[X3] Błędy techniczne w X3PL.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Ja też mam tą opcję wciąż dostępną mimo że dawno przeszedłem juz fabułę ;) Widocznie to jakiś bug w grze.
flymar
x4

Post by flymar »

Wracam do problemu z wpisywaniem nazw statków. Wczoraj X3 po raz pierwszy wywalilo mi do pulpitu właśnie podczas zmiany nazwy.. grrrr. Szczególnie, że był to świeżo znaleziony pogromca. Jesli to jest kwestia polskiej wersji, to prosze odpowiedzialnych, aby przyjrzeli się temu. Dziękuję:)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

To że zdarzyło się to podczas wpisywania nazwy to musi być przypadek. Mi się komp zawiesił pierwszy raz podczas walki z piracką Novą w czterdziestej którejś godzinie grania, podczas strzelania, ale tez sądzę, że to przypadek, że akurat wtedy :roll: .
U mnie w każdym razie wpisywanie nazw nie powoduje takich problemów, więc to raczej nie jest kwestia wersji polskiej.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

dobra wysylam skrypt do nazywania statkow i stacji naszemu koledze Rafio zeby umiescil na swojej stronce...
...wszystko przemija...
...a przyszłosć jest niepewna...
...zachować czyste sumienie...
...tego pragnę...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Pliczek dodany
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Sauron11 wrote:To że zdarzyło się to podczas wpisywania nazwy to musi być przypadek. Mi się komp zawiesił pierwszy raz podczas walki z piracką Novą w czterdziestej którejś godzinie grania, podczas strzelania, ale tez sądzę, że to przypadek, że akurat wtedy :roll: .
U mnie w każdym razie wpisywanie nazw nie powoduje takich problemów, więc to raczej nie jest kwestia wersji polskiej.
Sau, potwierdzam, ze dziwne znaczki jakie moga pojawic sie w nazwie powoduja wykrzaczanie sie gry..
...wszystko przemija...
...a przyszłosć jest niepewna...
...zachować czyste sumienie...
...tego pragnę...
flymar
x4

Post by flymar »

Sauron11 wrote:To że zdarzyło się to podczas wpisywania nazwy to musi być przypadek. Mi się komp zawiesił pierwszy raz podczas walki z piracką Novą w czterdziestej którejś godzinie grania, podczas strzelania, ale tez sądzę, że to przypadek, że akurat wtedy :roll: .
Ale Sau Ty pisałeś gdzies wscześniej, że w ogóle nie miałes problemu ze zmianą nazw. A wywałka była ewidentnie spowodowana krzaczorami... nie pamiętam teraz ciągu znaków, który chciałem wpisać ale było to tak... najpierw beckspace na maxa. Potem pierwsza literka (pojawiły się jakieś krzaczory - może napis "nie da rady" w języku Kha'ak), druga literka - a HD na to "trrr.... trrrr.. trrrrrrrr" i widzę swój pulpit, z którego patrzy na mnia jakas małpa - tapeta z National Geografic:)

EDIT: Błąd nie błąd ale nerwuje - komputer wymawiający nazwy statków zenońskich jakos strasznie podobnie wymiawia literki - wszystko brzmi jak H,M,F,P whatever.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Potwierdzam, stało się to u mnie dwukrotnie w pierwszych dniach grania.
Teraz robię to z dużą ostrożnością.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ja dziś znalazłem ciekawy błąd:

Otóż gdy namierzymy jakiś obiekt na cel, zostaje on wyświetlony na ekranie w lewym górnym rogu. Dziś wleciałem do któregoś ze splickich sektorów, szukając okazji do poprawienia sobie u Splitów reputacji i nagle zauważyłem khaackiego M5. Namierzyłem go na cel, i zobaczyłem na ekraniku. Khaacki M5 składa się z 3 modułów. Silnika, lasera, i kabinki. Jako że miałem do niego 12 km nacisnołem "U" (podążaj za celem) i F3(podgląd celu). I tu jest ten błąd: Statek na ekranie był normalny, a już latający w przestrzeni był pozbawiony modułu z kabinką.

Niestety nie mam screenu. Jak trafi się kiedyś okazja, to zrobię go.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

stareprawo wrote:Potwierdzam, stało się to u mnie dwukrotnie w pierwszych dniach grania.
Teraz robię to z dużą ostrożnością.
Pozdrawiam
Jest na to 100% sposób. Mianowicie ktoś już opisywał ten przypadek, ale widzę że nadal są problemy.
Otóż podczas kasowania całej nazwy statku gra generuje jakoś przypadkowo różne znaki. Rozwiązaniem jest po skasowaniu całej nazwy backspace'm wciśnięcie klawisza DELETE. Generowanie znaków ustaje natychmiast. Ja wpisuję nawet dość szybko nazwę statku i gra rozpoznaje bez problemu wszystkie wciśnięte litery (z shiftem czy bez).

Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
flymar
x4

Post by flymar »

Koleny błąd, nie błąd. Po akceptacji misji w BBS czasem istotne lokacje sa w wiadomościach oznaczone na żółto i ładnie się wyróżniają, a czasem nie.
Wou
x4

Post by Wou »

LeWaR wrote: Jest na to 100% sposób. Mianowicie ktoś już opisywał ten przypadek, ale widzę że nadal są problemy.
Otóż podczas kasowania całej nazwy statku gra generuje jakoś przypadkowo różne znaki. Rozwiązaniem jest po skasowaniu całej nazwy backspace'm wciśnięcie klawisza DELETE. Generowanie znaków ustaje natychmiast. Ja wpisuję nawet dość szybko nazwę statku i gra rozpoznaje bez problemu wszystkie wciśnięte litery (z shiftem czy bez).
Pozdrawiam
Niestety trafiłem na wyjątek. Kasowałem całą nazw backspace, i gdy doszedłem do początku wyświetlił mi sie jakiś znaczek, a komputer przestał reagować na cokolwiek... Musiałem użyć wyłącznika listwy, żeby uzyskać efekt.
Image
DYoda
x2

Post by DYoda »

U mnie przy wpisywaniu nazw krzaczki sie pojawialy ale spokojnie je skasowalem i ... w trakcie podgladu Własnosci (zerkam zeby zobaczyc jak sobie chlopaki radza) własnie pojawiaja sie te krzaczki za nazwami i są zmienne.. no i co jakis czas mam zawias i troche gry w plecy
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Zauważyłem, że po patchu 2.0 problem u mnie już się nie pojawia.
Last edited by LeWaR on Tue, 28. Nov 06, 18:40, edited 1 time in total.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
CYBERNAUTA

Post by CYBERNAUTA »

Witam

No to sobie pograłem... całe 3 minuty :cry:
Wyrzuciło mnie do windowsa a teraz każdorazowa próba odpalenia X3 kończy się zaraz po pierwszym lub drugim screenie reklamowym pojawieniem się standardowego komunikatu o błędzie...
Wersja oczywiście PL, gra zakupina dziś.

Moja konfigura:

Płyta główna: ECS
grafa: Radeon 9550
dzwięk: zintegrowany
RAM: 1GB

Odpalałem grę na różnych ustawieniach -błąd nadal wystepuje.
Mam patcha 2.0, nowe strowniki do grafy, komputer czysty... może jakaś awaria któregoś z podzespołów :?
Nie mam pomysłu co to może być :gruebel:

EDIT: dziwna sprawa (sprawdziłem kilka razy). Dopóki nie ruszam klawatury, ukazują się kolejne scenki tj. reklamy, intro itd. Wywala mnie do windy jak coś zaczynam klikać (np. chcę przyspieszyc pojawienie się menu głównego). CO TO MOŻE BYĆ?? :o
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

A masz jakąś specjalną klawiaturę z własnym oprogramowaniem?

Ja kiedyś, za czasów X-Tension jeszcze, miałem Samsunga, co własne oprzyrządowanie instalował. I wtedy za nic się nie dało grać, statek kręcił się w kółko przy wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza.
Pomogło odinstalowanie wszystkich bajerów, co z Samsungową klawiaturą przyszły, i obsługa klawiatury spod systemowych sterowników Windowsa.
CYBERNAUTA

Post by CYBERNAUTA »

Mam zwykłe klawisze za 20 zł :)
Sprawdziłem także inną klawiaturkę - efekt identyczny.
Być może mam problem z systemem? W wolnej chwili zrobię formata i zobaczymy czy coś sie zmieni (na plus oczywiście :) )
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Miałem cichą nadzieję, że update Bala Gi zawiera w sobie poprawkę która zmniejszy radykalnie zawieszanie gry. Niestety wczoraj wywaliło mnie trzykrotnie. Dzieje się tak najczęściej w sytuacjach wydawania jakiegoś rozkazu nawigacyjnego. Przez cały długi okres korzystania z X2 może raz góra dwukrotnie ( pamięć zawodzi - jakże ten czas leci ) zdarzyła się taka sytuacja. Obecnie na kilka tygodni grania, ponad 10 razy wyrzuciło mnie do pulpitu. I niech nikt nie mówi, ze to zła konfiguracja kompa. Ten na którym jest X3 jest wypasiony i nawet nigdy nie był włączony do Netu by nie było w systemie zapór i antyvir.
Przyznaję, że jest to denerwująca właściwość X3 i choć znajdzie się zapewne ktoś kto powie -" za taką cenę - 39,90 to nie można narzekać "
to jestem przekonany, że każdy dołożyłby drugie tyle by tych błędów było mniej a gra dawała z siebie maximum satysfakcji. Gra świetna i słyszę nieraz jak żona zgrzyta w kuchni zębami gdy widzi jak zaczynam się mościć w lotniczym fotelu - bo wie że w najbliższym czasie ze mną nie pogada, ale te niektóre niedoróbki krzywią usta pilotom i wcale nie na skutek przeciążenia.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Bo czego oczekiwałeś od gry z 40 zł? ;)

Niezapominaj, że nie trzeba być podłączonym do sieci, aby system był niestabilny. Poinstaluj sobie kilka programów użytkowych, a zobaczysz jak to zabija system.

Ściągnij soibe easy cleanera, i oczyść system z pierdół, powinno pomóc.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

CYBERNAUTA wrote: Moja konfigura:

Płyta główna: ECS ...
Sugerowałbym płytę zmienić na innego producenta...
Wszystkie ECS i AsRocki na śmietnik bym wyrzucił...

Pozdrawiam
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”