[X3] Zawieszanie gry

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

lev77

[X3] Zawieszanie gry

Post by lev77 »

Mam bardzo poważny problem dotyczący X3PL.Po 10-20 min grania gra ciągle mi się zawiesza, pokazuję się komunikat

"Wystąpił problem z aplikacją X3.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty, a następnie sygnatura błędu :

AppName: x3.exe AppVer: 2.0.0.1 ModName: x3.exe
ModVer: 2.0.0.1 Offset: 000e1303 "

Mam zainstalowanego patcha 2.0.0.2, bonus packa i kilkanaście modów/skryptów wraz ze spolszczeniem (wszystkie ściągnięte z tego forum). Przeinstalowałem gre, później instalowałem całego windowsa na czystej partycji, zainstalowałem tylko sterowniki do płyty,grafiki i dżwięku oraz najnowszego ffdshow i ac3filter (te kodeki i filtry są podobno potrzebne do poprawnego funkcjonowania gry) , ściągnołem najnowsze sterowniki nvidi forceware 93.71 i directx z lutego 2007 (następnie instalowałem resztę softu) ,testowałem grę na innej karcie graficznej i pamięciach - nic nie pomogło.

Jeżeli gra zawieszała mi się w danym sektorze wówczas po komendzie "load game" używałem napędu skokowego uciekając w inny sektor przez co o te kilkanaście minut dłużej mogłem pograć po czym gra znowu się zawieszała(w całkowicie losowych lokalizacjach) w końcu dałem sobie spokój bo nie miało to już żadnego sensu z przyjemności grania , właśnie w tym momencie gdzie zaczynając zabawę na poziomie extreme - stawiałem swoją pierwszą fabrykę :( .

Mam oczywiście oryginalną wersję gry i sugerując się wzmianką o pomocy technicznej ze strony 7 podaje dane o komputerze

wersja windows - profesional Pl z service pack 2
pamięc 1gb ram 2x512 w dualu
wolne miejsce na C 40gb na D 80gb
karta graficzna 6800gt 256mb lub 7600gs 256mb
oraz
płyta asus p5b deluxe intel965
procek core 2 duo 2,4 ghz
dźwięk sb audigy

Proszę o pomoc od 3 dni już z tym walcze i nie mogę sobie dać rady.
I oczywiście tylko i wyłącznie z tą grą mam takie problemy inne działają bez żadnego problemu.
Last edited by lev77 on Sat, 17. Mar 07, 09:40, edited 2 times in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Po pierwsze powiedz, czy gra chodziła ci bez problemów w czystej zainstalowanej wersji, tj. pudełkowej 1.4 ?

Jeżeli odpowiedź na powyższe jest twierdząca, to czy gra działa bez problemów na 2.0 ?

Jeżeli jest twierdząca, to czy gra działa dobrze z oficjalnym Bonuspackiem (może być ta polska wersja z naszego forum, bo u mnie i innych osób działa bez problemów).

Jeżeli na powyższe twierdzące są odpowiedzi, to teraz instaluj po kolei skrypty, po jednym i sprawdzaj, czy gra się zawiesza.

Zdaj raport
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
lev77

Post by lev77 »

Od samego początku grałem z zainstalowanym patchem i bonus packiem gra chodziła bez problemu tylko dopiero po jakimś czasie ( wówczas co 2 -3 dni) raz mi sie zawieszała ale dawałem load, skok w inny sektor i jakoś sie grało.

Co do modów i skryptów tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana gdyż próbowałem uruchomić gre bez żadnego z w/w to od razu obraz się zawieszał (nie pokazując żadnego komunikatu) czyli wiadomo było że muszę mieć jakąś minimalną ilość modów/skryptów zainstalowanych.

Moge spróbować wgrywać je pojedynczo tylko będę musiał trafić na skrypty które są już niezbędne do poprawnego działania gry ,wydaje mi się że np. chodzi o ten z 5 dodatkowymi graczami gdyż u mnie jeden z nich "saber1" ma już około 20 postawionych fabryk (o statkach nie mówiąc bo ciągle je widze w różnych sektorach) po całym wszechświecie. Heh a zaczynał tak jak ja od poziomu extreme.

