[X3 XTM] Ziemska Ekspedycja Wojskowa i inne

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

[X3 XTM] Ziemska Ekspedycja Wojskowa i inne

Post by Sauron11 »

Wczoraj owa ekspedycja, a właściwie "zaledwie" 2 statki, w tym jeden Terrański Tyr, bezczelnie na moich oczach niszczyła bodaj każdy statek, jaki napotkała. Sektora nie pomnę. Od czasu do czasu Tyr podlatywał do jakiejś stacji i zaraz zostawała z niej ruina. Dobrze, że do mnie Ziemanie nie strzelają, mam reputację "fabryczną" -250, ale zastanawiam się jaki sens mają w grze działa, które zamontowane na takiej latającej fortecy w mig niszczą całe stacje. Nie wiem jeszcze jak nazywają się takie wielkie obrotowe canony na przedzie okrętu, ale wystarczyło dosłownie kilka bezpośrednich trafień i paranidiański M6, który ośmielił się stanąć w obronie sektora, poszedł na żyletki.
Osobna sprawa, czemu ziemski Tyr z Ekspedycji Wojskowej niszczy wszystkie napotkane statki cywilizowanych ras, a olewa np. pirackie i xenońskie latadła? :)

Tak a'propos refleksji, mam dopiero ledwo co latającego M4 Boronów i zbieram co popadnie, a właściwie co zostanie z latadła, jak Tyr do niego wygarnie; kręcę się jak sęp za tym Tyrem i 80k kr za zebraną torpedę to na razie majątek ;). A tu wczoraj z jakiegoś TSa wypadła paczka z 1470 jedn. kryształów. Miałbym z tego ze 2,5 mln na czysto, ale niestety nie było czym zebrać :( .
Last edited by Sauron11 on Mon, 26. May 08, 11:29, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ta Ziemska Ekspedycja Wojskowa to normalna sprawa. Pojawia się zawsze zaraz po uruchomieniu gry, robi czystkę w sektorze i odlatuje w siną dal. Potem już jej nie uświadczysz. Ja jak zacząłem tę grę miałem ją w sektorze Alladna Hill i nieźle się dzięki niej obłowiłem. Mnie nie ruszali mimo że reputację u ziemian miałem na minusie.
Te dział to broń ziemian EMP Beta, niezłego kopa daje, ale Soneńskie działa dostępne na Mantisie są jeszcze potężniejsze. Poszukaj sobie za jakiś czas Mantisa, informacje w BBS-ach o szalejącym w sektorze statku klasy M7 (choć Mantis to tak naprawdę M6) lub ofert na zniszczenie wrogiego statku klasy M6 pacyfikującego jakiś sektor. Wiem że nie masz jeszcze co się na Mantisa porywać, ale oglądnąć go z daleka możesz :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Taak, ja też się obłowiłem, w trzy torpedki na początku gry :).
Ale i nabawiłem lekkiej frustracji. Jak latałem za Tyrem w podstawowym modelu Delfina (prędkość 75), to zbierałem ledwie Jedwabniki. Gdy mi się znudziło, bo nic ciekawszego nie było w paczkach, sprzedałem Delfina i wsiadłem do borońskiego M4, poleciałem znów do Tyra, coby szybciej zbierać te Jedwabniki, a na miejscu zamiast rakiet znalazłem tę paczkę kryształów :roll: .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To nie pierwszy przypadek, gdy gra robi na złość graczowi. Ile ja takich miałem, to nie wspomnę.
Ja się obłowiłem na zdobycznych statkach. BSE zainstalowane miałem i dzięki Tyr-owi mogłem sporo pozbierać. Ale ile się nalatałem w skafandrze aby przejąć statki to moje. Już myślałem że reumatyzmu się nabawię. A kiedy uzbierałem kasę i poleciałem kupić SCS, to Tyr pozbierał zabawki i zmył się.