potrzebuje malej pomocy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
x2

hmmm

Post by Deady »

To moze siegnac jeszcze glebiej ? Bylo swego czasu i pisemko: Bajtek :D
LOL - tam to sie czlek uczyl.. hmm podstaw pseudo programowania :D
10 ...plot...draw....
20 ... poke9890
30 ...plot ... draw :D

No i po zmudnych kilkudziesieciu minutach - na ekranie cieszyl sie czlek widokiem rysujacego sie kwadracika z calkiem nieprzyzwoitymi jednotonowymi dzwiekami :D Stary Basic :D

No i River Raid sie uskutecznialo :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
xor
x2

Post by xor »

Ha - cala ich sterta lezy u mnie na strychu :)
Kurcze, w roku 1987 przepisywalem z niego pierwszy program - 'spadochroniarze' - na Meritum :D Wie ktos co to bylo ?
Oj, sie zrobil OT...
cWp_chR1s
x2

Post by cWp_chR1s »

SzaYbuS wrote:Kupiłem orginał bo pokochałem tę gre nim ujrzałem ją na oczy (BTW: strasznie ją zjechali w recencji w pewnej gazecie - podpowiedź - największa komercha wśród polskich czasopism o grach).
Mam do ciebie pytanko, a czytałeś wogulę tą recenzję czy tylko są to słowa antyfana, a ci jak zwykle oskarżają CDA o rzeczy które tak naprawdę nie miały miejsca!!!!

Niestety nie moge umieścić tu całej recenzji bo prawa autorskie Gem.ini'ego do tekstu nie pozwalają na to ale mogę przytoczyć stopke z oceną i 2 fragmenty świadczące jak "słabą grą" jest X2.

"Grywalność: 8
Video: 8
Audio: 7
Ocena koncowa: 8

Plusy gry:
+ WOLNOŚĆ!
+ świat z ponad 100 ogromnych sektorów
+ dynamiczna ekonomia
+ 70 rodzajów statków
+ oprawa audio-wizualna

Minusy gry:
- mało finezyjne walki (jedyny minus z jakim bym dyskutował)
- fatalna animacja osób
- potwornie ciężki rozruch"

NIE MA CO POJECHAŁ PO NIEJ JAK PO MYDLE

"The Khaak'? A ... Khaak. Wiesz, być może. Doszły mnie słuchy, że znów pojawili się jacyś Xenon - jacyś obcy - jakieś zagrożenie. Ale nie, spotkałem się z nimi. Wszyscy obcy, z jakimi robiłem interesy lub biłem się, to standardowe sześć ras X-Universe. Może gdybym miał możliwość przeżyć własne życie raz jeszcze, zainteresowałbym się bliżej wydarzeniami z sektora President's End? Z drugiej strony - robiłem w życiu to, co chciałem. Realizowałem własne marzenia, ambicje i plany. Przede wszystkim zaś świetnie się bawiłem. To najważniejsze ... EgoSoft ponownie sprostało zadaniu stworzenia wiarygodnego wirtualnego świata. Warto w nim zamieszkać, zwłaszcza że bilet kosztować ma jedynie 50 złotych" !!!!
To tylko mały fragmencik recenzji, a wady gry to zaledwie 50 słów. Wiec nie wiem skąd ci się człowieku to wzieło ze CDA źle pisało o naszym ukochanym X-2.

Moim zamiarem nie jest rozpoczynać tu jakiejś krucjaty za CDA. Ale napewno jest tu też osoba która przeczytała całą recenzje i może również się wypowiedzieć. Bo dany osobnich albo czytać nie umie, albo dobra recenzja gry to taka w której ocena zawsze jest 10!!!

