X2 Patch 1.4 do downloadu-tylko Ang., US., Niemiecka wersja

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

X2 Patch 1.4 do downloadu-tylko Ang., US., Niemiecka wersja

Post by Gamer77 »

Na to dlugo czekalismy: latka do X2, wersja 1.4 jest teraz dostepna do sciagniecia z dzialu downloadow strony Egosoftu! :D Wprowadza ciekawe zmiany jak np. mozliwosc przejmowania statkow Khaakow, posiadanie wlasnych Dokow Zaopatrzeniowych i Stacji Handlowych, inwazje xenonskie i wiele innych!

EDIT 18.07.04: UWAGA! PATCH 1.4 jest dostepny aktualnie tylko dla ANGIELSKIEJ, AMERYKANSKIEJ i NIEMIECKIEJ wersji. Dla wersji polskiej ukaze sie pozniej.

EDIT 12.09.04 PATCH JUZ JEST W WERSJI PL DOSTEPNY DO DOWNLOADU!
Last edited by Gamer77 on Sun, 12. Sep 04, 23:17, edited 5 times in total.
Montrala
x2

Post by Montrala »

Ano zaladowalem. Fajne, tylko padlo mi "gadanie" (komputer pokladowy, rozmowy z innymi pilotami - nie ma dzwieku) i pojawilo sie multum opcji pt "TEXT35467354-649826" i takie tam... Ratunku!! :evil:
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Z tego co mowisz wynika, ze patch przypuszczalnie nie jest przystosowany do X2 wersji PL. Ja nie mam z tym problemu bo mam wersje niemiecka. Czy jeszcze ktos moze potwierdzic taki problem?
Montrala
x2

Post by Montrala »

Zmiana jezyka z "48" (polski) na "44" (angielski) pomogla jesli chodzi o "tajemnicze" pozycje menu. Po prostu cala gra (prawie, bo misje z BB sa po polsku) jest po angielsku. Ale "gadania"..... ani widu, ani slychu... :evil:

Probuje z kompletna reinstalacja...
pele
x2

Post by pele »

niestety posiadam wersję PL i mam ten sam problem co Montrala :cry:
Montrala
x2

Post by Montrala »

Taaaa... tylko mi to "gadanie" umarlo na amem. Nie pomogla nawet reinstalacja.

Teraz zrobilem czyszczenie rejestru, aktualizacje sterownikow do Audigy i bede probowal instalowac od nowa...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Potwierdzam brak głosu :evil:
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Montrala
x2

Post by Montrala »

Mi po kilku reinstalkach udalo sie przy ustawieniu na polski jezyk uzyskac "szarpano-urywany" glos. To znaczy wiekszosc tesktow leci nie do konca albo sa "nie na temat".

Co ciekawe udalo sie w pelni przywrocic glos w 1.3, ale po instalce 1.4 nastapilo wlasnie to "rwanie". Moze jakby miec pelny plik z tekstami z wersji angielskiej (00144.dat) to by zadzialalo :?:
Sauron11
x3tc

Re: X2 Patch 1.4 Teraz Do Downloadu!

Post by Sauron11 »

Gamer77 wrote:Na to dlugo czekalismy: latka do X2, wersja 1.4 jest teraz dostepna do sciagniecia z dzialu downloadow strony Egosoftu!
Gamer bądź łaskaw nie wprowadzać ludzi w błąd i podać dokładnie do jakich wersji X2 zostały wypuszczone patche. Czy dużo osób na tym forum użytkuje wersję EU, USA lub australijską? Szczerze wątpię czy jest jeszcze ktoś poza Tobą i może klarixem. Tak więc ta zdecydowana większość jeszcze na łatę do swojej wersji musi trochę poczekać.
Nie ładujcie 1.4 ang do 1.3 pl bo, jak widać w postach wyżej, będą problemy. Jak ktoś jednak załaduje, niech nie oczekuje pomocy w rozwiązaniu problemu :twisted:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Hmm, czasem warto pomyśleć. :headbang:
Swoją drogą mogliby napisać więcej niż te ichnie "non-German". Na plaster mi to całe EU jak łatki tak znaczone mi nie chodzą.
A mogło być tak pięknie...
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
johny
x2

path 1.4 i porypane komunikaty głosowe

Post by johny »

Cały problem polega na tym, że plik 00148.dat jest to wersja niemiecka pliku z komunikatami (co prawda same komunikaty są po angielsku).

