Nudy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakub wrote:Ja bym ten post zamknął. Po co nam kłótnie...to ma byc przyjemne z pozytecznym
Raczej zamknął temat niż post :)
Ale po co od razu zamykać? To forum dyskusyjne więc niech dyskusja płynie, byle kulturalnie i rzeczowo. Prosimy jednak bez powtórek z rozrywki..
update: ostatnie zdanie skierowane do dwóch panów niechętnych X2 :P
Last edited by Sauron11 on Fri, 12. Mar 04, 19:20, edited 1 time in total.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Na forum mozna mowic wszystko o wszystkim, to fakt, mozna sie i klocic. Ale jak sie w kolko powtarza to samo, znaczy ze slepa uliczka, temat umarl. Wtedy moderator zamknie topic.
Poke moze na luzie uwazac, ze gra jest do dupy. Ale jak napisze to samo po raz dziesiaty... chyba lepiej bedzie zignorowac po prostu, chyba ze ktos lubi odbijac pileczke. A moze chlopaki jednak napisza cos NOWEGO???
Ares_Eru

Post by Ares_Eru »

A moze wielbiciele X2 napisza cos konkretnego w odpowiedzi na nasze argumenty ?
Rzeczowa dyskusja z naszej strony nie spotkala sie z odpowiedzia.
Jedyne na co was stac Marcy i Sauron to pieniactwo .
Tak to jest z ludzmi zaslepionymi "idealna" gra x2 i nie widzacymi nic poza nia.
GOD OF WAR !
PRAY FO MERCY!
;)
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Przykro mi to mowic le ta gra jest nudna jak flaki z olejem
Handel=SPP ile sie tylko da, im wiecej masz fabryk tym mniej ogladasz kosmos a wiecej tabelki ala exell.
Caly handel sprowadza sie do energy cells , ewentualnie silikonu jezeli znudzilo nam sie budowanie kolejnych spp.
Jestesmy JEDYNYM przedsiebiorca w kosmosie!
Inne fabryki sa od zawsze nie powstaja nowe i nie ma korporacji jako takich. Zero konkurencji = nudy.
Calosc sprowadza sie do SETAx10 i liczeniu cyferek.
Walka= absolutnie archaiczna i prymitywna strzelanka bez cienia realizmu, dodajac do tego wyjatkowo slabe ai mamy pelny obraz kleski.
Muzyka nudna jak reszta, brak efektow dzwiekowych na przyzwoitym poziomie.

Jednym zdaniem: Obiecywalem sobie duzo,duzo wiecej po tej grze,
Wstydz sie Egosoft!
Dziwne, ze wiekszosc wypowiada sie pozytywnie na temat X2. Nawet znane czasopisma komputerowe takie jak PC-Zone (ocena dla X2: 92 procent) albo nawet polskie (Virus ocena dla X2: 88 procent) wypowiadaja sie bardzo pozytywnie na temat dziela Egosoftu.
Zauwazylem, ze niektorzy sa poprostu zaslepieni, uwazajac za ideal Freelancera.

@Ares_Eru
Jesli chodzi o twoje argumenty to czy moglbys sie troche dokladniej wypowiedziec np. dzwieku?
Zero konkurencji? No tak dla niektorych dwie fabryki stojace obok siebie, produkujace ten sam towar, nalezace do roznych osob, starajace sie przyciagnac klientow jak najnizsza cena produktow to zero konkurencji??? :headbang:

Tak samo prosze o konkretniejsza wypowiedz na temat systemu walki.

Pozdrawiam :wink:
Gamer77

P.S. Skoro posiadasz X2 to dlaczego nie zarejestrowales swojego egzemplarzu?
RYSORA

Post by RYSORA »

Wątpie aby ktoś poruwnywał te gre do Freelancera nie jestem przeciwnikiem tejże gry ale mnie ona raczej przypomina pływanie batyskafem niż statkiem kosmicznym brakuje tylko bąbelków ale prędkość niekturych jednostek jest taka jak pod wodą toż to jusz samoloty z drugiej wojny szybciej latały a właśnie ktoś przedtem pisał że trzeba niesamowitych mocy obliczeniowych żeby wygenerować planete niech sobie zainstaluje IŁ-2 przekona sie że nie trzeba a przestrzeń w jakiej sie lata jest kilkanaście razy większa od tej w X2 :? a przypomne tylko że w X2 jesteśmy w kosmosie a kosmos jak wiadomo nie ma granic aha uwaga w IŁ-2 nie wolno nagle skręcać bo krewka uchodzi z mózgu i sie nic nie widzi to nie X2 uprzedzam!
Ares_Eru

Post by Ares_Eru »

Co do dzwieku:
nie slychac pracy silnikow , pracy urzadzen pokladowych, bardzo uboga jest komunikacja z innymi pilotami , a takze muzyczki w poszczegolnych sektorach sa slabe i szybko sie nudza.

