Pytania w/s loopa

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Xianus
x2

Pytania w/s loopa

Post by Xianus »

Moja sytuacja wyglada nastepująco: Posiadam obecnie 3 fabryki (w tym 2 SPP), Rybołowa, Nove, KM3 i troche innego tałatajstwa + statki obsługujące stacje. Dzieki misjom "inwazja xenonów" oraz "assasination" udało mi sie zarobic cos koło 21 mln. Jesli bedzie potrzeba to bez problemu moge zwiekszyc stan konta - jedna taka misja zajmuje mi okolo 20 min.

Teraz najwazniejsza sprawa - mam zamiar postawic loopa w nieznanym sektorze na wschod od Wastlands. Wiem mniej wiecej jakie fabryki nalezy kupic i jak je skonfigurowac. Mam 4 pytania:

- Co nalezy produkowac zeby bylo to najbardziej oplacalne (waham sie pomiedzy Droidami bojowymi / Wiezami laserowymi / WMP / PDF )

- Czy kolejny Teladianski Rybołów wstawiony na patrol sektorowy wystarczy do obrony przed khaakami? Jesli nie, to co bedzie sie do tego nadawalo?

- Czy bardziej oplaca mi sie wynajmowac TL, czy zakupic wlasny?

- Czy jesli podczas ustawiania SDS podam liczbe 0 to statek bedzie transportowal towary z jednej stacji do drugiej bez placenia za nie (tzn ani przy kupnie ani przy zakupie)?
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

A może ktoś zagra za Ciebe? [ external image ]

klarix
Xianus
x2

Post by Xianus »

Bardzo miłe to było... :evil: Chyba jednak spytam sie o to na angielskim forum... przynajmniej tam dostane wyczerpującą odpowiedz...
ergo
x3tc

Post by ergo »

Xianus wrote:Bardzo miłe to było... :evil: Chyba jednak spytam sie o to na angielskim forum... przynajmniej tam dostane wyczerpującą odpowiedz...
zerknij na http://www.the-commander.com/, moze tam znajdziesz jakas strategie dla siebie ? jest tam wiele przepisow na zarbianie w swiecie X ;-)
Mir[ON]
x3tc

Re: Pytania w/s loopa

Post by Mir[ON] »

Xianus wrote: - Co nalezy produkowac zeby bylo to najbardziej oplacalne (waham sie pomiedzy Droidami bojowymi / Wiezami laserowymi / WMP / PDF )
Daj sobie spokój z produkcją broni (tylko na własne potrzeby), tego nikt nie kupuje, tzn kupi jak Ty wcześniej wykupisz te PDF-y z doków, niestety :(
Droidy? No mogą być, w sumie dość dobrze schodzą. Kryształy, ogniwa, tuby, marycha, wóda to też niezły interes. Ogólnie to czego komputerowe fabryki potrzebują najbardziej. Oblookaj sąsiednie sektory. I nie sugeruj się ceną, co z tego że PDF kosztuje 2 bańki jak produkuje się wieki i zysk raz na 24h realnej gry jest żaden.
Xianus wrote: Czy kolejny Teladianski Rybołów wstawiony na patrol sektorowy wystarczy do obrony przed khaakami? Jesli nie, to co bedzie sie do tego nadawalo?
Starczy, oczywiście jak nie będziesz osobiście zabunkrowany gdzieś w tym sektorze.
Xianus wrote: Czy bardziej oplaca mi sie wynajmowac TL, czy zakupic wlasny?
Własny. Oszczędność czasu. Możne kupić za jednym zamachem fabryki, TS-y, jakieś surowce potrzebne na rozruch. Potem pare skoków i loop stoi.
Xianus wrote:- Czy jesli podczas ustawiania SDS podam liczbe 0 to statek bedzie transportowal towary z jednej stacji do drugiej bez placenia za nie (tzn ani przy kupnie ani przy zakupie)?
Tak.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Xianus wrote:Bardzo mile to bylo... :evil:
Xianus, o jaką pomoc Ci chodzi? Gra lata u Ciebie. Nie masz technicznych problemów. O zarabianie pieniędzy też Ci nie chodzi - masz forsy w bród, jak piszesz.
Jednym z najważniejszych celów tej gry jest odkrywanie możliwości i miejsc, znajdowanie rozwiązań i umiejętne postępowanie. Nie bez powodu rzeczy te nie są opisane w manualu. Ale Ty chcesz jakoś to mieć prezentowane na tacy ;-)
Przypomina mi to jednego, który pytał gdzie ten przycisk, żeby gra grała sama [ external image ]
Nie dziw się, że możesz dostać taką oto odpowiedź. To możliwe na każdym Ego-forum. I bez nerwów, rozmawiamy spokojnie [ external image ]

klarix
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Xianus wrote: - Czy kolejny Teladianski Rybołów wstawiony na patrol sektorowy wystarczy do obrony przed khaakami? Jesli nie, to co bedzie sie do tego nadawalo?
Rybołów jest zbyt powolny. Zanim gdzieś doleci, khaki zdążą narozrabiać, lepiej kupić Centaura. (albo dwa :D)

