[XBTF] - problem
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[XBTF] - problem
Jak zapisac stan gry na XBTF`ie?
-
Chwala tym, co wracaja do korzeni!
W XBTF sejwuje sie w stacjach, kupujac zapis gry jak jeden z produktow stacji. Zazwyczaj jest na koncu listu produktow i kosztuje grosze, jakies 10cr. Teraz nie pamietam dokladnie, jak to sie wtedy nazywalo, ale na pewno mialo cos wspolnego z "ubezpieczeniem" - moze takze "salvage insurance"? Zorientujesz sie na pewno.
W XBTF sejwuje sie w stacjach, kupujac zapis gry jak jeden z produktow stacji. Zazwyczaj jest na koncu listu produktow i kosztuje grosze, jakies 10cr. Teraz nie pamietam dokladnie, jak to sie wtedy nazywalo, ale na pewno mialo cos wspolnego z "ubezpieczeniem" - moze takze "salvage insurance"? Zorientujesz sie na pewno.
-
-
-
-
Odgrzebuję ten wątek o XBTF głównie po to aby pokazać opisany całkiem dokładnie przez angielskojęzycznego użytkownika mechanizm zabezpieczenia antypirackiego w tej grze (pomijając czym się dla niego skończyło przyznanie do piracenia
).
Szczegóły (po angielsku) tutaj.

Szczegóły (po angielsku) tutaj.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
-
-
Eh Piractwofobia ... Tak naprawde to kazdy z nas, teraz, kiedys czy w przyszlosci uzywal/uzywa jakiegos pirackiego oprogramowania lub gry... Nawet jakbysmy sie starali mocno, to nie unikniemy tego w 100% :/.
Nawet wyzsze uczelnie, instytucje panstwowe uzywaja pirackiego oprogramowania, choc oficjalnie jest to karane i egzekwowane.
A hm niedawno chyba dawali Settlersow 3 zlota edycje w CDA. Ja bym sie ucieszyl jakby dali ta nowa odswiezona weersje jedynki
.
Nawet wyzsze uczelnie, instytucje panstwowe uzywaja pirackiego oprogramowania, choc oficjalnie jest to karane i egzekwowane.
A hm niedawno chyba dawali Settlersow 3 zlota edycje w CDA. Ja bym sie ucieszyl jakby dali ta nowa odswiezona weersje jedynki

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Zrozumiano mnie zle
. Ja nie popieram piractwa, ale moje zdanie jest takie, ze sie go nie da uniknac w 100%.
Bo zaraz jakies insynuacje beda...

Bo zaraz jakies insynuacje beda...
-
Dlaczego? wystarczy kupować oryginalne gry/programy/filmy/muzykę ew chodzić do kina zamiast kraść. Pomysl o programie jak o czyjejś własności - skopiować program to tak, jakby zabrać sobie auto z salonu , w nocy ( przecież producent ma takich setki )Mani_Hc wrote:Zrozumiano mnie zle. Ja nie popieram piractwa, ale moje zdanie jest takie, ze sie go nie da uniknac w 100%.
.

Każdy z nas oburza się, kiedy w nocy przychodzi złodziej i kradnie nam radio z auta, kiedy jakiś zbir zabiera nam komórke albo wynosi z domu TV, prawda ? rzecz w tym, żeby uzmysłowić sobie że ściągając nielegalny program, postepujemy w dokładnie ten sam sposób. Powód istnienia piractwa jest taki , że jak komuś ukradnie się coś "fizycznego" jak np auto, można odszukać przestępcę, z piratem jest o wiele trudniej.
Piractwa da się unikać w 100%, wystarczy tylko chcieć. Gdyby każdy miał tą świadomość i kierował się zawsze elementarnymi zasadami ( tak samo jak z segregacją śmieci, oszczędzaniem prądu itp) , nasz świat byłby o wiele bardziej przyjaznym miejscem

Mani_Hc - postaraj się - a zobaczysz że da się znaleźć darmowe zamienniki wszystkiego, a kiedy trochę je poużywasz i ostatecznie zdecydujesz się na zakup oryginalnego programu codziennego użytku ( np windows, office itp ) poczujesz się o wiele lepiej i poczujesz wartość tego programu i to, ile ktoś musiał włożyć w niego wysiłku aby uczynić go np bardziej przyjaznym niż darmowy

I jeszcze coś - program to nie tylko wielka korporacja, zarabiająca miliony $, to też ludzie którzy ciężko pracuja , często po godzinach aby przygotować taki program, utrzymują rodziny i potrzebują pracy - pomyślcie o tym następnym razem kiedy będzie was kusiła nowa gra w p2p

-
-
-
Spoko, ja tez sie zgadzam.
Ale mnie chodzi o takie przypadki, ze np potrzebujesz jakis program, nie mozna go dostac latwo w Polsce, a np twoj koles go ma pirata (albo ma oryginal i sobie go kopiujesz, chociaz o ile wiem pozyczanie oryginalow tez jest naruszeniem zasad uzytkowania niektorych programow). To co robisz ? Pozyczasz po prostu na czas potrzebowania czy cos...
A te porownania to ja doskonale znam i rozumiem, wiem o co lazi.
Ale mnie chodzi o takie przypadki, ze np potrzebujesz jakis program, nie mozna go dostac latwo w Polsce, a np twoj koles go ma pirata (albo ma oryginal i sobie go kopiujesz, chociaz o ile wiem pozyczanie oryginalow tez jest naruszeniem zasad uzytkowania niektorych programow). To co robisz ? Pozyczasz po prostu na czas potrzebowania czy cos...
A te porownania to ja doskonale znam i rozumiem, wiem o co lazi.
-