Idealna płyta gł. do X2 - co wybrać?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Stalovy
x2

Idealna płyta gł. do X2 - co wybrać?

Post by Stalovy »

Hej! Mam pytanko, jako że chcę niedługo zmienić płytę główną i być może również procesor, jaką płytę i jaki proc polecalibyście w tej chwili? Nie chcę wam nic sugerować, po prostu czekam na wasze opinie. Do tej pory skłaniałem się... ale nie, nic nie będę pisać, żeby - jak wspomniałem - nic nie sugerować. Czekam na wasze opinie.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
j77jack
x2

Post by j77jack »

Stalovy moze by przejsc na topik:sprzet/kompy :arrow:
ps. zalezy wszystko ile kasy masz i na kiedy chcesz myknac wymiane.
do 900zeta kupisz AMD64/3200 z jakąs niezłą płytą(polecam MSI-na N-force3lub 4, tansza jest na KT800-i jak nie wymieniasz DDR na lepsze niz ddr400(zwykłe nie ddr2 to ci styknie) mam druga MSI i jest ok. :D , a jak poczekasz po wakacjach w tej cenie powinny byc lepsze zestawy/ wchodzi DDR w dualu 800Mhz pod pentiuma(na razie koszmarnie drogie ,ale stanieja)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Tak, tak, wiem, że istnieje wątek o sprzęcie. Przejrzałem go. Tylko, że... tam są posty o sprzęcie, który ludzie już mają... a mi chodziło o sprzęt POLECANY przez was (konkretnie pł. główną).
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Ja bym zaczął szukać sprzętu pod X3 :wink:
In the grim darkness of the far future, there is only war...
sonen
x2

Post by sonen »

Black-Templar wrote:Ja bym zaczął szukać sprzętu pod X3 :wink:
ja chyba zacznę... :wink: :)
Enzo
x3tc

Post by Enzo »

sonen wrote:
Black-Templar wrote:Ja bym zaczął szukać sprzętu pod X3 :wink:
ja chyba zacznę... :wink: :)
A ja już zacząłem.
Wymieniłem proca na AMD64 z jądrem Winchester 3000. Na razie bez żadnych problemów podkręcony do 3200, a da się sporo więcej. Mainbord to Gigabyte GA-K8NS-939. Płytka ma nForce 3 i port AGP. Traktuje ją jednak jako przejściową, bo zamierzam kupić na Gwiazdkę nową grafikę na PCI-X. Muszę więc nabyć nowego mainborda. Kupię pewnie GeForce'a 6800, ale za daleko aby o tym mówić...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Hmm... więc ogólnie:
1. lepiej chwilę poczekać z kupnem sprzętu;
2. lepiej kupić 64 bit;
3. lepiej grafę na PCI-E;
4. lepiej proc AMD;
Racja...?
Bo chciałem zmienić płytę ECS L7VTA na ASUS A7N8X-E Deluxe i proca AMD Athlon 1700+@2100+ na AMD Barton 2500+.
Enzo
x3tc

Post by Enzo »

Zgadza się Stalovy. Najlepiej inwestować w rozwiązania przyszłościowe. Ponadto uważam, że po wyjściu dwu-rdzeniowych procesorów AMD, te zwykłe trochę stanieją.
sonen
x2

Post by sonen »

generalnie:

1.trzeba poczekać i uzbroić sie w cierpliwość
2.trzeba złożyć sprzęt pod X3
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Proc nie musi być od razu Athlon 64 3200+, bo 3000+ można bez problemu podkręcić do takiego poziomu, a nawet więcej. Różnicę w cenie można dołożyć do karty graficznej, albo zasilacza. No i odradzam raczej rozwiązania przejściowe - kupując powiedzmy Athlona 64, dobrą płytę główną i kartę grafiki R X300 z późniejszym zamiarem zakupu GF 6600GT, nie otrzymamy w rezultacie wydajnego kompa.. Chyba, że ktoś ma głód nowości, ale to co innego... :D Lepiej mieć chyba wypasiony komputer (dźwięk 5.1, fajna klawiatura, myszka monitor) średniej mocy niż komputer z Athlonem 64 4000+, gdzie nie starczyło na pamięci z powodu dziury budżetowej... :)
j77jack
x2