Pozdrawiam wszystkich i narazie

[ external image ]
levisq
x3tc

Post by levisq »

mephir wrote:Cliki, Gamblery.... a pamięta ktoś Top Secret ? Naczelnego i koszenie trawników.... to były czasy... echh... przebojem był prehistoryk a w szkolnym radiowęźle leciał Limal ... :)

Chyba znowu rozszczelniła mi się kabina i dostał się gaz mgławicy... :lol:
no to moze obliczymy tak srednią wieku naszych forumowiczów... zaczyna mi tu myszką pachniec :fg:
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
SzaYbuS
x2

Post by SzaYbuS »

X2 powinno miec 10/10 :P Czepiam sie troche. Co nie zmienia faktu, że CDA to komercha straszna. Top Secret rzondził. Naczelny, Kopalny i prof. Dżemik, trawniczki, piwo, komiksy to były czasy. Kupiłem z ciekawości 98 nr CDA i żałowałem wydanej forsy... Kiedyś CDA było spoko - 50 stron, nie było ocen przy grach, żadnej komerchy w stylu 3 reklamy sklepów z grami przed wstepniakiem i 5 reklam 0-700... na końcu, może w następnym numerze będzie X2 za free :? . Faktycznie gdyby analizować recenzje słowo po słowie to nie jest negatywna, jednak po przeczytuaniu recenzji, a następnie zagraniu w DEMO mialem ochote polemizowac:

- mało finezyjne walki - a co by kolega chciał? Balet w próżni do muzyki Teladiańskiej??? Walki nie prowadzone przy użyciu broni białej rzadko bywają finezyjne. Jak ktoś nie potrafi latać finezyjnie to niech nie obwinia gry :P
- fatalna animacja osób - w tym miejscu faktycznie egosoft przegiął ciutke z detalami co nie zmienia fakty, że na dobrym sprzęcie powinno się zachowywać przyzwoicie. Gra w tej części wyprzedziła swoje czasy ;)
- potwornie ciezki rozruch - moglby to ktos sprecyzować????

Dorwanie się do pełnej wersji tylko utwierdziło mnie w moich przekonaniach. W praktyce recenzja to dolna połowa zacytowanego fragmentu gdyż reszta w żaden sposób nie nawiązuje do + i - gry a jest czyms w rodzaju fanfiction or somethin. Rozumiem, że każdy lubi coś tworzyć ale gdyby nie screeny to w życiu bym nie zainteresował się tą grą. Niniejszym kajam się przed argumentami kolegi co nie zmienia mojego poglądu, że CDA to komercha, a x2 powinien mieć 10/10 i kropka.
Kolejne starcie z wrogiem, szpachelka w dłoń. Po <cenzura> im ten fioletowy lakier.
- - -
Athlon64 2800+ Newcastle
Asus K8V SE Deluxe
512 MB DDR 400 Kingston
Asus GeForce FX5700 128MB
Windows XP + Service Pack 2
- - -
Jeśli na tym nie chodzi płynnie to znaczy, że masz epilepsje.
Deady
x2

heheh

Post by Deady »

Levisq - Co za roznica jaka srednia :D Niech se bedzie - statystyk wszak nikt urzadzac nie bedzie chyba :) No... jesli juz ktos potrzebuje danych takowych do jakiejs ankiety zwiazanej z praca dyplomowa czy doktorska to sluze nformacja :D

PS - co by nie bylo ze sie ukrywam: Wiek Chrystusowy :D (tak to sie chyba tez czasami mowi :)
Pozdrawiam tych co sa na + odnosnie moich wiosen i tych z ujemnym bilansem :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Szaybus ---> X2 ma FATALNĄ animacje osób i nic tego nie zmieni - nawet super sprzęt - tu po prostu Egosoft pokpił sprawę...
A X2 nie powinno mieć 10/10 - gra ma błędy i nie jest gra perfekcyjną... duży minus chociażby za fabułę...9/10 to max a w sumie 8/10 dane przez CDA jest wystarczającą oceną

Deady ---> mi do wieku Chrystusowego jeszcze brakuje ale dużo mniej niż do 18 :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

I się zrobił mały OT na temat pism komputerowych :D
Top Secret lubiłem, ale jako Amigowiec często miałem ochotę coś im zrobić, gnoili ten komputer nie gorzej niż Gambler :evil:
Chyba stary Świat Gier Komputerowych był jednym z najlepszych...

