[X3] X3.pl

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

Post by bufi »

Reel Mixer wrote:To nie ma nic do rzeczy. GF 7xxx obsługuja pełny HDR, ale mają feler w postaci niemożności włączenia antyaliaisingu, jeśli HDR jest włączony. To chyba tego dotyczy post Stalovego. U mnie po zaznaczeniu poświaty nie wyłączyło się ustawienie antyaliaisingu - czyli jakoś musieli ominąć ten problem.
Prawdopodobie HDR w X3 jest realizowany programowo podobnie jak w HalfLife 2 gdzie działal na większości kart które nawet nie obsługują go sprzętowo. Np. na Radeonie9600 działał.

Pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Kilka słów wyjaśnienia: HDR obsługiwany jest przez karty NV poczynając od GF6xxx z tym, że nie ma możliwości uruchomienia jednocześnie sprzętowego HDR i sprzętowego, pełnoekranowego AA. Albo jedno, albo drugie - jeśli wolisz AA, to będziesz je mieć, ale bez HDR; jeśli wolisz HDR, to bez AA - co w sumie nie przeszkadza w rozdzielczości 1280x1024 (i wyższych...). W kartach ze stajni ATI wprowadzono HDR wraz z obsługą DX9.0c, poczynając od modeli Radeon X1xxx. Tutaj zastosowano rozwiązanie pozwalające na jednoczesne używanie HDR i pełnoekranowego AA, realizowanych sprzętowo (karty ATI zawsze lepiej obsługiwały AA).
Wracając do mego pytania - na GForceach w Oblivione można uruchomić HDR, ale bez AA (gra sama zakomunikuje, że jedno z drugim nie zadziała); w opcjach X3 nie ma zaś pola "HDR", tylko "poświata" i brak jest komunikatu o niekompatybilności włączonej poświaty z uruchomionym AA. Dlatego się zastanawiam, czy to jest prawdziwy HDR, czy "bloom" (HDR realizowany programowo)...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Stalovy wrote:Kilka słów wyjaśnienia: HDR obsługiwany jest przez karty NV poczynając od GF6xxx z tym, że nie ma możliwości uruchomienia jednocześnie sprzętowego HDR i sprzętowego, pełnoekranowego AA. Albo jedno, albo drugie - jeśli wolisz AA, to będziesz je mieć, ale bez HDR; jeśli wolisz HDR, to bez AA - co w sumie nie przeszkadza w rozdzielczości 1280x1024 (i wyższych...). W kartach ze stajni ATI wprowadzono HDR wraz z obsługą DX9.0c, poczynając od modeli Radeon X1xxx. Tutaj zastosowano rozwiązanie pozwalające na jednoczesne używanie HDR i pełnoekranowego AA, realizowanych sprzętowo (karty ATI zawsze lepiej obsługiwały AA).
Wracając do mego pytania - na GForceach w Oblivione można uruchomić HDR, ale bez AA (gra sama zakomunikuje, że jedno z drugim nie zadziała); w opcjach X3 nie ma zaś pola "HDR", tylko "poświata" i brak jest komunikatu o niekompatybilności włączonej poświaty z uruchomionym AA. Dlatego się zastanawiam, czy to jest prawdziwy HDR, czy "bloom" (HDR realizowany programowo)...
Wlasnie :P
Mnie lazilo o to, ze Radeony obsluguja i HDR i AA w wersji x1xxx i ze wprowadzily to rozwiazanie jako pierwsze, czyli wczesniej od Nvidii.

I jednak obstawialbym, ze ta poswiata (prawie jak HDR) jest obslugiwana programowo. Jak byly posty dziala na starszego typu kartach graf. , ktore nie obsluguje standardowo pelnego HDR. A gdyby to byl prawdziwy HDR, to albo by dzialal, albo nie.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Takie szybkie pytanko - ktoś może napisac jak można uruchomić alternatywne starty bez bodajże ukończenia fabuły? Ponoć jest jakis sposób...

EDIT: już nie trzeba
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

ARGH! Nadszedł wielki dzień ! Leciałem przez całe miasto do Empiku aby odebrać zamówione X3 ( godzina w korkach.. ) , 2 dni kasowałem zbędne rzeczy z kompa aby maksymalnie przyśpieszyć jego pracę , pogoniłem żonę na babską imprezę , żeby mi nie przeszkadzała w celebracji tego pięknego dnia. Zgrzany wpadłem do domu odpalam komp , wsadzam płytkę i ........
przypominam sobie że x3 jest na dvd którego nie posiadam ... :evil: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :skull:
Chyba sobie jeszcze poczekam zanim zagram ....... :lol:
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

aaaaa :lol:
Zabiłeś mnie tym... :D:D:D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
sonen
x2

Post by sonen »

Black, zawsze możesz poczytac sobie dosyc obszerna instrukcję...ahihi :wink:
flymar
x4

Post by flymar »

Kupiłem lokalizator cen sprzedaży i zakupu i do tego zdalny costam kupiecki. Myslalem, że przez to w lokalizatorach będę widział okazje nie tylko z bieżącego sektora ale nie:(. A może coś źle wciskam? (Nie ma kokpitu więc przełączniki włączam trochę po omacku;)

I coś z innej beczki: Czy trudno byłoby zastapić wszystkie gadki komputera pokładowego polskimi?

