Dzieją się rzeczy niespotykane. Rozbiłem namioty w
gdzie umieściłem dwie porządne kopalnie a głównie z powodu, że miały dość wysoki wskażnik ale co ważniejsze tuż pod bokiem w
były piękne 4 elektrownie w których cały czas prąd stał po 12 cr. Krzem schodzi od rączki jak ciepłe bułeczki, niestety rudę muszę sam rozwozić co zresztą nie stanowi żadnego problemu bo zdobyty na Paranidach statek ( o dziwo Delfin) ma 13 000 z hakiem i bierze naraz około 1600 rudy. W pewnym momencie zobaczyłem że statki zaopatrujące w prąd, które miały ustawiony w kopalni zasięg działania -1- stoją sobie zadokowane w bezruchu a ogniw na składzie tylko około połowy magazynu.
Z zaciekawieniem zajrzałem do sektora
a tam po elektrowniach nawet odrobina rdzy nie została. Mam tam przekaźnik satelitarny i dwa M4 na warcie więc mam pewność, że nie było krzaków ani piractwa. Sądzę, że gra jest ustawiona na utrudnianie sytuacji gdy wszystko idzie jak po maśle i kasa pięknie sama przyrasta.
Podobna sytuacja jest w
gdzie opanowałem szlak rozprowadzania Bo-Fu i komp wyciął mi już dwóch producentów i już mi niewiele zostało. Tam też jest przekaźnik, a Demeter superfracht chodzi w osłonie 2x M4 więc o żadnych walkach nie mowy.
To gra robi psikusa by nie czuć się za mocno i nie prowadzić schematycznych działań.
O tym w X2 nie było mowy.
Uznaję to za bardzo dobry numer który nie pozwoli graczowi na zapominanie o własnych dobrze kręcących się interesach bez żadnego nadzoru.
Krzaki też oczywiście robią swoje. Co jakiś czas wlatuję do teladiańskiego sektora
gdzie dwa niszczyciele z premedytacją i dużą precyzją niszczą każdą stację która się wybuduje obok Teladi stacji handlowej. Obecnie jest już czwarta -tym razem tutejsza marycha- niemniej świadectwem że nie ćpają jest ich kollejny ostrzał.
Wydaje mi się, że myśl inteligencji komputerowej w X3 znacznie przekracza X2. To wielki plus choć z pewną nostalgią myślę o porzuconym Imperium w poprzedniczce.
Podejrzewam, że skutkiem tych zmian będą w przyszłości żywe dyskusje o stacjach zaludniających poszczególne sektory Świata X - tyle że każdy z grających będzie miał poza Dokami, Stoczniami i stacjami Handlowymi zupełnie inne zestawienia w sektorach.
Pozdrawiam