Poddaję się... Parę pytań.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BQB
x2

Post by BQB »

Jakiej szybkości masz łącze netowe? Bo jak już nie ma wyjścia, to udostępnię Ci swoją wersję, no chyba, że blisko mieszkasz. Zgłoś się na PM.
hellmut
x2

Post by hellmut »

Nie chcę zaśmiecać forum, więc zapytam tu.
Właśnie zaczynam zabawę z grą. Zacząłem od symulatora - cały trening przeszedłem, bo i czemu miałbym nie przejść :), ale problem pojawił się jak spróbowałem przejść "test na licencje pilota". Biorąc pod uwagę, że jest to w sumie trening, to podejrzewam, że później będzie jeszcze trudniej, no i właśnie tu zadałem sobie pytanie "czy aby to na pewno jest gra dla mnie?", bo ja już TU wymiękam, a pożytek z moich "latających kolegów" jest chyba niewielki, bo cały czas słyszę komunikat, że właśnie zostali rozwaleni :( W prawdzie przeszedłem jakiś pierwszy etap, ale w drugim właściwie jestem już sam, a w każdym razie dość szybko moi koledzy odchodzą tam gdzie w pewnym momencie odchodzą wszyscy kiepscy piloci, a ja dość szybko do nich dołączam.
Jeśli możecie to napiszcie coś, może znajdę w tym jakieś pocieszenie, albo całkiem pozbawię się złudzeń:)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hellmut nie wymiękaj :wink:
Na początku zawsze jest trudno. Jak ja zaczynałem to też trening był mi trudny, a teraz przeszedłbym go z zamkniętymi oczami. Nie martw się, gra wykształci w Tobie prawidłowe odruchy wojownika, jeśli tylko będziesz do potyczek stawał w odpowiednio przygotowanym statku. Doświadczenie zdobywa się w bitwach, nie w sali treningowej 8)
A to, że koledzy giną to też normalne, nie używając ślizgu idą na czołówkę, to takie są skutki :twisted: .
W treningu tym chodzi zdaje się o to, żeby samemu przeżyć i jeszcze innych, gorzej do boju przysposobionych, od śmierci tej uchronić. Zatem ostrzeliwuj stale wrogów swoich przyjaciół, co spowoduje, że będą robić zwroty i w starciu czołowym mniej będzie ofiar.
Poza tym wróg, który za cel ma Twojego przyjaciela, poszukując dogodnego pola do ostrzału nie patrzy do tyłu 8) Poszukaj i wykorzystaj jego słabe strony przeciw niemu 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
hellmut
x2

Post by hellmut »

Dzięki :)
Trochę mnie pocieszyłeś
mam nadzieje, że jutro będzie lepiej :)
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić żeby mi się ten patch zainstalował??? :evil:
szczegół są podane pare postów wyżej.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mogget, a skąd jesteś? Jak mieszkasz gdzieś niedaleko to może ktoś z kolegów podjedzie i Ci pomoże. A przy okazji się zintegrujecie jak na polskich X-fanów przystało :D
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Morgothfax
x2

Post by Morgothfax »

Witam
Nie wiem czy w dobrym topiku, mam nadzieje ze tak.
Sciagnalem z downloadu bonus packa 1.04 tylko ze jest on w wersji angielskiej.
Oczywiscie jak go zainstaluje, w grze mam unknown command przy statkach wyposazonych w BPH (BPH tez ma dziwna nazwe).
Jest jakas inna, polska wersja bonus packa?
Mialem w domu zainstalowanego, teraz poniewaz stracilem wszystkie pliki w chacie nie wiem skad wziac odpowiedni plik.
Pozdrawiam
Z Bogiem i choćby mimo Boga!
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

naszczęście wczoraj wieczorem udało mi się w końcu zainstalować tego patcha. Zrobiłem to instalując drugiego windowsa na dysku i w nim to wszystko instalując.

Mam tylko jedno pytanie gdzie w folderze x2 the threat są save, bo ich nie mogę znaleść żeby wgrać do x2- 1.4pl?

Chym i może jeszcze jedno pytanie gdzie można kupić kopalnie nividim ponieważ znalazłem parę asteroidów je zawierające i nie wiem co z nimi zrobić?
BQB
x2

Post by BQB »

Albo laser wiertniczy (czy jak to się zwie) albo szerszeń :wink:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Co do kopalni Radeonium... ops, sorki, Nforcum... eee... SBlivium? Eh... Seagatium? Hmm... 8) ...to nie kupisz ich. Nie ma! (Dobrze mówię? Nigdy górnik ze mnie dobry nie był :/ .) Rozwalaj asteroidy laserem.

