Oficjalny portal TopWare dla X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Oficjalny portal TopWare dla X3

Post by Sauron11 »

Dostałem dziś z TW maila z informacją, że planują stworzyć oficjalny portal na potrzeby wydawanej przez siebie X3: Reunion.
Padło też pytanie o pomysły na informacje lub inne elementy jakimi można by uzupełnić taki portal, aby spełnić oczekiwania fanów. Oczywiście poza podstawowymi danymi o grze czy linkownią. Chodzi o coś kreatywnego, spece od stron pewnie już wiedzą co napisać :roll: .

Jesteście fanami, więc postujcie czym prędzej wasze pomysły (realne rzecz jasna :wink: ) a ja je przekażę dalej.

Nadarza się kolejna okazja, by pomóc stworzyć coś zbliżonego do własnych oczekiwań. Proszą nas o to, więc nie ma powodu dla którego nie mielibyśmy pomóc, prawda? :)

Pozostaje sprawa (dość nieruchawej) X-UDB. To może być dla niej szansa przetrwania, oczywiście jeśli autor X-UDB do tej sprawy podejdzie na odpowiednim poziomie 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Najwazniejsze, zeby dali linka do naszego forum...
Tu wszyscy znajda odpowiednie informacje i wiele, wiele wiecej ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm.. Marcy, to są właśnie te podstawowe informacje, o których nawet nie ma co wspominać.
Wiem, że trudno coś wymyśleć, sam mam problemy (i dlatego dotąd żadnej strony nie zrobiłem :wink: ).
Pytanie jest jakiego rodzaju materiały o X3 chcielibyście tam zobaczyć, przeczytać, obejrzeć, albo co waszym zdaniem przyciągnie innych do tej strony i tym samym do naszego grona. Bo prędzej czy później i tak wszyscy kończą u nas :roll:

Może tak, poczekamy na wstępny projekt TW i określenie ich mozliwości "materiałowych". Jeśli projekt będzie wporzo, pomyślimy jakie elementy będą tam pasowały a jakie nie i odpowiednie materiały przekażemy lub nie :?: :)
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Co powinno sie znalezc na takiej stronie, wg mnie :)
1) na pewno galeria filmowo/obrazkowa
2) tworcy gry wydali kilka wywiadow , sadze ze warto byloby przetlumaczyc je na jezyk Polski + FAQ o grze
3) forum - sadze ze spokojnie mozna przekierowac je tutaj :)

na dluzsza mete, juz po wydaniu gry:

4) nadal nie mamy dobrego polskiego odpowiednika argonopedii ... :)
5) mysle ze jesli strona ma zachecac do kupienia gry i skupiac jakos spolecznosc graczy, na pewno przydalby sie jakis kacik z konkursami, np na najfajniejszt screen z gry, najdziwniejszy, moze kacik literacki z opowiadaniami - mamy przyklady tegonawet na naszym forum
6) wspieranie spontanicznych inicjatyw graczy typu wielu graczy-jeden sejv
7) roznego rodzaju poradniki handlowo/gorniczo/bojowe, czyli cos w stylu the-commander
8) kącik popularnych modów z opisami instalacji
9) troubleshooting , opisy problemow z grą, recepty na poprawienie wydajnosci ( czuje przez skore, ze po wydaniu gry najwiecej ludzi bedzie szukac wlasnie na ten temat :)

uff.... :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

O coś takiego właśnie chodziło :D .

Ja bym widział też udostępnienie ciekawego opowiadania będącego streszczeniem fabuły wszystkich poprzednich części X-a (czym naturalnie my byśmy się zajęli :roll: ), co ładnie wprowadzałoby nowych graczy. Zamiast suchych faktów - forma swobodna.

Do tego historia wszechświata X opowiedziana punkt po punkcie. Trzebaby wydobyć ją od autora oryginału i przekonać o koniecznośći wiernego przetłumaczenia i udostępnienia :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sauron11 wrote:Ja bym widział też udostępnienie ciekawego opowiadania będącego streszczeniem fabuły wszystkich poprzednich części X-a
Książka "Farnhams Legende" od Helge Kautz, w krótce też po angielsku jako "Farnham's Legend", opowiada historie o ciekawym wypadku z jakim ludzkość jest konfrontowana. O planach, przygotowaniach i konkretnych krokach, by wytłumaczyć i zrozumieć to, co się zdarzyło. O pilocie (Kyle Brennan), który testując nową technologie, znalazł się na drugim końcu galaktyki. O jego przeżyciu, przygodach, o jego walce przeciwko maszynom i jego gorącym pragnieniu, znaleźć możliwość powrotu do domu.