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm, "mój" Tyr też już się zmył :( . Ale nic to, udało mi się przejąć pirackiego Pogromcę, kiedyś ulubiony statek w początkach grania w X3 (z racji dużej energii laserów i ich szybkiego ładowania). Wczoraj w nocy podjąłem się misji zleconej przez wojskowych, polegającej na odnalezieniu i zniszczeniu bazy Xenonów w jednym z sektorów. Oferowali 16.000 kr, więc przyjąłem, spodziewając się łatwego zadania, dostosowanego do aktualnych możliwości, umiejętności i rangi mojego pilota (mam tylko tego Pogromcę i jakieś 600tys kr.). Tymczasem przeciwko mnie "wysłano" nie tylko stację Xenonów (ciekawe jak mam ją zniszczyć w Pogromcy :wink: ), ale główne danie jakim był Xenon P, LX i paru L-ek :roll: . Zgrabne podpuszczenie tego składu pod pałętającą się po sektorze M6 Boronów zaowocowało eliminacją zarówno LX jak i owej Borońskiej M6 (w rozgardiaszu rozwaliłem dwie L-ki), ale P pozostał i nie wiem teraz jak się go pozbyć. Próbowałem już:
- ściągnąć P z powrotem w pobliże Xenońskiej stacji i tam manewrując sprawić, że sam ją za mnie wykończy :roll: . Niestety ma za słabe działa i po długim waleniu zbija ledwie parę procent jej osłon. Na dłuższą metę męczące i ryzykowne jest manewrowanie Pogromcą pośród elementów stacji, a wynik mizerny.
- ściągnąc P do sąsiedniego sektora, gdzie stacjonuje boroński niszczyciel i TL. Niestety, pomimo podpuszczenia P do samej bramy wiodącej do sektora z niszczycielem (stałem w bramie gotowy ruszyć do skoku, a P zbliżył się na odległość strzału, gdy na podglądzie widziałem, że zaczął do mnie walić z PDF Alfa, ruszyłem w bramę) on nie skoczył za mną :( .
Pomysły mi się kończą, a chciałbym misję wypełnić, nie czekając na lepszy statek. Pogromca plus napęd boczny jest trochę za słaby jak na P, udaje mi się zbić ledwie ze 20-25% jego osłon i trzeba robić manewry unikowe przed tylną wieżyczką, przy których jego osłony szybko się regenerują...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie mam pomysłów. Pogromca to za mało na stację i jej ochronę. Powiem jeszcze jedno, po zdjęciu osłon stacji Xenonów wylatuje z niej kolejna eskadra do obrony. Ja na początku tej gry też wziąłem taką misję. Latałem wtedy jakimś M6, nie pomne jakim, bo zmieniałem je bardzo szybko. I stacja stoi do tej pory. Zostawiłem ją bo przy pierwszym ataku obrona zasypała mnie rakietami tak że ledwo uciekłem. Przy drugim ataku wymiękłem bo ledwo osłony zbiłem o dwie kreski po kilkunastu minutowym waleniu z wszystkiego co miałem. A ponieważ niecierpliwy jestem to znudziło mnie to powolne zdejmowanie osłon, na przemian z regeneracją zasilania broni na SETA. Stacja nawet mi się przydała w początkach gry. Co jakiś czas wylatywał z niej patrol złożony z P, kilka L i M. Miałem dzięki temu i przychód w postaci przejętych statków i reputację u Argonów, dzięki zniszczonym statkom. Potem o stacji zapomniałem, a dla tych paru marnych kredytów to teraz nawet nie chce mis ię do niej teraz lecieć :-)

PS. Nie zapominaj, to nie jest X3, to jest XTM i tu nie ma litości dla słabych i mało doświadczonych pilotów (chodzi mi o statki gracza, nie o gracza).
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm, mam na uwadze, że to nie X3 standard, widze to na każdym niemal kroku :). Zaatakowałem raz w Borońskim M4 mały konwój Piratów, dwa Myszołowy i jeden Sokół, bez wieżyczek tylnych bym może i poradził, ale dziwnym trafem po kilku manewrach pozostałe obecne w sektorze w sporej odległości pirackie statki, włącznie z paroma Elite i BlastClaw, rzuciły się na mnie naraz ze wszystkich stron jak stado wygłodniałych sępów i rozniosły w mig :roll: . A te wszystkie terrańskie M2, niszczące stacje w kilka chwil, a małe jednostki jednym strzałem...