Post by j77jack »

BArt_X wrote:Proc nie musi być od razu Athlon 64 3200+, bo 3000+ można bez problemu podkręcić do takiego poziomu, a nawet więcej. Różnicę w cenie można dołożyć do karty graficznej, albo zasilacza. No i odradzam raczej rozwiązania przejściowe - kupując powiedzmy Athlona 64, dobrą płytę główną i kartę grafiki R X300 z późniejszym zamiarem zakupu GF 6600GT, nie otrzymamy w rezultacie wydajnego kompa..
to nie do konca tak --- jak nie masz kasy lepiej wrzucic dobra pł. główna to podstawa i pod to jakiego sensownego procka(nie najlepszy bo to z regóły najwiecej kosztuje) . a do tego potem mozesz dołozyc ram/wymienic lub dokupic lepsza grafike/ i.t.p
:D Zasilacz/obudowa/muza(mam juz 4lata 5.1SoundBlasta i na pewno jeszcze na długo starczy/ i dobry HDD to co zostaje jak wymieniasz bebechy i starcza nawet na 4/6lat-
:( Grafika/płyta gł./procek/ ram to niestety na góra 2/3 lata
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dodam jeszcze, że sprzęcik mam zamiar trochę podkręcić.
SzaYbuS
x2

Post by SzaYbuS »

Athlon 64 2800+ wystarcza spokojnie. Przy dzisiejszych grach moc CPU nie ma takiego znaczenia. Duże znaczenie ma natomiast moc karty graficznej i stabilność systemu. Nici z dobrej zabawy jak co 5min masz blu skrina :) Ja osobiście polecałbym ci płytke Asus'a z AGP (lub PCI-E jeśli lubisz podkrecac/modować - 90% modowalnych kart jest na PCI-E)
Procesor 64-bitowy - nie czarujmy się, ludzie na zachodzie powoli żegnają się z platformą 32-bit, a to oni są główną grupą odbiorców. Dual DDR przy płycie z Hyper Transport to lekki overkill ale jak ktoś lubi liczyć punkty w benchmarku...

Dylemat sprowadza się do wyboru między:

Socket 754 - obecnie najpopularniejsza platworma pod AMD 64-bit. Procesory w technologii 0,13 mikrona. Tania, szybka, solidna platforma.

Socket 939 - najnowsze cacko przeznaczone do procesorów tworzonych w technologii 0,7 mikrona. Większość płyt dla prawdziwych zwyroli jest robiona na tym gnieździe.

Wszystko zależy od zasobności twojego portfela. Z dobrych firm polecał bym ci zdecydowanie ASUS'a - używam cześci tej formy od ponad 10 lat i nigdy żadna mi nie padła. Pozatym mójkompjest nieprawdopodobnie cichy. Płyta i karta chodzą na wyłączonych wiatrakach prawie na okrągło (wyjątek - gram w farcry albo w x2 przy dużym natężeniu "ruchu")

Z kart graficznych godne polecenia są GF6200 na PCI-E - można je dość prosto przerobić na GF6600GT jeśli trafisz na modowalny egzemplarz. Ja osobiście chodze na tym co mam w podpisie i jeszcze długo nie będę nic wymieniał.

