Mam kilka pytan na ktore nie moge znalezc odpowiedz przez szukaj

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

galthar
x3tc

Mam kilka pytan na ktore nie moge znalezc odpowiedz przez szukaj

Post by galthar »

Oto pytania.

1. Czy moge sprzedac fabryke (jezeli tak to jak?)?
2. Jaki jest najlepszy wedlug wasstatek transportowy klasy TS lun TP do przewozenia towarów?
3. Ile zbudowaliście najwiecej fabryk?

Ja zbudowalem ok 50 na ostatnich savach... uzywalem czesto SETA zostawiajac kompa na noc.

4 Jezeli ktos z was zbudowal tyle lub wiecej fabryk (a napewno zbudowal)to w jaki sposob kontrolujecie te wszystkie TSy i TPy??

Strasznie jest to meczace, gdy ma sie na stanie 200 statkow ,ktore trzeba nazwac by sie pozniej nie pierdoliło np (TS Manta SPP1 HN sell EC) Jest to kupa pisania. A na dodatek gdy statki te sa niszczone przez khaaki lub inne uknown ships odbudowywanie infrastruktury jest klopotliwe gdyz nie zawsze w fabrykach sa statki klasy L ( ktore najlepiej kupic moim zdaniem)

5 Mam rowniez polska wersje jezykowa probowalem zainstalowac bonus All in one czy jakos tak. Jednak wiele opcji jest z bledem jezykowy m Read-text etc.... jak to naprawic ew. czy jest polska wersja tych modow.??

Prosze o rzetelna i dokladna odpowiedz.... dzieki i

Pozdro all !!!
Stary opis:P4 2,4 GHz czasami @2700MHz;1024 DDR 400MHz, ale ze względu na FSB 533MHz chodzą na 333MHz; ATI HIS PLATINIUM RADEON 9800 128MB,czasem taktuje na PRO;WinXP PRO SP2
Nowy:
C2DUO E6750;HD 3870 512MB;2GB DDR2 800MHz

Notebook: Toshiba A300-20P: C2D T6400; 2GHz, 4 GB DDR 2 800MHz;HD3650 512MB
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

1 NIE sprzedasz fabryki.
2 jak dla mnie to dopasiony np delfin(można go dobrze uzbroić i wtedy raczej sobie da radę, jeżeli akurat na niego nie patrzysz :D ).
a poza tym warto pomyśleć np o Iguanie do przewozów co mniejszych towarów, jest sku... sko szybka i dobrze uzbrojona, więc albo jej nie dogonią, albo zrobi im "kuku".
3 nie budowałem dużo fabryk, postawiłem na Sector Traderów.
(mam słaby komp)
4 istnieją oprogramowania do kupienia dzięki którym do zaopatrywania stacji od pewnego poziomu pilota wystarcza praktycznie jeden statek(który jednocześnie sprzedaje produkty ze swojej fabryki.
z tym że trzeba kupić oprogramowanie, zatrudnić pilota i go wyszkolić.
opis dostępny na forum:https://www.egosoft.com/x2/forum/viewto ... 894#929894
pozdro
A propo, wydawało mi się, że ten temat kiedyś był przyklejony, a teraz gdzieś zanikl w tłumie - trochę szkoda, bo był ważny... :(
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Re: Mam kilka pytan na ktore nie moge znalezc odpowiedz przez szukaj

Post by RAFIO »

galthar wrote: 1. Czy moge sprzedac fabryke (jezeli tak to jak?)?
Nie da się :(
galthar wrote: 2. Jaki jest najlepszy wedlug wasstatek transportowy klasy TS lun TP do
Taki, który można kupić możliwie blisko fabryki :)
galthar wrote: 3. Ile zbudowaliście najwiecej fabryk?
Ja mam 80, i taraz m6 to dla mnie kwestia godzinki, dwóch sety :)
galthar wrote: 4 Jezeli ktos z was zbudowal tyle lub wiecej fabryk (a napewno zbudowal)to w jaki sposob kontrolujecie te wszystkie TSy i TPy??
Statki nazywam w następujący sposób:
"Vaygr Transport" Moja korporacja nazywa Vaygr , więc statki mniejsze od m6 mają nazwę w stylu : "Vaygr Large Fighter"

A gdy rozwalą ci taki statek, to w dzienniku pojawia się wpis o jego zniszczeniu i tam pisze jego stacja, kto go zabił i takie tam.
galthar
x3tc

Post by galthar »

Ok

Mam jeszcze jedno zagadnienie... Problem raczej. W sekcji posiadane dobra statki nie mam nic. Brak statkow w sektorze. Kiedys na patchu 1.3 moglem gapic sie na wszystkie statki ktore posiadalem. A teraz nie moge znalezc mojego boron dolphina ktorego w statystykach posiadam bo widze ale nie moge go nigdzie znalesc... co jest grane.. Dlaczego ta opcja nie dziala??!!! WTF :evil:

Tak samo w zakładce wszystkie... Widze tylko stacje!!! WTF???
Stary opis:P4 2,4 GHz czasami @2700MHz;1024 DDR 400MHz, ale ze względu na FSB 533MHz chodzą na 333MHz; ATI HIS PLATINIUM RADEON 9800 128MB,czasem taktuje na PRO;WinXP PRO SP2
Nowy:

Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sprawdz w opcjach okna podgladu wlasnosci (R). To ostatnia zakladka z prawej strony. Mozna tam ustawic, czy chce sie widziec statki przypisane do baz (lub te nie przypisane), czy nie (i wiele innych). Moze wlasnie tam masz cos na TAK, co powinno byc na NIE? Poeksperymentuj.

