Dźwięk w X2

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

hellmut
x2

Dźwięk w X2

Post by hellmut »

Witam
Mam dwa pytania odnośnie dźwięku
1.Czy to normalne, że nie słyszę własnego silnika, a słyszę te przelatujące obok? To znaczy ja wiem, że nie jest to normalne :), ale czy jest tak w tej grze, czy ja mam coś nie tak z kartą muzyczną?
2.Podobnie z dźwiękiem wystrzałów – tu akurat słyszę odgłosy swoich laserów, ale w niektórych sektorach słyszę odgłosy ostrej bitwy, ale nic nie widzę – pierwszy raz jak to usłyszałem, to myślałem, że ktoś do mnie strzela, ale rozejrzałem się i nic – na skanerze tez nic – dziwne…
Dodam jeszcze, że mam zainstalowany mod Top Gun czy jakoś tak, ale to pewnie nie ma nic do rzeczy
A tak ogólnie gra podoba mi się coraz bardziej :)
Proszę Was odpowiedzcie, bo nie wiem, czy tak jest normalnie, czy mam reinstalować grę. A skoro gracie w tą grę, to musicie znać odpowiedź na moje pytania.
Z góry dzięki.
h.
hellmut
x2

Post by hellmut »

please!
napiszcie po prostu czy tez tak macie czy nie
z góry dziękuję wszystkim miłosiernym :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

1. Własnego silnika nie słychać w czasie lotu, chyba tylko podczas dopalania. To normalne w tej grze.
2. Odległe odgłosy kanonady oznaczają bitwę gdzieś w danym sektorze. Na oko jej nie widać ale w goglach można dostrzec, w zbliżeniu. Gdzieś tam musi być. Jak nie bitwa to np. atak pirackiego statku na frachtowiec. To też jest normalne :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
hellmut
x2

Post by hellmut »

dzięki :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

hellmut -> ustaw sobie choć na chwilę widok z zewnątrz, to usłyszysz silniki. Wewnątrz kabiny masz po prostu dobre wygłuszenie, żeby hałas silników nie przeszkadzał w locie.
Co do bitew w sektorach, to Sau dobrze mówi: jeżeli jakąś słyszysz, to na pewno gdzieś tam jest, chociaż często jest to jakiś maleńki statek atakujący inny nieduży - dlatego ciężko tą "bitwę" namierzyć.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy wrote:ustaw sobie choć na chwilę widok z zewnątrz, to usłyszysz silniki.
Swoją drogą to nieco dziwne, że na głośnikach w systemie 5.1, ten piąty centralny satelita obsługuje tylko dźwięk silnika po przełączeniui widoku. na zewnętrzny. Tak normalnie to jest cichy i bezgłośny. Czy ma ktoś inaczej z 5.1 i ewentualnie ktoś może wie dlaczego normalnie centralny satelita jest nieaktywny? :gruebel:
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sau, a pooglądaj sobie statek z róznych stron... nie słyszysz, jak zmienia się położenie źródła dźwięku, jakim są silniki?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Chyba jednak ten dźwięk się nie przenosi pomiędzy głośnikami. Silniki są słyszalne tylko z tego jednego centralnego.
Podobnie albo jeszcze gorzej ma się sprawa z filmami na DVD, bo te po prostu nie obsługują tego głośnika. Niby mówi się, że to lektor wersji polskiej mówionej powinien lecieć przez centralny ale tak nie jest. Może to jakiś problem w ustawieniach karty Audigy albo ze sterownikiem, choć na testach głośników wszystko jest cacy :gruebel:
Last edited by Sauron11 on Fri, 26. Aug 05, 16:19, edited 1 time in total.
hellmut
x2

Post by hellmut »

Sauron11--> Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale ja miałem podobnie przy filmach DVD i okazało się, że trzeba w programiku Creative Play Center włączyć Creative Multi-Speaker Surround (cmss)
U mnie domyślnie było wyłączone. Ale nie wiem czy akurat Tobie to pomoże.
Inna sprawa, że można jeszcze sprawdzić w ustawieniach dźwieku w programiku to odtwarzania.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”