[X3] Universe Map - Mapa Uniwersum

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Mani_
x2

[X3] Universe Map - Mapa Uniwersum

Post by Mani_ »

Ktos podawal juz niedawno link do stronki, gdzie byla mapa uniwersum X3.
Moglbym ktos jeszcze raz tutaj podac link, bo XuDB na razie nie dziala, a ja sie przyznam, ze czasem ta mapa mi sie przydaje.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
bufi
x4

Re: [x3] Universe Map - Mapa Uniwersum

Post by bufi »

Mani_
x2

Post by Mani_ »

O lol Bufi, nie wpadlem na to :|.

Dzieki :P
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Fajna mapka:

X3 map v1.2 by Scorp
http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=166320

Tyko ostrzegam - jeden wielki spoiler.

Pozdrawiam.
hanss
x3tc

Post by hanss »

Korekta do mapy Executora&Venoma:
Sektor łączący New Income z Montalaar jest tam opisany jako unknown-ale po wejściu do niego opisany jest jako AVACIRE-całkiem możliwe że w podstawowej wersji bez patcha 2.02- mógł to być Unknow Sector.
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 14:50, edited 1 time in total.
bufi
x4

Post by bufi »

hanss wrote:Korekta do mapy Executora&Venoma:
Sektor łączący New Income z Montalaar jest tam opisany jako unknown-ale po wejściu do niego opisany jest jako AVACIRE-całkiem możliwe że w podstawowej wersji bez patcha 2.02- mógł to być Unknow Sector.
Tak, ten sektor w gry bez patcha 2.0 nazywał się jako Nieznany, dopiero
po 2.0 dostał swoją nazwę i zaczeła się licytacja.

Pozdrawiam
hanss
x3tc

Post by hanss »

Zastanawiam się czy któryś z innych US nie zniknął po zainstalowaniu patcha 2.0
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

bardzo zabawny dodatek....zwłaszcza jak się skonfiguruje z grą i uaktualizuje mapę...:D
zastanawiam sie tylko,do czego służy opcja "znajdz statek"....tzn co właściwie wyszukuje, i gdzie...bo chyba tylko w sektorze w którym aktualnie przebywam....
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
saber1
x3tc

Post by saber1 »

W angielskiej grze z łatką 2.0.02 też normalnie jest to sektor "Unknown Sector" - dopiero po licytacji dostaje nazwę (jedną z kilku do wyboru - jeśli nie wygrałeś licytacji to AI chyba wybiera "Avarice"). Na różnych mapkach do X3 dają nazwę "Avarice", żeby go odróżnić.
ad3pt

Post by ad3pt »

DRACOOL wrote:bardzo zabawny dodatek....zwłaszcza jak się skonfiguruje z grą i uaktualizuje mapę...:D
ooo!
mozesz podpowiedziec jak to zrobic?
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Nie jestem dobry z anielskiego, ale z tego co zrozumiałem z dołączonego manuala należy "przekopiować wszystko z katalogów "t" i" skrypt" do odpowiednich katalogów w grze (tak, jak to się robi ze zwyklymi skryptami w grze, dodatkowo starym zwyczajem pozmieniałem "44" na "48".
Po uruchomieniu gry trzeba w opcjach sterowania skonfigurować skróty klawiaturowe do nowych komend (same komendy nigdzie sie nie wyświetlają w menu statku).
Następnie odpalamy komende (dochodzą dwie nowe : "find ships" i "coś jeszcze", chodzi o to "coś jeszcze".
dostaniesz po chwili komunikat o skończeniu skanowania, czy jakoś tak.
wystarczy wtedy "zwinąć" gre i poszukać w katalogu pliku": LOG 00001 (nie pamiętam ile tych zer).
Plik z logiem wklejasz do katalogu w którym zainstalowana jest mapa (zamieniasz z oryginalnym - defaultowym).
dzięki temu pojawią się na mapie polskie nazwy i aktualne ceny, ilości itp.
Acha, najlepiej jest pobrać plik od nowa z tamtego linka, bo jest nowa wersja, w której po zaznaczeniu (otwarciu) sektora pojawia sie widok 3D :D.
Oczywiście wiesz o F1 = legenda
F2= opcje
(bo ja dopiero od "wczoraj") :oops: :oops:
Jak wróce do domu, to sprawdze,czy niczego w tym opisie nie pokopałem, i najwyżej "przeredaguje...
PS. oczywiście plik "log" pokazuje stan na chwile obecną, nie będzie się zmieniał "dynamicznie " razem z grą, ale to nie problem,co jakiś czas tworzyć go na nowo ;)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
ad3pt

Post by ad3pt »

dzieki DRACOOL
pobawilem sie tą mapką i rzeczywiscie dosc ciekawa.
Skonfigurowalem skróty klawiszowe i zamiast wiadomosci
dostawalem readtext cos tam.. dopiero zamiana 44->84 pomogla.