Postawiłem z obrazu (ghost) windows (czysty), zainstalowałem drivery do chipsetu, directx9 i drivery do grafiki. Zainstalowałem X2 (łącznie z tym badziewiem microsoftu na końcu). Dokonałem aktywacji (wpisanie kodu). Zaserwowałem łatkę europejską (z angielskim), przy której trzeba pamiętać aby podać poprawny katalog. Sam instalator łatki rozpakuje się nawet do pustego katalogu. Instalatorowi trzeba pozwolić na nadpisanie wszystkich plików. Zmieniłem język na 44 zrobiłem kopię pliku 00148.dat i zmieniłem nazwę na 00144.dat.

Odpaliłem grę, fajnie!!! (ZAWSZE CHCIAŁEM GRAĆ Z JĘZYKIEM ANGIELSKIM). Na wstępie nie zobaczymy już napisu informującego że to wersja polska.

Rozpoczołem grę od nowa (nie przegrywałem starych save-ów), wszyscy gaworzą jak trzeba w prologu, wszystkie teksty po angielsku (HURA!!!) i tu zaczął się bubel, gdyż co wskarzę jakiś cel to gadanie bez ładu i składu. Lecę do teracorp-u i jak biorę bazę na cel słyszę tylko quorters zamiast Teracorp Headquorters (przepraszam za ewentualne błędy w pisowni).

Cholera, myślę sobie w pliku jest co trzeba. Wyskakuje do windowsa, zmieniam nazwę pliku 00144.dat na 00144.mp3 i odtwarzam diabelstwo za pomocą mediaplayera (tego co w standardzie). No fajnie słychać co trzeba. Podkusiło mnie aby sprawdzić właściwości tego pliku a w nich (zaawansowane) ujrzałem w tytule X²-The Threat, German (producenta podano wyżej).

No to wygląda że sprawa się wyjaśniła ten plik to wersja niemiecka. Poprostu producent zrobił kilka głównych lokalizacji w których zmienił lekko plik z głosami i komunikatami (wystarczy wstawić 2s np. w środku). To oczywiście tylko podejrzenia (głosy z prologu ok a komunikaty do bani, gdzieś siedzi to przesunięcie lub podmianka).

Już zabierałem się za edycję tego pliku i kicha. Okazało się, że odtworzyć można go tylko w mediaplaye. Próbowałem go otworzyć edytorem do plików dźwiękowych, który znajduje się w pakiecie nero i kicha (nie chce otwierać).

Pytania/Propozycje

1 Jakie oznaczenie ma wersja niemiecka (ang 44, pl 48 a de?, jak ktoś poda to zaeksperymentuję!)
2 Czy ktoś wie jak edytować ten plik (00148.mp3, być może któraś z aplikacji do edyscji video go przetrawi np. virtualdub).
3 Czy ktoś wie skąd wziąć wersję angielską pliku z głosami i komunikatami, może sieci p2p i wyciągnięcie z pirata.
4 może by ktoś z angielskiej części forum udostępnił nam ten plik, może ktoś z naszych lingwistów coś chlapnie. Ja dyslektyk o ile rozumiem większość to z sensownym pisaniem po angielsku u mnie problem.

p.s.
Teksty pisane w bazie teracorp były po angielsku łącznie z bbs (o ile sobie przypominam)
johny
x2

Post by johny »

Sprawa jednak nie jest chyba taka prosta, eksperymentując z liczbami odnalazłem oznaczenie języka niemieckiego (49) dokonałem zmian jak wyżej. W grze miałem język niemiecki ale gadana był nadal porypana.