EDIT:
Znaczy się Rybołów jest najlepszy, jeśli do sektora nie będziesz zaglądał, ani patrzał na niego przez mapę. Ja mam odruch gapienia się na moje statki gdy są atakowane (jeśli akurat sam nie walczę) więc dla mnie lepsza jest ochrona z Centaurów :wink:
Last edited by Ghostek on Mon, 5. Sep 05, 17:21, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ghostek wrote:Rybołów jest zbyt powolny. Zanim gdzieś doleci, khaki zdążą narozrabiać, lepiej kupić Centaura. (albo dwa :D)
To już może lepiej Nemezisa? Broń obszarową powinien mieć taki statek. Byłem raz świadkiem jak duży klaster Khaaków rozniósł na strzępy sektorowego Centaura w niecałą minutę. Rzecz jasna Centaur nie należał do mnie, bo bym się dołączył a tak tylko patrzyłem :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Sauron11 wrote:To już może lepiej Nemezisa? Broń obszarową powinien mieć taki statek. Byłem raz świadkiem jak duży klaster Khaaków rozniósł na strzępy sektorowego Centaura w niecałą minutę. Rzecz jasna Centaur nie należał do mnie, bo bym się dołączył a tak tylko patrzyłem :roll:
To dwa czy trzy powinny wystarczyć :wink: zawsze atak klastra będzie rozłożony na 2 statki, a i siła ognia naszych będzie większa. A co do Nemezisa to nie wiem, czy przypadkiem tym swoim GFU nie zmasakruje też naszych statków :wink:
Enzo
x3tc

Post by Enzo »

Sauron11 wrote:Byłem raz świadkiem jak duży klaster Khaaków rozniósł na strzępy sektorowego Centaura w niecałą minutę. Rzecz jasna Centaur nie należał do mnie, bo bym się dołączył a tak tylko patrzyłem :roll:
Uuu... Czyżby Bohaterowi Federacji skończył się zapał do ochrony słabszych? :wink:
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Enzo wrote:
Sauron11 wrote:Byłem raz świadkiem jak duży klaster Khaaków rozniósł na strzępy sektorowego Centaura w niecałą minutę. Rzecz jasna Centaur nie należał do mnie, bo bym się dołączył a tak tylko patrzyłem :roll:
Uuu... Czyżby Bohaterowi Federacji skończył się zapał do ochrony słabszych? :wink:
Nie, on wierzył w argońską technologię i myślał, że centaurowi jednak sie uda wygrać. A tak w ogóle to Sauron jakoś tak po Yodowemu mówić zaczyna. Niezmiernie jest to dla mnie dziwne.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ghostek wrote:A tak w ogóle to Sauron jakoś tak po Yodowemu mówić zaczyna.
Hehehe :D Sau, słyszałeś? Nie tylko ja to dostrzegłem! Zrób sobie szybko fotkę i zamieść linka do niej, żebyśmy zobaczyli, iż nie marszczysz się i nie zieleniejesz! ;) Ładny byłby z Ciebie Yoda - 2 m wzrostu!! :twisted:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm, niedawno co oglądałem odświerzoną starą trylogię :) . A poza tym yodowanie jest świetnym sposobem wyrażania siebie, moim zdaniem wszyscy powinni naśladować Yodę w codziennym porozumiewaniu się, np. w pracy lub w szkole :wink:
A tak w ogóle to codzienna praca ostatnio trochę mnie zieleni. :roll:

A Centaura nie było jak ratować, od razu było widać że sobie z Khaakami nie poradzi. Cenię u innych odwagę ale to była głupota i niepotrzebna brawura. Aż wstyd przyznać, że to Argoni a nie na ten przykład Splici, tak nierozważnie postąpili. Gdybym się dołączył ze swymi GFU, to zamiast podziękowań i tak usłyszałbym obelgi. Poza tym nie proszony z pomocą wciskał sie nie będę :P
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Xianus
x2

Post by Xianus »

Ok, dzieki za podpowiedzi... A tak na marginesie, Klarix, to poruszane przeze mnie sprawy dotycza tylko kilku detali o ktore i tak juz wielu pytalo (przynajmniej na X-universe) a ja po prostu wolalem poradzic sie polskich X-graczy... Tak czy owak... sorry za te nerwy... troche mnie ponioslo :oops:

Tak czy owak teraz moge zabrac sie od razu do rzeczy... Bez zbednych prob i tak dalej (pomijajac fakt ze nie niestety mam zbyt duzo czasu na te proby... szkola i te sprawy :( ) Zreszta jak by to powiedzial Yoda: :D

Do... or do not... there is no time to try...
(czy jakos tak)
:lol:
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Sauron11 wrote:Byłem raz świadkiem jak duży klaster Khaaków rozniósł na strzępy sektorowego Centaura w niecałą minutę.
A ostatnio mało mnie szlag nie trafił, jak mały (!!!) klaster khaków (tj. był duży klaster khaaków, ale po ograniczeniu liczebności do 1 m3 i paru m5 oba centaury miały po 100%, a po chwili te niedobitki khaaków dokonały ich exterminacji) rozwalił w pare sekund (!!!) mojego sektorowego centaura. :o Chociaż to może wina tego szajsowatego Basic Patrol Commands z bonus packa, bo od kiedy włączyłem to moje 2 centaury zaczęły walczyć jakoś pokracznie (z pirate shipem męczyły się prawie minutę). :x
EDIT:
No oczywiście. Statki puszczone "samopas" na "zniszcz wszystkich wrogów" dokonały pogromu wśród khaaków. Liderowi osłony spadły tylko do 20% a skrzydłowemu nawet lakieru nie zarysowało :wink:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Xianus: I jak teraz wgląda twoja sytuacja???

Moim zdaniem 30 mln to zamało na w własny sektor.

Wyliczmy:

Własny TL: 19 mln
Ochrona 2xM6:20 mln
6xElektrownia: 1,4 mln
Kopalnie do oporu: 2 mln
3x Kryształy: 2 mln
3xBydło: 2,7 mln (chyba)
3x Cahoona: 3 mln
24x ts: 4 mln

i z tym mamy już podstowowy loop pod produkcję broni :)
A u mnie presidents endu pilnują dwa Centaury i Kondor.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”