[X3] Planety

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sonen
x2

[X3] Planety

Post by sonen »

Mam pomysł odnośnie lądowania na planetach….:)

1.Planetę, księżyc można sobie zrobić z asteroidy…pytanie tylko jak wielkie mogą być asteroidy w X3 i jak to się ma do wydajności gry.

2.Na asteroidzie można upchnąć różnego rodzaju fabryki, bazy…itd.

3.Na powierzchni asteroidy można prowadzić bitwy i jest to dość ciekawe i utrudnione zadanie – jesteśmy ograniczeni z jednej strony płaszczyzną o którą możemy się rozbić…

Zapraszam do dyskusji
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Powiedz jakimi narzedziami chcesz wprowadzić te pomysły do gry i kiedy planujesz premierę owego moda ? :) 8)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jeśli można łączyć ze sobą asteroidy o dowolnych wymiarach, to można stworzyć też coś w ogólnym zarysie też zindustrializowane ale bardziej płaskie a'la mały świat dysku, którego powierzchnia byłaby nierówna (górzysta, pofałdowena) ale stwarzałaby pozory lotu nad powierzchnią planety :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sonen
x2

Post by sonen »

Sauron11 wrote:Jeśli można łączyć ze sobą asteroidy o dowolnych wymiarach, to można stworzyć też coś w ogólnym zarysie też zindustrializowane ale bardziej płaskie a'la mały świat dysku, którego powierzchnia byłaby nierówna (górzysta, pofałdowena) ale stwarzałaby pozory lotu nad powierzchnią planety :roll: .
otóż to...z mojego punktu widzenia powinno to być dosyć proste do wykonania ;)

EDIT: Wyobraźcie sobie miasto fabryk różnego rodzaju - przecież można wykorzystać do tego już istniejące modele kopalń
BQB
x2

Post by BQB »

Mi to się zaczyna podobać, tylko skąd wziąć tyle asteroidów? Jakby ktoś chciał sobie zrobić naprawdę duże "miasto" tak ja wiem, z 1/4 sektora :P
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Niekoniecznie aż tyle by zajmowało, można by je umieścić docelowo w jednym z takich ogromnych sektorów, gdzie odległośc pomiędzy bramami = więcej niż 100 km.

Myślę, że gdyby umiejętnie połączyć typowe duże i małe nieprzerobione asteroidy (bez fabryk), mogące stanowić podstawę powierzchni i jej krawędzie zewnętrzne, z kopalniami, ustawionymi w pozycji "do góry", tzn. prostopadle do powierzchni, to możnaby osiagnąc całkiem ciekawy efekt.
Jako uzupełnienie nierównej powierzchni (jej wieksze wyrównanie), utworzonej przez złączenie dużych asteroidów, możnaby użyć ich mniejszych odpowiedników :roll: .

Całkiem fajnie się tak teoretyzuje. Tylko czy to w ogóle jest możliwe (wykonalne dla przeciętnego skryptera/modera)? :wink:

Edit: z sektora z takim dużym dodatkowym obiektem trzeba by chyba ręcznie pousuwać większość mniejszych asteroidów, coby nie spowalniały dodatkowo rozgrywki (albo wybrać sektor bez asteroidów).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Niestety... Sam engine ma okreśłony dystans, od którego wyświetla obiekty inne niz planety i gwiazdy.

Tak więc nie widzielibyśmy całej planety, tylko jej ułamki odsłaniane wraz z zbliżaniem się.

A poskłądanie takowej z asteroid to również jest problem. Kolizji. Gdybyś na któreś postawił kopalnie, gra zaczeła by nią "odbijać" od pozostałych, i ta by wybuchła.

Natomiast mozna by stworzyć całkowicie własny model małej "planetki". powiedzmy do 50% rozmiaru normalnej planety. I przy takim czymś miało by się nawet złudzenie planety.

Kiedyś w X2 dla zabawy zrobiłem mega stację. był to olbrzymy pierścień, otaczajacy cały sektor, ale nie pamietam już jak to działało.
sonen
x2

Post by sonen »

ale JAK DUŻE mogą być asteroidy w X3?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Maks rozmiar obiektu, przy którym gra liczy jeszcze zderzenia via wieżchołki, to chyba 46 km.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A mi się spodobał post esd w jednym z aktualnych wątków na forum X-Universe, dot. lądowania na planetach. Ciekawe jakby wyglądały n/w plany przy takiej powierzchni planet jak na tych fotkach (dot. X2 wprawdzie, ale w tej materii chyba niewiele zmieniono w X3, no może poza ładniejszymi teksturami powierzchni) :wink: .

Jeśli po wylądowaniu w X3 na planecie, która z przestrzeni wygląda tak pięknie, czasem bardzo zindustrializowana, miałbym zobaczyć taki płaski naleśnik, to naprawdę wolę nie mieć możliwości lądowania, czyli tak jak jest, jest dobrze :roll: .
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

pamietam ze w X2 czesc planet jednak nie wysadzala gracza, i mozna bylo sie od niej "odbijac" (np. ksiezyc na Argon Prime). I niestety, ale w istocie, bylo to paskudztwo :]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”