Wszystko, co powinieneś wiedzieć o Boronach...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Niewolnictwo nie podoba się, jak sądzę, nikomu normalnemu. A jest wprowadzone pewnie dlatego, że już w Elite było.
Oczywiście Inspekcję Pracy odebrałem jako żart.
Ale zawsze tematy zachaczające o politykę stają się "poważne".
Współczuję Ci z powodu pracodawcy, ale zapewniam, że również ze mną nie zawsze obchodzono się fair, też nie raz byłem oszukany. Tacy jesteśmy, my ludzie. Czy nie masz żadnych praw? Masz. Jeśli pożyczysz koledze kasę i nie chce Ci jej oddać co wówczas czynisz? Albo dajesz mu po głowie, albo przestajesz z nim rozmawiać. A co jeśli to ten kolega jest Twoim pracodawcą? Chcę przez to powiedzieć, że nie uważam za właściwe stosowanie innych reguł w relacjach pracodawca - pracownik, niż ogólnie przyjęte między ludźmi. Czy pracodawca to stwór z innej planety? Boron jakiś czy Split? On nie ma nad Tobą żadnej władzy! Nie płaci, cóż, mówisz "goń się frajerze, za dobry jestem by tu gnić!" i odchodzisz. A że będziesz miał problem ze znalezieniem pracy? Właśnie Kodeksowi Pracy m.in. to zawdzięczasz. Ja od jakiegoś czasu uznałem, że chcę być swoim własnym szefem. Jak dobrze pójdzie za jakiś czas będę potrzebował pracownika. Zapewniam, że 100 razy się zastanowię i przyjmę kogoś dopiero gdy już naprawdę nie będę miał wyboru. Przyczyna jest prosta; zatrudnienie kogoś jest inwestycją. Muszę zapłacić człowiekowi i to jest w porządku, ale ustawodawca nakłada na mnie dodadkowe obowiązki jak ZUS (czy mój pracownik jest czymś gorszym ode mnie, że sam nie może zapłacić?), czy mnóstwo papierków. Pomińmy dodatkowe koszty. A co jeśli okaże się leniem, pijakiem lub będzie nieuczciwy? Czy wiesz jak trudno, w myśl kodeksu, zwolnić pracownika? A jeśli jest potrzeba dodatkowej pracy? Płacić 150 i 200% za nadgodziny? Przecież Stasiek spod budki z piwem zrobi to samo za flaszkę! Ty pewnie też byś się zgodził za dodatkowe 50 czy 100 zł. Ale to jest nielegalne! Naprawdę ryzyko i dodatkowe problemy powodują, że każdy pracodawca stara się mieć jak najmniej pracowników. Niestety niektórzy mocno eksploatują tych, którzy już są zatrudnieni, wykorzystując trudny rynek pracy.
O Biedronkch powiem tylko tyle; pomyśl komu mogło najbardziej zależeć na rozdmuchaniu tej afery? Zapewniam, że w innych marketach spożywczych ludzie pracują po trzy miesiąca i wymiana.
Dobra dość tego politOTu :wink: postaram się już nie zabierać więcej głosu na forum publicznym w sprawach zahaczających o politykę.

Wracając do tematu, jeśli chcesz zrobić coś w sprawie domniemanych niewolników w splickich kopalniach, zorientuj się czy u Splitów niewolnictwo jest legalne. Jeśli nie, trzeba monitować u nich, jeśli tak, naciskać na inne rządy by wywarły presję na rząd Splitów. Ale ja nie bardzo wierzę w to niewolnictwo. :wink:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Jak wiadomo Splici i Boronie się nie za bardzo lubią. Przez to splici mogli zakazać wstępu boronom do swoich sektorów. Tacy osobnicy mogli być łapani i po osądzeniu trafiać do zakładów karnych a w ramach resocjalizacji zsyłani do kopalni w celu "odkupienia" win. Przecież takie zabiegi stosowane były w wielu krajach :P [ i nie chodzi mi o kraje demokracji ludowej] Splici może po prostu nie lubią obcych w swoich sektorach. Jak ja do ich sektorów wchodziłem wszyscy byli niesamowicie spokojni [może to przez mojego tytana nie wiem :P] a jedynymi celami ich działek byli piraci. Można sugerować że to całe niewolnictwo jest tylko propagandą wygłaszaną przez boronów mającą na celu wywołanie kolejnego konfliktu. Niestety te informację nie są jeszcze 100% pewne :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

fOX_a sugeujesz, że rzekome niewolnictwo to po prostu praca więźniów rozdmuchana i przeinaczona przez borońską propagandę? Brzmi wiarygodnie.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