Co do konkurencji : co to za konkurencja ktora nie reaguje na twoje dzialania np.buduje nowe stacje lub niszczy twoje lub stara cie wyrzucic z rynku robiac blokady twoich stacji.

Co do walki: Wystarczy zagrac w I War 2 lb I war aby przekonac sie jak powinna wygladac walka w kosmosie zrobiona zglowa i starajaca sie chociaz troche zachowywac prawa fizyki ( X2 nawet nie probuje)

Najgorsze jest to ze te Grube bledy i niedociagniecia sa obecne w serii x
od samego poczatku i nic nie wskazuje na to aby to sie mialo kiedys zminic.
Po prostu jestesmy swiadkami typowego odcinania kuponow.
GOD OF WAR !
PRAY FO MERCY!
;)
Poke

Post by Poke »

Mialem sie nie odzywac ale mysle ze Ciebie Ares_Eru i moze jeszcze sporo osob zainteresuja dwa wazne wydarzenia ktore mialy miejsce doslownie na dniach w swiecie autentycznych symulatorow typu space.

Jak podali autorzy dwa wazne projekty zblizaja sie do konca:
http://www.starshatter.com/screenshots.htm
http://www.binstar.com/index.php?page=g ... owimage=12

Trzymajmy kciuki aby wszystko sie udalo. :!:
Open Space + Open Planets like Frontier - its my dream.
rysor

Post by rysor »

Dzięki Poke za tego linka zassałem demo ta gra jest przeciwieństwem wszystkiego tego czego rzekomo nie dało sie zrobić w X-2.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ares_Eru wrote: jak powinna wygladac walka w kosmosie zrobiona zglowa i starajaca sie chociaz troche zachowywac prawa fizyki ( X2 nawet nie probuje)
We Wszechświecie X standardowe prawa fizyki rozumiane po ludzku nie mają zastosowania. :P
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RYSORA wrote: IŁ-2 przekona sie że nie trzeba a przestrzeń w jakiej sie lata jest kilkanaście razy większa od tej w X2 :?
Czy IL-2 to jakis statek kosmiczny? Bo jesli samolot to w kontekscie symulatorow kosmicznych porownanie wziete jest z ksiezyca.
W X2 silnik gry na bieżąco w czasie rzeczywistym koordynuje zachowanie statków, fabryk i wszystkich innych rzeczy we wszystkich odkrytych systemach wszechświata. Nie tylko w systemie, w którym gracz sie aktualnie znajduje. Po to m.in. jest potrzebna tak duża moc obliczeniowa komputerów. Jaka inna gra ma możliwość koordynacji fabryki czy statków zdalnie z odległego systemu? ELite II? :lol: :lol: :lol:
Lowell
x2

Post by Lowell »

Poke wrote:Mialem sie nie odzywac ale mysle ze Ciebie Ares_Eru i moze jeszcze sporo osob zainteresuja dwa wazne wydarzenia ktore mialy miejsce doslownie na dniach w swiecie autentycznych symulatorow typu space.

Jak podali autorzy dwa wazne projekty zblizaja sie do konca:
http://www.starshatter.com/screenshots.htm
http://www.binstar.com/index.php?page=g ... owimage=12

Trzymajmy kciuki aby wszystko sie udalo. :!:
Przylaczam sie i takze trzymam kciuki. Ja rowniez uwielbiam tego typu gry. Niestety demo bede mogl zobaczyc najwczesniej w sobote :(

Inna sprawa, ze znudzilem sie juz dyskusja "lepsze-gorsze". Przez caly weekend gralem w X2 i nie moglem przestac, zona az sie zdziwila ;) W tym momencie nie ma lepszej gry tego typu - X2 naprawde mnie wciagnelo!
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