Zmartwiła mnie ta stacja. Jeszcze jeden patent zachowam na później, jak dochrapię się pierwszego M3, mam nadzieję, że pirackiej Novy. Te rakiety do niszczenia stacji, po 80 tys. sztuka. Piracki habitat mogą zdaje się zniszczyć 3 albo 4 sztuki, ciekawe czy poradziłyby sobie z Xenońską stacją :)? Tu juz nie chodzi o zysk w postaci 16.000 kredytów, ale o honor :D .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak przy okazji, odnośnie rakiet. Czy ktoś używa rakiet z powodzeniem? Ja dawno temu, jak grałem jeszcze w czyste X3 zniechęcony skutkami użycia rakiet, a raczej brakiem takowych, porzuciłem grę z użyciem rakiet. Od tamtej pory, a raczej od instalacji patcha z Obroną rakietową Moskito używam tylko Moskitów i to tylko do tej obrony. Ostatnio, ponieważ nazbierało mi się w HQ pełno różnych rakiet, zapakowałem je do ładowni Seth-a w celu sprawdzenia jak to się ma teraz w XTM. I znów jakoś nie widzę efektów. Jedynie rakiety Osa są efektowne, ładnie lecą gromadą kręcąc młynka. Ale czy efektywne? Raczej mało, po za odwróceniem uwagi przeciwnika na chwilę. Pozostałe rakiety, które wypróbowałem, też jakiś kolosalnych efektów nie przynosiły.
[ external image ]
sagittarius1

Post by sagittarius1 »

Ja używam rakiet z powodzeniem - nie wiem jak w XTM ale w czystym X3
są wg mnie skuteczne i nie raz się przydawały. Mam fabryki rakiet Burza
i Tajfun, oraz torped, więc w HQ uzbierał się pokaźny zapas. Trzeba tylko pamiętać, że rakiet i torped nie można wystrzeliwać jak jest się pod ostrzałem wroga, bo eksplodują - o ile odejście rakiety można znieść to detonacja torpedy zaraz po jej zwolnieniu kończy się wyparowaniem statku, nawet M6 - sprawdzone i potwierdzone.
Z tego co pamiętam do zniszczenia xenońskiego L wystarczał jeden Tajfun albo dwie Burze. Mają spory zasięg, strzelałem skutecznie z 18km. Kilka Tajfunów potrafi nieźle przetrzepać patrol xenonów.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Rakiety Osa w czystym X3 to, w porównaniu do X2, porażka. Owszem fajnie wyglądają kręcąc młynka, ale... . Wystrzał pojedynczego roju do zalokowanego w celowniku M5 Kha'ak kończy się tym, że dolatując do celu kręcą się wokół niego jak oszalałe i nie mogąc w niego trafić (mimo że cel leci sobie prosto) wybuchają gdy skończy się im paliwo. Czasem jakaś pojedyńcza jedna czy druga trafi w cel i go zniszczy, ale suma sumarum efektywność Os jest zabójczo... niska ;). Za to potwierdzam efektywność i wysoką skuteczność rakiet kierowanych Burza i Piorun przeciwko M3. Jeden Piorun był w stanie z dużej odległości zdjąć M3 Kha'ak. Czekam z utęsknieniem aż będzie mnie stać, jak kiedyś, na swobodny zakup i używanie dowolnej liczby tych ciężkich rakiet (ładunki wybuchowe odpowiednio 60.000 i 75.000).
Za to kompletnie nie rozumiem, po co było umieszczać w grze rakiety niekierowane, które trzeba wystrzelić dokładnie w cel. Taki Świetlik ma ładunek 1500, więc nic poza M5 nim nie ma sensu trafiać, a jak trafić szybki M5 rakietą bez naprowadzania? ;)
Albo taka Aurora, ładunek 5000, technologia umożliwiająca pilotowi wybranie momentu detonacji i zdetonowanie w tym a nie innym czasie. Nie potrafię sobie wyobrazić momentu, w jakim sens ma użycie takiej (słabej jakby nie było) rakiety z lepszą skutecznością niż rakiet kierowanych.
sagittarius1

