Pomysly na nazwy statkow////

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

j77jack
x2

Pomysly na nazwy statkow////

Post by j77jack »

Mam kilka pozytywnie zakrenconych jednostek
- Perseusza nazwalem Bakus
Spoiler
Show
( uzekla mnie reklama: dzieci dzieci Bakus leci....)
- lata tez Borys i Fiodor Nowy
- slon -Heppy Monster
- jak zlape cosXenonskiego (M3) bedzie Toster
- Ospreye Towarzysz Stalin , Bobas-demolek

PS -
JAK KTOS ZAUWAZYL NIE CHODZI O NAZYWANIE CALEGO LATAJACEGO ZLOMU .... OBSLUGA FABRYK TRADERY ITP/
TEGO JEST ZA DUZOOOOO....
CHODZI O TE STATKI KTORYMI LATACIE LUB MACIE JAKIES SMIESZNE POMYSLY :D :D :D
Last edited by j77jack on Thu, 4. Nov 04, 22:13, edited 1 time in total.
O$$I
x2

Post by O$$I »

Paranidiański Pegaz- Sprinter
Argonśki Tytan- R.I.P
Argoński Mamut - BIG O
Pierwszy Argoński Odkrywca - The first one
I Xenoński M2- EAA Destroyer
piotr11
x4

Post by piotr11 »

Paranidiański Odyseusz-FIRESTORM
Paranidiański Pegaz- Lighting
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Centaur: Aquiloński Wojownik
Hydra: Atlantydzka Walkiria
Orka: Pakowna Orka
Osobista Nova: Jonolotnia
Perseusz: Paranoik
M5 do M6 jako tankowce: Paliwowce i Paliwowczynie
Transportowce: [nazwa macierzystej fabryki]-[kolejny numer], np: Menelaus Frontier Kryształy 1-2

Teraz zbieram na jeszcze dwie M6, ale nie mam dla nich nazw, a potem M2. Płaszcza będzie się nazywała: Zło z Głębin :D
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
szafran
x2

Post by szafran »

E, już przy kilkunastu statkach robi się młyn. Gram trzeci raz i tradycyjnie nazwy własne (razem z kodowymi) ma tylko parę pierwszych statków (zazwyczaj transportowce: Mule, Donkey, Cow, Bull, Camel, Horse i tak dalej), reszta ma tylko nazwy kodowe.
Nazywam wg. klucza:
[typ statku] [model] [numer modelu] [nazwa własna] [kod fabryki]
czyli np.:
SSS TS Mercury 01 Mule A-SPP-01
oznacza:
SSS TS - Szafran's Space Ship typ TS
Mercury 01 Mule - pierwszy Merkury o nazwie Muł
A-SPP-01 - przypisany do pierwszej argońskiej elektrowni słonecznej
... przy czym statki handlowe zawsze zaczynają się od SSS (Szafran's Space Ship), bojowe od SSF (Szafran's Space Force), a fabryki od SSP (Szafran's Space Plant) i pierwszej litery rasy, a statki zdobyczne, nie używane, ale do wyklepania, mają chwilowo trzy kreski przed nazwą.
Przykłady:
SSS TS Demeter 02 Camel P-SPP-01
--- TS PirateShip 82
SSF M4 Mako 31 B-SPP-02
SSP P CrystalFab P-CF-04
Świetnie to działa, szczególnie kiedy się ma kilkadziesiąt fabryk i kilkaset statków. :)

Skrinszoty:
- stacje
http://szafran.civ.pl/szafranopedia/tmp/x2screen56.jpg
- statki
http://szafran.civ.pl/szafranopedia/tmp/x2screen57.jpg
http://szafran.civ.pl/szafranopedia/tmp/x2screen58.jpg