-->Jones Dyskutować o różnych rzeczach możesz oczywiście, tylko pilnują, żeby nie zjeżdżać na boki za bardzo, bo to forum o X2 :) a nie bardziej ogólne.
A jeśli Cię interesuje co było w tym zamkniętym temacie :twisted: , to wpisz do extra szukaj "polityka" i wyskoczy taki jeden temat z tym słowem w tytule. Głośno mówie, że słusznie zamkniety. Trzeba uciekać wrzodom żołądka na każdym kroku.
Last edited by Reel Mixer on Thu, 30. Jun 05, 11:17, edited 2 times in total.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Żeby nie było, że ja tak na Splitów jadę: statki i architekturę mają fajne. Do Mamby się chyba przesiądę z Perseusza(strasznie ciasny bagażnik :D ), a Iguany są podstawą w moich fabrykach (bo szybkie i może uciekną Khaakom i Piratom - akurat...ale może?).
[ external image ]
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Reel jak masz pisać 2 posty pod rząd lepiej użyć opcji EDIT... Może to być traktowane jako nabijanie postów.

No ale do rzeczy.
JA jestem w trakcie sprawdzania kopalń splitów. Jak na razie to widze że są one zautomatyzowane więc nie wiem w jaki sposób oni niewolników mogą tam wykożystywać [chyba jako obsługa komputera....]. No ale pozostało jeszcze parę do oblecenia. Ale na razie wszytko mówi przeciw boronom =]
Reel masz rację. Mają fajną architekturę i wypas statki nielicząc m2 ... Ehhh kto z inżynierów splitów wpadł na pomysł zamontowania tak miernej liczby osłon ....
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Splickie statki są rzeczywiście b. ładne, nawet niektórzy znani boronofile zamieniają swoje beczki z deszczówką na np Mambę :wink: . Ja też jestem zdania że to najładniejszy statek w grze.
Niestety zawsze mają mało tarcz :( i osobiście jestem za cienki by coś nimi zwojować (mam tu na myśli głównie Mambę).
fOX_a, mała ilość osłon na splickich statkach wynika z ich mentalności, Splici stawiają na atak, nie na obronę. Dlatego ich statki są szybkie, potężnie uzbrojone, ale słabo opancerzone.

Pozdrawiam
BQB
x2

Post by BQB »

fOX_a wrote:Reel jak masz pisać 2 posty pod rząd lepiej użyć opcji EDIT... Może to być traktowane jako nabijanie postów.
To samo pomyślałem, ale nie pisałem, ale skoro Ty zacząłeś, to będzie na Ciebie :P
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

A ja myslę, że nie macie racji, wydaje mi się, że Reel chciał po prostu oddzielić zupełnie odmienną tematykę obu postów :P
Sam często mam zagwozdkę, czy nie napisać dwóch postów po sobie, bo upchanie różnych tematów w jednym wydaje mi się nieprzejrzyste i pogmatwane.

Pozdrawiam
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

A nie lepiej walnąć jakiejś linii czy coś

na przykład taka =] I masz oddzielenie :P
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Zakończę to spamowanie :P stwierdzeniem, ze chciałem to dziś wrzucić do jednego posta, ale nie dało się posta skasować - wczoraj jeszcze kasujący "iks" był. Nie szkodzi jednak, bo to drugie jest o czym innym, ale i tak prawie offtop :) .
Porównywałem dane statków i te borońskie na jakieś średniaki wyglądają. Jedyny z nich wart uwagi to Mako, najlepszy z M4. Teraz siedzę w Persie, ale, choć to żyleta w walce, to krótkodystansowy z powodu małej ilości miejsca na ogniwa w ładowni. Mamba wygląda na lepszą do użytku uniwersalnego tylko, że mając teraz wreszcie dobre widoki biznesowe może powinienem sprawdzić ceny M6. Najpierw chyba trzeba postarać się o dużą gotówkę.
Kilka miechów nie grałem w X2, niedługo trzeba będzie wrócić. Kosmos ciągnie.
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

fOX_a wrote:A nie lepiej walnąć jakiejś linii czy coś

na przykład taka =] I masz oddzielenie :P
Widać mam za leniwy umysł, bo nie wpadłem na to :oops:
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Tytul temat jakos nie pasuje do waszej rozmowy... gdzie :boron: ?
Chyba wkrotce zamkniemy topic :wink:
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Gamer a ty być tylko topici zamykał :P Teraz każdy dokonuje końcowych analiz w celu przedstawienia swojej ostatecznej oceny na temat tej hmmm "ciekawej" rasy jakimi są boroni. Ten krótki off topic był na rozlużnienie tej ciężkiej dyskusji więc proszę cię o wyrozumiałość :)

