OT- kolejny wydatek czy może prawdziwa rewolucja?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Foaloke
x2

OT- kolejny wydatek czy może prawdziwa rewolucja?

Post by Foaloke »

http://www.airtightgames.com/currentproject.html

Dosyć ciekawa informacja o czymś, co na pierwszy rzut oka brzmi śmiesznie :). A mianowicie o akceleratorze fizyki (!), który ma trafić na rynek pod koniec roku, a na tej stronce znajdują się 3 filmiki pokazujące kilka jego zastosowań. Obejrzałem i.. strasznie mi to zaimponowało :o. Jestem tylko ciekaw ile to cudo będzie kosztować (no i zapewne co kilka miechów będą wychodzić nowsze modele, a więc mamy kolejny element kompa do wymiany :roll:).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

:o To będzie jakiś kod (program) czy sprzęt, jak np. karta do PCI-E? Z tego ich króciutkiego opisu nic nie wynika...

UPDATE: Obejrzałem filmiki. To chyba jednak kod.
Demo płynu - jeżeli to jest woda, to im nie wyszło. Jeżeli jest to coś smołopodobnego (parafina?) to OK, może być.
Demo gięcia metalu - dźwig w pierwszej fazie upadku sprawiał wrażenie, jakby był gumowy, ale potem widać, że kod "usztywnił" belki łączące i było OK. Gnieciony zbiornik - miód, miodzio, woskowinka! ;) Przeliczony dosłownie perfekcyjnie.
Demo "demolki" - ładnie, ładnie... te rozlatujące się na wszystkie strony szczątki były liczone b. dobrze. Zastrzeżenie mam tylko do wrażenia, wywołanego przez - z wyglądu ciężkie - przedmioty (bomby lotnicze), które po zderzeniu poruszały się takimi trajektoriami, jakby były ze styropianu. Widać kolesie muszą jeszcze dopracować przydzielanie zmiennych faktorów wagi do poszczególnych przedmiotów po momencie uderzenia (żeby nie było tak, że np. kopiesz wiadro, a ono leci nie wiadomo jak wysoko lub daleko).

UPDATE 2: Jejku-jej, gdyby zaimplementowali to do X3... łał... :shock:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

To ma być podobno karta (a przynajmniej tak napisano na stronce gdzie znalazłem linka do tej z filmikami :)). Wydaje mi się, że możnaby to jednak zaimplementować w zwykłej karcie graficznej (rozmażyłem się, bo przypomniały mi się czasy, kiedy akcelerator 3D był jeszcze swoistym kuriozum :P), jednak może te obliczenia są na tyle skomplikowane, że karta potrzebowałaby olbrzymiej mocy aby poradzić sobie jednocześnie z obrazem i systemem fizyki (?). Myślę, że ta bomba sprawia takie wrażenie bo dzieje się to w zwolnionym tempie, jak dla mnie jest w porządku :D. Mimo wszystko trzeba powiedzieć, że to robi niezłe wrażenie i gdyby taki model fizyki miało X3 to byłoby to coś naprawdę niesamowitego (ech.. te statki, których kadłuby po uderzeniu rakiety najpierw odszktałcają się, a później siła wybuchu rozrywa je na kawałeczki, które nie znikają po chwili tylko spalają się na naszej tarczy energetycznej :roll:)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Tiaa, a w domu mała elektrownia atomowa zasilająca wspomniane cacko :wink:
Daj spokój, już i tak mam horrrrendalne rachunki za prund :evil:
Swoją drogą, jak to możliwe by pecet ciągnął prawie za stówkę :? Chyba mnie zdeczko... takie niedomówienie, nie? :wink:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Foaloke wrote:Myślę, że ta bomba sprawia takie wrażenie bo dzieje się to w zwolnionym tempie, jak dla mnie jest w porządku
Nie, nie! Wcześniej! W momencie gdzy samolot 'przeczesuje' halę skrzydłami i potrąca różne rzeczy, m.in. jakieś cylindry - to o to mi chodziło. Lecą, jakby nic nie ważyły lub były zrobione z 1 mm blaszki. Sprawiają wrażenie za lekkich. Popatrz na tor ich lotu - jest to trajektoria wznosząca (półparabola wznosząca?), kiedy powinna być - przy tej wadze (sugerowanej przez wygląd) przedmiotu - opadającą.
JA wrote:Swoją drogą, jak to możliwe by pecet ciągnął prawie za stówkę
Jak długo masz włączony komp - tak dziennie? Bo zaczynam się obawiać o moje rachunki
Spoiler
Show
(wiecie, GTA SA wciąga...)
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

