BattleStar Galactica - film

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
x2

Post by Deady »

Zgadza sie :) Pierwowzoru gry szukac nalezy w serialu z 74.
A ze sam film Wing Commander podobny do 1 odcinka - stad i moja bledna ocena. Coz.. bladzic rzecza ludzka :) I chwali sie tym co bledy prostuja... :) Pozdrawiam.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Proponuję wkońcu poprawić nazwę tematu na "BattleStar Galactica", bo i przyjemniej się czyta, i poprawniej ;)
Deady
x2

Post by Deady »

No.. to mozesz podziekowac wrozce Arabelli:) Twojemu zyczeniu stal sie zadosc :)
PS - nie insynuuje Ci Sauron zadnych.. nalecialosci Kobiecosci :D:P
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Ech wczoraj na AXN obejrzałem poraz pierwszy ten serial. Muszę stwierdzić, że wygłąda super a efekty nie są dużo gorsze od tych z gwiezdnych wojen :) . Napiszcie mi tylko proszę, który to odcinek, ponieważ jestem ciekaw ile z nich mnie ominęło:
Spoiler
Show
Oglądałem odcinek gdzie uciekli do jakiegoś dalekiego sektora poza czerwoną linią (Throlma :? ) z burzy za, którą czaiła się ładna flota cylonów
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Ogólnie to początek serii pierwszej jakoś ;) Dużo nie przegapiłeś, aczkolwiek przegapiłeś niezły początek serialu :)
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
sonen
x2

Post by sonen »

obejrzałem jeden odcinek...jakieś 3/10

masa bzdur...najlepszy był motyw jak pani zakleiła dziurę w kadłubie jakąś szmatą...a nastepnie poleciała w kosmos...i dzieki temu przeżyła, urocze po prostu
:lol:
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

No, to akurat szmata nie była... :roll:
Poza tym, skafandry tak na prawdę to też właściwie ze "szmat" się składają....Problem jest z tym filmem trochę inny...
Zakładając, że faktycznie NIE MA już żadnych ludzkich kolonii, to ile oni tak latać będa skomplikowanymi bądz,co bądz zabawkami bez niezbędnego zaplecza technicznego...bo jak na razie, to już te myśliwce składają z kilku innych, ale taki kanibalizm też się niedługo skończy.
To nie STAR TREK i "replikatorów" nie maja.
W porównaniu do dnia dzisiejszego....ile może "wytrzymać" taki odpowiednik jakim byłby choćby lotniskowiec ? ( to ,ze teoretycznie jest samowystarczalny przez kilka lat, jest właśnie teorią, bo przeglądy są niezbędne, jak i wymiany zużytych elementów w wyniku eksploatacji). Ja się moge zgodzić, że w warunkach "bojowych " możliwe są kompromisy", ale nie bez końca, a nie wierze, że mają pełne "zaplecze remontowe" na takim bojowym okręcie", bo to nielogiczność.
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

DRACOOL wrote: W porównaniu do dnia dzisiejszego....ile może "wytrzymać" taki odpowiednik jakim byłby choćby lotniskowiec ? ( to ,ze teoretycznie jest samowystarczalny przez kilka lat, jest właśnie teorią, bo przeglądy są niezbędne, jak i wymiany zużytych elementów w wyniku eksploatacji). Ja się moge zgodzić, że w warunkach "bojowych " możliwe są kompromisy", ale nie bez końca, a nie wierze, że mają pełne "zaplecze remontowe" na takim bojowym okręcie", bo to nielogiczność.
Tyle że oni nie latają sami. Przetrwało jeszcze kilka różnych jednostek, w tym okręty inżynieryjne, tankowce itp itd, więc jakieś zaplecze i zasoby mają.
Urban
x4

Post by Urban »

nie wspominając o tym że od czasu surowce też wydobywają... zupełnie jak w Homeworldzie xD
sonen
x2

Post by sonen »

no dobrze, ale zapchanie dziury w kadłubie skafanderem to przeciez kompletna bzdura, no i jeszcze nauka latania myśliwcem cyklopów - brednie na bredni :wink:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

sonen wrote:no dobrze, ale zapchanie dziury w kadłubie skafandrem to przeciez kompletna bzdura, no i jeszcze nauka latania myśliwcem cyklopów - brednie na bredni :wink:
Chyba "cylonów" i "skafandrem".

