[OT] Tempel 1 - wkrótce Armageddon?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

[OT] Tempel 1 - wkrótce Armageddon?

Post by Sauron11 »

http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2799611.html
(+ artykuł w Rzeczpospolita z 1 lipca 2005)

Pocisk juz w drodze, choć nikt nie potrafi przewidzieć, co się stanie :evil: . Jajogłowi po raz kolejny zmuszą ludzkość do obawy o swoje życie, byle tylko zaspokoić swoją chorą ciekawość. Bo czyż nie jest chore strzelanie do komet rakietami "aby wzbogacić wiedzę o przeszłości Układu Słonecznego"? Jak zwykle Amerykanie "najpierw strzelają a potem zadawają pytania".
Nasuwaja się pytania..
Czy kometa delikatnie zmieni trajektorię lotu i zacznie zbliżać się do Ziemi? A może przetnie się z księżycem i w nocy na niebie nie będziemy go juz oglądać? A jesli przetnie się z Ziemią to co wtedy?
A może kometa to w istocie satelita obserwacyjny obcej rasy i zaatakowany odpowie ogniem, co sugerują niektóre opinie internautów :wink: , a wtedy zapoznamy sie może z jakąś obcą rasą, takimi na przyklad Necromanami albo Borgami :twisted:

Ciekawie podsumowany jest tekst w Rzeczpospolitej z 01.07.2005, cyt:""Jeżeli więc strzelanie do komety wydaje się nam tylko kosztowną zabawą amerykańskich inżynierów, przyjmijmy, że jest to zabawa kształcąca. Naukowcy wybiją dziurę w komecie, by ją poznać. Podobnie dziecko poznaje właściwości przedmiotów - niszczać je"".

No tak, dziecko niszczy, ale osoba dorosła różni się tym, że rozkłada a potem składa nie niszcząc przedmiotu :wink:.
Kiedyś naukowcy będą się przyglądali zagładzie ziemskiej populacji ze swoich schronów atomowych w Górach Skalistych, a potem ich pracodawcy Amerykanie wybiorą 10 super chłopców i 10 super dziewcząt i zasieją populację ziemską od nowa :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Kometa musiała by wpaść w jakiś dziwny ruch wirowy żeby udeżyć w ziemię [patrz obrazek z miejscem gdzie ma trafić rakieta.] Choć ... Znając amerykańskich naukowców to zaraz się okaże że coś niewyjdzie i będzie lipa ... No ale już tego niezatrzymamy [chyba że zrobimy małą wizytę w NASA i jakoś przekierujemy pocisk :P].
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Tutaj sznurek:
http://www.nasa.gov/mission_pages/deepi ... index.html
czy ktoś zechciałby opisać o co chodzi w tej misji, jakie są jej cele, założenia etc.? Niestety moja znajomość ang. nie wystarcza.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

My się tu zastnawiamy, a pewnie dużo ludzi nie wie co to jest kometa :) Najlepsze jest, że ci z NASA za bardzo nawet nie wiedzą co się może stać. I za to im płacą :)
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

My się tu zastnawiamy, a pewnie dużo ludzi nie wie co to jest kometa
Dla osob, ktore nie wiedza :wink: :

"kometa (lc. cometes z gr. kométes) astr. cialo niebieskie poruszajace sie wokól Slonca po orbicie eliptycznej, skladajace sie z okraglej glowy zlozonej z jadra otoczonego powloka gazowa oraz warkocza, który – tak jak powloka – powstaje w poblizu Slonca w wyniku parowania lub sublimacji stalego jadra."

Po to sa encyklopedie. Pamietajcie - czytac wiecej ksiazek :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Gamer77: lepszy byłby link :wink: np.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kometa

JA: a ten link z polskim opisem nie wystarczy? W necie jest sporo informacji po polsku na ten temat :)

Edit: Poza wszystkim tak mi się nasunęło, że cała operacja ma kosztować dziesiątki jesli nie setki milionów lokalnych kredytów, że już nie wspomnę o innych milionach wydawanych przez rządy na jakieś dziwne i mało racjonalne projekty, a na ten przykład taka dziura ozonowa czeka by ja załatać i nikt się do tego nie kwapi (?) Jak wczoraj kosiłem trawnik przez póltorej godziny, jedynie z przepaską biodrową :wink: to mnie tak słońce przypaliło, że no.. sami wiecie :roll: :D

