"Wystąpił problem z aplikacją X3.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty, a następnie sygnatura błędu :
AppName: x3.exe AppVer: 2.0.0.1 ModName: x3.exe
ModVer: 2.0.0.1 Offset: 000e1303 "
Mam zainstalowanego patcha 2.0.0.2, bonus packa i kilkanaście modów/skryptów wraz ze spolszczeniem (wszystkie ściągnięte z tego forum). Przeinstalowałem gre, później instalowałem całego windowsa na czystej partycji, zainstalowałem tylko sterowniki do płyty,grafiki i dżwięku oraz najnowszego ffdshow i ac3filter (te kodeki i filtry są podobno potrzebne do poprawnego funkcjonowania gry) , ściągnołem najnowsze sterowniki nvidi forceware 93.71 i directx z lutego 2007 (następnie instalowałem resztę softu) ,testowałem grę na innej karcie graficznej i pamięciach - nic nie pomogło.
Jeżeli gra zawieszała mi się w danym sektorze wówczas po komendzie "load game" używałem napędu skokowego uciekając w inny sektor przez co o te kilkanaście minut dłużej mogłem pograć po czym gra znowu się zawieszała(w całkowicie losowych lokalizacjach) w końcu dałem sobie spokój bo nie miało to już żadnego sensu z przyjemności grania , właśnie w tym momencie gdzie zaczynając zabawę na poziomie extreme - stawiałem swoją pierwszą fabrykę

Mam oczywiście oryginalną wersję gry i sugerując się wzmianką o pomocy technicznej ze strony 7 podaje dane o komputerze
wersja windows - profesional Pl z service pack 2
pamięc 1gb ram 2x512 w dualu
wolne miejsce na C 40gb na D 80gb
karta graficzna 6800gt 256mb lub 7600gs 256mb
oraz
płyta asus p5b deluxe intel965
procek core 2 duo 2,4 ghz
dźwięk sb audigy
Proszę o pomoc od 3 dni już z tym walcze i nie mogę sobie dać rady.
I oczywiście tylko i wyłącznie z tą grą mam takie problemy inne działają bez żadnego problemu.