[X3] Błędy techniczne w X3PL.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Mogłoby nie być tak żle...przecież nie musielibyśmy od razu latać jak wariaci nad całą powierzchnią, można to całkiem logicznie obostrzyć, choćby względami beżpieczeństwa mieszkańców itp, Lądowało by się specjalnymi "korytarzami", tak samo jak dzisiejsze samoloty...w końcu one też nie mogą latać jak i gdzie chcą...za to jakie byłoby pole do takiego dajmy nato przemytu (np misje z biuletynu, jakieś "lewe lądowiska gdzieś "w puszczy :D ", zabawy w kotka i myszke z siłami policyjnymi....).
przecież tu chodzi raczej o "zasade", a nie o samo latanie nad planetami (choć byłoby to bardzo interesujące, zwłaszcza takie walki z wpływem ziemi...), bo trudno uwierzyć, że cały handel i produkcja odbywa się na stacjach...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
flymar
x4

Post by flymar »

NSądzę, że do ruchu planeta-orbita wykorzystywane byłyby zupełnie inne statki - odpowiedniki promów, albo jakieś rodzaje wind.. ale to nie ten wątek
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

flymar wrote:Chyba po prostu brama znajduje się w atmosferze.
Tez uznałem za błąd gry to, że brama czasami jest ulokowana tak, że statek skacze w nadprzestrzeń przyspieszając wprost na planetę :wink: . Może ten skok jest tak jak w Gwiezdnych Wrotach, że droga pomiędzy bramami się tak wije i wije, aż ląduje gdzieś po drugiej stronie, ale to byłoby dziwne tak skakać w naprzestrzeni :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
flymar
x4

Post by flymar »

Sauron11 wrote:ale to byłoby dziwne tak skakać w naprzestrzeni :) .
Ale przecież to nadprzestrzeń, więc nie ma znaczenia, co jest fizycznie między bramami. Jest bezpośrednie połączenie via robacza dziura. Jak można łatwo zaobserwować na klasycznym przykładzie z kartką papieru - na kartce może być cokolwiek - jest ona złożona i obiekt nie porusza sie po jej powierzchni.

EDIT: Co za literówkę zrobiłem(!!!!!) rotfl:)
Last edited by flymar on Mon, 23. Oct 06, 12:56, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pewnie, jesli to jest via robacza dziura alias kartka papieru :) . Ale są też inne opcje, imho znacznie ciekawsze i bardziej wymagające - coś a'la StarTrek (napęd warp i widzimy jak gwiazdy uskakują po bokach) i coś a'la Star Wars. Han Solo zdaje się mówił coś takiego do Luke'a, że nie może za szybko skoczyć w nadprzestrzeń, bo mógłby skończyć w gwieździe albo pasie asteroidów :roll: . Choć z drugiej strony sposób lotu w nadprzestrzeni pokazany przy okazji ataku floty rebeliantów w Powrocie Jedi może sugerować taką "dziurę".
Wracając do X3, nie bardzo mi się podoba, że statek skacze w stronę planety, jakoś to mało miodne jak na mój gust (o którym rzecz jasna się nie dyskutuje). :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
ajuszkiewicz
x3ap

Nie działa wibracja.

Post by ajuszkiewicz »

Tylko proszę bez dowcipów o wibratorach.

Mam joy który jako force fed ma vibrację w rączce. Latałem w X2 i działało.

W X3 niestety nie. :evil:

Pożyczyłem od kumpla inny model też z wibracją - nie działa.

Zaznaczam że aplikacja testująca daje wynik poprawny, wibracja działa jak złoto.
To jest błąd gry czy X3 tego nie obsługuje? :?: (Joy Windstorm Pro MT 161)

Co do mego poprzedanie posta z $SHIP$ to sorry ale nie potrafię tu wstawić tego screena. :cry:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Nie wstawiaj screena tu tylko na np. Imageshack a tu dajesz linka lub miniaturkę - ewentualnie wyślij screena do Saurona
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
flymar
x4

Re: Nie działa wibracja.

Post by flymar »

ajuszkiewicz wrote:Mam joy który jako force fed ma vibrację w rączce. Latałem w X2 i działało.