Edit: inne linki do ciekawostek o kometach:
http://www.astrohobby.pl/modules.php?na ... le&sid=171
http://www.astrohobby.pl/modules.php?na ... cle&sid=13
http://www.astrohobby.pl/modules.php?na ... cle&sid=10
Last edited by Sauron11 on Sun, 3. Jul 05, 23:14, edited 1 time in total.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sau, polski opis czytałem, również wypowiedzi forumowiczów. Ale jest tam strasznie mało konkretów. Że se ustrojstwo leci, że puknie w kamulka i tyle. Ciężko wysnuć jakieś wnioski.
O naukowcach z NASA mam nienajgorsze mniemanie, o samej NASA przeciwnie. Wydaje mi się jednak, że jakiś cel przyświecał wystrzeleniu tej sondy. Nikt, nawet NASA, nie wystrzeliwuje takiej kupy kasy żeby sobie zobaczyć co się stanie! Wprawdzie jest to instytucja państwowa, w dodatku bogatego państwa, więc marnotrawstwo musi tam być potworne, ale jednak jakiś cel musiał im przyświecać, inaczej Kongres nie zatwierdziłby im budżetu.
Zbadanie z czego jest zbudowana kometa jest, jak sądzę, bardzo istotne. Nie bardzo wiem do czego to się może przydać (a chciałbym), poza poszerzeniem wiedzy o kometach, ale nie jestem naukowcem. Byle te dane rozsądni ludzie analizowali, a nie jacyś powikłani szaleńcy.
Co do obaw. Nie zapominajcie o kosmicznych odległościach! W X2 odlećcie sobie na 1000 km w dowolnym kierunku, zamknijcie oczy i zróbcie kilka kółczek. A potem spróbujcie wrócić bez autopilota... Rozumiecie?
Zmiana trajektorii lotu komety zagraża Ziemi w stopniu niemal zerowym. Kometa wejdzie sobie na nową trajektorię i tak sobie będzie latać. Może i przyłupie w coś większego, Słońcu oko podbije, na ten przykład. ale w Ziemię? Prawdopodobieństwo trafienia w kulkę, na której mieszkamy jest śmiesznie małe. A Kosmos bezkresny...

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:Zmiana trajektorii lotu komety zagraża Ziemi w stopniu niemal zerowym. Kometa wejdzie sobie na nową trajektorię i tak sobie będzie latać. Może i przyłupie w coś większego, Słońcu oko podbije, na ten przykład. ale w Ziemię? Prawdopodobieństwo trafienia w kulkę, na której mieszkamy jest śmiesznie małe. A Kosmos bezkresny...
No nie byłbym tego taki pewien. W gazecie pisali o jej historii, że kiedyś trajektoria lotu tej skały była inna, a co się z tym wiąże okres obrotu wokół słońca też był inny. Potem wywarło na nią duży wpływ przyciąganie Jowisza i zmieniła trajektorię, wręcz na długi czas zniknęła ludziom z oczu, potem ją odkryto ponownie i dalszy ciąg znamy. Wniosek jaki mi sie nasuwa, to że jeśli Ziemianie naruszą jej obecny bieg choćby na trochę (a wszystkie założenia jajogłowych to ichnie gdybanie poparte wyliczeniami, które równie dobrze mogą być trafne jak i błędne) to mogą doprowadzić do tego, że na tor lotu komety zacznie w większym niż dotchczas stopniu mieć wpływ przyciąganie ziemskie. Wprawdzie masa Ziemi jest chyba dużo mniejsza niż masa Jowisza, ale skąd wiemy co się stanie. A jak Ziemia zacznie ją ściągać na siebie? :sceptic:
Jajogłowi potrzebowali pół roku aby precyzyjnie wymanewrować sondę z rakietą na odpowiednią pozycję do kontaktu. Oby nie ściągnęli nam tej skały na głowę, bo może zbraknąc czasu na wysłanie drugiej sondy z rakietą nuklearną tym razem :wink: .
Btw. wtedy pewnie okazałoby się, że Amerykanie w Area51 opracowali nowy statek o napędzie jonowym :roll:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:czy ktoś zechciałby opisać o co chodzi w tej misji, jakie są jej cele, założenia etc.?
Sorki, nie bardzo chce mi się tłumaczyć te teksty :roll: ale generalnie główne cele to, cyt. za Astrohobby.pl:
""Po co to całe kosmiczne zamieszanie?
Materia, która zostanie wybita z krateru jądra komety, pochodzi jeszcze z początków powstawania Układu Słonecznego. Naukowcy przypuszczają, że w większości jądra komet zawierają pierwotną materię, z której formowały się planety. W żartach, jest uznawana za naszą zemstę za wyginięcie dinozaurów ;-)
Ta misja "kamikadze" ma też inny cel - bardziej praktyczny - jest to próba generalna zderzenia się z kometą i skutków takiego zdarzenia - będzie to cenna wiedza, jeżeli w przyszłości w stronę Ziemi zbliży się kometa i będzie stanowiła realne zagrożenie dla naszej cywilizacji.""
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Dzięki :) . Przyznam, że pierwszy cel jest dla mnie owiany mgłą tajemnicy. Nie bardzo wiem, do czego to komu? Ale, powtarzam, nie jestem naukowcem, a poznanie jest ważne.
Drugi cel ma jakieś znaczenie praktyczne, choć jak pisałem, prawdopodobieństwo zajścia takiego zdarzenia jest śmiesznie małe. Myślę że jednak pierwszy cel jest istotniejszy, a drugi realizowany niejako po drodze. O wynikach dowiemy się pewno za kilka lat. W końcu tempo prac ludzi zatrudnionych na państwowych etatach jest powszechnie znane. Naukowców zwłaszcza. Może dla tzw. opinii publicznej wypuszczą jakiś nieważny, ale madialny fakt.
Sau spróbuj wyobrazić sobie nasz Układ Słoneczny, ale koniecznie w trzech wymiarach! I co? Ziemia wygląda jak ziarenko piasku w dużym pokoju? Może nawet mniejsza. Taka już jest drobinka nasza.
Jowisz jest, po Słońcu, jedynym liczącym się grawitacyjnie ciałem w naszym układzie. Ziemia jest niewiele większa od dużego księżyca Jowisza (nie pamiętam szczegółów, ale jest chyba ze dwa razy większa od takiej Europy - będę wdzięczny za sprostowanie i może ktoś pamięta jaki procent masy Układu Słonecznego stanowi nasze mieszkanie?). Ziemia zapycha sobie po jakiejś orbicie wokół Słońca, kometa niby też, tyle że innej. Zazwyczaj jest to coś na kształt wydłużonej elipsy. I jak się spróbuje nałożyć te dwie trajektorie na Układ Słoneczny, to może i na papierze gdzieś się przecinają. Ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę dwa elementy; papier jest dwuwymiarowy, i trudno na nim pokazać czas. Przecież zarówno Ziemia jak i kometa są na swoich orbitach jedynie punktami. Okres okrążania Słońca przez Ziemię to rok, a komety? Kilka? Kilkanaście? Czy kilkadziesiąt lat? Prawda, że mała sznsa spotkania?
A żeby Ziemia mogła coś ściągnąć (zmienić trajektorię) to coś musiałoby prawie na nią wpaść. I odległość ta maleje wraz ze wzrostem masy tego czegoś.
Będę wdzięczny za sprostowanie/uzupełnienie przez kogoś bardziej kompetentnego.
Ja z astronomii szkolnej pamiętam głównie jak kolega napisał referat, który został przez nauczyciela oceniony na 4. W referacie były przepisowe rysunki, kilka wytłuszczonych wzorów... Tyle że koleś już wiedział, że nie będzie musiał referować, a nauczyciel nie będzie się wczytywał. Można więc było w tym referacie wyczytać (cyt. z pamięci):
"Mars jest czerwony, ponieważ jego powierzchnia jest pokryta lodami truskawkowymi...". I podobnie przez kilka stron :wink:

Pozdrawiam
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

JA było by to prawdą co napisałeś ale trajektoria lotu komety minimalnie zmieniona może jednak walnąć w jakąś planetę. [niekoniecznie ziemię...] Wystarczy małe odchylenie a potem kiedy okrąży słońce będzie leciała spowrotem w nas do tego dochodzi przyciąganie planet które może również zmienić trajektorię lotu .... A jeśli przeleci przy ziemi to grawitacja ziemska może ją sprowadzić na nas :P Niby mało prawdopodobne ale .... Było wiele żeczy mało prawdopodobnych które póżniej się sprawdziły, więc pozostaje mieć nadzieje że masz rację :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

fOX_a, nie twierdzę że takie zderzenie jest niemożlowe, tylko niezwykle mało prawdopodobne. Mam wrażenie, że potraktowałeś kometę jak piłeczkę odbijaną między Ziemią a Słońcem. Powtarzam, grawitacja ziemska jest niemal bez znaczenia dla ruchu komety! W uproszczeniu; kometa jest jak jo-jo, a palcem jest Słońce. Odlatuje na długość sznurka i wraca. Jeśli podczas tego ruchu coś jej stanie na drodze to może się w to coś wkitować lub zmienić trajektorię. Ale, jak już pisałem, Ziemia jest naprawdę malutka i żeby ściągnąć coś wielkości komety musiałaby znaleźć się bardzo, baaardzo blisko!

