2

Post by j77jack »

Po gwaltownym zejsciu mojego SLONIA(R.I.P), z braku kasy kupilem HERKULESA, ale cos mi brakowalo ladownii na towar. Zapakowalem na poklad 8 delfinow(kazdy wymaksowany koszt za szt. ok 1.2 ml z ladownia 3000) i tu niespodzianka :D Po zapakowaniu ich ladownii na fuff nie jest to liczone jako masa do ladownii HERKULESA po zadokowaniu do niego Delfinem.
Nie prubowalem jeszcze zapakowac 24 delfinow ,ale chyba wyjdzie ten rumer :D
Tak wiec wystarczy towar przechowywac na zadokowanych statkach, i liczy sie tylko ilosc miejsca w hangarze na statki : :lol:
ergo
x3tc

Post by ergo »

to dosyc logiczne, ze liczy sie bardziej objetosc towaru niz masa :)
j77jack
x2

Post by j77jack »

Niby tak Ergo, tylko dzieki takiemu podejsciu nie ma sensu kupowac Transportowca patrzac na pojemnosc ladowni, i inne parametry wystarczy HERKULES najtanszy ,a i tak zapakuje sie wszystko 14.000 na stacje + okolo 60.000 na towar.
no.. chyba ze komus to malo :o :o :lol:
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

A co jak chcesz przewiezc wiecej stacji (np 4) zapakujesz je na Delfiny? :P
j77jack
x2

Post by j77jack »

Hmm 4stacje??? to po lece 2 razy :D na najwiekszy transport i tak wchodzi chyba cos kolo 21.000 pojemnosci wiec 4x7.500/np.krysztalki/ i tak nie wejdzie :D . Dodatkowo Mamut ma 10miejsc na statki wiec max.towaru=30.000 :lol: .
- cos mi sie zdaje ze ktos czegos nie dopatrzyl :? ,albo takiego pakowania towaru, albo ilosci miejsc do parkowania w najdrozszym transporcie jakby Mamut mial ich ze 40 to mialoby to sens.
Blaster X
x2

Re: Jak zapakowac na HERKULESA 60.000 towaru.

Post by Blaster X »

j77jack wrote:
- cos mi sie zdaje ze ktos czegos nie dopatrzyl :? ,albo takiego pakowania towaru, albo ilosci miejsc do parkowania w najdrozszym transporcie jakby Mamut mial ich ze 40 to mialoby to sens.
Tu masz racje - statki powinny oprócz ograniczen objetosciowych towaru miec takze wagowe (wlacznie z ladujacymi statkami)

Albo chociaz wspólczynnik predkosci do ciezaru towaru - im ciezszy tym statek wolniej przyspiesza i wolniej sie zatrzymuje :idea:
BQB
x2

Post by BQB »

Hmm... ale to wolniejsze przyspieszanie i chamowanie, to moglo by byc wtedy gdyby wystepowaly jakies dodatkowe sily - np. tarcie, grawitacja, a w kosmosie tego nie ma.
Dormio
x2

Post by Dormio »

BQB wrote:Hmm... ale to wolniejsze przyspieszanie i chamowanie, to moglo by byc wtedy gdyby wystepowaly jakies dodatkowe sily - np. tarcie, grawitacja, a w kosmosie tego nie ma.
Jesteś pewny, że nie ma grawitacji ?
Popatrzmy na najbliższe nam otoczenie... Księżyc krąży ? Krąży bo go grawitacyjnie Ziemia trzyma... Ziemia krąży ? Krąży bo ją Słońce ma w swoim zasięgu... Pluton krąży... jasne... Słońce krąży ? Pewnie, że tak, bo ją Droga Mleczna grawitacyjnie trzyma...
Kurde... jak nic na jakieś 100 000 lat świetlnych nawet nie ma co marzyć o brakuj jakichkolwiek sił grawitacyjnych.
To po pierwsze...
Do hamowania w kosmosie potrzeba dwóch rzeczy - mieć czym zahamować i wiedzieć jak skierować to czym się hamuje. Do hamowania się używa dokładnie tego samego co do przyśpieszania - ENERGII. Forma jaką posiada używana energia jest uzależniona jedynie od dostępnej nam technologii. Obecnie najwydajniesze silniki kosmiczne to jonowce.
To po drugie...
Wolniejsze/szybsze hamowanie przyspieszanie jest jedynie uzależnione od dostępnej energii. Używane przez nas źródło energii może być zarówno wewnętrzne np. silnik rakiety na paliwo chemiczne, silnik jonowy, reaktor atomowy itp. lub też może być zewnętrzne np. wiatr słoneczny, lasery, grawitacja. Obecnie do nadawania wielkich prędkości w tym również tych pozwalających na opuszczenie Układu Słonecznego, używa się źródeł zewnętrznych. Mianowicie tak się układa trajektorię lotu by do maksimum wykorzystać przyspieszanie w polach grawitacyjnych planet np. Wenus.
To po trzecie.

