[X3 XTM] - opinie i rady
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Witam,
mam pytanie co do ustawień gry x3 XTM. Mam wersję angielską gry podstawowej i konsekwentnie angielską wersję XTM. Niestety gra nie wyświetla komunikatów że: statek przyjał polecenie, wykonał je, załączono obronę przeciwrakietową (rakiety moskit) lub ją wyłączono itd. W starszej wersji gry 1.4 komunikaty takie pozwalały mi się zorientować o aktualnym stanie ustawień moich statków lub innych systemów. Czy może ktoś wie gdzie można załączyć wyświetlanie takich komunikatów? Bez nich poruszam się trochę po omacku. Nie jestem pewien aktualnego stanu ustawień.
z góry dziękuję
mam pytanie co do ustawień gry x3 XTM. Mam wersję angielską gry podstawowej i konsekwentnie angielską wersję XTM. Niestety gra nie wyświetla komunikatów że: statek przyjał polecenie, wykonał je, załączono obronę przeciwrakietową (rakiety moskit) lub ją wyłączono itd. W starszej wersji gry 1.4 komunikaty takie pozwalały mi się zorientować o aktualnym stanie ustawień moich statków lub innych systemów. Czy może ktoś wie gdzie można załączyć wyświetlanie takich komunikatów? Bez nich poruszam się trochę po omacku. Nie jestem pewien aktualnego stanu ustawień.

z góry dziękuję
-
Witam Wszystkich.Jestem nowy na tym forum,ale w X3 gram od 10miesięcy w wersje bez modów,patchy itp.Pół dnia czytałem i szukałem zagadnienia z którym mam problem,a mianowicie:czy jest to normalne że gdy odpalam gre wybieram wersje bez scenariusza to po uruchomieniu jestem ja,stacje i raz na 20 minut 2-3piratów?żadnych cywilów,kupców nikogo.Nie ważne również kogo wybiore-pirat,spilit,yaki...no i zawsze zaczynam Julianem pomimo wybrania np.spilita.Mam wersje oryginalnąPL 1.4.02->XTM.7a.rar->XtendedModScripts-V0.71b [tak pokolei instalowałem] (X-Plugin Manager-installer V2.12 też mam i do niego właśnie władowałem V0.71b) W grze wpisuje Thereshallbewings w nazwie pilota,mam dostęp do edytora ale co z nimi zrobić?Nie ruszałem nic w samej grze,nie wiem również czy mam coś zrobić w tym V2.12?Po wyboże profilu wyskakuje mi READ TEXT 7212-13 i czasem 7214-51.Komp mi chodzi ok. nie zacina.HELP,POMOCY...DZIEKUJE z góry za jakąkolwiek pomoc... 

-
Zajrzyj na wątek o poprawnym instalowaniu wszystkiego po kolei >>tutaj<<.maxmaxmax3 wrote:Mam wersje oryginalnąPL 1.4.02->XTM.7a.rar->XtendedModScripts-V0.71b [tak pokolei instalowałem] (X-Plugin Manager-installer V2.12 też mam i do niego właśnie władowałem V0.71b)
Patch 2.02 się kłania.
A po co Ci edytor wewnętrzny? Skrypty piszesz??maxmaxmax3 wrote: W grze wpisuje Thereshallbewings w nazwie pilota,mam dostęp do edytora ale co z nimi zrobić?Nie ruszałem nic w samej grze,nie wiem również czy mam coś zrobić w tym V2.12?
Patrz pierwsza moja odpowiedź...maxmaxmax3 wrote: Po wyboże profilu wyskakuje mi READ TEXT 7212-13 i czasem 7214-51.Komp mi chodzi ok. nie zacina.HELP,POMOCY...DZIEKUJE z góry za jakąkolwiek pomoc...
Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
No i nie ma Nividium. Ściągnąłem sobie różne "pomoce" nawigacyjne, obleciałem wszystkie miejsca, gdzie powinny być skrzyneczki z N, przeskanowałem dwa sektory w których miały być asteroidy (w tym jeden gdzie musiałem "współpracować" z kilkudziesięcioma pirackimi statkami i ... I nic! Chyba muszę się wziąć za BG, może wtedy coś z tego wyjdzie. A póki co "nieznany statek" będzie musiał trochę poczekać na dostawę...
-
-
Jeżeli nie boisz się popsuć sobie zabawy z poszukiwaniem nie tylko nividium to polecam następujące linki:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=166005
(po zainstalowaniu oprogramowania będziesz mógł zobaczyć gdzie, co i ile dla twojej aktualnej gry, jeżeli masz grę w wersji PL to będziesz musiał dokonywać ręcznej modyfikacji jednego pliku tekstowego, ale to jest tam również opisane)
http://home.planet.nl/~nijs0240/
Podrawiam.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=166005
(po zainstalowaniu oprogramowania będziesz mógł zobaczyć gdzie, co i ile dla twojej aktualnej gry, jeżeli masz grę w wersji PL to będziesz musiał dokonywać ręcznej modyfikacji jednego pliku tekstowego, ale to jest tam również opisane)
http://home.planet.nl/~nijs0240/
Podrawiam.
-
-
Trochę cierpliwościWoyTass wrote: obleciałem wszystkie miejsca, gdzie powinny być skrzyneczki z N.