A dziś? Tak naprawdę korzystam do recenzji, porad itp z netu..
Przy zakupie pisma patrzę co mi na płytce oferują :)
CDA jest komercyjne, inaczej nie utrzymałoby się na rynku. Piszą zamówione recenzje, chyba każda licząca się gazeta z tej branży to robi. Dlatego też wolę sam ocenić grę po demie chociażby niż opini jakiegoś redaktora.

Zresztą mam czasem nietypowe gusta i odstaję trochę od głównego nurtu :)
Wolę Arcanum od Baldura, nie nawidzę Dungeon Siege itd....
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
xor
x2

Post by xor »

Ooo, Arcanum - przypomniales mi... Tworcow Fallouta, tak ? Musze nadrobic - bo nie gralem :)
Top Secret byl fajny na poczatku, potem zszedl na psy (tak samo jak najlepszy w historii magazyn o grach Secret Service).
Jeszcze ok byl Reset - dzieki niemu zaistnieli rysownicy komiksow Adler i Piatkowski - ich 48 stron wymiata ! :D
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Arcanum było całkiem fajne ale troszke niedopracowane niestety... Ale też musze się wziąść i przejść do końca :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Randor
x3

Post by Randor »

HEh czasy Amigi :) gry typu - Settlers - Lemingi - Super Frog - Cannon Folder -
No i oczywiście Wypasowy Symulator Helikoptera - Gunship2000 - i wielleeeee Innnych gier na Amige :) :!:

Swojego czasu Gazetki Były SpoX :D ale świat sie zmienia :) ciagle idzie do przodu a komercja się rozpowszechnia, a ludziki się do tego po prostu przyzwyczajają i kupują gazetki.

P.S.
Tak pozatym, w sytuacji na dzień dzisiejszy kto by kupił Gazetke Typu "TOP SEKRET" >>:?:|:?:<<
Niewiem jak wy ale ja napewno bym ja kupił :!:
Hardware:
Proc: Core T2350 x2
Grafa: GeForce Go 7300 512 MB
Pamięć: Asus 512 MB x2
Software: Windows XP Pro SP 3

P.S.
To właśnie dla tego nie gram w X-series :D
[ external image ]
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Pavlo76 wrote: X2 ma FATALNĄ animacje osób i nic tego nie zmieni - nawet super sprzęt - tu po prostu Egosoft pokpił sprawę...
Dokładnie, we Freelancerze była o niebo lepsza.
i jeszcze Pavlo76 wrote: [...] w sumie 8/10 dane przez CDA jest wystarczającą oceną
Ta recenzja, według mnie przyzwoita, pomogła mi podjąć decyzję zakupu gry (nie widziałem nawet dema). A co do "komerchy" - takie czasy. Trzeba mieć trochę dystansu do tego, co się ogląda i czyta. Ale za to można dorwać HOMEWORLD za dwie dychy dołączony do czasopisma 8)
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

wiecie dlaczego kupiłem x2?
bo gdzieś przeczytąłem że to jest coś jak frelancer + bydwanie saci kosmicznych i itp.... to wpłyneło na mnie jak... jak... nie wiem co.. poniewż jak grałem w frelancera to baaardzo mi tego brakowało,

a jeśli chodzi o jakość pism, click kilka lat temu, bez płyty był ooowiele lepszy, miał chyba 16 stron mniej ale miał też około 10 stron reklam mniej! clicka kupuje ze względów sentymentalnych... może się poprawi...

cda kupujuje dla tekstów oraz płyty z demami

a kśg (komputer świat gier) to pismo dla dzieci i kupuje je tylko bo czasami jakąś fajną strategię ciepną,

to jedyne liczące się pisma, jest jeszcze virus, ale jest to wydanie specialne cda (kied pisało że klika ale chodzi o to że cda robi z clickiem jakieś machlojki- kiedyś na Fantasy (należy do clicka) pisało wydanie specialne cdaction)
:)
plusq
x2

czarno wszystko widze :(

Post by plusq »