Na koniec by zahamować w sytuacji gdy układ odniesienia w którym się znajdujemy jest pozbawiony tarcia lub, gdy siły grawitacji są zbyt słabe należy użyć siły o wektrze przeciwnie skierowanym w stosunku do wektora siły którgo użyliśmy w celu przyśpieszenia.
Czas hamowania i przyśpieszania jest tak samo zależny od energii jak i od masy jaką mamy do zahamowania/przyśpieszenia. Im mniejsza masa tym mnieją energię musimy spożytkować.

Dormio

PS I
Nie uczą tego w szkole na fizyce ? Do podręczników i poduczyć się, a nie opowiadać głupoty...
PS II
Zainteresowanym odległościami oraz budową Wszechświatu polecam gorąco link:
http://wszechswiat.astrowww.pl/
PS III
1 rok świetlny to wg moich obliczeń odległość 9435065550596km
BQB
x2

Post by BQB »

No bez przesady. Ja jestem umysl scisly szkole co prawda tylko srednia, ale mam juz sporo za soba, mam obecnie prawie 27 lat. Wiem, ze grawitacja wystepuje wszedzie, ale jej sila jest zalezna od masy obydwu obiektow, oraz odleglosci. Gdyby nie to, ze ksiezyc obraca sie wokol ziemi, to bysmy mieli wieksza planete, albo mikroskopijnie wieksze slonce - bo sloneczko nasze jest ogromne. Dla porownania, czlowiek od poczecia, do wieku doroslego powieksza sie okolo 90 000 razy, a nasze sloneczko musialoby wchlonac wszystkie planety naszego ukladu slonecznego ponad 120 000 razy, a wszystkie planety naszego ukladu slonecznego oprocz jowisza mogly by zostac wchloniete przez jowisza (nie pamietam dokladnie) 100 razy.
Ale wracajac do grawitacji, jakies 100-150 km w gore, grawitacja na czlowieka prawie nie dziala, gdyz ma zbyt mala mase. Wiec troszeczke wiem na ten temat.
A wlasnie przypomnialo mi sie doswiadczenie z fizyki - trzy rurki z ktorych wypompowano powietrze i trzy rozne przedmioty o tej samej masie i spadaly jednoczesnie - wiec zwracam honor. Ale odnosnie TL, nie pamietam, ile procentowo wzrosla by masa calego statku po dodadniu calego dobytku. Moglby ktos sprawdzic - wogule jest jakas masa? Chyba tylko mozna powolac sie na stan kadluba.
Dormio
x2

Post by Dormio »

Wg obecnego stanu wiedzy Słońce po zakończeniu okresu życia w ramach głównego ciągu przejdzie w stan czerwonego olbrzyma. W efekcie przejścia górne warstwy Słońca będą sięgać okolic orbity Jowisza.

Dormio
PS
Polecam:
- diagram H-R:
http://wszechswiat.astrowww.pl/hr.html
- klasy gwiazd:
http://wszechswiat.astrowww.pl/startype.html
- dane o US:
http://www.solstation.com/stars/sol-sum.htm
- na jednym z obrazków porównanie wielkości "niedoszłych" gwiazd - brązowych karłów z Jowiszem i Słońcem:
http://www.solstation.com/stars/gl229.htm
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Zrobil sie interesujacy temat ale troche off topic :wink:
Moze by tak przeniesc dyskusje dotyczaca praw fizyki w kosmosie i ogólnej budowie wszechswiata do nowego tematu? :roll:
Dormio
x2

Post by Dormio »

A sądzisz, że warto ? Są chętni podyskutować na te tematy ?

Dormio
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Dormio wrote:A sądzisz, że warto ? Są chętni podyskutować na te tematy ?

Dormio
Ja sie nie wypowiadam bo nie dysponuje az taka wiedza w tym temacie ale dobrze mi sie czyta Wasze posty.
Pozatym zawsze fascynowaly mnie wszystkie wiadomosci dotyczace wielkosci wszechswiata oraz zaleznosci miedzy jego czesciami (proporcji i odleglosci itp)
Móglby powstac topic w którym mozna by wrzucac linki i inne informacje dotyczace tego tematu. :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Chyba warto :) Pamiętacie taką grę jak Frontier? Tam po wyłączeniu silników leciało się dalej... z tym, że tam było zużywające się paliwo. Niniejszym otwieram nowy topic pt. "Fizyka w X2". Wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji na ten temat :D
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Return to “Polskie / Polish X-Forum”