Nie wiem więc czy wystarczy załadowanie pliku z nową gadaną, być może to w ogóle nie chodzi o ten plik tylko o inny spinający tą gadanę z resztą.

Nie ma ktoś dwóch wersji polskiej i angielskiej, mógłby poeksperymentować z podmianą plików, nużące to by był ale być może trafiłby na to co trzeba (jak by był nieduży to by się go na stronkę chlapnęło)?

p.s.
załadowałem oczywiście 1.4DE
Wykasowałem pozostałe pliki z gadaną zostawiłem 00149.dat i odpaliłem grę, tym razem komunikat po namierzeniu centrali (stacji) teracorpu był inny powalony ale inny.
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

ˇ Es gibt mehrere Versionen dieses Updates in verschiedenen Sprachen. Um das Update von unserer Webseite herunterzuladen, sollten Sie sich mit Hilfe des Online-Registrierungsschlüssels unseres Produktes registrieren. Damit ist sichergestellt dass Sie die richtige Version des Updates erhalten.
W pliku readme niemieckiej wersji przeczytalem, ze "jest wiele wersji tego upadate'u, w roznych jezykach. W celu sciagniecia tego upadate'u z naszej stony, powinno sie to uczynic za posrednictwem online klucza rejestracyjnego naszego produktu. W ten sposob jest pewne otrzymanie odpowiedniej wersji tego upadate'u." Wiec w pewnym sensie sam zostalem wprowadzony w blad. Przepraszam za powstale utrudnienia.
Montrala
x2

Post by Montrala »

Gamer77 wrote:W pliku readme niemieckiej wersji przeczytalem, ze "jest wiele wersji tego upadate'u, w roznych jezykach. W celu sciagniecia tego upadate'u z naszej stony, powinno sie to uczynic za posrednictwem online klucza rejestracyjnego naszego produktu. W ten sposob jest pewne otrzymanie odpowiedniej wersji tego upadate'u." Wiec w pewnym sensie sam zostalem wprowadzony w blad. Przepraszam za powstale utrudnienia.
Tak, tylko ze ja wlasnie tak zrobilem i sciagnelo mi "porypana" wersje 1.4EU. A poniewaz w opisie bylo ze to do wysztkich europejskich "non-Germany", wiec spokojnie zainstalowalem. Wiec raczej pretensje mam do egosoftu, ze nie potrafi wyraznie i poprawnie wskazac odpowiedniej wersji patcha :evil:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Montrala wrote: A poniewaz w opisie bylo ze to do wysztkich europejskich "non-Germany", wiec spokojnie zainstalowalem. Wiec raczej pretensje mam do egosoftu, ze nie potrafi wyraznie i poprawnie wskazac odpowiedniej wersji patcha :evil:
Pretensje to możesz mieć jedynie do siebie a z pewnoscią nie do firmy. Jeśli użytkujesz wersję polską gry X2, to na logikę powinieneś przyjąć, że do tej gry będzie patch zlokalizowany po polsku. Tym bardziej, że wiele się o tym pisało na tym forum.
Montrala
x2

Post by Montrala »

Nie mam wogule zadnego obowiazku wiedziec cokolwiek... :!: :!:

A w szczegolnosci nie mam obowiazku przekopywania sie przez rozne watki na roznych forumach. To nie freeware... ja zaplacilem za gre i powinna mi wystarczyc oficjalna strona dystrybutora i/lub producenta.

Zarejestrowalem sie na oficjalnej stronie, podajac kod otrzymany przy zakupie polskiej wersji gry. Oficjalna strona wskazala konkretny plik do zaladowania. A konkretnie 3 pliki: 1.4EU, 1.4EU.torrent oraz instrukcje do gry po polsku (teraz jest jeszcze modder kit, galaxy trader i xl-tp rename) - zarejestruj sie polskim kodem on-line i sam zobacz. Nie mialem zandych powodow do podejrzen. Zwlaszcza ze strona polskiego dystrybutora zawiera ZERO informacji dla klientow.