W X3 niestety nie. :evil:
Wibtracja chyba raczej jest w podstawie, ale nie o tym. Opcje X3 zawieraja ustawienia siły FF, więc teoretycznie powinna działać. Czy masz włączony FF w ustawieniach urządzeń sterujących (menu startowe).
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Takze przy duzych predkosciach (co odwoluje sie chyba do bram skokowych) przestrzen sie zakrzywia i laduje sie w innym zakatku wszechswiata. Nio to jakby tworcy na tym bazowali, to wtedy zgodzilbym sie, ze brama moglaby byc ustawiona w strone planety. No a jak nie, to hm troche dziwaczne, by statek rozpedzal sie dzieki bramie do superowej predkosci i nie uderzylw ta planete znajdujaca sie za brama :?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
flymar
x4

Post by flymar »

[VOT] W X3 zrezygnowano z animacji statku lecącego tunelem, bo technologia z "lotów" zmieniła się na "skoki". W X2 były loty i nie było planet za bramami. Po wskoczeniu do bramy cały pojazd przenosi się w niebyt (ciemność, ciemność widzę) nic nie widać (oprócz diody power, diody monitora i kilku diód DSLa) i nic nie słychać (nie do końca - jednak te 6 wiatraków trochę hałasuje), a później cały złom pojawia się w innym miejscu przestrzeni.

Acha... rada dla tych, którzy grają głównie nocami, przy zgaszonym swietle - nie kupujce czarnych klawiatur. [/VOT]
Last edited by flymar on Mon, 23. Oct 06, 17:40, edited 1 time in total.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

flymar wrote:[VOT] /.../ Acha... rada dla tych, którzy grają głównie nocami, przy zgaszonym swietle - nie kupujce czarnych klawitur. [/VOT]
Łeehehe! Dobre! :D
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
boto
x3tc

Post by boto »

raczej za późno :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Pavlo wrote:Nie wstawiaj screena tu tylko na np. Imageshack a tu dajesz linka lub miniaturkę - ewentualnie wyślij screena do Saurona
Lub zarejestruj się i wrzuć na XuDB.

flymar: Mogłeś wcześniej powiedzieć ;)
ajuszkiewicz
x3ap

FF a wibracja

Post by ajuszkiewicz »

Gdyby zmiana w ustawieniach coś dała to bym nie pisał że nie działa.
FF jest włączone i ustawione na kulturysta - i tak nie działa.
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Drobne wsparcie dla kolegi - też znalazłem buga z $SHIPYPE$ a tu jest screen.

Pozdrawiam

[edit]

Marcybiskup - już się robi :)
Last edited by Khaleed on Tue, 24. Oct 06, 15:28, edited 1 time in total.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Khaaled, daj to do topicu o będach w wersji PL, bardzo proszę.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

[To z topicu o lokaizacji, ale tutaj przenosze post]

Ale domyslacie sie, dlaczego Ego moglo skasowac niektore odmiany broni :|. No przeciez ja uzywalem WMP Gamma dosyc czesto !! :/.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ego porezygnowało z wersji Alfa broni. Więc aktyalna WMP Beta, to stara Gamma.
Ponteus PL

Post by Ponteus PL »

Właśnie przejąłem xenońskiego L i zauważyłem, ze strasznie ciężko jest nim cokoliwek staranować, wielokrotnie przelatywałem przez wrogie statki i nic, bardzo żadko następowała kolizja....(w innych statkach tego nie doświadczyłem)
Peace and order will be restored in our universe
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Po II misji z fabuły po powrocie do statku namierzyłem dość blisko od siebie wielką asteroidę nazwaną 'nieznany obiekt'. Z ciekawości podleciałem do niej - okrążyłem ją - ale wyglądała jak normalna asteroida... Strzeliłem ale o dziwo nie było efektu trafienia... Wreszcie zdecydowałem się staranować i przeleciałem przez nią... :D. Obok niej było sporo mniejszych 'kamyczków' przez które tez bez problemów przelatywałem... dziwne...

EDIT:
Własnie skończyłem instalowac sobie na ojca kompie X3... zacząłem o 15.10... nieźle... ponad godzine... u mnie trwało to może 15 minut :)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”