A ja mam takie pytanko a kto wie czy nie problem :) Wydaje mi sie ze grafika jest troche ciemna tzn stacje i niektore obiekty widac troche niewyraznie chociaz do tla nie mozna miec zastrzezen. Poza tym podczas dialogow w czesci fabularnej wszystkie postacie sa prawie czarne. To naturalne czy sprzet mi nawala. Tylko prosze sie nie smiac bo gram sobie dopiero od kilku dni i brakuje mi sporej wiedzy :) Te postacie to by jeszcze uszly ale denerwuje mnie gdy podczas prostego dokowania uderzam w stacje bo po prostu nie widzialem wyraznie obracajacej sie jej czesci. Ramu i karte mam na minimalnych wymaganiach zas :( procek 2.4g a gram na 800 na 600 (R5 cos tam :) ) tylko z aut dopasowaniem i jedna z opcji (nadal testuje ktora da lepsze efekty - ach ta ergonomia :wink: ) bo wtedy jest w miare plynnie. Nie ma w grze funkcji rozjasniania.Rozjasnienie monitora nic nie daje. W innych gierkach nie mam tego problemu. Hmmm.... pomocy lub odpowiedzi - bede wdzieczny :?
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Z tymi czarnymi postaciami to wina slabej karty graficznej, zresztą prawie wszystkie twoje problemy wynikają z tego powodu.
Mam te same objawy na P4 1,8 GH 256 MB RAM i kiepskiej karcie graficznej. :x

Jesli chodzi o dokowanie to powinna pomóc kombinacja klawiszy SHIFT D - statek zadokuje na utopilocie. :idea:
Nie zdarzylo mi sie jeszcze zeby autopilot zawadzil o stacje :roll:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Obawiam sie, ze musisz sie do tego przyzwyczaic. Ciemny ten wszechswiat jest i basta. Na pocieszenie odwiedz piekne wypelniony zoltopomaranczowym swiatlem sektor Paranid Prime, no i Akeela's Bacon ;) Argonskie Omicron Lyre jest bardzo sympatycznie oswietlone. Najbardziej "ziemski" z sektorow, jesli mozna tak powiedziec. Reszta w wiekszosci jest ciemna.
plusq
x2

thx:)

Post by plusq »

Dzieki za szybka odpowiedz :D
No i trzeba wymienic sprzet... kiedys :) Pozwiedzam, pozwiedzam. Ladnych mglawic juz zdazylem potroszku doswiadczyc. Chociaz i tak nie przebija pierwszego wrazenia w z Homeworld'a gdy stateczki majestatycznie sunely, w tle galaktyka lub nebula i caly czas przygrywajaca muzyczka z "Plutonu" - doswiadczyc=pokochac.
No ale na takie cos jak x2 to troche czekalem a freelancer odstraszyl mnie cena :)
A co do dokowania to jednak czasami sam wole osobiscie to zrobic. Po prostu dlatego ze moge :) Wlasnie za to cenie te gierke :)
A tak na marginesie skoro niektore sektory sa ciemniejsze to mogl by byc dodatek do stateczku w postaci swiatel ktory pewnie by super zmniejszal ilosc klatek na sek :P ale przelot wzdluz wiekszych oniektow i podziwianie snopu swiatla z reflektorow i oswietlonej czesci obiektu - to bylo by cos...
Shay Hulud - Giver and Taker - The Maker

To boldly go where no Man has gone before.
Fighting on land, sea in air and space. Above and Beyond.
Na chwałe piechoty na wieczną sławe jej imienia.
levisq
x3tc

Post by levisq »

mozesz sobie jeszcze podkręcić jasnoscia w parametrach ustawienia D3D karty graficznej... w związku ze gra korzysta z tych ustawien... duzo to pomaga :))
pozdrawiam... :fg:
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

statki posiadają reflektory.. jak wlatujesz do staci kosmicznch to czasami widać jak się rozjaśnia przed dziobem twego statku
:)
BQB
x2

Post by BQB »

Albo podleccie sobie do asteroidy, albo do tych duzych sobie wleccie. Choc ja bez uzycia broni wyjscia chyba bym nie znalazl i da sie przeleciec na wylot :D
Asteroide (tylko jedna z ciekawosci) zwiedzilem nova.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”