Zaktualizowana przez gre mapa ma polskie opisy ale nie udalo mi sie
ustalic dlaczego wysztkie sektory sa oznaczone jako Xenonskie.

pozdrawiam
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

dopiero zamiana 44->84 pomogla.
raczej 44->48 :wink:

oznaczenia "godła" są chyba właściwe, zmianie uległ chyba tylko kolor....

U mnie występuje problem przy próbie wyszykania jednostek klasy M1 khaak...po zapytaniu otrzymuje w odpowiedzi liste wszystkich jednostek w grze...ponad 100 wiadomości zawierających koordynaty ponad 6500 jednostek... :lol:
[ external image ]
ad3pt

Post by ad3pt »

DRACOOL wrote: oznaczenia "godła" są chyba właściwe, zmianie uległ chyba tylko kolor....
wlasnie, nie... wszedzie fioletowo i krzackie herby..
DRACOOL wrote:U mnie występuje problem przy próbie wyszykania jednostek klasy M1 khaak...po zapytaniu otrzymuje w odpowiedzi liste wszystkich jednostek w grze...ponad 100 wiadomości zawierających koordynaty ponad 6500 jednostek... :lol:
zanim nie zmienilem, jak slusznie zauważyłeś 44->48, to przy
wyszukiwaniu jednostek dostawalem mnóstwo wiadomosci. Dopiero jak
pojawil sie tekst (i buttony) to moglem wyszukiwac. O dziwo u mnie działało
to calkiem niezle. Fajna sprawa jak masz ochote ustrzelic cos duzego, a nie
masz czasu/ochoty na poszukiwania.

W najnowszej wesji mapy podstawiasz plik *log z poziomu mapy ->F2
mozesz tez włączać/wyłączać wygenerowany przez gre plik log.

pozdrawiam
digiya

Post by digiya »

Małe sprostowanie, po zainstalowaniu mapy i przekopiowaniu plików (polecam sciągnąć polskie pliki uzupełniające z tej samej strony co mape). I nie kopiujemy tego pliku log00001.txt tylko w mapce wciskamy F2 i tam wybieramy ten plik w katalogu z grą.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Koledzy zapomnieli , że nie wszyscy potrafią grzebać w plikach , proszę Was piszcie trochę jaśniej. Najlepiej tak jak małemu dziecku.
8)
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Witam, jestem tu nowy ale mogę pomóc w sprawie źle oznaczonych sektorów na mapce. Program nie rozpoznaje polskich opisów w pliku *.log. Po wygenerowaniu nowego loga należy ręcznie go wyedytować podmieniając polskie nazwy sektorów na angielskie. Najlepiej zrobić to za pomocą Wordpada i funkcji replace. U mnie zadziałało. :)
Czy mógłby mi ktoś napisać gdzie należy zmienić 44 na 48. :?
Chę też poinformować, że mam legala w wersji standardowej.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ed971 wrote:Witam, jestem tu nowy (...)
Chę też poinformować, że mam legala w wersji standardowej.
Witam na forum i bardzo się z powyższego cieszę :) .
Na pozostałe sprawy może ktoś inny odpowie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

DRACOOL wrote:bardzo zabawny dodatek....zwłaszcza jak się skonfiguruje z grą i uaktualizuje mapę...:D
zastanawiam sie tylko,do czego służy opcja "znajdz statek"....tzn co właściwie wyszukuje, i gdzie...bo chyba tylko w sektorze w którym aktualnie przebywam....
Nie. Po skonfigurowaniu skrótu, odpalasz go i w pierwszej kolejności masz wybór rodzaju statków jakich szukasz. Po wybraniu rodzaju masz listę statków tego typu. Wybierasz konkretną nazwę statku i otrzymujesz listę takich statków z określeniem nazwy sektora, pozycji statku w sektorze i przynależności rasowej pilota. Lista obejmuje wszystkie statki wybranego typu i nazwy (np. M3+; Eclipse) w całym wszechświecie łącznie z sektorami do których jeszcze nie dotarłeś.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”