Wczoraj znowu wykonałem skok w inny sektor i przez godzine(bo tyle grałem) nie miałem żadnej "zwiechy" . Raz próbowałem kupić jedną fabrykę a Argon Prime więc poprosiłem mamuta aby zadokował do stoczni ,kiedy to zrobił to za każdym razem (a było ich około dziesięciu) gra mi się zawieszała i ten sam komunikat się pojawiał.

Wykonałem wówczas skok do home of light polatałem chwile wróciłem spowrotem do argon prime poprosiłem mamuta o zadokowanie wówczas bez problemu kupiłem fabryke (powtarzałem tą sytuacje z ponownym zadokowaniem kilka razy i ani jednego zawieszenia nie było). Aha oczywiście w grze nie zmieniałem żadnej nazwy w żadnym statku czy fabryce, gdzieś czytałem że z tym też były problemy ale to chyba dotyczyło patcha 1.4 o ile się nie mylę.
lev77

Post by lev77 »

Prawdopodobnie udało mi się rozwiązać ten problem, jeżeli komuś gra się zawiesza, wychodzi do windowsa, pokazuje jakieś błędy czy coś innego się dzieje polecam przeczytać ten topic :
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=113628

Instalujemy z tego topica dwa programy : Directshow filter manager (wyświetla filtry directshow) i DirectShow Filter Viewer ( pokazuje filtry które są skonfigurowane w komputerze)

Tutaj zaznacze że angielski nie jest moją mocną stroną więc mogę coś źle zinterpretować :) . I tak jeżeli w DShow Filter Viewer jest jakiś filtr na czerwono musimy jego odpowiednik sprawdzić w Directshow filter manager jeźeli jego status jest "Unkown" trzeba go zainstalować.
Najlepiej poszukać jakiegoś packa z kodekami które można osobno wybierać filtry przy instalacji dzięki temu nie namieszamy sobie zbytnio w windowsie.

I tutaj mam mały problemik gdyż niektóre filtry w DShow Filter Viewer które są na czerwono ten sam kolor mają również w Directshow filter manager mimo tego że są zainstalowane. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na poprawność funkcjonowania gry, gdyż jeżeli znalazłem i zainstalowałem nowsze wersje filtrów to w DShow Filter Viewer nonstop pokazywały mi się następne filtry na czerwono i po jakimś czasie dałem sobie spokój.

Na 100% mają wpływ filtry które w Directshow filter manager mają status "Unkown" i jeżeli w DShow Filter Viewer są na czerwono bezwłocznie należy je zainstalować.

Jeżeli uruchomimy X3 i zminimalizujemy ją do paska narzędzi możemy w DShow Filter Viewer uruchomić opcję "attach to X3" z tego co zrozumiałem pokazuje on kodeki (i ich biblioteki z rozszerzeniem dll) które w jakimś tam sposób "gryzą " sięz grą.

W sumie nie jestem pewien czy one też mają jakiś wpływ na grę ja miałem pięc plików z rozszerzeniem "dll" jeden z gg to gg wyłączyłem , jeden z firewalla to go usunołem (firewall bez niego działał) i zostały mi trzy pliki z katalogu windows/system 32 ich nie ruszałem bo mogły to być pliki systemowe a ich usunięcie skutecznie wywaliło by system.

Jeżeli chodzi o mnie to miałem problem z "wmspeech decoder DMO" czyli po naszemu windows media audio decoder DMO albo windows media video decoder DMO któreś z nich. W Directshow filter manager miałem status "Unkown" i po zainstalowaniu tego filtra gra przestała się zawieszać. Miałem save którego gdy go uruchomiłem to po około 10s zawieszał grę po zainstalowaniu tego filrta wgrywałem kilka razy tego save i ani razu gra mi się nie powiesiła i od tej pory (odpukać) żadnej "zwiechy" nie miałem.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Dlatego polecam jeden jedyny codec pack - K-Lite Codec Pack.
Z tą paczką kodeków jeszcze nie miałem problemu z żadnym filmem, ani z grą :>
lev77

Post by lev77 »

