Jeszcze nie byłem, ale czytałem w RZ o reakcji fanów.
Niektórzy na przedpremierową projekcję w Wawce poprzebierali się za postacie z filmu, co kojarzy się mi z projekcjami na oceanem i tamtejszymi przebierankami, czyli amerykanizacją poswszechną
Z jednej strony fajnie może wyglądać profesjonalnie przebrany koleś ale z drugiej - domowej roboty kostiumy czy miecze świetlne zrobione ze świetlówek z rękojeścią od odkurzacza nie pasują mi do oprawy tej kultowej serii
Co do samego filmu to czekam z utęsknieniem, aż kina się wyludnią, emocje opadną,a wtedy pewnie zasiądę na środku sali w najlepszym miejscu, przy pustej widowni i w spokoju obejrzę

A potem, pewnie za pół roku, film musowo musi zasilić domową kolekcję StarWarsów na DVD
Film chyba z założenia miał być efektownym fajerwerkiem, pokazówką nowoczesnych technologii i animacji. W końcu by stać się wybitnym w tej dziedzinie musieliby 'pobić' Władcę Pierścieni-Powrót Króla, a oprócz tego być lepszy niż poprzednie dwa fajerwerki.
Cz. 1. Mroczne Widmo: Była fajna, jednak chyba nie tylko w mojej opinii, była też nieco infantylna i skierowana raczej dla młodszej widowni (z pewnością nie dla osób urodzonych w latach 70-tych które wychowały się na klasycznej animacji i klimacie starej trylogii). Trochę szkoda, bo czekałem na cz. 1 z uteśknieniem.
Cz. 2. Atak Klonów: imho fajniejsza, bardziej dojrzała produkcja, mniej dziecinna w treści, główny pohater wydoroślał i zajął się poważnymi rzeczami, kobietami na przykład

Ale to też fajerwerk graficzny a w treści nadal brakowało mi specyficznego klimatu.
Cz. 3. Mam nadzieję, że będzie lepsza, że dziadek Lucas wziął sobie do serca krytyczne opinie fanów po poprzednich produkcjach. Zobaczymy
Ciekawy jestem, czy te skróty akcji, o których piszesz Pavlo, to wstęp do tego co było we Władcy i Lucas wypuści potem wersję specjalną, 3-godzinną

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.