Może masz rację, ale wydaje mi się, że przy tej masie samolotu i prędkości siła jest chyba wystarczająco duża do tego, żeby poruszały się w ten sposób (zresztą zachowują się tak tylko na początku, później opadają, a tylko jedna z nich dolatuje do tej barierki). No ale ciężko to stwierdzić bez jakichkolwiek dokładnych danych (i z moim "talentem" do zadań :)).
Spoiler
Show
Skończyłem już SA (nie na 100%, ale fabułę tak :)) i gra jest niesamowita, ale jakoś tak nie chce mi się już w nią grać po jej przejściu. Przyznam się szczerze, że GTA ściągnąłem z Torrenta, bo wprawdzie jestem zwolennikiem oryginałów, ale kiedy usłyszałem, że ma kosztować w Polsce 260 zł to byłem trochę zszokowany :P.
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Cena 257.99 zł
Za tyle na stronie Timsoftu mozesz GTA:SA kupić.

Sry za OT
Psilon
x2

Post by Psilon »

Ten Chip, tzw. PPU (Physics Processing Unit), to akcelerator, specjalizowany w przejmowaniu od procesora obliczeń związanych z prezentowaniem na ekranie zjawisk fizycznych i elementów graficznych takich jak włosy, materiały, płyny, ruchy obiektów, naturalnie poruszające się modele.
Najprawdopodobniej będzie to chip wyposażony w 128 mb własnej pamięci GDDR3, ma powstawać w tajwańskich zakładach, ma się składać ze 125mln tranzystorów w technologii 130 nanometrów i pobierać maksymalnie 25W.
Będzie to karta na PCI i PCI Express.
Co potrafi PhysX ? Jeśli chodzi o ciała stałe to potrafi obliczać fizykę dla 32000 cząsteczek (zwanych kośćmi), w przypadku płynów obsłuży 50000 takich "kości". Dla porównania współczesne procesory klasy Pentium 4 czy Athlon 64 obliczają fizykę, co najwyżej dla kilkuset "kości"

[ external image ]

a tu jest strona firmy, która to wypuści na rynek http://www.ageia.com/technology.html
Great power comes with great responsibility
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Stalovy, komp chodzi tak ok 16 godzin/dzień. Ale mam mały monitor (15") i w sumie słaby konfig na zasilaczu 400, ale BQB twierdzi, że ta moc to chwilowa jest i inne odbiorniki ee. nie chodzą prawie, więc myślę, że po prostu mnie rąbią, monopoliści kopani.
Btw. co to jest GTA:SA?

Pozdrawiam i sorki za OT.
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

GTA:SA = Grand Theft Auto: San Andreas ... :P Sry za OT
BQB
x2

Post by BQB »

Oczywiście, że chwilowa, wyobraź sobie silnik elektryczny od np pralki i czasem jest on używany jako silnik do wentylatora o śtrednicy np 50 cm i czasem używany do kosiarki o śmigle średnicy 1 m. W którym przypadku będzie ciągnął więcej prądu (i jednocześnie pobierał większą moc) ? Zasilacz komputerowy nigdy nie daje pełnej mocy komputerowi, bo mu ta jest nie potrzebna, inaczej mówiąc sprzęt nie weźmie więcej prądu niż mu potrzeba. A w wypadku gier, to komp wtedy więcej pobiera prądu (bo jest bardziej obciążony procesor i karta graficzna - o chipsecie i pamięci nie wspominając). Najprościej to zaobserwować podpinając pod kompa szeregowo amperomierz i obserwować różnicę, gdyż napięcie jest (a raczej powinnobyć) stałe.
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Pomysł z fizyką jest całkiem niezły, ponieważ odciąży procek ,wszystko będzie na jednej karcie, a procesor będzie już tylko mósiał martwić się o AI
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ciekawe kiedy to wejdzie na rynek. BTW, w najnowszym CDA jest wzmianka o tym akceleratorze... jeżeli pismaki growe zaczynają przebąkiwać o nowinkach tzn., że niedługo się one (nowinki, nie pismaki) pojawią i będą stanowiły standard.
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

Ja wyczytałem, że ma się to pojawić jeszcze w tym roku, ale myślę, że jeszcze trochę z tym poczekają, bo skoro żadna z gier nie wykorzystuje jeszcze możliwości tej karty to chyba tylko ludzie, którzy nie mają co robić z kasą to kupią :). Zwłaszcza że tanie to raczej nie będzie (a przynajmniej na początku).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”