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:. Ale, jak już pisałem, Ziemia jest naprawdę malutka i żeby ściągnąć coś wielkości komety musiałaby znaleźć się bardzo, baaardzo blisko!
Okres obiegu tej komety wokół słońca to coś koło 5 lat, więc nie tak znowu długo i okazji by nas trafić pewnie trochę będzie. Dotąd latała bez ingerencji człowieka i było ok. Jak wiemy, gdy człowiek za coś bierze się globalnie to przeważnie coś mu idzie nie po jego myśli :wink:. Zgadzam się z tym, że patrząć w 3D Układ Słoneczny jest olbrzymi a obiekty z nim porównywalne malutkie. Ale, jeśli w grę wchodzą takie duże siły jak siły przyciągania ciał kosmicznych, które wzajemnie ze sobą "współgrają", a pomiędzy nimi porusza się obiekt zdolny całkowicie zniszczyć życie na Ziemi, to naruszanie tej bądź co bądź równowagi jest moim zdaniem nierozważne :)
Mam świadomość, że moje obawy są sterowane przez obrazy widziane na ekranie, filmy takie jak Armageddon czy Dzień Zagłady oddziaływują dość mocno. Ciekawe czy jajogłowi oglądają takie filmy :wink:
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

No to Temple 1 trafił w naszą kometę :) Zrobiła krater, uniosły się pyły i zobaczymy co teraz nasi naukowcy wybadają ....
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Sauron11 wrote:
Mam świadomość, że moje obawy są sterowane przez obrazy widziane na ekranie, filmy takie jak Armageddon czy Dzień Zagłady oddziaływują dość mocno. Ciekawe czy jajogłowi oglądają takie filmy :wink:
Dobrze by im zrobiło, gdyby zaczęli oglądać i czytać, i to uważnie. Zbyt często naukowcy zgrywają wszechmocnych demiurgów. Pisarze sf pisali o różnych zagrożeniach. Skóra cierpnie jak się czyta Davida Wingrove'a "Chung Kuo".
Strzelanie do komety, która nie zagraża Ziemi do tej pory, wydaje się nie mieć sensu. Jednak chyba dlatego, ze nie zagraża, chcą pobawić się rakietami.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

tak dla odmiany, to faktycznie mogliby spróbować "odstrzelić" którąś z większych komet w naszym systemie, choćby po to, żeby sprawdzić czy w razie czego mogą tego skutecznie dokonać, czy trzeba szukać innych rozwiązań, bo ja nie bardzo chciałbym "dać szanse mrówkom",(jakby co :D )
pomysł z "armagedonu" jest raczej surrealistyczny, przynajmniej na tą chwile :(
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Qrczę, widzę że żeby Wam to wyjaśnić będę musiał odrzucić moje błogie lenistwo :cry: . Ale jeśli pozwolicie, nie w tej chwili (może ktoś się zlituje i policzy/poszpera za mnie :wink: ).
Mam pytanie, jak tam u Was z rachunkiem prawdopodobieństwa? Czy każdy potrafi wyliczyć prawdopodobieństwo trafienia w totka-lotka? Czy ubezpieczanie samochodu od kradzieży jest, ze statystycznego punktu widzenia, opłacalne? Czy tzw. Choroba Szalonych Krów to prawda, tzn. czy zachodziła dająca się udowodnić korelacja między zachorowaniami muciek a ludzi?

Poztarajcie się odpowiedzieć na powyższe, a moja Wielce Leniwa Osoba wróci do tematu jak będzie mogła jakieś dane zapodać, względnie jak się nad nią zlituje i zrobi to za nią :P

Pozdrawiam
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Jones - Nie chodzi o to, żebyś miał przedstawiać wyliczenia, czytałem wcześniejsze wyjaśnienia, że zagrożenie dla Ziemi jest znikome.
Tylko, że jak zwykle martwię się na zapas, czy wzięli wszystkie możliwości pod uwagę. W życiu często sprawy potrafią się komplikować tak, że to, co było uważane za niemożliwe, nagle jest bardzo prawdopodobne.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Jeżeli idzie o lotto to Ilość trafionych liczb Szansa wygranej
6 - 1:13 983 816
5 - 1:54 201
4 - 1:1 032
3 - 1:57
co do innych spraw nie wiem, ale inne sprawy nie mają charakteru że tak się wyraże GLOBALNEGO, bo jeżeli taki obiekt uderzy w ziemię(gdzieś to szacowali na jeden na kilkadziesiąt milionów lat), to z kolei szansa przeżycia rodzaju ludzkiego także jest bliska zeru.
A ostatni taki kataklizm mieliśmy coś około 65mln lat temu... :D (i "jaszczurki" poszły się j***ć) 8) 8)
EDIT: prawdopodobieństwo
Last edited by DRACOOL on Wed, 6. Jul 05, 23:57, edited 1 time in total.
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
MiG13
x3

Post by MiG13 »

Qrde , ci z NASA są jacyś pokręceni , tylko idiota waliłby w coś nieszkodliwego , a NASA ostatnio bije rekordy niepopularności w opinii publicznej Amerykanów. Też ich zresztą nie lubię. Ciołki jakieś.[/list]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”