Pozdrawiam
Kolejne starcie z wrogiem, szpachelka w dłoń. Po <cenzura> im ten fioletowy lakier.
- - -
Athlon64 2800+ Newcastle
Asus K8V SE Deluxe
512 MB DDR 400 Kingston
Asus GeForce FX5700 128MB
Windows XP + Service Pack 2
- - -
Jeśli na tym nie chodzi płynnie to znaczy, że masz epilepsje.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Moja rada jest taka:
- procesor AMD 64 , im szybszy tym lepiej, ale nie ma sensu strzelac ponad 3000, 3200 bo mozna tego procka po prostu podkrecic i nie semprona tylko athlona 64.
- plyta pod amd, najlepiej na nforce z pci express i sata
- karta gf 6600 gt lub lepiej 6800
- minimum giga ramu , najlepiej w jednej kosci jesli masz 2 sloty - lub 2x512@400+ ddr w dualu jesli masz 4 sloty. optymalnie 2x1024@400+ - zasada jest taka - pamieci nigdy dosc, im wiecej pamieci tym wiecej programow mozesz miec zaladownaych, mniej odwolan do dysku i wzrasta ogolna wydajnosc kompa ktory nie musi doczytywac :)

architektura x86 nie bedzie rozwijana i zniknie bardzo szybko , teraz nadchodzi era 64 bit ( juz nadeszla) i procesorow wielordzeniowych . na ktorych moze dzialac pare watkow programowych jednoczesnie :)

edit: piszac x86 mam oczywiscie na mysli x86@32 bity :)
Psilon
x2

Post by Psilon »

A ja powiem tak wszystko zależy czy jesteś w stanie trochę poczekać czy już teraz chcesz kupować no i oczywiście od tego ile chcesz wydać.

Jeżeli już teraz to płytkę pod socket 754 i jakiegoś semprona, ale ta platforma praktycznie skończyła się zanim zaczęła istnieć, posiada praktycznie niewielkie możliwości dalszego rozwoju. Jeżeli możesz poczekać i trochę dozbierać to jedynie socket 939 i to na nForce 4.
Great power comes with great responsibility
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Czyli - po raz wtóry - ogólnie rzecz biorąc wasze poglądy są zgodne z tym, co miałem w głowie, jak zakładałem ten wątek.
A teraz prośba: czy możecie podać jakieś konkrety? Tzn.: polecić jakieś istniejące modele lub - jeszcze lepiej - złożone z nich gotowe konfigi?
I jeszcze: dlaczego grafa nVidii? Czyż ATi ze swym X850 nie pokazało, kto rządzi pod względem wydajności i opłacalności? (nie biorę oczywiście pod uwagę SLI, bo to DWIE karty)
Psilon
x2

Post by Psilon »

Najpierw podaj przedział cenowy i czy interesuje cię złożenie całego kompa od początku czy tylko płyta, pamięć, procek, grafa.
Teraz czy Nvidia czy ATI to już zależy od przedziału cenowego, ponieważ jeżeli chodzi o low i high-endowy rynek to tylko ATI a jak pośrodku to Nvidia(oczywiście nie biorąc pod uwagę SLI :D )
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Na razie nie chcę podawać przedziałów cenowych. Po pierwsze, żeby was niczym nie sugerować, a po drugie dlatego, że ceny zmieniają się w takim tempie...
Psilon
x2

Post by Psilon »

ehh jednak ograniczenia cenowe sa potrzebne bo i mozna kompa wykombinowac za 500 zeta i za 30 tys. Ok taki zestawik bylby jak dlamnie w sam raz:

Płyta Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI 689
Procek AMD Athlon 64 3200+ Winchester bulk kolo 720
Wentyl jakis pentagram Qvc cu+ 100-150
Pamiątki 2xTwinMos Twister 512MB PC-3200(400) CL 2 694
Grafa GeForce 6600GT Leadtek Extreme 128MB 829
Twardziel Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 8MB Serial ATA / NCQ 387
Monitor jakis LCD do 1400 albo pozadny CRT Samsung SyncMaster 797 MB 585
Naped ASUS DVD(+/-)R/RW DRW-1608P OEM 258
Zasilacz Topower 400W 285

Ceny przykladowe z komputronika
BQB
x2

Post by BQB »

Zamiast tego wentylatora na procku, bym wziął bloczek wodny F2S kosztuje 99 zł www.realitynet.pl :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”