[X3] Błędy techniczne w X3PL.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BQB
x2

[X3] Błędy techniczne w X3PL.

Post by BQB »

Więc w tym temacie piszemy o błędach technicznych dotyczących X3PL.

EDIT by BQB
Cięcie tematu, przecież zawsze dyskutujemy odnośnie tematów.
Dzięki za zwrócenie uwagi na coś oczywistego :oops:
Last edited by BQB on Fri, 20. Oct 06, 00:29, edited 1 time in total.
Blacker
x2

Post by Blacker »

Proponuje kolejno dopisywac (niestety moderator) do pierwszego postu zauwazone bledy, tak aby nie powielac ich na nastepnych stronach (temat na pewno sie rozrosnie).

Mysle ze to samo mozna zrobic odnosnie tematu bledow w lokalizacji PL
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tak będzie (a'propos listy błedów w pierwszy poście) jak tylko znajdę czas, żeby je wszystkie zebrać. Na razie wracam do domu o północy i idę spać, a rano znów do pracy i w kierat :roll: .
Na razie więc postujcie coście znaleźli a później wszystko zbierzemy i lista będzie :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Podejrzewam, że te błędy pojawiają się róznież w X3 ang. czy lista (kiedy powstanie) będzie przekazana do producenta, a może oni już czwórkę robią?.
Natknąłem się na coś dziwnego. W fabule na początku przy starcie z planety widać, że budynki są dwuwymiarowe, tj maja tylko frontowe ściany - śmieszne. Następnie ekran zgasł, ale w tle coś się działo - były odgłosy i pozostała taka śmieszna ramka szeroka gdzieś tak na jeden pixel, gdzie zmieniały się kolorki. Tak jakby scenka była zasłonięta. Niby zaden błąd ale zalatuje niechlujstwem.
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Intro(i pare pierwszych misji) nie będę nawet zgłaszał, bo jest....gdybym nie wiedział co to za gra już wcześniej to bym chyba ją wyłączył, za dużo błędów i katastrofalna jakość wykonania (w x2 było niezłe intro).

Ale do rzeczy:

Mam taki problem, czasami (nie ustaliłem jeszcze niestety co to powoduje) po wykonaniu skoku znikaja mi ikony kokpitu (ekranik, bronie, mapa itd) może ktoś miał też taki problem i wie co nalezy zrobić by tak sie stało. Po wlocie na stację i wylocie ikony pojawiają się ponownie.

EDIT: do postu poniżej
nie probowałem rzekłszy prawde ;) ale sprawdze jeśli mi się znowu przydarzy ;)
Last edited by Ponteus PL on Thu, 19. Oct 06, 19:45, edited 1 time in total.
Peace and order will be restored in our universe
flymar
x4

Post by flymar »

Ponteus PL wrote:znikaja mi ikony kokpitu (ekranik, bronie, mapa itd).
A Shift+H nie pomaga?
rebel.artmusic

opcja symulacji

Post by rebel.artmusic »

nie wiem czy to jest bug ale w menu glownym jest opcja SYMULACJA
i tylko 3 misje do wyboru (test bojowy i 2 misje dodatkowe), to jest normalne czy cos mi sie nie zainstalowalo? :cry:
boto
x3tc

Post by boto »

niestety tylko te trzy opcje są dostępne a fajnie by było gdyby była dostępna symulacja treningowa piratów xD
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Albo scenariusz bojowy z okrętem bojowym ;)
Robert L.

Post by Robert L. »

Witam wszystkich :wink:
U siebie zauważyłem, że w czasie rozmowy z innymi pilotami/osobami w sacjach w okienku z ich twarzami... no obraz przeskakuje. Mam na myśli to, że twarz się zmienia. No nie wspomnę o tym, że nie działa mi filmik przy przechodzeniu przez bramę :evil: . Na początek byłoby tyle.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Cześć :wink:
Akurat filmiki z twarzami postaci nigdy nie były mocną stroną programistów Egosoftu, więc przyzwyczaj się lepiej do tego widoku. W tej grze trzeba sporo natrudzić się dodając obrazy do gry za pomocą własnej wyobraźni, bo gra tego za nas nie zrobi albo zrobi nieudolnie. Ot i nasze realia :roll: . A filmik przy przechodzeniu przez bramę, jak tu juz było wspomniane wcześniej, nie działa, bo go z gry wyrzucono.
Tak jak okrojono symulacje treningowe. Jak dla mnie słusznie, bo i tak nie grałbym w nie za wiele. Symulować mozna sobie w prawdziwej grze. Zawsze przecież można ją sobie od nowa rozpocząć, a symulacja polegająca na walce różnymi statkami i niszczycielami psuje przyjemność z powolnego odkrywania w standardowej grze nowych statków i uzbrojenia i wyposażenia, w miarę wzrostu środków na koncie i reputacji.
Last edited by Sauron11 on Fri, 20. Oct 06, 09:09, edited 1 time in total.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Haczące się filmiki to pikuś. Mi się zdarzyło parę razy, że podczas komunikacji (z jakimśtam Boronem, którego chciałem zapytac o drogę) nie odtworzył się dźwięk ani napisy. Tak, że niewiele się od niego dowiedziałem:>
Robert L.

