[X3] Nasze gry...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LongOne
x2

Post by LongOne »

RAFIO wrote:Mam nadzieję że znajdę Novę.
Jak będziesz cierpliwie szukał, to znajdziesz :)

Wspomniana wyżej niemożność dokowania TS i TP do TL to moim skromnym zdaniem największa wada X3. Zupełnie nie rozumiem tej decyzji - chyba tylko utrudnienie życia graczowi ją uzasadnia. Zassałem mod, który przywraca możliwość dokowania, ale czyni to w nieco niewygodny sposób - jeśli dorobię się słonika, to przetestuję.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO, taki doświadczony pilot i zapomniał o polisie ubezpieczeniowej Gonerów? :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Etom polisa, lepiej mi się walczy, gdy mam świadomość, że nie ma powrotu.

I nie wiem, czy porwał bym się wtedy na walkę, którą wiązała 12 myśliwców, bez jakiegokolwiek wsparcia.

Ale dzisiaj zrobię to jeszcze raz, może teraz się uda.
boto
x3tc

Post by boto »

heh ja mam 30 polis ale ciągle jest mi żal ich używać więc zapisuje na stacjach ;)
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Po oczyszczeniu Ore Belt z krzaków (przynajmniej z tych pałętających się w okolicach środka sektora) postanowiłem zabrać się za M1. Nonszalancko rzuciłem się na niego w mojej Novie, puściłem serię i... zonk. Salwa która 'normalnemu' niszczycielowi czy lotniskowcowi odebrałaby z 1/4 osłon (jak pisałem, testowałem to już na xenońskim K) na Khaaku zrobiła mniej więcej takie wrażenie, jak ugryzienie komara. Co więcej, odpowiedział ogniem ze swoich Kyonów Gamma rozwalając moją Novę w parę sekund (a 'normalny' niszczyciel najczęściej uznaje za 'odpowiadanie ogniem' niemrawe popierdywanie z PPC trafiając mnie raz na ruski rok i zadający mi takie obrażenia że parę razy prawie nie padłem trupem... ze śmiechu ;)). No cóż, wreszcie znalazł się jakiś M1 godny swojego miana ;)
Last edited by Ghostek on Tue, 31. Oct 06, 22:37, edited 1 time in total.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Dzisiaj postanowiłem przelecieć się do sektora xenonów swoim sokołem i podwyższyć rangę bojową więc wale w pierwszą napotkaną L-kę i xeon postanowił dać mi ją z 85% kadłuba więc ja wrzucam jej napęd skokowy i ogniwa i każe jej skakać do najbliższego sektora a ja sam wylatuje z sektora bez kłopotu i obaw. później kupiłem jej 2x pulsacyjne emitery wiązki(PEW) i moje zaskoczenie te działa zachowują się jak miotacz materi tylko że nie potrzebują pocisków no i w tej chwili będe polował na wszystkie statki z siłą WMP alfa i szybkostrzelnością LDI wiedząć że rozwalam tylko kadłub statku. :D No i teraz mój sokół będzie troche nie używany (albo każe bronić mu moją stacje zawsze to coś więcej) :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Dzieją się rzeczy niespotykane. Rozbiłem namioty w
Spoiler
Show
Omicron Lyrae
gdzie umieściłem dwie porządne kopalnie a głównie z powodu, że miały dość wysoki wskażnik ale co ważniejsze tuż pod bokiem w
Spoiler
Show
Circle Of Labor
były piękne 4 elektrownie w których cały czas prąd stał po 12 cr. Krzem schodzi od rączki jak ciepłe bułeczki, niestety rudę muszę sam rozwozić co zresztą nie stanowi żadnego problemu bo zdobyty na Paranidach statek ( o dziwo Delfin) ma 13 000 z hakiem i bierze naraz około 1600 rudy. W pewnym momencie zobaczyłem że statki zaopatrujące w prąd, które miały ustawiony w kopalni zasięg działania -1- stoją sobie zadokowane w bezruchu a ogniw na składzie tylko około połowy magazynu.
Z zaciekawieniem zajrzałem do sektora
Spoiler
Show
Circle Of Labor
a tam po elektrowniach nawet odrobina rdzy nie została. Mam tam przekaźnik satelitarny i dwa M4 na warcie więc mam pewność, że nie było krzaków ani piractwa. Sądzę, że gra jest ustawiona na utrudnianie sytuacji gdy wszystko idzie jak po maśle i kasa pięknie sama przyrasta.
Podobna sytuacja jest w
Spoiler
Show
Menelaos Frontier
gdzie opanowałem szlak rozprowadzania Bo-Fu i komp wyciął mi już dwóch producentów i już mi niewiele zostało. Tam też jest przekaźnik, a Demeter superfracht chodzi w osłonie 2x M4 więc o żadnych walkach nie mowy.
To gra robi psikusa by nie czuć się za mocno i nie prowadzić schematycznych działań.
O tym w X2 nie było mowy.
Uznaję to za bardzo dobry numer który nie pozwoli graczowi na zapominanie o własnych dobrze kręcących się interesach bez żadnego nadzoru.
Krzaki też oczywiście robią swoje. Co jakiś czas wlatuję do teladiańskiego sektora
Spoiler
Show
Merchant Heaven
gdzie dwa niszczyciele z premedytacją i dużą precyzją niszczą każdą stację która się wybuduje obok Teladi stacji handlowej. Obecnie jest już czwarta -tym razem tutejsza marycha- niemniej świadectwem że nie ćpają jest ich kollejny ostrzał.
Wydaje mi się, że myśl inteligencji komputerowej w X3 znacznie przekracza X2. To wielki plus choć z pewną nostalgią myślę o porzuconym Imperium w poprzedniczce.
Podejrzewam, że skutkiem tych zmian będą w przyszłości żywe dyskusje o stacjach zaludniających poszczególne sektory Świata X - tyle że każdy z grających będzie miał poza Dokami, Stoczniami i stacjami Handlowymi zupełnie inne zestawienia w sektorach.

Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

to teraz czas na moją historie (poziom X-treme): dorabiałem się w M4, sprzedałem uzbrojenie, tarcze i zacząłem handlować wódką 8) postawiłem tam sobie satelite, dorobiłem się Merkurego, sprzedałem M4, chociaż był już wypasiony na maxa, no i zacząłem zwiedzać sektory jednocześnie z handelm. Kupiłem Myszołowa, i hadlowca Mk3, ja się przesiadłem na myśliwca, a Merkury sobie latał. Odwiedziłem jak się nie myle całą mape, zrobiłem jedną misje ksenońską (20 statków za 1,2 mln), rozwaliłem M6 ksenów i to wszystko w M4 :) dopóki nie przejąłem Novej pirackiej, wtedy juz miałem 5 traderów. I mam teraz problem kupiłem tylko jedno GFU alfa i nigdzie więcej tego nie ma!! Szukam u Splitów w dokach zaopatrzeniowych, jeszcze muszę odwiedzic fabryke, może tam sie znajdzie bo chce uzbroić sobie Sokoła w GFU i działko jonowe (po 2 szt każdego) Troche utłukłem piratów w tym sektorze gdzie są miny ze splickim M3 (nie przejąłem go jeszcze bo miny mi przeszkadzają) Jak juz troche ich zniszczyłem to poleciałem do sektora z mnóstwem asteroidów i sobie dziś tam wybudowałem kopalnie - a ja lece dalej zmniejszać liczebność piratów, aktualnie zbieram na Centaura. Nastepny plan rozbudowac fabryke w jedno duże centrum handlowe z dużą liczbą statków partolowych.

1. Znalazłem Mercurego bezpańskiego i nie moge go przejąć, nie ma opisu że należy do jakiejś rasy ale ... ma pilota a on nie chce mi go oddać po dobroci :(
2. Dlaczego nie ma BPH i kupcy mi fabryczni nie awansują :cry: to jest porażka
Algeroth
x3tc

Post by Algeroth »

Kajdorf
2. Dlaczego nie ma BPH i kupcy mi fabryczni nie awansują Crying or Very sad to jest porażka
Jest cos takiego. Musisz kupic wszystkie trade komputery i trade system computer jak dobrze pamietam (nie wiem jaka ma nazwe w polskiej wersji) i to cos kosztuje 8 tys. z malym hakiem.. W dodatku musza miec oslony 25 jakbys chcial ich wyznaczyc na universe trader czy jakos tak to sie nazywa. Poprostu kup im wszystkie trade komputerki i gra gitara :)

Pozdrawiam
bufi
x4

Post by bufi »

Kajdorf wrote: 2. Dlaczego nie ma BPH i kupcy mi fabryczni nie awansują :cry: to jest porażka
BPH przeszło ewolucję i teraz nazywa się Commodity Logistic Software MK1 i MK2 (Logistyczne polecenia) jeśli do tego dorzucisz Commercial Agent (przedstawiciel handlowy) to bedziesz mial takie BPH i SDS w wersji DeLuxe ;)

Pozdrawiam
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Algeroth wrote: W dodatku musza miec oslony 25 jakbys chcial ich wyznaczyc na universe trader czy jakos tak to sie nazywa. Poprostu kup im wszystkie trade komputerki i gra gitara :)
tradery mam Mk 1,2 i 3 ale to służy tak jak piszesz tylko do obsługi kupców galaktycznych a nie fabryk, musze poszukac ten system logistyki co pisze o nim bufi, tylko że nigdzie tego jeszcze nie widziałem
Walco
x2