Równolegle dowiadujemy się, o ziemskich planach ratowania tego pilota. Współpracowniczka i przyjaciółka jego (Elena Kho) została wysłana w ten sam sposób (statkiem "Getsu Fune") i przeżywa niezwyczajne przygody poznając młodego Teladi Nopileos. Razem z nim porusza się śladami swego przyjaciela, poznając rasy Paranidów, Boronów i dosyć boleśnie Splitów.

Druga książka od Helge "Nopileos" zaczyna się tam, gdzie "Farnhams Legende" się skończyła i opowiada o dalszych przygodach we wrzechświecie X.

Najchętniej i o wiele lepiej opisałbym Wam to w innym języku.

Streścić te dwie książki, w których nie tylko przeżycia z gier są opisane, ale też mnóstwo innych aspektów świata X - to byłaby intensywna praca na miesiące. Ale wszystko inne byłoby nieco powierzchowne.

Pozdrawiam,
klarix [ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Najchętniej i o wiele lepiej opisałbym Wam to w innym języku.
Naprawdę nie ma takiej potrzeby, po polsku streszczenie wyszło równie dobrze :D
klarix wrote:Streścić te dwie książki, w których nie tylko przeżycia z gier są opisane, ale też mnóstwo innych aspektów świata X - to byłaby intensywna praca na miesiące.
Do czytania i ew. tłumaczenia książek to trzeba prawdziwego speca. Ja np. jestem za cienki i za mało mam czasu. Takie prace to już zabawa dla jakiegoś wydawcy, albo TopWare albo lepiej jakiegoś wydawnictwa ksiązkowego albo komiksowego.
Byłoby super móc przeczytać książki o wszechświecie X, profesjonalnie przełożone na polski , ale obawiam się, że raczej się to u nas nie uda :(

Btw. TopWare zagląda czasem na nasze forum, m.in. w ten wątek, więc może się zainteresuje książkami :roll: .
Wou
x4

Post by Wou »

I jak znam życie nawet po angielsku sie w Polsce nie kupi... :(
Gdzie to w ogóle jest sprzedawane? Tylko przez Egosoft? Bo na amazon ani śladu...
Image
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sauron11 wrote:Byłoby super móc przeczytać książki o wszechświecie X, profesjonalnie przełożone na polski , ale obawiam się, że raczej się to u nas nie uda :(
Trzeba by było do tego znawcy świata X, który zna nie tylko gry i książki, ale też inne zródła. Np. kto to był Farnham? Ani w książkach, ani w grze nie jest to wytłumaczone. Albo ten zepsuty jumpgate w sektorze Brennans Triumph - jak to się tam dostało? I wiele innych rzeczy...
Wou wrote:Gdzie to w ogóle jest sprzedawane? Tylko przez Egosoft? Bo na amazon ani śladu...
Z Amazon.de:

[ external image ][ external image ]

Wou
x4

Post by Wou »

:o
Biore amazon.de wklejam "Farnham's Legend" albo "Farnham" i nie otrzymuje absolutnie nic ciekawego... Znalazłem książke "Farnham's Freehold", ale to nie ma nic wspólnego. A na amazon.com :
"Book search results: we found no results that closely match your search for: Farnham's Legend" :?
Nawet na ebayu ani śladu...

chwile później: A jednak jest na .de ! Jak sie wpisze "Farnhams" zamiast "Farnham" to znajduje! Chociaż tylko po niemiecku...
Dzięki za pomoc.