Ares_Eru wrote:Co do dzwieku:
nie slychac pracy silnikow , pracy urzadzen pokladowych, bardzo uboga jest komunikacja z innymi pilotami , a takze muzyczki w poszczegolnych sektorach sa slabe i szybko sie nudza.
*a może byś Ares zdeka podkręcił w opcjach, menu dźwięku-to chyba nie problem?
Ares_Eru wrote:Co do konkurencji : co to za konkurencja ktora nie reaguje na twoje dzialania np.buduje nowe stacje lub niszczy twoje lub stara cie wyrzucic z rynku robiac blokady twoich stacji.
*a ciekwe kiedy zbankrutujesz-może już?
Ares_Eru wrote:Co do walki: Wystarczy zagrac w I War 2 lb I war aby przekonac sie jak powinna wygladac walka w kosmosie zrobiona zglowa i starajaca sie chociaz troche zachowywac prawa fizyki ( X2 nawet nie probuje)
*jakie prawa fizyki...ile razy cię załatwili?
Ares_Eru wrote:Najgorsze jest to ze te Grube bledy i niedociagniecia sa obecne w serii x
Faktycznie są, jak w każdej grze niedociągnięcia, ale jest to obecnie najlepsze propozycja(tuż obok Freelancera) na rynku. Jeżeli grałeś w poprzednie wersje tej symulacje(ale nie tam w jakieś demo) to widzisz różnice(na plus) na każdym kroku.
Może sam napiszesz X3 :wink: ?
All is well in all of creation
Ares_Eru

Post by Ares_Eru »

Jakub wrote:
Ares_Eru wrote:Co do dzwieku:
*a może byś Ares zdeka podkręcił w opcjach, menu dźwięku-to chyba nie problem?
Ares_Eru wrote:Co do konkurencji : co to za konkurencja ktora nie reaguje na twoje dzialania np.buduje nowe stacje lub niszczy twoje lub stara cie wyrzucic z rynku robiac blokady twoich stacji.
*a ciekwe kiedy zbankrutujesz-może już?
Ares_Eru wrote:Co do walki: Wystarczy zagrac w I War 2 lb I war aby przekonac sie jak powinna wygladac walka w kosmosie zrobiona zglowa i starajaca sie chociaz troche zachowywac prawa fizyki ( X2 nawet nie probuje)
*jakie prawa fizyki...ile razy cię załatwili?
Ares_Eru wrote:Najgorsze jest to ze te Grube bledy i niedociagniecia sa obecne w serii x
Faktycznie są, jak w każdej grze niedociągnięcia, ale jest to obecnie najlepsze propozycja(tuż obok Freelancera) na rynku. Jeżeli grałeś w poprzednie wersje tej symulacje(ale nie tam w jakieś demo) to widzisz różnice(na plus) na każdym kroku.
Może sam napiszesz X3 :wink: ?

Może napiszesz coś konkretnego bo te ogólniki nie starają się nawet polemizować z moimi zarzutami.

Co do Freelancera - jeżeli uważasz X2 za porównywalną pozycję
to gratuluję X2 mimo wszystkich swoich wad stara się być symulatorem,
a Freelancer niczym więcej niż arcadowym space shooterem.

Jak by mi zapłacili to bym napisał wraz z innymi fanatykami realizmu gre wszechczasów (Iwar+x2+orbiter+freespace2+master of orion):lol:
GOD OF WAR !
PRAY FO MERCY!
;)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Panowie, dlaczego ciagle macie pretensje, ze zyrafa nie jest sloniem???