Wiec mi tu kitu nie wciskaj, ze mam miec do siebie pretensje. Co? Egosoft i Play laske robia? Nie... pieniazki zarabiaja... wiec mogliby sie "szarpnac" na uczciwa informacje dla klienta, a nie wpuszczanie ludzi w maliny. :evil:
Micu
x2

Post by Micu »

Zgadzam się z przedmówcą. Jak widać dla niektórych po 1 maja nic nie zmieniło się jeśli chodzi o termin "EU" :evil:
Drugie wyjaśnienie może być takie, że Egosoft nic nie wie o spolszczeniu X2 . :D
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Montrala wrote:Wiec mi tu kitu nie wciskaj, ze mam miec do siebie pretensje. Co? Egosoft i Play laske robia? Nie... pieniazki zarabiaja... wiec mogliby sie "szarpnac" na uczciwa informacje dla klienta, a nie wpuszczanie ludzi w maliny. :evil:
Po pierwsze radzę trochę grzeczniej :!: .
Stosunki pomiędzy Egosoftem i graczami to coś więcej niż zwykłe podejście typu sprzedawca-klient. Jak trochę pobędziesz w tym towarzystwie to załapiesz o co chodzi :P

Po drugie patch jest produktem nadobowiązkowym i jak pewnie kolega zauważył - nie płaci się za jego ściąganie. To nie zwykłe poprawki zauważonych przez firmę błędów, ale zupełnie nowe opcje, których Egosoft nie ma obowiązku wprowadzać, a robi to dlatego że dba o graczy. Albo jak wolisz - robi łaskę i wprowadza nowe darmowe misje (praca nad nimi nie wchodzi w zakres prac nad standardową X2-The Threat).

Play zarobił na grze ale nie jest specjalnie zainteresowany jakimkolwiek patchem. Jak masz do nich pretensje o cokolwiek - radzę wysłać oficjalnego maila na adresy, które masz w polskim manualu.

Wziąłem na siebie odpowiedzialność za lokalizację patcha na nasz język. Nie pracuję ani w Egosoft ani w Play. Wersję polską X2 oraz fakt, że w ogóle w nią grasz, zawdzięczasz mi i dwóm innym osobom które jak ja - na tej grze nie zarobiły złamanego grosza. Jeśli tak do tego podchodzić to tak - zrobię Ci łaskę i przetłumaczę patcha także dla Ciebie :P :twisted:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

W ramach wyjaśnienia:

Jak rozumiem, chcociaż patcha tłumaczysz, Play wcale nie powiedział, że go wyda?

Zamiast pojedynczo wysyłać więc maile z prośbą o to, może lepiej to jakoś zbiorczo zrobić, albo co? Napisać wzór listu i by starczyło się podpisać i wysłać. Na pewno więcej efektu to przyniesie...

I jeszcze jedno, co do ideii samego patcha. Nowe zmiany są jak najbardziej miłą rzeczą ze strony Egosoftu. Aczkolwiek nie jest on tylko luksusem. Ponieważ parę rzeczy było trochę skopanych (ujemna kasa, w wersji pl #readtext itp), i to jest ich obowiązkiem naprawić :) Wszak produkt nie do końca jest dobry.
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Indoctrine wrote:Jak rozumiem, chcociaż patcha tłumaczysz, Play wcale nie powiedział, że go wyda?
Zamiast pojedynczo wysyłać więc maile z prośbą o to, .
Takie działania nie przyniosą Ci zysku :wink: Play nie jest potrzebny do wydania patcha i poza wszystkim wcale się nie kwapi, żeby poświęcać czas swoich pracowników za free :twisted: .
Egosoft umieści patcha pl obok innych, jak skończymy jego polską wersję i przetestujemy 8)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”