K-Lite Codec Packa miałem zainstalowanego ale niestety mi nie pomógł (może miałem jakąś starszą wersję), szukanego kodeka/filtra znalazłem w ace mega codecs pack 6.03. Zresztą ten link który podałem wczesniej jest przyklejony - stąd wniosek że wiele osób miało tego typu problemy z X3.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

A zainstalowałeś windows media? Z tego korzysta X3...
Jest zresztą na płycie.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
lev77

Post by lev77 »

Wiem o tym od samego początku miałem zainstalowany windows media player 11 niestety w moim przypadku to również niepomagało.
lev77

Post by lev77 »

Mam już kompletnie dosyć tej gry :evil: Drugi raz instalowałem windowsa od nowa ,wszystkiekodeki/filtry z jednego packa żeby nie namieszać, starszą wersję windows media playera z płyty z grą, ac3 filter (wersje 07b bo najnowsza 1.11 w DShow filter jest na czerwono) i dalej mi się zawiesza z tym samym błędem co w pierwszym topicu pisałem.

Udało mi się zrobić że w Directshow filter manager wszystkie filtry miałem na zielono wszystko było zainstalowane nic mi sienie gryzło, w Directshow filter manager miałem tylko 1 niezainstalowany filter który nie był potrzebny grze a mimo tego znowu mam ciągłe zwiechy :evil:

Błąd mi pisze że ma problem z plikiem x3 exe , na jakiś forach czytałem że takkie objawy występują gdy się gra w pirackie wersje źle scracowanych gier a ja mam oryginał wywaliłem na niego ponad 40 zeta i tylko po to żeby się teraz wkurzać.

Została mi już chyba ostatnia deska ratunku przed wywaleniem tej gry w śmietnik w instrukcji jest jakiś adres e-mail topware może oni mi coś sensownego poradzą
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A sprobuj uruchomic gre w trybie zgodnosci z windowsem 98 lub 2000 ?
Moze to jeszcze pomoze ;x
lev77

Post by lev77 »

Dzięki za radę spróbuję, musze jeszcze nowe stery do sb audigy zainstalować, wywalić nero (gdzieś na ang. forach czytałem że to też czasem może przeszkadzać) i ręcznie w Directshow filter manager poustawiać priorytety tych fltrów których gra wymaga może coś mi się uda zmienić, chociaż jestem już mocno poirytowany tą grą.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

No ale autentycznie nie rozumiem podobnych problemów :|.

Ja mam Windowsa XP - wszelkie oficjalne łatki do niego z windows update, K-LITE CODEC PACK i to wszystko z kodeków co mam zainstalowane ! Po coś więcej klombinować ? :/.

Także mam zintegrowaną kartę dźwiękową, na jakichś starych sterach, karta grafiki na w miare najnowszych i to wiso. Gra śmiga bez problemów.

Po co sie bawićw jakieś filtry itp ? Ludzie zamiast iść ja łatwiznę znajdują sobie wiele problemów ...
lev77

Post by lev77 »

Tak twierdzisz? to sobie zobacz ten topic http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=113628 na obecną chwilę w tym topicu jest 387 postów i ponad 54 tysięce odwiedzin. Jeżeli ta gra chodziła by bez żadnych problemów na zainstalowanym windowsie i pierwszym lepszym packu z kodekami ten topic świecił by pustkami i tak jak ja, jak i większąść osób które tam pisała nie irytywała by się tą grą.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

To pewnie masz ze sprzętem coś uwalone.
ja mam AMD64 3700+, płytę Gigabyte K8N-SLI na nForce4, grafika Gigabyte Nv 7900GT, dzwięk wbudowany, karta TV-SAT Skystar 2.6D, 2x512 MB w dualu. XP Sp2 zapchany od 3 miesięcy (żadnych aktualizacji od M$!!!!) kodeki K-lite, mnóstwo skryptów do X3, X3 2.0.2 PL i sprzęt działa bez żadnej zwiechy.

Raz pokazał mi się taki ekran jak zainstalowałem Xtenda 0.6 i chciałem wczytać sejwy z 2.0.2.

Na moje to na 100% sprzęt. Odpal programy testujące procesor, np Pi lub podobny, koledzy z forum podadzą pewnie kilka takich programów. X3 mocno procka obciąża, a twój celeron może sie zagrzać....

Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nie mam pojęcia co ludzi może boleć z tymi kodekami itp :|.
Windows i okołoprogramowe sprawy potrzebne do działania X3 to wcale nie tak dużo :/.

Masz o wiele lepszy komputer od mojego, więc nie rozumiem, może jakiś błąd w sztuce instalacji samego windowsa/innych programów które mogą mieć wpływ na pliki sysemowe itp :|.

A próbowałes z K-Lite Codec Packiem i tylko z nim odpalić grę ? Bo najlepiej jak ma się takiego Packa, to nie mieć innych śmieciokodekowychplików.
lev77

Post by lev77 »

Hmm bez aktualizacji microsoftu? Może coś w tym jest spróbuje bez tego zainstalować gre.

A co do do K-Lite codec packa użyłem wersji 2.72 full DShow filter pokazywał mi ffdshow audio codec na czerwono a w lewej kolumnie preferował MPEG audio decoder nie zmieniając priorytetów gra mi się zawiesza, zmieniając - to samo.

Trochę poczytałem kilka tych topiców w dziale z tym linkiem którego dałem wcześniej to idzie tylko doła załapać, np jedna osoba pisała że ma 300 milionów kredytów porządnie rozbudoiwaną infrastrukturę i po około 15s ciągle zwiecha i chyba sobie z tym nie poradziła.

Mnie jedna rzecz irytuje że w moim przypadku jeżeli gra albo by się zawieszała bez komunikatu, albo wywalała ze brak jej jakiegoś pliku czy kodeka ewentualnie filtru , jakieś jego biblioteki czy coś podobnego wówczas wiedziałbym co szukać. A ja mam błąd z plikiem x3.exe i co mam z tym zrobić?

Jeżeli ze sprzętem miałbym coś nie tak wydaje mi się że także z innymi aplikacjami miałbym jakieś dziwne zachowania (zawieszanie systemu, komunikaty z błedami nagłe resetowanie kompa itd.) a pisałem już wczesniej że tylko z tą grą mam takie przeboje.

Z przykrością muszę stwierdzić iż biorąc pod uwagę ile jest postów (jak i swój przykład bo już od 2 tygodni walcze bezskutecznie z tą grą) w angielskim forum w dziale Technical Suport (146 STRON !!! pewnie nie wszystkie dotyczące X3 ale pewnie spora jej część tego nie wiem nie sprawdzałem wszystkich stron) ta gra pod względem kompatybilności z windowsem jak i z jego oprogramoiwaniem jest niedopracowana.

Edit

Próbuje od 3 dni przejść trzecią misję fabuły i za każdym razem to samo :

AppName: x3.exe AppVer: 2.0.0.1 ModName: x3.exe
ModVer: 2.0.0.1 Offset: 000e1303 "

eh n/c :(
BQB
x2

Post by BQB »

A w logach coś więcej na ten temat pisze (systemowych, bądź aplikacji)? A może jakichś usług nie masz włączonych? A może media player chce ściągnąć sobie kodeki z netu, bo coś mu nie pasuje i nie daje rady i wywala X3?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Najlepiej w ogole odinstalowac Windows Media Player badz odlaczyc mu calkowicie dostep !

Nie ma to jak poczciwy BsPlayer + Winamp :)
lev77

Post by lev77 »

Skoro jest dodawany do oryginalnej płytki X3 to raczej musi być zainstalowany choć i tak nie instaluje filtrów Windows media audio decoder DMO i windows media audio voice decoder DMO a tego ostatniego filtra oczywiście X3 w Dshow Viewer potrzebuje. A w technical support oczywiście napisali że taka sytuacja jest normalna ... ponownie n/c.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

No to ci mówię, że ja nie isntalowałem żadnych dupereli z płytki X3 oprócz samej gry :|.

Nie mam zamiaru sobie zaśmiecać kompa rzeczami z windows media playera.

Napisałem wyżej co instalowałem, by gra mi chodziła.

Jak wkorzystałeś wszystkie nasze rady i inne spotkane na forum, to nie wiem już, jak ci pomóc w tym problemie z grą :/.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”