Jak widać, nie mam czasu na granie, ale poprzednio miałem ponad 40 fabryk i kilkaset statków... po cholerę wywaliłem te sejwy... ech. :roll:

pozdrawiam
szafran

Edit: dodane screenshoty.
szafranopedia v.0.2
nieoficjalna encyklopedia świata X2
statystyki statków, uzbrojenie, rangi
http://szafran.civ.pl/szafranopedia/
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Ja statki bojowe ustawiłem według schematu
Lysoleq [Nazwa Statku] - [Numer] - [System] - [Zadanie] np:
Lysoleq SMOK -A- OreBelt - ZWW

Transportowce według schematu:
Lysoleq [NazwaStatku] - [Fabryka] - [System] - [Towar] np
Lysoleq SĘP - Elek. Slon - Herrons Nebula - OE

W ten sposób jak widze że np jakiejś fabryce prakuje czegoś bez problemu odnajduje statek który jest za to odpowiedzialny... Mam 9 fabryk w 5 systemach i wierzcie mi, ale jest tam ciasno chwilami... Próbowałem różnych systemów, ale ten wydał mi się najrozsądniejszy :)...
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

HI

Podam Ci moj ;)

Majac 65 fabryk, wybralem nastepujacy:

Wylaczylem w opcjach podglad na statki transportowe.

Migajaca stacja oznacza klopoty.. wiec sprawdzam... to wszystko w temacie oznaczania statkow u mnie a take troske o cale finansowe imperium poza ochrona.

Zaznaczam, ze nie sprzedaje towaru za pomoca statkow tylko kupuje, a i tak jest ich ze 120.

Uwazam, ze nie ma sensu analiza - jaki satek nalezy do jakiej fabyki... tylko liczy sie rakcja - na odpowiedni bodziec od sytemu.

Nazywam tylko statki funcyje aby sie polapac w ich gaszczu.

ZiZi
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

U mnie jest tak. Nova ktora latalem na poczatku (w miare poczatku ) nazywa sie "Wsciekly pies" na czesc Bosska, lowcy nagrod z swiata SW. Wciaz pozostaje w sluzbie chodz pelni role jedynie pomocnicza lub patrolowa. Obecnie latam Rybolowem o nazwie... jakze by innej :D oczywiscie "Slave II" dlaczego II ? Ci co czytali lub interesuja sie SW wiedza :) Niszczyciel gdy go juz bede mial bedzie nazywal sie oczywiscie "Egzekutor" :D Jest jeszcze "Queen mary", moj pasazer ktorym kiedys wozilem ludzi, teraz lata ze wszystkim po galaktyce handlujac jak popadnie, czyli glownie ogniwa :D Drugi moj rybolow nazywa sie "Royal guard" i latal od poczatku jako patrol sektorowy, obecnie wielosektorowy, jest barrrdzo skuteczny w tym co robi. Jego M5 nazywa sie po prostu "Tankowiec", moj osobisty M5 podwieszony pod "Slave`a II" nazywa sie "Bzyczek" :P
Statki handlowe nazywam np: Ts K.Krzemu 3 Ore Belt KP O.Energ.
Czyli Transportowiec Kopalnia Krzemu 3 Ore Belt Kupno Ogniw Energetycznych, gdzie "Kopalnia Krzemu 3 Ore Belt" jest nazwa fabryki. Widzac tak opisany w miare przejzyscie statek od razu wiem z kim mam doczynienia, do wiekszych skrotow nie mam glowy :) A obecnie posiadam takich frachtowcow okolo 200 sztuk :)
Achh, prowadze tez wlasna "Arene 51" :lol: Nie zdradze gdzie sie miesci i pod jaka przykrywka, ale badam tam wszystkie pojazdy tzw. malo znane lub rzadkie czyli, khaackie, Xenonskie, Pirackie itd
Nazywaja sie specyficznie, np. "Exp. Khaak M5" A kiedy juz moje zespoly badawcze rozbiora kazdy taki przyprowadzony ship na kawalki, przepadaja obejza itd, skladaja do kupy, wtedy przyjmuje nazwe "Testowy Khacki M5" prosto i przejzyscie :) acha, ta baza nie istnieje jakby ktos pytal ;)
Kiedy mężczyźni bawią się w wojne, zawsze giną ludzie...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Boba_Fett_ wrote:...acha, ta baza nie istnieje jakby ktos pytal
Boba, nie kłam ;)
Wszyscy na pewno już widzieli te Twoje experymenty, błąkające się po wszechświecie X :) O czym mówię? O UFO!! Chcecie wiedzieć gdzie jest ta baza? Lećcie za UFO, to się dowiecie... ja tam byłem... widziałem takie statki, o których naukowcom się nie śniło... Boba, nie boję się, baza danych z dokładnymi koordynatami jest zaszyfrowana i zostanie wysłana do paru miliardów istot w całym wszechświecie X, jeżeli coś mi się stanie...! Możesz nie wysyłać swoich egzekutorów, a raczej wyślij ich jako ochronę, bo od teraz w Twoim interesie jest, abym żył jak najdłużej. Chyba że nie zależy Ci na tej bazie... wtedy proszę bardzo... jedno naciśnięcie ENTER i wszyscy przejrzą Twoje niecne plany!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Vill
x2