URBAN: Brakuje tylko faktorii statków i 20 000 zamrożonych pilotów w azotowej komorze pod głównym reaktorem statku ;)
Urban
x4

Post by Urban »

faktorii to raczej nie mają ale nie ma to jak manufaktury xD z tego co widziałem jedyne co potrafią produkować masowo wręcz w przytłaczającej ilości to amunicja... ciekawe ile ton metalu taki Battlestar wypluwa podczas ognia zaporowego w przeciągu 1 minuty.... :roll:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

O qrka wlasnie widzialem Intro na Youtubie do nowej serii BattleStar Galactica :|.

Powiedzcie prosze kiedy nastepny raz bedzie leciec seria od poczatku i na jakim kanale, bo moze bym sie wciagnal w ogladanie :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
sonen
x2

Post by sonen »

RAFIO wrote:
sonen wrote:no dobrze, ale zapchanie dziury w kadłubie skafandrem to przeciez kompletna bzdura, no i jeszcze nauka latania myśliwcem cyklopów - brednie na bredni :wink:
Chyba "cylonów" i "skafandrem".
czyżby był to specjalny skafander do zatykania dziur w kadłubach statków kosmicznych?? :wink: :wink:

ja bardzo przepraszam że potraktowałęm ten film poważnie, trochę się pośmiałem i tyle :wink:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Zapewne skafander był wykonany z jakiegoś bardzo elastycznego amteriału, i zrobiony zeń "gałganek" był wystarczającym uszczelnieniem.

Urban: Onie jej nie produkują. W 3 odcinku było pokazane, żę przeładowali ją ze magazynu. Wytwarzają jedynie naboje do działek w myśliwcach.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hm Sonen, a jakie filmy ty bierzesz na powaznie ? :P.
Przeciez wiadomo, ze takie kosmiczne utopie, sa wlasnie utopiami :). Nie mozna ich tak na doslownie brac. Oglada sie, by sie zrelaksowac i to jest zadanie filmow :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Polecam zatem walkę Sephirota z Cloudem na końcówce filmu Final Fantasy: Advent Children, podczas której bohaterowie (walcząc mieczami) sieczą się skacząc po spadających odłamkach betonu z walącego się wieżowca, i wzięcie tego na poważnie ;)
sonen
x2

Post by sonen »

hehe...filmy s-c które odbieram na poważnie?
Prosze bardzo:

1. Seria obcy...jakieś trzy pierwsze części (lądowanie na planecie w części pierwsze powinno być wzorcem)

2. Odyseja kosmiczna 2010

3. Blade Runner

itd, itd...

i żebyśmy się zrozumieli, nie chodzi mi o przekaz artystyczny bo tutaj BG lezy i kwiczy, ale o jakość pokazania prawdopodobieństwa REALIÓW lotów i samego przebywania w kosmosie a także pokazania samego życia w przyszłości... :wink:
Deady
x2

Post by Deady »

:) Mnie musze przyznac.. kazdorazowo doprowadza o szczery smiech- gdy widze ladawanie mysliwcow na pokladzie ;) Wyglada to tak, jakby nagle ktos je wrzucil do "pudelka", turlaja sie, odbijaja jak zabawki...) wiem wiem, ze to celowo... ale zdecydowanie mogliby cos innego wymyslic..:) Nie mialem czasu obejrzec ponownie.. a wiadomo ze gdy sie 1 raz oglada, wiele "niuansow" ucieka... wiec z czasem, po 2,3 razie podziele sie spostrzezeniami.
Urban
x4

Post by Urban »

po pewnym czasie zauważysz że ta scena się powtarza... i to dość często jeśli grupa myśliwców ląduje to zawsze w ten sposób.. co też jest super realistyczne swoją drogą xD

Rafio jesteś pewien? Sorka ale po dobrnięciu do najnowszej serii z lekka powątpiewam żeby starczyło im amunicji tej w magazynach... tylko w jednym odcinku znaleźli oni magazyn(jednym z tych pierwszych) i dzięki niemu w ogóle mieli szanse przeżyć atak Cylonów..., inaczej by nie mieli czym strzelać, chyba że rekwizytami.... (nie zdradzą wielkiej tajemnicy tym co nie oglądali, ale Galactica w pierwszym odcinku szykuje się do odejścia ze służby i przerobienia na Muzeum...)

P.S. Ale i tak zawsze podobały mi się takie Space- coś tam więc nie narzekam i napawam się widokiem walk 8) w X4 pewnie będzie taka sama grafika... no nie licząc animacji postaci... XD

Return to “Polskie / Polish Off Topic”