UPDATE: Co zdążył zakomunikować BQB...

A sejvy są w głównym katalogu z grą. Mają taką charakterystyczną nazwę... (xsav.001? Jakoś tak).
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
BQB
x2

Post by BQB »

Obwody Ci się topią? Coś ciężko myślisz :P
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

BQB, po prostu sprawa dotyczy dwóch tematów przeze mnie raczej niezgłębianych: kopania w asteroidach (nie jestem górnikiem!) i robienia sejwów (Hardcore eXtreme rulezuje!). ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

dzięki za pomoc, a nie może jakigoś moda co dodaje kopalnie nividium?

i mam jeszcze jedno pytanie, otóz właśnie postawiłem u siebie dok zaopatrzeniewowy oraz stację handlową, co zrobić żeby to coś zaczeło działać??
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

mam jeszcze jedno pytanie, otóz właśnie postawiłem u siebie dok zaopatrzeniewowy oraz stację handlową, co zrobić żeby to coś zaczeło działać??
Witam :) ,to zależy do czego chcesz ich używać :D .
jeżeli tylko jako "magazyny", to już działają...
A jeżeli mają "zarabiać", to trzeba im dać sporo kaski i statki z pilotami na odpowiednim poziomie, bo inaczej przyślą ci komunikat że są do tej roboty "za ciency"i proszą o inne zajęcie.
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

dałem im duuuuużo kasy, oraz 6 delfinów. Tylko że nie mogą tym delfinom uruchomić żadnej opcji handlowej poza sector traiding. (są do niej przypisane jako do bazy). Zainstalowany ma X2 w wersjii 1.4pl bez bonus packa, więc co zrobić skoro nie mogę mieć żadnych pilotów. A tak właściwie to co zrobić żeby zaczeły funkcjonować jako magazyn, wlecieć tam pełnym transportowcem i wyładować tam jego zawartośc. :? proszę o inf!
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

No, cześć.
Stateczki muszą mieć zainstalowane BPH.
Po uruchomieniu BPH statek "otrzymuje" pilota, który obok swojego nazwiska posiada również poziom doświadczenia. Statki na początek trzeba przypisać do jakiejś innej stacji, żeby piloci "nabili" sobie doświadczenia (nie pamientam, czy na 4 poziom, czy na 6), i wtedy przenosimy ich (ze statkami oczywiście) do rzeczonej Stacji handlowej vel Doku zaopatrzeniowego.
praca pilotów na w/w stacjach w zasadzie nie będzie się różniła od pracy np. na elektrowni słonecznej (poza oczywiście dużą ilością rodzajów towarów).
Co do stacji , trzeba im "dodać" do ich listy produkty, którymi mają się one zajmować (niestety dość niewygodna procedura przez menu poleceń stacji)
pozostaje tylko ustalić ceny i wio.. :)
Można jeszcze pobawić sie systemami SDS (station cośtam system),ale to już może poproszę kogoś kompetentnego (ja tak daleko nie dotarłem, bo nie o handel mi w grze głównie chodziło :)).
a jeżeli idzie o wykorzystanie jako magazyn, to oczywiście wystarczy składować w tych stacjach towary.(lub kazać swoim statkom kupić je dla ciebie - przydaje sie w przypadku rzadko dostępnych rzeczy).tyle, że to dosyć drogi sposób- bo taniej jest to robić składując towary w statkach choćby w elektrowni słonecznej.
Pozdrawiam, i sorry jeżeli cóś pokręciłem, ale dawno nie grałem... :D
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

wielkie dzięki za pomoc!

Ale mam jeszcze jedno pytanie :oops: (mam nadzieję że ostatnie), jak wejść do swoich statystyk, chodzi mi o to ile czego zestrzeliłem ile loterii wygrałem itp. Gdzie można coś takiego zobaczyć? Widziałem screen z tym w jakimś temacie na tym forum ale nie wiem jak tam wejść :oops:

Pomoże mi ktoś?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

DRACOOL wrote:Stateczki muszą mieć zainstalowane BPH.
Opis do BPH jest tutaj:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... 894#929894
Opis do SDS - SZS tutaj:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... 87#1007287
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

O ile pamiętam (niestety dawno juz tam nie zaglądałem więc mogę się mylić) kilkasz w [ENTER], wybierasz potem "moje osobiste informacje" a potem uzywasz [PAGE UP] i [PAGE DOWN] by poruszać się po liście w górę i w dół (informacje o zniszczonych statkach są zdaje się gdzieś na końcu). Jakby co opisuję to wszytsko z pamięci, więc mogę się mylić.
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

dzięki za pomoc i nie mam więcej pytań ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”