Post by Walco »

Moje staty na chwile obecną
Poziom - Extreme
5x Kuznia Dział ADP alfa
5x Fabryka droidów
2x Elektrownia SłonecznaXL
5x Ranczo hodowlaneL
1x Bulwy Skruffinowe
1x Akwarium Czeltów
5x Smazalnia StekówL
1x Młyn Massomu
1x Rafineria Oleju RastarowegoL
2x Kopalnia rudy
9x Kopalnia Krzemu
12xWytwórnia Kryształów
Wszystko w Elena's Fortune.Sektor ochrania 1xM6 i 10xM3 jako 1 grupa udezeniowa(sama M6 pada od 2 pirackich M3).Ja latam w M2 .W banku ponad 150 mln,i narazie kombinuje co by jeszcze do kompleksu dostawic, bo mam spora nadwyzke krzemu.Kompleks obsługuje 6 ts idiotów (co 2-3 h jakis wleci do sektora piratów i ginie :evil: )i 2 ts w rezerwie .Czyli jak widac ustawiony jestem tylko na handel ,z ranga bojową nie ma problemy ,wystarczy sie przeleciec przez aleje piratów ,i rosnie w super tempie.[/url]
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Kajdorf wrote:
tradery mam Mk 1,2 i 3 ale to służy tak jak piszesz tylko do obsługi kupców galaktycznych a nie fabryk, musze poszukac ten system logistyki co pisze o nim bufi, tylko że nigdzie tego jeszcze nie widziałem
Te komendy dostępne powinny być po zainstalowaniu bonus-packa 3. cośtam...właśnie zostało udostępnione spolszczenie do testów. :D
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
LongOne
x2

Post by LongOne »

A ja, mając chwilę na granie, postanowiłem sprzątnąć wreszcie Mambę piratom sprzed nosa. Poszło nawet łatwo - raport poniżej :)
Spoiler
Show
Do sektora wszedłem przez północną bramę i natychmiast skręciłem na zachód i w dół. Zszedłem na ok. 10 km poniżej płaszczyzny ekliptyki, cały czas kierując się na zachód. Doleciałem do NW "narożnika mapy", skręciłem na południe, doleciałem na wysokość Mamby i zawróciłem na wschód. Spokojnie odczekałem bez ruchu aż zbliży się piracki patrol czekający na takich cwaniaczków jak ja. Dwa sokoły i dwa myszołowy zmieniły się w pył. Ruszył więc kolejny patrol, tym razem zamiast sokołów wyposażony w Novy. Ale jakoś tak się złożyło, że na południu sektora jakiś palant zaatakował frachtowiec, ten wypuścił drony i zrobiła się generalna młócka. Patrol zawrócił i poleciał wesprzeć kompanów. Podleciałem zatem dokładnie pod Mambę, nadal 10km poniżej jej pozycji. Opuściłem statek i w kombinezonie ruszyłem do góry. W międzyczasie odesłałem moją Novę skokiem trzy sektory dalej. Żaden patrol się nie przyplątał - i dobrze, bo z prędkością 12 wlokłem się te 10 km przez długie minuty. Mamba okazała się być otoczona przez cztery miny, ale znalazłem pomiędzy nimi lukę. Przejęcie komputera, hop na pokład, dziób lekko w dół na SW i gaz do dechy! Do bramy wracałem tą samą trasą, którą przyleciałem (czysta od min!). Piraci rzecz jasna zorientowali się, że ktoś czmycha z ich przynętą w pysku, ale sokoły nie były nawet w stanie się zbliżyć. Skok, ominięcie panoszącego się w sektorze krzaka M1, kolejny skok... i Mamba jest MOJA! :D
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Robert L.

Post by Robert L. »

Ciąg dalszy przygód żółtodzioba :D . Więc już dorobiłem się Delfina przechrzczonego na Jantar. Mój pierwszy Merkury Moskit wynająłem młodemu handlarzowi i już chłopak dorobił się licencji handlowej na poziomie 8 i lata sobie po znanym nam wszechświecie handlując :D . Chciałem go przenieść do Jantara, ale przywiązał się chłop do Moskita no i co zrobić? Delfinem lata inny handlarz, przyuczając się do zawodu handlarza wszechświatowego. Zakupiłem Pogromcę - Huzar uzbroiłem w 2 AC beta i 4 IDL beta i huzia na józia :!: Ranga bojowa podskoczyła, piraci... :evil: Zdobyłem pirackiego Pogromcę i Sokoła... tylko... :oops: odesłałem Sokoła do stoczni i tak z nudów rzuciłem się na dwóch pirackich maruderów i... dostałem cięgi :evil: . Ech, człowiek uczy się na błędach. Teraz jeszcze pobiję paru piratów, może uda mi się ponownie zdobyć Sokoła, później pierwsza misja z fabuły, super frachtowiec (jakoś bawi mnie to handlowanie :D ) i jakaś pierwsza fabryczka/farma. No, to na tyle :D A ile mam kasy... mało :)

