Zmierz swój zysk!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Zmierz swój zysk!

Post by RAFIO »

Witam. Niedawno wymyśliłem sposób mieżenia średniego zysku per godzina.

Oto ona:
1.lądujemy na stacji
2. w opcjach ustawiamy sete na 10
3.spisujemy swoj aktualny stan kasy
4.wrzucamy na 6 minut sete
5. 6minut seta= godz real
6. od aktualnej kasy odejmujemy zapisaną.

To jest właśnie średnia zysku twych fabryk na godzinę.
swojego aktualnego nie wiem, ale kiedys go podam :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Tak średnio jest ona średnia :wink: . Coby prawdziwą średnią obliczyć, trzeba takich pomiarów więcej dokonać a potem wyciągnąć średnią. Zysk z jednej godz. będzie zyskiem chwilowym z tejże jednej godziny.

Na podanych warunkach (siedzenie w stacji, etc.) swój zysk mogę podać bardzo precyzyjnie i to zarówno chwilowy jak i średni: 0, słownie: ZERO. Moje przychody są wprost proporcjonalne do mojej aktywności :twisted:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
BQB
x2

Post by BQB »

Tak się nie da zmierzyć, bo np możesz mieć statki handlujące i one w tym czasie mogą coś kupić i okaże się, że będziesz miał mniej niż na początku.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

BQB wrote:Tak się nie da zmierzyć, bo np możesz mieć statki handlujące i one w tym czasie mogą coś kupić i okaże się, że będziesz miał mniej niż na początku.
Przedział czasowy wydaje się wystarczający, a większa ilość pomiarów daje bardziej zbliżony do prawdy wynik. Oczywiście bardziej miarodajne (ale i bardziej męczące) byłoby zapuszczenie SETA-y na dłuższy czas.
BQB
x2

Post by BQB »

JA

1. Byłeś szybszy.
2. SETA na dłuższy czas powoduje spadek rang (jak na imprezie zbyt długo używasz SETY, to też rangi spadają :lol: zwłaszcza u kobiet które to widzą).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

BQB wrote:SETA na dłuższy czas powoduje spadek rang
BQB, jest na to sposób. To 'mierzenie średnich dochodów' można potraktować ulgowo. Przed uruchomieniem 'pomiarów' sprawadzamy konto, robimy sejva (brr! :shock: ) i po "paru SETACH" (30 minut na SECIE 'x10' to 5 godzin czasu gry, dobrze miarkuję?) ponownie sprawdzamy konto, przeprowadzamy skomplikowane działania matematyczne i otrzymujemy wynik, który dzielimy przez 5. Potem wczytujemy z powrotem naszego sejva (BRRR! :shock: ) i gramy dalej, jakby nigdy nic.
:o Nie wierzę, że udało mi się to napisać :D . Poozdro!

EDIT: Dodaję PS.

PS.:
JA wrote:Na podanych warunkach (siedzenie w stacji, etc.) swój zysk mogę podać bardzo precyzyjnie i to zarówno chwilowy jak i średni: 0, słownie: ZERO. Moje przychody są wprost proporcjonalne do mojej aktywności :twisted:
A Waszmośc ciągle bawisz się w "wyzwoliciela wszechświata" od rasy miękkich B.? (specjalnie nie piszę nazwy, żeby nie być oskarżanym o podawanie pomysłów) I jeszcze Panu za to płacą... :o
Spoiler
Show
Ja też tak chcęęę...!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Stalovy wrote:A Waszmośc ciągle bawisz się w "wyzwoliciela wszechświata" od rasy miękkich B.? (specjalnie nie piszę nazwy, żeby nie być oskarżanym o podawanie pomysłów) I jeszcze Panu za to płacą... :o
Spoiler
Show
Ja też tak chcęęę...!
Kolego Gliniasty... prosze tu do mnie.
Blizej! :twisted:
Sluchajcie kolego, jesli chodzi o liste smiertelnych wrogow Sojuszu AB, a zwlaszcza B, to jak zapewne wiecie, kolega JA zajmuje na niej wszystkie pozycje od 1 do 10. Jesli kolega chce, mozemy kolege dopisac na liste, choc chcialbym zaznaczyc, ze mozemy jeszcze wszystko wyjasnic. Wystarczy, ze kolega Mchowaty nie bedzie wymienial pogladow politycznych, ani tym bardziej kulinarnych, z kolega JA.

Prosbe ta wysylam w imieniu wlasnym oraz kolegow i kolezanek z akwenu nr 7. Na razie nie bede niepokoil Krolowej :P

:D
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Marcybiskup wrote:...Sluchajcie kolego, jesli chodzi o liste smiertelnych wrogow Sojuszu AB, a zwlaszcza B, to jak zapewne wiecie, kolega JA zajmuje na niej wszystkie pozycje od 1 do 10. ..
Miło być docenionym, aczkolwiek uważam za znaczącą przesadę traktowanie mnie jak jedynego wroga, jest ich znacznie więcej :twisted: .
Natomiast moja wiedza o miękkich znów się zwiększyła i nie chodzi tu o manię prześladowczą, która ich zżera, bo o tym wiedziałem wcześniej. Okazuje się mianowicie, że Boroni są w stanie policzyć do 10-u i to prawdopodobnie bez większego poplątania macek! No, no, no...