Post by Robert L. »

Sau, mam nadzieję, że nie potraktujecie tego za spam :) . Gierka jest dla mnie... zabójcza. Wreszcie wczoraj polatałem sobie 2h :twisted: . Zarobiłem całe 300 (słownie trzysta) kr. Jakoś nigdy nie miałem problemu z wyobraźnią, więc te przeskakujące twarze nie robią mi wielkiego kłopotu:). Gram na tym najtrudniejszym poziomie i nie przeszkadza mi, że ciężko o kredyty, ale przecież w życiu nic łatwo nie przychodzi i tu zgadzam się z Tobą - największą radość przynosi poznawanie świata X tak... naturalnie, po omacku:). Czyli człowiek czuje się jak żółtodziób, który uzbierał trochę kasy na latającą wannę, uzbrojoną w działka, które nadają się do odstraszania komarów i osłonami które chronią tylko przed... :? no właśnie - czym :wink: i tu jest wg mnie magia tej gry - "żyje" się w tym świecie :wink: . Pozdrawiam i dzięki.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie jest to spam ale Off-topic :wink: Bo tematem wątku sa błedy techniczne. Ale ponieważ jesteś zachwycony grą, to tym razem darujemy :D . Ale staraj się trzymać tematyki, są inne wątki, po prostu o graniu :) .
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

nie wiem czy to jest błąd techniczny czy polskiej wersji ale: przy zmianie nazwy statku wyskakują i znikają znaczki, potem znaczki pojawiają sie w następnych linijkach poniżej, a gdy już sie w miare uspokoi migotanie to przy próbie usunięcia nazwy gre wywala do pulpitu

drugi błąd to komunikaty przy opisach statków, zaczyna się opis i nagla głos zanika
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Też dopiszę się do błędu w zmianie nazwy.

Ilekroć próbowałem zmienić nazwę zawsze ostatni znak generowany jest losowo. Cyrk się dzieje on-line.
Czasami daje się go skasować, a czasami tkwi nadal.
W sumie jeśli jest to pole tekstowe w programie to chyba nie powinno być wogóle problemów z wprowadzaniem znaków z klawiatury... ale zauważyłem, że gra czyta sama poszczególne klawisze i wyświetla litery na ekranie. Nie mam zainstalowanego żadnego programu do klawiatury tzw. "multimedialnej".

Na razie nie zmieniam nazw bo mnie roznosi po pokoju.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Zmieniając nazwę, nie kasuj poprzedniej, tylko zacznij dopisywać nową na końcu starej. Potem przeskocz na początek nazwy i skasuj starą...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
ajuszkiewicz
x3ap

Pomiar prędkości

Post by ajuszkiewicz »

Nagminnie znikają mi wskażniki prędkości mojej i celu przy celowniku hud.

Czy jakoś można zmienić kształt celownika?

Zauważyłem też w tekście misji napis $SHIP$ czy toś w ten deseń zamiast nazwy klasy.

Brak też możliwości wpisania poskich liter do nazwy statku.
Pavlo
x3tc

Re: Pomiar prędkości

Post by Pavlo »

ajuszkiewicz wrote: Zauważyłem też w tekście misji napis $SHIP$ czy toś w ten deseń zamiast nazwy klasy.
Zrób screena i umieść w topicu o błędach w wersji PL - lub wyslij do Saurona albo Marcybiskupa
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Lewar: Napisz całą nazwę trzymając wduszony shift, tak by cała była dużymi literami. Potem skasuj i napisz od nowa. wtedy litery już się nie pojawiają.

Mi wydaje się, że podczas pisania nazwy statku, gra dodaje własne znaki, na wzór T9 na komórkach. Poprostu ma jakąs bibliotekę nazw statków, i tak podpowiada znaki.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”