P.S. Jeżeli coś pokręciłem w nazwach to przepraszam, ciągle się przyuczam, a dodam jeszcze, że poziom X-treme.
Jeżeli pirat to tylko w M5, ale i tak wolę ich łojić 8)
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Ja ostatnio troche się 'zakompleksiłem', znaczy się, dodałem Fabrykę Tkanin do mojej Fabryki Głowic Bojowych (nie pamiętam już jak to 'popolskiemu' jest ;)). Raczej 'pełnej pętli' produkującej głowice z samego światła najbliższego słońca i z 'dołączonych' do kompleksu asteroid nie zrobię, a to z tego powodu że w Argon Prime nie ma żadnych asteroid z których mógłbym wydobywać rudę. ;) Chociaż kto wie, może da się promieniem ściągającym przepychać asteroidy przez bramy, wtedy mógłbym pare ukraść z np. Ore Belt ;) A najlepiej to przenieść moją kopalnie rudy z Priest Rings
Spoiler
Show
dostałem ją 'w spadku' po wątku fabularnym - po skończeniu fabuły zmienia się ona w zwykłą kopalnię rudy ;))
która lezy odłogiem bo nikt w okolicy nie potrzebuje rudy ;)
Last edited by Ghostek on Thu, 2. Nov 06, 14:18, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A ja tylko króciutko napiszę mały epizod z włóczenia się po Cloudbase South West.
Otóż wleciałem do tego sektora przez północną bramę i zaraz za nią się zatrzymałem, bo drogę prawie zagrodził mi niewielkich rozmiarów asteroid. Był tak blisko bramy, że statki wylatujące od razu robiły manewry unikowe na boki.
Cały czas stojąc na wylocie z bramy, uśmiechnąłem się szelmowsko w duchu, przyznam że nieco złośliwie :wink: i tak dla jaj strzeliłem w ten asteroid rozłupując go na mniejsze. I parę sekund po tym do sektora wpadł jakiś argoński Merkury, śmignął obok mnie niemal burta w burtę, no po prostu pieknie to wyglądało, jak na filmie :o , wtarabanił się w te skałki :roll: , odbił do tyłu i w bok i efektownie eksplodował.
Ja siedziałem przez chwilę z otwartymi ustami, po czym sprawdziłem czy aby ranga mi nie spadła i pogwizdując (niewiniątko :roll: ) opuściłem sektor...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Kolejny raport z placu zabaw :)
"Na wojnach to najlepszy interesss się robi - nova + Xenoni = duży, duży zysssk. Nawet jak sssię ssstatek trochę porysssuje"
Ci Teladianie wiedzą jak zarobić - po 2 inwazjach Xenońskich kupiłem Smoka i średnią elektrownię, a trochę później Słonia. Smok był do zabawy i bardzo poważnych testów laboratoryjnych :D. Elektrownia stoi sobie w Kingdom End - te wytwórnie bogazu wezmą każde wiaderko prądu z pocałowaniem w rękę. Aktualnie zbieram przy pomocy Słonia wszystkie zdobyczne wraki porozrzucane po całym wszechświecie.
Oprócz tego stałe zasilanie funduszami generują 2 paranidzkie superfrachtowce obsadzone doświadczonymi handlarzami.

Czyli sytuacja stabilna - Kha'ak na razie się nie wtrącają, Xenoni to wymierny zysk a piraci zaopatrują w myśliwce. Pożyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam
kornak na Ambie :)
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

U mnie początek był prosty i zaskakujący. Odpaliłem gierkę na extreme i poleciałem zwiedzać. Pierwsze kroki skierowałem do P-End i pirackich sektorów. Kiestią czasu było natknięcie się na piracki patrol ( 2xM4 + 1 M3 w teladiańskich maszynach) , myślę no to przechalapne ale zginę walcząc. I tu mi opdała koparka jak po 5 mintutach walki zdobyłem 2 m4 i zniszczyłem bezproblemowo m3 nieotrzymując ani jednego trafienia....
:o . W m4 z 2 ldi beta i 5w osłoną taki cyrk... Czyżby walka była łatwiejsza niż w x2 ? Po 1h grania mam już ok 200K na koncie i 3 osłonki.
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Jest łatwiejsza, przynajmniej dopuki sam nie oberwiesz ;) Po prostu w X3 lasery są silniejsze w porólwnaniu do osłon niż w X2 więc łatwiej kogoś zestrzelić, ale i łatwiej samemu zdrowo oberwać ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”