Patrząc na sceeny ładowania (juz ich troszkę dodałem;)) zauważyłem, że na krawędziach ekranu widoczne są wskaźniki jakich nie ma w grze. Byc może znaczy to, że powstały one na jakichś innych HUDach. Ciekawe czy skomplikowane byłoby zastąpienie obecnego jakąś skórką zmieniającą np. celownik, albo znacznik autopilota (albo kolor).
sonen
x2

Post by sonen »

Ja to by, chętnie usłyszał komputer mówiący do mnie głosem Krystyny Czubównej :wink:
twmax

Post by twmax »

flymar wrote:Kupiłem lokalizator cen sprzedaży i zakupu i do tego zdalny costam kupiecki. Myslalem, że przez to w lokalizatorach będę widział okazje nie tylko z bieżącego sektora ale nie:(. A może coś źle wciskam? (Nie ma kokpitu więc przełączniki włączam trochę po omacku;).
musisz miec kupione satelity i umieszczone w sektorach jest dokladnie opisane w instrukcji :x3:
pozdrawiam

MAX

4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Co do skórki to możliwe że będzie można tworzyć mody zmieniające jej wygląd :) albo już takie są tworzone a te ikony to pewnie z wersji beta (albo alfa zabijcie mnie nie pamiętam która jest pierwsza) gry :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
flymar
x4

Post by flymar »

twmax wrote:
flymar wrote:Kupiłem lokalizator cen sprzedaży...
musisz miec kupione satelity i umieszczone w sektorach jest dokladnie opisane w instrukcji :x3:
Znalazłem w menu satelity opcje lokalizatorów. Czy to znaczy, że mając np. sztukę mięsa Argnu muszę posprawdzać wszystkie moje satelity, żeby znaleźć najlepszą okazję sprzedaży?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A wlasnie, tak przeczytalem w jednym temacie tu na forum i taka refleksja mna ogarnela.
Jakim stateczkiem w X2 przechodziliscie kampanie ? Mnie sie udalo zwykla nova przejsc te kilka "wspanialych" misji.
A jak to jest w X3 ? Czy kampania wmaga czegos wiecej od gracza ? Czy jednak nie :o :?:
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

W X2 przechodziłem kampanię głównie w Rybołowie, w X3 wystarczyła mi Mamba.
Spoiler
Show
Głównie dlatego, że ostatnie misje wykonujemy w nieswoim statku ;)
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

HA ! Siłą i groźbami wymogłem na młodszym bracie żony ubicie istnie teladiańskiego interesu i zamianę mojego cd na jego dvd :twisted: .
Pierwsze wrażenia niesamowite , szczególnie jeśli chodzi o płynność. Co prawda grałem jakieś 5 minut ale gierka na średnich ustawieniach grafiki chodzi mi płynniej niż X2 z MWM ! Prawdę mówiąc to spodziewałem się , że wcale mi nie ruszy a tu taka niespodzianka , i znów conajmniej pół roku wyjęte z życiorysu ... :wink: :D
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Ghostek wrote:W X2 przechodziłem kampanię głównie w Rybołowie, w X3 wystarczyła mi Mamba.
Spoiler
Show
Głównie dlatego, że ostatnie misje wykonujemy w nieswoim statku ;)
Nawet nie można w rybołowie teraz, w jednej z misji musiałeś mieć myśliwiec jakiś bo moj rybołów od razu wybuchał ??! (tej z 2 asteroidem dla wtajemniczonych ;) ). Zresztą x2 też można było przejść czymkolwiek np ja ostatnią misję zaliczyłem błotniakiem którym wyleciałem z m6 bo łatwiej się manewrowało :p.
Peace and order will be restored in our universe
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Taka mała dygresja: Jeśli podczas pisania postów odnosicie wrażenie, że wy i jeszcze kilka osób rozmawiacie o różnych sprawach naraz, może warto w tym momencie dla waszej konkretnej sprawy otworzyć nowy wątek :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Uwaga ale niekoniecznie do polskiej wersji. W stoczni kupując statek nie widac jakiej jest on klasy. Nie znałem tego na pamięć i zmotywowało mnie to do stworzenia arkusza excelowego ze statkami... taka uwaga;)
Pitken
x3tc

Post by Pitken »

I stanie się jasność,moje X3 jest jusz w drodze z play :) ,ehhh czuje sie jakbym lada chwila miał wyruszyć w jakąś długą podróż,będzie sie działo :P
Core 2 Quad 2.33 GHz
3GB DDR 2
Radeon HD4850
Vista Home Premium
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No i pojawił sie nowy patch... jak tam tłumaczenie Sau i Marcy? :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”