Post by Vill »

Ja tam transportowce nazywam: [typ jednostki][fabryka][co wozi/kupno-s[przedaż]

Jednostki własne
- Nova: SuperNova (niezbyt oryginalnie :P )
- Perseusz: Rogue Leader (i skrzydłowi z eskadry Łotrów)
- Rybołów: Your Last Wish (Ostatnie Życzenie)

inne okręty wojenne dostają oznaczenie D.I.W. [typ] (Dragon Industries Warship)

I tyle...
Temporalily suspended in a time lapse...
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

Stalovy, przycisnoles mnie, ale spokojnie :) Moi agenci juz dostarczyli odpowiednie teczki na Twoj temat. Taaak, wiemy juz wszystko, Twoje kredyty nagle straca waznosc, Twoja rodzina sie Ciebie wyrzeknie, Twoi sasiedzi zapomna o Tobie, znikniesz jako istota z tego wszechswiata. Narazie jestes bezpieczny, chodz... sprawdzales ostatnio swoj silnik ? Czasami ma wycieki, niebezpieczne wycieki :roll: O wypadek nie trudno, ech, niebezpieczne czasy. Tak na marginesie, to co ostatnio wiozles ? to byl na pewno szampon ? nie no jak ze by moglo byc inaczej prawda ? Ciekawe co by powiedziala Argonska policja gdyby probowali umyc sobie tym wlosy :lol: Wiemy wszystko :twisted: No i oczywiscie mam dla Ciebie nowa dewize zyciowa "UFO nie istnieje !" :twisted:
Coz, sprawa moze wycieknoc, ale coz to da ? Moi ludzie w mediach narobia takiej nagonki ze nikt nie wspomni o jakis dziwnych pojazdach aby nie zostac publicznie wysmianym, zbluzganym lub pokryty odchodami Argnu :D
System... to ja :twisted:

PS
Pozdrowienia od Ban Danny :wink: Mily czlowiek, ale duzo kosztuje :wink:
Viger
x2

Post by Viger »

Hmm aktulanie posiadam ~60 TS'ow i raczej nie stosuje jakiegos specyficznego nazewnicta. Tak wiec lata pelno agron mercury i podobnych standardowo nazwanych statkow. Czesc ma w nazwie zadanie i homebase ale z racji ciaglych korekt w funkcjonowaniu imperium nie zawsze sa to informacje aktualne. Kilkanascie statkow ma nazwy nadane pod wplywem chwili np. statek piracki pod nazwa "co z nim" zlapany przez przypadek poczas misji. Pierwszy Argon Mercury lata pod niewyszukana nazwa Supertransport (bo jest naprawde super :) spasiony na maxa) i przezywa emeryture realizujac zadania sector trade. Najmocniejszy satek we flocie - Teladi Osprey dlugo byl nienazwany a teraz jest znany jako "Kosmiczny Putek" na czesc mojego kota ;) M5 ktory dostarcza mu ogniw zwie sie "Putkowe Zaopatrzenie" :P
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