Pozdrawiam
ergo
x3tc

Post by ergo »

Przy odrobinie dobrej woli, prosciej byloby napisac skrypt ktory sumowalby caly czas zarobiona gotowke i dzielil przez czas gry , moglby probkowac np co 5 minut, a co godzine wysylac wiadomosc z raportem :)

Od razu mowie ze nie chce mi sie wgryzac w jezyk skryptowy w x2 :) , dla chyba mnie prosciej jest napisac program ktory podlaczy sie z zewnatrz do gry i bedzie co jakis czas skanowal wartosc kasy w pamieci :)
ergo
x3tc

Post by ergo »

Jones Abrahams wrote:Miło być docenionym, aczkolwiek uważam za znaczącą przesadę traktowanie mnie jak jedynego wroga, jest ich znacznie więcej :twisted:
Jako zatwardzialy pol splicki pol paradianski separatysta chcialbym z cala moca przypomniec, ze Boronow najbardziej lubie podpieczonych jonami, na goraco, dobrze wypieczonych :twisted:
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

ergo wrote:...Boronow najbardziej lubie podpieczonych jonami, na goraco, dobrze wypieczonych :twisted:
Tutaj się niestety nie zgadzamy; wg mnie dobrze wypieczeni mają smak podeszwy, wolę krwistych :twisted:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Od momentu powrotu do gry w mojej ładowni zebrałem jakieś dwadzieścia parę sztuk żywca borońskiego i kontynuuję połowy. Jeśli ktoś reflektuje na świeżynkę (najstarsza złowiona sztuka jest z soboty), to zapraszam :twisted:
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Ja bym reflektował bo u mnie "żywce" prawie nie występują :D . Za pomocą dział laserowych zamocowanych przy kilku bramach udało mi się znacznie ograniczyć rozprzestrzenianie borońskiej zarazy :twisted: .
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Black templar:
Ja bym reflektował bo u mnie "żywce" prawie nie występują . Za pomocą dział laserowych zamocowanych przy kilku bramach udało mi się znacznie ograniczyć rozprzestrzenianie borońskiej zarazy .
Coż za marnotrawstwo środków spożywczych!! :evil: Nikt cię nie nauczył że jedzenia się nie wyrzuca \pali\niszczy\itp!!!
To poprostu wstyd robić takie marnotrawstwo :P
sonen
x2

Post by sonen »

koniec offtopu... :wink: ja zarabiam przedewszystkim na misjach killerskich
LongOne
x2

Post by LongOne »

Żaden offtop! Połowy boronów bezpośrednio przekładają się na moje zyski - dlatego też nie mam problemu z wyliczaniem średniej, bo wystarczy mi wiedzieć, ile boronów złowię w ciągu godziny. A średnia ta to ok. 300K na godzinę real-t. Szkoda tylko, że ceny żywca są mizerne, a prawdziwy zysk osiąga się na sprzedaży skorupek, z których wyskakują.

Zasatanawiam się jak właściwie nazwać swoją profesję... Wielorybnik? Rybak? Bo gdyby potraktować to jak sport lub hobby to było by "deep space fishing". Swoją drogą muszę uzbierać na jakiś kosmiczny trawler (na początek może być splicki słoń), żeby przyśpieszyć dostawy do klientów.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Zasatanawiam się jak właściwie nazwać swoją profesję... Wielorybnik? Rybak? Bo gdyby potraktować to jak sport lub hobby to było by "deep space fishing". Swoją drogą muszę uzbierać na jakiś kosmiczny trawler (na początek może być splicki słoń), żeby przyśpieszyć dostawy do klientów.

trzeba by zawczasu zainwessstować w fabryczki PDF :lol:
Chiba będzie zysssk, oj będzie...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

LongOne jeśli wolno Ci coś doradzić, żeby zmaksymalizować zyski może zainwestuj w przetwórnię? Wiesz, to tak jak z sadem owocowym, same owoce nie są specjalnie drogie, ale przetwory... A kilka niezłych przepisów co można zrobić ze schwytanych Boronów na tym forum się znajdzie :twisted:
Idąc dalej tym tropem można otworzyć sieć restauracji etc... Z żywca ciężko wyżyć.

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Marcy: Widzisz a nie grzmisz???

Reszta: Mam Pomysł! Konkurs artystyczny pt. "Mazy"!
Wygra ten kto ładniej rozmarze borona na asteroidzie 8)
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

chmm nie uwieżysz RAFIO, ale kiedy wspomniałeś o tym konkursie przypomniał mi się fragment mojego opowiadania o tym, jak właśnie boron zostaje pośrednio rozsmarowany przez asteroidę :lol:

jak je znajdę to wklepie tu odpowiedni jego fragment 8)
...i napewno wygram ten konkurs :twisted:
jeśli się odbędzie oczywiście :P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”