Post by sagittarius1 »

Trzeba też wiedzieć, że każdy typ rakiety ma swoją prędkość i w niektórych przypadkach nie dogonią celu, np. strzelanie Jedwabnikiem do M5 nie ma raczej sensu, jest za wolny na szybkie myśliwce. Z rakiet niekierowanych używam typ Ważka, dużo mocniejsza od Świetlika. Strzelanie z takich do szybkich celów to faktycznie szaleństwo, to broń szturmowa na duże cele, do strzelania w dużych ilościach.
Chciałbym tu jeszcze wspomnieć o torpedach Pożoga, które mi osobiście sprawdzają się w tępieniu wszelakich rozmiarów klastrów Kha'ak, nawet te najbardziej wypchane wyparowują po trafieniu jedną sztuką. Duży zasięg, strzelałem z ponad 20km. Oczywiście ma to sens jak posiada się własną fabrykę torped, bo to drogie zabawki i szybciej nałapiemy za darmo Kafarów ( niezidentyfikowanych obiektów ), których siła jest taka sama albo i większa.
jk16

Post by jk16 »

Czasem używam rakiet, ale sądzę, że w grze się nie sprawdzają (no może czasem). Pamiętam jak niedawno wygarnąłem sznureczek kafarów do Scylli - tak około 20 szt. Jedna wielka porażka: pierwsza trafiła i ... wielkie buuuum. Wybuchły wszystkie na raz, cały "sznureczek", jedna od drugiej bo leciały w odstępach mniejszych niż promień rażenia :evil:
Muszę jeszcze trochę poćwiczyć :oops:
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Dla mnie na starcie XTM tez okazal sie trudny - juz jeden piracki M3 potrafil mocno polaskotac mojego Eklipsa, gdy tymczasem w X3 bez XTM bralem wtedy spokojnie 2 M3 z obstawa.
Co do rakiet - ja na zaczepke oraz na M5 i czasem na M4 stosuje Moskity (niekierowanych prawie w ogole, chyba ze przez przypadek sie trafia), natomiast moimi ulubionymi rakietami sa Szerszenie i Jedwabniki (duzy zasieg ponad 20km i duza moc). Pozogi i Kafary na razie uzylem tylko na Habitaty Pirackie i Stacje Xenonow.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że Piorun jest szybszy niż Szerszeń, a kosztuje podobnie i ma chyba podobną moc. I jest chyba łatwiej dostępny, choć tego ostatniego to nie do końca jestem pewien :roll: .
A tak w ogóle to gra nieźle oszukuje, nie pozwala wystrzelić roju śmiercionośnych rakiet w jednej chwili (pomijając rakiety typowo rojowe), a sam widziałem, jak pirat lecący w Sokole wystrzelił do mnie dwa Szerszenie lecące dokładnie obok siebie (łeb w łeb) ;).
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No cóż... miał dwa sloty na rakiety a Ty masz jeden :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Albo szybciej naciskał w klawisz wystrzału rakiet :-)
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Przy szerszeniach nie da się szybko naciskać klawisza. A gość po prostu "pożyczył" sobie rakietowego "kręciołka" od Elity...
jk16

Post by jk16 »

WoyTass wrote:Przy szerszeniach nie da się szybko naciskać klawisza.
:) Da się da :)
Jak mnie się szerszeń na parkingu zaczął obijać o przednią szybę auta, to naciskałem na przycisk zamykania bocznej szybciej niż telegrafista tonącego Titanica nadawał sygnał SOS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hue hue dobre :) .
A używał ktoś rakiet antymaterii? Co to za zwierzę, kto je może przenosić i jak się zachowuje w obliczu wroga :)? Kosztuje coś sporo, koło 150.000 szt.?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Miałem Posejdona, cienki bolek z niego, a te rakiety antymaterii, którymi pluje z głównego działa też nie specjalnie wydajne. Bardzo szybko poszedł na żyletki.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”