[X3] X3.pl
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
xanth popatrz na nasza instrukcje, tam jest zaznaczona opcja sprawdzenia wydajnosci gry (benchmark), jest nawet opisana.
Ale czy ona dziala ? No wlasnie ...
Dlatego sie dopytuje o te rzeczy z ta instrukcja
.
Ale czy ona dziala ? No wlasnie ...
Dlatego sie dopytuje o te rzeczy z ta instrukcja

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
Nio, ale powiedz, po co opisywac opcje, ktora i tak nie dziala ? 

-
To może ja odpowiem: podczas kończenia prac nad polskim manualem nie było do końca pewne czy rzeczy takie jak benchmark, starforce czy rejestracja kodu na forum, będą obecne i potrzebne. Po złożeniu przez nasz zepsół gotowego materiału do druku, Topware miało dokonać ogólnego sprawdzenia i wycięcia takich m.in. elementów, na podstawie naszych wskazówek i stosownych potwierdzeń z Egosoftu. Ten etap kończenia manuala był już poza moją i Marcy'ego kontrolą.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
za benchmarkiem nie tesknie tym bardziej, ze ten wbudowany w demo
pokazał, ze zmiana ustawien nie wplywa zbytnio na wynik... nie ma co
owijac w bawełnę benchmark z niego żaden
Za starfoce'm tesknie jeszcze mniej - upierdliwe zabezpieczenie jak chyba zadne.
No i niewatpliwa zaleta w postaci grania bez płyty w napedzie -swietne posuniecie!
Załuje tylko ze zrezygnowano z kodu rejestracyjnego - szkoda.
Definitywnie by uciął dywagacje na temat posiadania legalnej kopii gry przez użytkowników forum.
Bo na teraz to wyglada w ten sposób, ze nawet posiadacze angielskiej wersji,
która jak wiadomo klucz posiada, nie rejestruja jej na forum i nikogo to nie dziwi.
pozdrawiam
pokazał, ze zmiana ustawien nie wplywa zbytnio na wynik... nie ma co
owijac w bawełnę benchmark z niego żaden

Za starfoce'm tesknie jeszcze mniej - upierdliwe zabezpieczenie jak chyba zadne.
No i niewatpliwa zaleta w postaci grania bez płyty w napedzie -swietne posuniecie!
Załuje tylko ze zrezygnowano z kodu rejestracyjnego - szkoda.
Definitywnie by uciął dywagacje na temat posiadania legalnej kopii gry przez użytkowników forum.
Bo na teraz to wyglada w ten sposób, ze nawet posiadacze angielskiej wersji,
która jak wiadomo klucz posiada, nie rejestruja jej na forum i nikogo to nie dziwi.
pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze

-
co do benchmarka się nie zgodzę. Sprawdzałem u siebie: Gdy podkręcałem swój procek na 3,22 GHz było widać różnice (jakieś 10%... zawsze coś xD) więc coś tam sprawdzał.
Z tym kodem masz racje... też chciałbym mieć złotą płytkę
Zawsze to była jakaś motywacja by grę zarejestrować gdy masz w instrukcji kod do rejestracji elektronicznej
i oczywiście zajrzenia na forum 
Z tym kodem masz racje... też chciałbym mieć złotą płytkę

-
A ja sie ciesze z jednej strony ciesze, ze nie ma kodu. Bo zniknelo to zachowanie, co najbardziej tutaj irytowalo mnie
.
A co do benchmarkowania gry, to najlepiej uzywac zewnetrznych programow :>. Sa przynajmniej bardziej obiektywne
.

A co do benchmarkowania gry, to najlepiej uzywac zewnetrznych programow :>. Sa przynajmniej bardziej obiektywne

-
Ja znowu z innej beczki, bo to proste pytanie nie ma sensu nowego posta wsadzac: Co z domem rozkoszy? Wiecznie na czerwono. Jak zaczalem do niego prazyc - oslony mu zdjalem - i ze 3 kwadraciki z samej stacji. I .. koniec.. niezniszczalny.
Wczesniej sprawdzalem - mialem w stacji -200, ale ze sporo krzakow zaczelo latac - zaczalem je tluc. Teraz mam 275 -1 .. i chyba to wlasnie
-1 powoduje ze sa wrogo nastawieni.
Druga rzecz - udalo sie komus zadokowac do portu anarchistycznego?
Wczesniej sprawdzalem - mialem w stacji -200, ale ze sporo krzakow zaczelo latac - zaczalem je tluc. Teraz mam 275 -1 .. i chyba to wlasnie
-1 powoduje ze sa wrogo nastawieni.
Druga rzecz - udalo sie komus zadokowac do portu anarchistycznego?

