[X3] instrukcja pl

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy wrote:Sorki, że tak bezczelnie bawię się w modka, ale..
Noo, i do tego prosisz moderatorów o publiczne upomnienie innego użytkownika? :wink: Upominając jego powinniśmy też upomniec Ciebie - a za to, o czym napisałeś wyżej :P .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
reni18

Post by reni18 »

to za każdym razem mam zakładać nowy temat
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sau, spodziewałem się, że i mnie upomnisz, więc nawet nie poprosiłem o to... Oczywiście słusznie, ja też bez winy nie jestem :) (ale rusza mnie olewczy stosunek "mojego" adwersarza, jeśli tak mogę o reni18 napisać...).

Do reni18:
a. Pisz w jednym wątku, jeśli problem dotyczy tego samego lub bardzo zbliżonego tematu. Żeby mieć pewność, że zrozumiałeś: pytanie o instrukcję i pytanie o transporter nie są zbliżonymi tematami. W innym wypadku zakładaj nowy wątek.
b. Edytuj posty, zamiast pisać kilka po sobie. To niepisana zasada, którą warto przestrzegać. Zawsze!
c. Błagam, pisz po polsku, albo zacznę odpowiadać na twoje posty w H4X0R0v5ky sposób. :evil: Nawet, jeśli narażę się tym na gniew wielkiego S. ... ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
_RA
x4

Post by _RA »

Heh A myślałem że to ja źle pisze posty i tematy. Myśle że Moderator powinien spojrzeć swym wielkim okiem i zastanowić co z tym fantem zrobić.

Wkońcu od czegoś jest ten regulamin.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Stalovy wspomina o "Wielkim S."
_RA wspomina o "wielkim oku."
Cos mi tu Wielkim B(r)atem smierdzi :/
reni18

Post by reni18 »

to co za taką pisownie dostane bana
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

reni18: Nie ma podstaw do bana, ale w takich sytuacjach będziesz stale upominany, dopóki nie opanujesz poprawnego pisania na forum. Lepiej postaraj się opanować to szybciej niż później, póki koledzy mają jeszcze sporą dozę cierpliwości :).

Wielki Brat: hehe, fajne, może zmienię sobie nicka i avatara ... :roll:
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
_RA
x4

Post by _RA »

Sauron11 Dużo cierpliwości i troche humoru. A z tym wielkim bratem ciekawy pomysł :).

Myślę żę z czasem nauczy się pisać w końcu nikt nie jest idealny. No poza wielkim okiem ;) które wciąż na nas patrzy.

EDIT:
Poprawiłem mam nadzieje że teraz lepiej :)
Last edited by _RA on Fri, 14. Sep 07, 16:46, edited 2 times in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

_RA WKOńCU nikt NIE jest idealny, prawda?

Mi FF zaznaczył to jako błąd...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Sauron11 wrote:Co do instrukcji (...)- polska instrukcja jest wyłącznie na prywatny użytek dla użytkownika gry i nie można jej umieszczać na żadnej stronie www do publicznej dystrybucji. Takie jest wyraźne życzenie wydawcy w Polsce - właściciela praw autorskich.
Ponieważ poprzedni wątek został zamknięty, postanowiłem odgrzebać tego starego suchego kotleta ;). A propos powtarzających się ostatnio próśb o przekazanie wersji pdf z manualem pl przez osoby go nie posiadające, ale posiadające angielskie bądź niemieckie wersje gry, moim zdaniem można ten manual wrzucić po koleżeńsku gdzieś na przechowywarkę plików i udostępnić linka konkretnej osobie na priwa. Taka osoba i tak nowej gry PL nie zakupi, bo juz jedną kupiła, więc dytrybutor w PL nic na tym nie straci. Takie działanie nie może być rozumiane jako publiczna dystrybucja. A człowiek człowiekowi bliższy się stanie. Polecam i pozdrawiam :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak czy siak, byłoby to naruszenie umowy licencyjnej. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie pod względem legalności to kontakt PM i wysłanie konkretnej osobie via Skype, GG, e-mail.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Yokogato

Post by Yokogato »

Sauron - to bardzo dobry pomysł. Sam sie borykam z niemiecką wersją i praktycznie moje posty mogły by nie istnieć gdybym miał taki plik np. pdf :). A co do praw autorskich - to także podziela, Twój punkt widzenia z czystej autopsji - mam już tą grę i nowej nie kupię, co najwyżej znów zacznie zbierać kurz na półce ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie tyle dobry pomysł, co jakieś tam wyjście z sytuacji, nie najlepsze, nie najgorsze. Ze Skypem, GG i emailem jest problem, bo plik swoje waży i na wolnym łączu przesyłanie komunikatorem czy ładowanie do maila trwałoby wieki. A imo operacja nie powinna obciążać zbyt wiele tego, który chce pomóc :). Przechowywarka plików, która oferuje opcję usunięcia po kilku dniach, albo w dowolnym momencie, umozliwiać powinna jednorazowe pobranie i likwidację pliku z netu.
Pewnie byłoby to jakieś naruszenie licencji, brak praw do rozpowszechniania produktu po jego nabyciu itp, lecz jako sprawa jednostkowa raczej nie istniałaby w kategorii problemu, a i nie byłoby może takich debat jak ostatnia.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie przesadzajmy, plik po spakowaniu ma niecałe 5MB. Więc jest pikus.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Yokogato

Post by Yokogato »

w takim razie zamawiam ( o ile jest taka możliwość i chęć :) ) taką instrukcję :)
Niniejszym proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Proszę takie tematy obmawiać przez PM, albo nie tutaj. A najlepiej w ogóle.
Takie beztroskie poruszanie tego tematu na forum wydawcy to [ external image ]

klarix
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

klarix wrote:Takie beztroskie poruszanie tego tematu na forum wydawcy to [ external image ]
To tak jakby komuś ukraść np. odtwarzacz DVD i dzwonić do niego aby powiedział jak się go obsługuje? :)

Ale skoro ktoś ma legalną wersję gry, ale angielską lub niemiecką, to dlaczego nie może dostać instrukcji PL?

Dla X3 instrukcja w pdf-ie jest do pobrania ze strony Egosoft-u w wersji angielskiej i francuskiej. Dla TC w wersji angielskiej, niemieckiej, francuskiej i hiszpańskiej. Dlaczego nie ma w wersji polskiej?
[ external image ]
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Dlaczego nie ma w wersji polskiej?
Może bo jest zabronione? :wink:
Albo dlatego, że jeszcze nikt się o to nie zatroszczył.

klarix
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To może mógłbyś się zorientować? Skoro inne instrukcje są dostępne, to może nie ma obwarowań od wydawcy lokalnego, tylko brak chęci/potrzeby powoduje że nie ma dostępnej polskiej. Może można to zmienić i problem byłby rozwiązany?
[ external image ]
MoodyMiC

Post by MoodyMiC »

w wersji pl instrukcja jest tez drukowana, w sumie nigdy do niej nie zagladalem, takze moge ja wyslac jak ktos chce...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”