Code: Select all

Argonska policja gdyby probowali umyc sobie tym wlosy  Wiemy wszystko  No i oczywiscie mam dla Ciebie nowa dewize zyciowa "UFO nie istnieje !"  
Coz, sprawa moze wycieknoc, ale coz to da ? Moi ludzie w mediach narobia takiej nagonki ze nikt nie wspomni o jakis dziwnych pojazdach aby nie zostac publicznie wysmianym, zbluzganym lub pokryty odchodami Argnu  
System... to ja  

PS 
Pozdrowienia od Ban Danny  Mily czlowiek, ale duzo kosztuje 
Argońską policje to ja mam w kieszeni, a ty nie jesteś systemem czy też Matrixem gdyż nie istniejesz zostałęś wymazany z życia i wszechświata a co do twojej bazy REEDICK CORP cię opserwuje.
Gdzie kolwiek będziesz Gdzie co kolwiek zrobisz ja będe o tym wiedział HAHAHAHAHAHA

argońska nova - terminator
pegaz - space taxi
splicki smok- łuska
borońska hydra- fuj jak tu mokro
a dalej co do tp z jakiej fabryki gdzie i co wiezie
niech zysk będzie z wami
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

qui-stay-gon wrote:

Code: Select all

Argonska policja gdyby probowali umyc sobie tym wlosy  Wiemy wszystko  No i oczywiscie mam dla Ciebie nowa dewize zyciowa "UFO nie istnieje !"  
Coz, sprawa moze wycieknoc, ale coz to da ? Moi ludzie w mediach narobia takiej nagonki ze nikt nie wspomni o jakis dziwnych pojazdach aby nie zostac publicznie wysmianym, zbluzganym lub pokryty odchodami Argnu  
System... to ja  

PS 
Pozdrowienia od Ban Danny  Mily czlowiek, ale duzo kosztuje 
Argońską policje to ja mam w kieszeni, a ty nie jesteś systemem czy też Matrixem gdyż nie istniejesz zostałęś wymazany z życia i wszechświata a co do twojej bazy REEDICK CORP cię opserwuje.
Gdzie kolwiek będziesz Gdzie co kolwiek zrobisz ja będe o tym wiedział HAHAHAHAHAHA

argońska nova - terminator
pegaz - space taxi
splicki smok- łuska
borońska hydra- fuj jak tu mokro
a dalej co do tp z jakiej fabryki gdzie i co wiezie
W tym momencie obudziles sie zlany potem :lol:
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

nie przewróciłem się na bok bo zaczołem chrapać
niech zysk będzie z wami
Kane_Edain
x2

Post by Kane_Edain »

Ohajo! Ciekawy problem, szczególnie przy duzej ilości fabryk i statków transportowych.
Moje fabryki sygnuję nazwą ... tadaaamm... KaneCorp :D dalej idzie [typ stacji] i [system] zatem fabryka krzemu np. to KaneCorp K1 OreBelt (bo pierwsza w tym systemie, druga to oczywiście K2 OreBelt).
Statki transportowe to [KCF] (KaneCorp Fleet) + [oznaczenie stacji] + [typ statku] + [numer], zatem transportowce Merkury dla wyżej wymienionej stacji to KCF K1 Merchant I (II, III, IV itd...), a wahadłowce to KCF K1 Shuttle I (itd...).
Flota wojenna ogólnie nosi oznaczenia KCN (KaneCorp Navy), dalej [typ] + [nazwa serii] + [numer kolejny]. I tak mój flagowy Feniks to oczywiście KCN BS "Kane_Edain" :D (BS - Battle Ship).
M1 to CA (carrier), nazwy własne od litery I (Indestructible, Independent)
M2 to BS, nazwy własne od litery D i R (Discovery, Defiant, Repulse, Revenge itd)
M6 to DS (destroyer), nazwy własne od litery V i W (Voyager, Vigiliant, Volunteer, Wanderer itd.)
myśliwce oznaczam kodami HF, MF, LF (heavy-, medium-, light- fighter) + [nazwa własna] zawsze taka sama dla danego typu (novy to Viper-y, M5 to Eagle-y). I to wszystko :D
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