-
Przejdź fabułę, to się dowiesz.Deady wrote:o z domem rozkoszy? Wiecznie na czerwono. Jak zaczalem do niego prazyc - oslony mu zdjalem - i ze 3 kwadraciki z samej stacji. I .. koniec.. niezniszczalny.
Bez skryptu nie da się doń zadokować.Deady wrote: Druga rzecz - udalo sie komus zadokowac do portu anarchistycznego?
-
-
Piszę w tym wątku bo tak mnie jakoś naszło na wyobrażanie sobie rzeczy pozornie niemożliwych
.
Zastanawiam się, czysto teoretycznie, ile pracy by kosztowało programistów stworzenie dla X3 dodatku, oferującego środowiska naziemne na przynajmniej jednej z planet w każdym z sektorów, albo tylko na jakimś jednym "pilotażowym". Czyli żebyśmy dostali choć szczątkową możliwość lądowania jak w Parkanie2, pobieganie sobie na piechotkę, pooglądanie paru tapet w scenerii z detalami charakterystycznymi dla każdej z ras. W Parkanie "środowisko ziemskie" nie jest ani skomplikowane ani złożone, ma ograniczone pole manewru, parę zabudowań, bitmapowe płaskie trawki i krzaczki, ale to wystarcza aby było miło.
Ciekawe, czy gdyby Egosoft skrzyknęło wolontariuszy, jak w 2002 podczas lokalizacji X2, oddało odpowiednie narzędzia, pozwalające stworzyć takie środowiska, w ręce zdolnych, kreatywnych graczy ze swej ogromnej przecież społeczności, może zdołaliby oni wykreować ciekawe światy naziemne i "dokleić" je jakoś inteligetnie w grze.
Gdyby nie wiązały się one z fabułą czy handlem wszechświatowym, nie byłyby związane dynamiczną ekonomią, to nie musiałyby ładować się wraz z samą grą, więc nie miałyby wpływu na ogólną prędkość działania gry. W ten sposób można by stworzyć ideę całkowicie oderwanych od własciwej gry baz gracza (takich enklaw) na planetach, gdzie nie działoby sie absolutnie nic (pełny spokój), gdzie można by sobie odsapnąć, podziwiając jeno widoczki, ale wciąż ze świadomością, że gdzieś tam hen nad głową, toczą się walki i tętni dynamiczne życie mieszkańców sektora
.
Sporo już się gadało o lądowaniu na planetach, myślę że warto odgrzebać to choć na chwilkę, choćby po to, żeby o tym w gąszczu informacji nie zapomnieć
.

Zastanawiam się, czysto teoretycznie, ile pracy by kosztowało programistów stworzenie dla X3 dodatku, oferującego środowiska naziemne na przynajmniej jednej z planet w każdym z sektorów, albo tylko na jakimś jednym "pilotażowym". Czyli żebyśmy dostali choć szczątkową możliwość lądowania jak w Parkanie2, pobieganie sobie na piechotkę, pooglądanie paru tapet w scenerii z detalami charakterystycznymi dla każdej z ras. W Parkanie "środowisko ziemskie" nie jest ani skomplikowane ani złożone, ma ograniczone pole manewru, parę zabudowań, bitmapowe płaskie trawki i krzaczki, ale to wystarcza aby było miło.
Ciekawe, czy gdyby Egosoft skrzyknęło wolontariuszy, jak w 2002 podczas lokalizacji X2, oddało odpowiednie narzędzia, pozwalające stworzyć takie środowiska, w ręce zdolnych, kreatywnych graczy ze swej ogromnej przecież społeczności, może zdołaliby oni wykreować ciekawe światy naziemne i "dokleić" je jakoś inteligetnie w grze.
Gdyby nie wiązały się one z fabułą czy handlem wszechświatowym, nie byłyby związane dynamiczną ekonomią, to nie musiałyby ładować się wraz z samą grą, więc nie miałyby wpływu na ogólną prędkość działania gry. W ten sposób można by stworzyć ideę całkowicie oderwanych od własciwej gry baz gracza (takich enklaw) na planetach, gdzie nie działoby sie absolutnie nic (pełny spokój), gdzie można by sobie odsapnąć, podziwiając jeno widoczki, ale wciąż ze świadomością, że gdzieś tam hen nad głową, toczą się walki i tętni dynamiczne życie mieszkańców sektora