BTW. Ten smok na okładce to nie jest z jakiegoś moda? Orginalny miał 1 działko z przodu, a tu aż 4.
Image
Bialy
x2

Post by Bialy »

Witajcie.
X2 mam od baardzo dawna ale tak się złożyło, że dopiero teraz się zarejestrowałem :(
Czego to się nie robi przed premierą nowej części swojej ulubionej gry :D

Tak więc chciałbym się z WAMI FANAMI X2 przywitać i dorzucić swoje 3 grosze co do propozycji odnośnie strony x3.topware.pl

1. omówienie różnic między x2 a x3
2. poradnik dla początkujących
3. argonopedia - to by był łakomy kąsek
4. tutoriale dla grypsiarzy...tj dla skrypciarzy ;) - wiadomo są mody gra żyje dłużej i jest ciekawsza
5. możliwość zakupu, zamówienia gry bezpośrednio w Topware lub wersji ang dla niecierpliwych- bez szukania sklepu poprostu skoro to strona gry to logiczne, że tam też można ją kupić
6. Jakaś baza fanów gry?
7. Rozbudowane FAQ najlepiej takie które będziemy sami budować w trakcie rozgrywki - na podstawie tego może uda się zbudować coś na wzór argonopedii albo poradników dla początkujących??

To chyba tyle.
Pozdrawiam
Biały
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Witamy na forum i cieszymy się, że się nam grono powiększa :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A nei byli by oni przypadkiem zainteresowani przygarnięciem pod swoje szkrzydła XUDB?

Jest link!:
http://x3.topware.pl/
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO wrote:A nei byli by oni przypadkiem zainteresowani przygarnięciem pod swoje szkrzydła XUDB?
Ten link to jest do starej strony, o ile się nie mylę to dla X3pl jest planowana strona w typie trójkolumnowego portalu, więc coś poważniejszego.

RAFIO, czy byliby zainteresowani, tego nie wiem. Ale jeśli Ty jesteś tym zainteresowany możesz napisać maila do TopWare z konkretną propozycją.
Bialy
x2

Post by Bialy »

ech... ponad 2140 odwiedzin strony na której NIC nie ma..kiedy Topware zacznie traktować społeczność X-universe poważnie? Może powinni poszukać chętnych do pomocy na tym forum?
Przecież nawet nie wiadomo czy zaczeli już tłumaczenia :( chociaż w oficjalnym newsletterze egosoft pisze, że tłumaczenia w Polsce ruszyły.
Ech instaluje X2 plus dodatki i chyba bede czekał...ale czy tylko starczy cierpliwości w oczekiwaniu na wersje polską??

Pozdrawiam
Bialy
BQB
x2

Post by BQB »

Biały
Po prostu nie masz wyjścia i musisz poczekać na Polską wersję, lub kupić angielską/niemiecką
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Zastanawiam sie, na ile tlumaczenie z Topware bedzie zgodne z oryginalem i poprzednimi czesciami. Mam zle doswiadczenia z tlumaczeniami na polski, dokonywanymi przez ludzi, ktorzy nie znaja tematu, a dostaja tylko teksty na kartce (np. "wolanie" z Diuny czy "krasnoludki" z pewnego tlumaczenia Wladcy Pierscieni)
Bialy
x2

Post by Bialy »

..zawsze jest jakaś alternatywa, tyle że chciałbym wspierać Polskich dystrybutorów. Miło by było gdyby w końcy Oni brali pod uwage opinie graczy bo w końcu to moja kasa jest podstawą ich egzystencji.
Nic to poczekamy, najbliższe dni pokarzą czy Topware będzie chciało skorzystać z pomocy fanów, czy uznają że Oni wiedzą lepiej...
Najwyżej bedzie nam bardzo do śmiechu kiedy będziemy "cumować" do "kosmiczneju farmy hodowlanej" ........
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Właśnie odwiedziłem stronkę TopWare o X3. Ładnie wygląda, ale faktycznie - nic na niej nie ma! Nawet nie ma linka pod logo Egosoft'u.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

klarix wrote:Książka "Farnhams Legende" od Helge Kautz, w krótce też po angielsku jako "Farnham's Legend"[...]
Trochę OT, ale muszę się pochwalić: Dzisiaj przyszła książka pocztą. "Farnham's Legend". [ external image ]

Wygląda tak, tylko po angielsku: [ external image ]

Z okładki: "A test-pilot, a beautiful woman and an alien seeking passage to Earth."

Lata całe czekałem na to, teraz naprawde zosatała wydana [ external image ]

Myślę, że wkrótce będzie tez w Ego-Shop do nabycia.

Pozdrawiam,

Return to “Polskie / Polish X-Forum”