O, i to jest sensowne rozwiązanie problemu. Bardzo mi się to podoba. Też w ten sposób ponazywam moje statki. Jak już się ich dochrapię, bo na razie (eXtreme Hardcore!) latam moim małym Disco bez tarcz, nazwanym Trzecia Szansa. :D
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Tez podoba mi sie metoda Kane'a.
Mam straszny problem z oznaczaniem wiekszych (wazniejszych) statkow bojowych. Bo na transportery znalazlem sposob, choc nie jest on taki elegancki, np:
krz b. WK aprime oznacza "krzem buyer z Wytworni Krysztalow w Argon Prime".
Mowilem, ze malo eleganckie? Ale dziala. W ten sposob po zmasowanym ataku Khaakow od razu wiem, gdzie dokupic statek ;)
Natomiast cala reszta to koszmar. Wciaz zmieniam koncepcje.
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Też długo zastanawiałem się jak ponazywać te gromady statków i nie stracić przy tym orientacji co i gdzie.
Wprowadziłem u siebie znak "-'" (myślnik) przed nazwą statku.
Przykład:
-KJ-Ruda 26-Herrons Nebula (TS 1 myślnik)
--Nova 013 (M3 2 myślniki)
---Odyszeusz ONE-Tyran (wszystko powyżej M6 3 myślniki)
Co to daje :wink:
Znakomicie polepsza orientację na mapie sektora, dokładnie widać w prawym panelu co stacjonuje w danym sektorze bez zbędnego wczytywania się w inne nazwy. Co do nazewnictwa po myślnikach to myślę że to kwestia gustu, byle wiedzieć o co chodzi.

Pozdrawiam.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Mir[ON] wrote:Wprowadzi3em u siebie znak "-'" (myślnik) przed nazwą statku. Przyk3ad:
-KJ-Ruda 26-Herrons Nebula (TS 1 myślnik)
--Nova 013 (M3 2 myślniki)
---Odyszeusz ONE-Tyran (wszystko powyżej M6 3 myślniki)
Znakomicie polepsza orientację na mapie sektora, dok3adnie widać w prawym panelu co stacjonuje w danym sektorze bez zbędnego wczytywania się w inne nazwy. Co do nazewnictwa po myślnikach to myślę że to kwestia gustu, byle wiedzieć o co chodzi.
Wlasnie jestem na etapie myslinika :D ! Co wiecej, uzywam takze wykrzyknika!
Np. M1 wyglada tak:
--- RAPTOR --- (glownie dla tego, ze nie bierze udzialu w walkach)
Jego mlodszy brat TL:
-- MAMUT --
Mysliwce to po prostu np:
- SAU PUSTYNI - (he he, zgadnijcie, co to za mysliwiec ;) )

Natomiast Hydra i Plaszczka maja odpowiednio:
!! NAUTILLUS 002 !! (numeracja jest, bo mam chyba siedem Hydr)
!!! OCEAN THUNDER !!!

Tylko gdy spotkaja sie w jednym sektorze, to wyglada to na mapie strasznie beznadziejenie. Dlatego pracuje wlasnie nad nowym systemem :P Cos mi sie wydaje, ze zmienie wszystko, bo wszystko mi sie przestalo podobac :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”