Sporo już się gadało o lądowaniu na planetach, myślę że warto odgrzebać to choć na chwilkę, choćby po to, żeby o tym w gąszczu informacji nie zapomnieć

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
-
-
Szczerze mówiąc, panowie z ego musieli by przebudować połowę enginu gry+dopisać kolejną połowę. A znając ich zamiłowanie do tego, nie ma na to szans przed 2024 rokiemSauron11 wrote:Piszę w tym wątku bo tak mnie jakoś naszło na wyobrażanie sobie rzeczy pozornie niemożliwych.
Zastanawiam się, czysto teoretycznie, ile pracy by kosztowało programistów stworzenie dla X3 dodatku, oferującego środowiska naziemne na przynajmniej jednej z planet w każdym z sektorów, albo tylko na jakimś jednym "pilotażowym".

pomijając wcześniej wspomnianą kwestię enginu, zastanawia mnie również inny aspekt. Dlaczego wolontariusze mają się tym zająć? Wprzecież to wkońcu ego stworzyło tą serię i ciągnie ją do przodu (lub w bok). Skoro tak, to dlaczego caraz więcej roboty zwalają na fanów? Nie chodzi mi o to że otwierają się na społecznośc, tylko o to, że zaczyna sie dość niezdrowy układ w którym oni trzymają wszystkie prawa do wszechświata i gry, ale nic poza poprawianiem graficzki nie robią, bo resztę biorą (za free) od fanów, i sprzedają za prawdziwą walutę, jako swoją własną pracę.Sauron11 wrote: Ciekawe, czy gdyby Egosoft skrzyknęło wolontariuszy, jak w 2002 podczas lokalizacji X2, oddało odpowiednie narzędzia, pozwalające stworzyć takie środowiska, w ręce zdolnych, kreatywnych graczy ze swej ogromnej przecież społeczności, może zdołaliby oni wykreować ciekawe światy naziemne i "dokleić" je jakoś inteligetnie w grze.
A co do narzędzi: zapewne skończyło by się na kolejnej wtyczce do 3dstudio, i to wszystko. Swoją drogą, ciekawe dlaczego wyłącznie do kosztującego 2000$ 3dstudio? Nie ma innyge softu do grafiki 3d?

"Nie ładować się z samą grą". Czyli kiedy by się miały ładować, przy jej wyłączaniu?Sauron11 wrote: Gdyby nie wiązały się one z fabułą czy handlem wszechświatowym, nie byłyby związane dynamiczną ekonomią, to nie musiałyby ładować się wraz z samą grą, więc nie miałyby wpływu na ogólną prędkość działania gry.

A na serio: Wbrew temu co się myśli, dużo elementów gry jest ładowanych w locie. Detale planet można by ładować podobnie jak we frontierze, w momencie zbliżenia sie do nich na wystarczający dystans. Ale stawiam garść złota, że ładowaly się w momencie wkroczenia do sektora, lub załadowania gry.
Sama koncepcja jest ciekawa. Jednak zamiast oglądania widoczków w swojej enklawie, można by było zrobić małe centrum dowodzenia. Wykorzystać to z terminali w statkach. Nic wielkiego a byłaby chwilka tylko na rozdanie zadań czy zmianę cen w fabryczkach, nie zastanawiając się czy zaraz nie wlece w jakiegoś M2 lub inną stację po drodze.
-
-