Ares:
tak sie zasloniles "argumentami", ze az zaczynam podejrzewac, ze nie znasz znaczenia tego slowa. O jakie argumenty moze chodzic, gdy najzwyczajniej w swiecie nie podoba Ci sie w grach to, co podoba sie fanowi X? Ja uwazam, ze zaleta gry jest dokladnie to, co Ty uwazasz za jej wade. I co, naprawde wierzysz, ze powtarzajac w kolko to samo oswiecisz mnie, przekonasz, ze przez lata sie mylilem i satysfakcja z gry to zludzenie? Jestes smieszny.
Co do dzwiekow - nie chce sluchac szumu silnikow ani brzeczenia ukladow pokladowych. Nigdy mi tego nie brakowalo. Pewnie jestem nienormalny, co nie? Chce natomiast leciec w spokoju i sluchac muzyki, ktora idealnie pasuje do nocnych nasiadowek, gdzie mozna poddac sie klimatowi gry az znow wzejdzie slonce. X NIE JEST SYMULATOREM WALKI W KOSMOSIE, nie jest nawet czystym symulatorem lotu w kosmosie, zrozum to!
Co do konkurencji - sprobuj podniesc ceny swoich produktow lub wybudowac kompleks fabryk, by stworzyc wlasny lancuch ekonomiczny. Wierz mi, gram w X od lat, a nieraz udalo mi sie splajtowac, mimo godzin spedzonych nad mapami. To, co proponujesz dla urozmaicenia handlu, to rozwiazania typu action z gier space combat! Przeciez to juz bylo, sam dajesz przyklad kolejnego idealu - I WAR. X NIE JEST SYMULATOREM WALKI W KOSMOSIE! Jesli chcesz, przez caly czas mozesz byc tylko handlowcem, zachowujac jednoczesnie perspektywe pierwszej osoby (kokpitu). Na tym polega roznica!
Co do walki - moze powtorze ;) - X2 nie jest symulatorem walki w kosmosie. Nie znajdziesz tu, czego szukasz. Tu ludzie lataja godzinami (pozdrawiam Lowella), spedzajac czas na handlu i dyplomacji, na kontaktach z innymi rasami. Czy wiesz, co to jest space opera? To taki podgatunek science fiction, rozniacy sie od fantastycznych powiesci akcji epickim rozmachem i powolona akcja rozpisana na lata. To taka symulacja zycia, jesli mozna tak powiedziec o sci-fi (choc czesto na bakier z zachowaniem znanych praw fizyki). X to taka space opera, taki symulator zycia w X wszechswiecie, a nie symulator... zgadnij czego? :)

Poke:
Nie odpowiedziales na moje pytania, ale podales fajne linki. Naprawde fajne, tylko ze jeden projekt jest nie na temat - Starshatter JEST KOSMICZNYM COMBAT SIMEM - a drugi, bazujacy na schemacie Elite, jest dopiero w fazie przygotowan. Wiesz, jestem pewny, ze kiedys powstana fajniejsze gry niz X. To naturalna kolej rzeczy ;) Na razie mowmy o tym, w co mozemy zagrac juz teraz. Chcialbym tylko zwrocic uwage na screenshoty - chcesz je porownywac z grafika X?

Rysor:
Starshatter jest przeciwienstwem wszystkiego, czego rzekomo nie dalo sie zrobic w X2, bo jest to inny gatunek gry!

Byc moze nie zauwazacie subtelnej roznicy pomiedzy symulatorami "bycia" w kosmosie, a symulatorem walki w kosmosie - ale wlasnie ona stanowi o wielkosci X (ilosc fanow, ktorym nawet nie przeszkadza brak planet ;) ), o jej oryginalnosci (NIE MA drugiej gry tego typu na rynku) i odmiennosci od czystych combatow (X jest ulubiona pozycja graczy nie przepadajacych za zrecznosciowkami).

Panowie, blagam, przestudiujcie posta i naprawde sie zastanowcie, czego szukacie na tym forum i co chcecie tu osiagnac. Bo ja nadal tego nie rozumiem.
TneLiS

Post by TneLiS »

Marcybiskup wrote: X to taka space opera, taki symulator zycia w X wszechswiecie, a nie symulator... zgadnij czego? :)
a o to cytat ze strony egosoftu
Fight your way through dozens of interlinked missions within an all-new storyline.
czyli jdenak mial byc tez symulator kosmicznego mysliwca (akcent na Fight)
powiem tyle mialo byc super wyszlo jak zwykle
ostatni zaczelem znowu grac w aquanox'a 1 i 2 , wiem wiem ze to co inego ale ja tu porownac chcem wykonanie, bo w grach mniej wiecej chodzi o to samo z tym ze w x2 w kosmosie a w Aquanox'ie w wodzie
aquanox jest zaj***sty pod wgledem sterowania i wszystkiego wogule, grafika jes super - banchmark uznany przez wiekoszosc magazynow i testerow sprzetu, a to oczyms swiadczy(jak nie o grafie to niezoptymalizowanym kodzie :P) ale to nie istotne

jeszcze raz tak wiem ze aquanox nie jest w kosmosie i ze to inna gra
[ external image ]
TlenID: silent2 | JID: silent2@chrome.pl | GG: 1241104
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