Co do bledow jezykowych w grze - obecny All In One jest tylko po angielsku. Natomiast wczesniej dostepny byl (chyba jest nadal) BONUS PACK PL, ktory zostal spolszczony przez fanow. Lepiej, gdybys tego uzyl.
galthar
x3tc

Post by galthar »

DZIEKUJE Miales racje co do opcji... Mialem zaznaczone na tak...
POKAZUJ TYLKO SKRZYDŁOWYCH... Bonus packa sprobuje... :wink:
Nowy:

klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

DRACOOL wrote:A propo, wydawało mi się, że ten temat kiedyś był przyklejony, a teraz gdzieś zanikl w tłumie - trochę szkoda, bo był ważny... :(
W FAQ jest link do tego tematu, więc nie zaniknie w tłumie :-)

klarix
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

RAFIO wrote: Statki nazywam w następujący sposób:
"Vaygr Transport" Moja korporacja nazywa Vaygr , więc statki mniejsze od m6 mają nazwę w stylu : "Vaygr Large Fighter"
Ja nazywam moje statki nazwą fabryki (np. GC FK 01 TheWall - Pierwsza Fabryka Kryształów w sektorze The Wall, należąca do mojej Ghost Corporation :D) a jeśli fabryka nie jest w petli, to dodaje jeszcze informację o tym, co robi statek (np. GC FK 01 TheWall Buy Food 01) i nic się nie myli. Zawsze, gdy spotkam jakiś statek od razu wiem do jakiej stacji (i w jakim sektorze jest ta stacja) należy. A statki nie bedące "szeregowymi" transportowcami czy myśliwcami nazywam np. "GCS Kosiarka" (Ghost Corporation Ship "Kosiarka" - nazwałem tak mojego Goner Strikera) czy "GCS Wróbel" (tak troche z przekory nazwałem w ten sposób Rybołowa :D)
Strasznie jest to meczace, gdy ma sie na stanie 200 statkow ,ktore trzeba nazwac by sie pozniej nie ***** np (TS Manta SPP1 HN sell EC) Jest to kupa pisania.
Ja rozbudowuję moją korporacje stopniowo (tj. po jednym loopie na raz) i nie mam problemów z nazywaniem statków w dużych ilościach.
2. Jaki jest najlepszy wedlug wasstatek transportowy klasy TS lun TP do przewozenia towarów?
Dla mnie z TP Manta, a z TS to nie mam jakiegoś ulubionego.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ghostek wrote:Ja nazywam moje statki nazwą fabryki (np. GC FK 01 TheWall -
A jak dla mnie bardziej efektywne z punktu widzenia oszczednosci było unikanie nazywania statkow transportowych.
W normalnym X2 (bez MWM) kupowałem transportowce i przydzielałem do stacji bez osobnego nazewnictwa. Organizowałem produkcję i zostawiałem swoje dobra samopas zajmując się innymi sprawami. W razie komunikatu o ataku na jakiś mój statek (coby okazji do bitki nie przepuścić :D ) skakałem do danego sektora, czyściłem z wrogów i organizowałem nowego kuriera.
Albo nie reagowałem na komunikaty pokładowego komputera, aż do czasu gdy na tablicy dóbr zostało pokazane zalamanie się produkcji w jakiejś stacji. W takiej sytuacji robiło się skok do sektora i odpowiednie śledztwo na miejscu. :twisted:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote: A jak dla mnie bardziej efektywne z punktu widzenia oszczednosci było unikanie nazywania statkow transportowych.
Zgadzam sie z Sauronem. Kiedyś stosowałem nazewnictwo, jednak przy posiadaniu kilkudziesięciu - kilkuset fabryk zarządzanie statkami na tym poziomie - nadawania nazw i osobistej troski staje się niemożliwe :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Najwiękasza zabawa jest gdy ma się 130 myśliwców w lotniskowcu, i trzeba to wszystko nazwać :)
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

RAFIO wrote:Najwiękasza zabawa jest gdy ma się 130 myśliwców w lotniskowcu, i trzeba to wszystko nazwać :)
ROTFL...
Ja nie kupuje już lotniskowców i myśliwców do niego :P wole dobrze podrasowaną grupę m2 :) Ale fakt faktem weż to wszystko ponazywaj a potem się połap :P
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Nazwać jest łatwo:

Vaygr Fighter numermskrzydła][numerstatkuwskrzydle
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

ergo wrote:Kiedyś stosowałem nazewnictwo, jednak przy posiadaniu kilkudziesięciu - kilkuset fabryk zarządzanie statkami na tym poziomie - nadawania nazw i osobistej troski staje się niemożliwe :)
Statki, a przede wszystkim fabryki nie kupuje się normalnie dziesiątkami, tylko jedno po drugim - jak kasa na to znowu pozwoli. Wtedy jest to znowu wielki moment ochrzcić nową fabryke, na którą jakiś tam czas się zarabiało. A jak wystarczy credits, to zamawia się od razu statki do tej fabryki. Nazwy tych statków już się dawno przemyślało zarabiając na nie. Co to za problem, co jakiś czas nazwać 2-5 statków? :roll:

Chyba, że ktoś dostał w spadku albo znalazł setki milionów credits i kupuje naraz cale imperium. Wtedy nazewnictwo naprawde nie jest małym zadaniem. Ale Egosoft nie miało chyba tego sposobu grania na myśli i jak nazewnictwo kogos nudzi albo denerwuje, to gdzieś poszedł może na łatwizne, co sie po czasie mści.
[ external image ]

Pozdrawiam,
klarix [ external image ]
ergo
x3tc

Post by ergo »

klarix wrote: Co to za problem, co jakiś czas nazwać 2-5 statków? :roll:
żaden problem. Ale jesli masz kilkaset statków, praktycznie bardzo często któryś pada ofiarą khaków - wypadloby notowac ktory statek zniszczono, a nastepnie kupowac nowy, taki sam , nazywac, ... no po prostu za którymś razem dałem sobie spokój z wprowadzaniem nazwy stacji itp ... być może jestem leniwy, ale wolę poświęcić czas w grze na coś innego :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Jeszcze dodam:
To nazewnictwo, właściwie bardzo przyjemna rzecz, nie sprawiało nam żadnej trudności, jak przed laty graliśmy razem (kilku graczy) w X-Tension. Każdy grał 10 godzin czasu X (co kosztowało kilka dni naszego czasu) i podawał ten savegame do następnego gracza.

Graliśmy tak 17 miesiecy (16 dni czasu X) i mieliśmy na końcu ok. 200 fabryk i ponad 1000 statków. Mieliśmy systematyke w nazewnictwie, więc wszystko miało swoją nazwe. Nikt nie miał z tym problemu.

Ostatni stan tej gry można jeszcze tutaj zobaczyć. Cała historia rozwoju była protokołowana i stoi tutaj (jeśli kogoś to zainteresuje [ external image ])

klarix [ external image ]
ergo
x3tc

Post by ergo »

klarix wrote:Cała historia rozwoju była protokołowana
hehehe , no coż, z jakiegoś powodu wcale mnie to nie dziwi ... :wink: :D :D :D :roll:
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Ale wynajęliście do tego protokołowania księgową, biegłego rewidenta, radcę prawnego czy chociaż protokolanta? :wink:
Mateirału to tam jest na poważną rozprawę naukową. Szkoda tylko że po niemiecku, więc niewiele rozumiem, a jako człowiek leniwy, który również szybko porzucił nazywanie statków, nie chciało mi się dogłębnie analizować.
Klarix, a może mógłbys to przetłumaczyć? :D :roll:

Pozdrawiam

ps. Idea przekazywania sejwów do mnie trafia. Kto gra w "czyste" WMW i jest chętny?
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
hellmut
x2

Post by hellmut »

Ja mam taką konfigurację: X2 > X2Update14PL > AL_script_update>x2-plugins_v1.03.03 >TOP GUN V1.5 i też mam problem z READ TXT... dodam, że podczas instalacji bonuspacka miałem do wyboru opcję pl. Jeśli ktoś z Was nie ma tego problemu, to byłbym wdzięczny za podpowiedź co musiałbym zmienic w swojej konfiguracji, żeby się tego pozbyć, oczywiście z możliwością grania na starych saveach.
galthar
x3tc

Post by galthar »

Widze ze watek sie pociagnal. Macie fajne sposoby i pomysly.
Ja nazywam swoje statki tak

TS Manta SPP1 HN sell EC gdzie HN to herons nebula sektor, SPP to elektrownia, a EC to produkty elektrowni.

Co do tworzenia fabryk to ostatnio uzbierałem 10 mln i kupilem 4 SPP
Rozstawilem 2 w the hole i rock cos tam u boronow kolo kingdoms end.
I w taki sposob kupuje(czyli po kilka 4,6,nawet 10 fabryk) i powiekszam swoje udzialy na rynku. gorzej jest z statkami do nich... Ciezko dostac staki klasy L

Wkurza mnie losowość w dokach i stacjach handlowych.

Probowalem wyczaic np co ile minut, godzin przybywa krysztalow w stacji.
Raz bylo 2h,potem kolejno za godz sie pojawily, potem kolejno pojawily sie za 1:30 h czasu w grze.

Tak samo jest z statkami klasy L. Na poczatku mojej infrastruktury zmuszony bylem kupowac najtańsze TS manty S... Ale teraz chce kupowac L ki niestety musze kupowac fuksem... nie ma do tego zadnej reguły???
Nowy:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”