No ale wracając do tematu topicu. Boroni. Kto ich lubi oprucz Mercego? Zajmę sie teraz ich zachowaniem względem innych ras.
Wzgledem Argonów:
Tutaj mamy ścisły sojusz [któremu zresztą się dziwie...] Zachowują "przyjażń". Prawdę powiedziawszy gdyby nie Argoni to Boronów by już niebyło, więc można by uznać stosunki za hmmm akt wdzięczności?
Względem Teladi:
Tu ciężko to sprecyzować. Jedyne co włączy te 2 rasy to to że ze sobą chandlują i chyba tylko to.
Wględem Splitów:
Tu chyba niema o czym mówić. Splici nienawidzą boronów, a boroni nieprzepadają za splitami. Wkońcu to oni wraz z Paramidami byli blisko zniszczenia rasy borońskiej.
Względem Paramidian:
Hmmm. Mniej więcej to samo co u splitów.
Względem Xenonów:
Xenonów nikt nielubi więc niema się co dziwić że boroni też nie.
Względem Khaków
Tak samo jak u Xenonów

Reasumując Boroni mimo że sprawiają wrażenie "pokojowych i moło nastawianych do innych ras" nie za bardzo na takich wyglądają. Zapewne jest to spowodowane przez ich arogancję i zadufanie w sobie.

Dziekuję
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Co do Splitów, to nie masz racji. Oni bardzo lubią Boronów!
Ostatnio odnaleziono kilka pradawnych splickich manuskryptów, na których widnieją wielce ciekawe sposoby przyrządzania tych rozumnych i czujących istot. Zadziwia bogactwo możliwości, co też można sprokurować z inteligentnej istoty.
Jak będę miał chwilkę czasu postaram się zaprezentować urywki, aby i Argoni mieli jakiś pożytek z tego sojuszu!

Pozdrawiam
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

JA źle mnie zrozumiałeś. Mi chodziło raczej o nienawiść do żyjących boronów. W chwili śmierci borona staje się on przez splitów szanowany. Nawet czasem zwłoki Borona przechowywane są w specjalnych ładowniach lodówkach żeby świeże mięs... tfu ciało się nie zepsuło. W sektorach splitów w wykwintnych splickich restauracjach wciąż można dostać te wspaniałe potrawki. Niestety ta sztuka gotowania powoli zanika i jest teraz dostępna tylko dla bogatych splitów.[/b]
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sauron na urlopie, wiec myszy harcuja? :evil:
Topic juz dawno powinien byc zamkniety za rasistowskie teksty, gloszenie nieprawdy, pomowienia i nawolywanie do nienawisci. Widac splicka hakerka zlamala kod forum ego i Mlodziez Wszechgalaktyczna i tu rozprowadza swoje pisane z bledami uloteczki... Martwie sie o was, ale wiem, ze boronskie osrodki resocjalizacyjne pozwola wam zrozumiec wasze bledy i szybko naucza was oddychac w wodzie, slyszec telepatycznie i okazywac szacunek pocalunkami w macki. Oby Krolowa miala was w swej lasce... :D
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Wychodzi na to, że to fOX_a miał rację w kwestii borońskiej delikatności. Jak widać te myślące i czujące istoty, oraz jakże delikatne, lubują sie w zadawaniu średnio wysublimowanych tortur. I jeszcze ich to cieszy ( :D )! Coś mi to przypomina... jakieś zdarzenie z przeszłości... już wiem, następnym razem jak będę w zusie czy skarbowym muszę się dobrze przyjrzeć urzędnikom, czy czasem jakaś ukryta macka nie wystaje!

W zasadzie da się to wszystko połączyć, z tego co wiem największymi okrutnikami i sadystami są najwięksi tchórze. To nawet pasuje.
Jak tam, Boronkowie mili, jeden na jeden w statkach kosmicznych to nie fair, co? Łatwiej się skrzydełka muszkom wyrywa, pajączkom nóżki.
Czy to nie w Kingdom's End są przypadkiem rozgrywane Wszechgalaktyczne Mistrzostwa w Walce z Przeciwnikiem Przywiązanym do Krzesła?
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Apropo much. Wiele wskazuję na to, że boroni je spożywają. Jako, że jest to gatunek zagrożony niemogą tego robić otwarcie. Jak podano raz w wiadomościach BBS niektóre "rezerwaty" much kosmicznych zostały zniszczone, a oddziały interwencyje zawsze przybywają za pużno. Czyż to nie dziwne? Poza tym wszystkie muchy z rezerwatu "znikneły"... [:P :P :P]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:Sauron na urlopie, wiec myszy harcuja? :evil:
Topic juz dawno powinien byc zamkniety za rasistowskie teksty, gloszenie nieprawdy, pomowienia i nawolywanie do nienawisci.
No już po i przeczytałem wszystkie te treści, ale (niestety :twisted: ) nie doszukałem się w nich znamion nawoływania do nienawiści czy rasizmu. Żarty z innych nacji są na porządku dziennym, tym razem padło na Boronów.
Nie będę też interweniował, jeśli łagodnie i przyjacielsko nastawieni Boroni porzucą swą pokojową nature i wbrew samym sobie urządzą swoją własną zabawną grę słów. Jako przyjaciel Boronów mam nadzieję, że wszyscy oni podejdą do tych wypowiedzi z należnym im przymrużeniem oka (lub oczu) :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”