W XTM mają to tak zrobione że trzeba trochę pokręcić się przy tych miejscach.
Postawić zaawansowanego satelitę, pokrążyć dookoła.
Czasami z 3-4 minuty. I nagle ciach - jest kontener.
Polecam Lost Dephts.
Co do fabuły i ziemian to proponuję nic nie grzebać w ustawieniach. Jak skończymy część fabularną zgodnie ze scenariuszem pojawi się brama na północy Heretics End.
Pozdrawiam
-
LeWaR JESTEŚ WIELKI
Udało sie! mam jeszcze dwa pytania
:1.mam normalne nazwy sektorów np.Argon Prime i mam też sektory o nazwie np.21-14.Tak powinno być? 2.lepiej jest grać scenariuszem czy np.spilit militia?-jaka jest różnica,chodzi mi o to czy są jakieś statki stacje itp. różniące się które występują w jednym a w drugim już nie?
DZIĘKUJE I POZDRAWIAM 

-
Zainstalowałeś wszystko poprawnie? bo nie widziałem sektora 21-14...
Graj normalnie. nie korzystaj z pofili _XTM_...
Graj normalnie. nie korzystaj z pofili _XTM_...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Dziękuje LeWaR. Moja instalacja:x3pl->1.4.03 na2.0.01->2.0.01 na 2.0.02PL->X3bonus package 3.1.05->BP3.1.05PL->XTM.7a.rar->XTM V0.71b nic więcej.Gra działa(mam inne menu główne)ale jeszcze mam problem z read text'ami niektórych statków i w biuletyie zamiast ogłoszenia mam read text? Mam jeszce pytanie:czy zamiast XTM V0.71b wgrać XtendenModScripts+Patch-V0.7.2 lub V07.3?Są lepsze? DZIĘKUJE I POZDRAWIAM 

-
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi!
Znalazłem te asteroidy z N a dolot tam to była bułka z masłem dla mojej cudem wygarniętej z przed nosa piratom Mambie. Cudem, bo przy tej ilości kręcących się w okolicy piratów dolot do niej, przejęcie, przeładowanie towarów i ucieczka "skokiem" graniczyła niemalże z cudem. Tym bardziej, że Pogromca, którym tam doleciałem na zawsze został w sektorze w postaci gwiezdnego pyłu...
A wracając do N. W sektorach Xenońskich prawie że puchy nie licząc pojedynczych P, kilku L czy LX. W pozostałych sektorach też spokojnie. Ot jakiś myśliwiec Kha'ak, jakiś pirat na Pogromcy... W samym sektorze 3 asteroidy z N i cisza i spokój. Tylko musiałem na gwałt kupić Sępa, żeby miał kto skruszyć i zebrać skały...
Na szczęście znaleziony tam stateczek z nawiązką pokrył wszystkie wydatki a ja już dostałem namiary na Sferę. Namiary tak ale możliwości dostania się tam to jeszcze nie...
Ale to jeszcze nie koniec gry...
Pozdrawiam. W.
Znalazłem te asteroidy z N a dolot tam to była bułka z masłem dla mojej cudem wygarniętej z przed nosa piratom Mambie. Cudem, bo przy tej ilości kręcących się w okolicy piratów dolot do niej, przejęcie, przeładowanie towarów i ucieczka "skokiem" graniczyła niemalże z cudem. Tym bardziej, że Pogromca, którym tam doleciałem na zawsze został w sektorze w postaci gwiezdnego pyłu...
A wracając do N. W sektorach Xenońskich prawie że puchy nie licząc pojedynczych P, kilku L czy LX. W pozostałych sektorach też spokojnie. Ot jakiś myśliwiec Kha'ak, jakiś pirat na Pogromcy... W samym sektorze 3 asteroidy z N i cisza i spokój. Tylko musiałem na gwałt kupić Sępa, żeby miał kto skruszyć i zebrać skały...
Na szczęście znaleziony tam stateczek z nawiązką pokrył wszystkie wydatki a ja już dostałem namiary na Sferę. Namiary tak ale możliwości dostania się tam to jeszcze nie...
Ale to jeszcze nie koniec gry...
Pozdrawiam. W.
-
A czytałeś następne odpowiedzi w wątku co Ci podałem? Nikt nie gra w XTM inny niż 0.7.3. Wywal ten 0.71b i wgraj 7.3maxmaxmax3 wrote: Moja instalacja:x3pl->1.4.03 na2.0.01->2.0.01 na 2.0.02PL->X3bonus package 3.1.05->BP3.1.05PL->XTM.7a.rar->XTM V0.71b nic więcej.
Pozdrawiam
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Spróbuj w opcjach poszukać "wyświetlanie komunikatów" lub "Komunikaty Stacji". Może to rozwiąże problem...
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Niestety LeWaR. W grze X3 1.4 nie trzeba było nic przestawić. Informacje takie pojawiały się od samego początku. Moją obecną grę przeinstalowałem ponownie (normalna pełna instalacja X3 2.02 i dodatkowo na siłę patch 1.4->2.02 i dopiero XTD wraz z przynależnościami) przy okazji eliminując problem z błędami związanymi z pirackim sokołem. Niestety nie udało mi się wyeliminować problemu z wyświetlaniem informacji podczas gry. Muszę szukać dalej.
-
No sam widzisz, że u niektórych działa a u niektórych nie działa. Coś w ustawieniach prawdopodobnie, lub coś masz z plikami tłumaczeń i dlatego text ci sie nie wyświetla.
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-