TneLiS wrote:"Fight your way through dozens of interlinked missions within an all-new storyline".- czyli jdenak mial byc tez symulator kosmicznego mysliwca (akcent na Fight)
:wink: Nie chodzi o walkę w czystym znaczeniu tego słowa lecz o coś takiego: "Przebij się przez tuziny misji, połączonych ze sobą w jedną spójną całkowicie nową fabułę".
bo w grach mniej wiecej chodzi o to samo z tym ze w x2 w kosmosie a w Aquanox'ie w wodzie
Przy argumentach tego rodzaju ta dyskusja naprawdę zmierza donikąd ..
TneLiS

Post by TneLiS »

czemu wy nie chwytacie ze te gry mozna porownac , ale oczywicie dla nie kturych to jest tak wielka roznica, woda czy kosmos jedna chwala, jakby x2 byl w wodzie to czy by to mialo znaczenie jesli gra by byla swietna chyba nie

ale ja nie wnikam juz dawno x2 odinstalowalem bo nie szlak turystyczny trafial z tym sterowaniem - tylko nieodpowiadacie mi ze tak gra to tylko jest super jak sie w nia gra na joyu bo to lipa jest w takim razie, jesli taka produkcja jak x2 za ktora stoj duza kasa nie jest dopracowana zeby zadowlic prawie kazdego gracza to chyba to jest jakies nieporozumienie czy stowrzenie alternatywnego modelu sterowania dla ludzi nie posiadajacych joya(nie lubiacych takich zabawek) jest az takie trudne - ale to juz inna historia
Sauron11 wszyscy(znaczy sie my źli, co nie podoba sie nam x2) z utesknieniem czekamy az przekonasz nas do x2 albo zdruzgoczesz(tak to sie pisze ?) nasz poglad na ta gra - jakies argumenty co jest takie super, czego nie zowazamy
powiedz cos wreszczcie, bo caly czas tylo ripostujesz nasze argunenty textami w stylu "ta dyskusja zmierza donikad"
[ external image ]
TlenID: silent2 | JID: silent2@chrome.pl | GG: 1241104
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

TneLiS wrote:Sauron11 wszyscy(znaczy sie my źli, co nie podoba sie nam x2) z utesknieniem czekamy az przekonasz nas do x2 albo zdruzgoczesz(tak to sie pisze ?) nasz poglad na ta gra - jakies argumenty
Argumenty, pod którymi się podpisuję rękami i nogami przedstawił już uprzednio Marcy - nie widzę powodu powtarzać tego raz jeszcze. Ale wiesz co, to forum przeznaczone jest dla osób lubiących/kochających gierki spod znaku X. Nie zamierzam nikogo przekonywać do nich, jeśli komuś coś w nich się nie podoba niech idzie tam gdzie trwa dyskusja nad grami z jego kręgu zainteresowań. Mi szkoda czasu na przekonywanie innych, że X2 jest piękna i miodna. EOT.
Lowell
x2

Post by Lowell »

TneLIS -> mam prosbe, wejdz na forum IŁ2 i zmieszaj z blotem ow tytul mowiac "o rany, czemu tak kiepsko gra mi sie na myszce!!!".
Nie wiem ile ty grasz juz w gry ale ja zrozumialem, ze w symulatory gra sie na joyu juz w polowie lat '80 grajac na ZX Spectrum.
Ciesze sie, ze odinstalowales ta gre bo prawde mowiac gra na klawiszach czy na myszce w X2 to profanacja.
Ares_Eru

Post by Ares_Eru »

Dzięki Poke za extra linki szczególnie ten pierwszy :D
zapowiada się bardzo ambitna produkcja, podobnie jak orbiter tworzona
przez 1 8) człowieka, co pokazuje że ciekawe pomysły i wiedza znaczą więcej niż tabun ludzi i wiadro kasy.Pozostaje trzymać kciuki.
Realizm to podstawa dla mnie , więc sorki to nie forum dla mnie/ :lol:
GOD OF WAR !
PRAY FO MERCY!
;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”