Tekst posta Bernda Lehahna, zamieszczonego
tutaj
"Cześć chłopaki!
Byliśmy wszyscy trochę zajęci przez ostatnie kilka dni robiąc jeden wzorzec za drugim, ale chciałbym wam przedstawić coś w rodzaju oficjalnego oświadczenia na temat kokpitow, czy też ich braku.
Nie czytałem całego wątku, ale wyobrażam sobie, że sporo ludzi protestuje, bo w grze nie będzie kokpitów. Jednak wydaje mi się, że niektórzy z was źle to rozumieją: oczywiście, że w grze nadal znajduje się perspektywa kokpitu. Każdy statek ma przynajmniej jedną (wiele ma kilka) lokalizację kokpitu umieszczoną gdzieś na kadłubie. Granie w widoku kokpitu nadal daje wrażenie siedzenia tam.
To, czego już NIE MA to nakładka 3D kokpitu. W X2 mieliśmy w zasadzie dwa widoki nałożone jeden na drugi. Jeden to kamera patrząca z punktu rzeczywistej geometrii statku. Z tej kamery widzieliscie kadłub własnego statku ( na przykład skrzydła) z wyjątkiem centralnej części. Z drugiej nakładki widzieliście geometrie 3D paneli i instrumentów, z których większość do niczego nie służyła.
Z drugą nakładką zawsze był taki problem, że tak naprawdę nie pasowała do geometrii statku, bo mieliśmy ponad 70 statków, ale tylko 5, czy coś koło tego, różnych kokpitów (i tylko dwa dobrze wyglądające). Wewnętrzna struktura kokpitu nigdy nie mogła tak naprawdę pasować do tych wszystkich statków.
Musieliśmy więc podjąć decyzję:
- Opcja 1: spędzić mnóstwo czasu tworząc specjalną wewnetrzną geometrię dla każdego statku z gry? To by z pewnością oznaczało znacznie mniej statków.
- Opcja 2: Zrobić tak, jak w X2, i poświęcić realizm dobrze dopasowanej w każdym statku geometrii. Z tego wyszłyby brzydkie kombinacje.
Zdecydowaliśmy się więc na opcję 3: stworzyć o wiele bardziej, niż kiedykolwiek, szczegółowe statki i umieścić zewnetrzną kamerę TAK BLISKO na kadłubie, że można poczuć wrażenie siedzenia w statku.
Jeden z piszących w tym wątku twierdził, że straci miłe uczucie położenia skrzydeł statku blisko niego! Cóż, tego właśnie NIE straci. Skrzydła będą na swoim miejscu, i to o wiele bardziej szczegółowe niż kiedykolwiek dotąd. Pozycja kokpitu wreszcie rzeczywiście pasuje do statku i w wielu przypadkach pokazuje wiele części statku wokół ciebie (choć są też statki, w których kokpit jest mocno wysunięty do przodu, więc nawet obracając się w około nie widzisz geometrii statku. Te statki nie mają miłego uczucia, za to lepszy widok

)
Szczerze wierzymy, że powyższe, połączone z nowym systemem HUD pełnym naprawdę funkcjonalnych nakładek, a nie tylko w zasadzie nic nie mówiących mrugających światełek, JEST dla gry najlepszym wyborem.
Oto kilka obrazków dla zademonstrowania, jak siedzi się w kokpicie i rozgląda wokół
(w tym miejscu są fotki, widać w linku - przyp. RM)
Mam nadzieję, że to wszystko wyjaśnia.
Pozdrowienia i dużo dobrej zabawy z gry w X3!
Bernd Lehahn, EGOSOFT"
Tłumaczyłem ja
PS. W przypadku muzyki jest taśma-matka, a gry? Po angielsku "master copy".
EDIT: zmiana linku. O tym bajerze z kwadracikami nie wiedziałem

.