Hmm, "mój" Tyr też już się zmył

. Ale nic to, udało mi się przejąć pirackiego Pogromcę, kiedyś ulubiony statek w początkach grania w X3 (z racji dużej energii laserów i ich szybkiego ładowania). Wczoraj w nocy podjąłem się misji zleconej przez wojskowych, polegającej na odnalezieniu i zniszczeniu bazy Xenonów w jednym z sektorów. Oferowali 16.000 kr, więc przyjąłem, spodziewając się łatwego zadania, dostosowanego do aktualnych możliwości, umiejętności i rangi mojego pilota (mam tylko tego Pogromcę i jakieś 600tys kr.). Tymczasem przeciwko mnie "wysłano" nie tylko stację Xenonów (ciekawe jak mam ją zniszczyć w Pogromcy

), ale główne danie jakim był Xenon P, LX i paru L-ek

. Zgrabne podpuszczenie tego składu pod pałętającą się po sektorze M6 Boronów zaowocowało eliminacją zarówno LX jak i owej Borońskiej M6 (w rozgardiaszu rozwaliłem dwie L-ki), ale P pozostał i nie wiem teraz jak się go pozbyć. Próbowałem już:
- ściągnąć P z powrotem w pobliże Xenońskiej stacji i tam manewrując sprawić, że sam ją za mnie wykończy

. Niestety ma za słabe działa i po długim waleniu zbija ledwie parę procent jej osłon. Na dłuższą metę męczące i ryzykowne jest manewrowanie Pogromcą pośród elementów stacji, a wynik mizerny.
- ściągnąc P do sąsiedniego sektora, gdzie stacjonuje boroński niszczyciel i TL. Niestety, pomimo podpuszczenia P do samej bramy wiodącej do sektora z niszczycielem (stałem w bramie gotowy ruszyć do skoku, a P zbliżył się na odległość strzału, gdy na podglądzie widziałem, że zaczął do mnie walić z PDF Alfa, ruszyłem w bramę) on nie skoczył za mną

.
Pomysły mi się kończą, a chciałbym misję wypełnić, nie czekając na lepszy statek. Pogromca plus napęd boczny jest trochę za słaby jak na P, udaje mi się zbić ledwie ze 20-25% jego osłon i trzeba robić manewry unikowe przed tylną wieżyczką, przy których jego osłony szybko się regenerują...