Wasz statek dowodzenia.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Tadeus1
x2

Wasz statek dowodzenia.

Post by Tadeus1 »

Hej wszystkim :)
Od ostatniego postu udalo mi sie z lekka rozbudowac moje imperium, zainwestowalem w tkanine rimes i universe tradersow i dorobilem sie 50mln :) Teraz stoje przed wyborem jakiegos statku dowodzenia dla mojego imperium. Teoretycznie moglbym kupic juz jakiegos TL, lecz nie wiem czy to sie oplaca, czy nie lepiej jest dozbierac do jakiegos M1.
W gornictwo mozna bawic sie i tym i tym, jedyna zaleta TL'a jest przenoszenie statcji, za to M1 zalet ma pelno. A czego wy uzywacie?

P.S. O wlasnie ktos wie dlaczego Mammoth jest o tyle drozszy od reszty?
Z tego co widzialem to najtanszy hercules jest prawie tak dobry jak on a kosztuje 30mln mniej *o*
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Hehe, w poprzedniej grze latałem Persem, a resztą floty zarządzałem z konsoli.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Tak wlasnie podobnie robilem do tej pory z moja Nova ale teraz pomyslalem ze fajnie byloby pobawic sie w prawdziwego magnata i polatac jakims kolosem z cala flota w srodku.. moze malo praktycznie ale jakie przyjemne :) No i szybciej buduje sie fabryki, wyposaza transportery itp.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ja latam aktualnie novą - ale planuje właśnie zakup TLa. I zastanawiam się nad Herculesem i Słoniem. Niezbyt duże ładownie ale za to odpowiednio 27 i 30 statków. Taki mały lotniskowiec :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Tez sie nad tymi dwoma zastanawialem.. glowna zaleta slonia jest 300 predkosci :) Odpalilem gre, zapisalem stan i polatalem dla proby jednym i drugim. Bardziej mi sie podoba Hercules, chociaz predkosc slonia jest bardzo kuszaca. A i wyczytalem gdzies ze tylko Orca i Mamutem mozna kupowac stacje handlowe i doki zaopatrzeniowe. Bede musial to jeszcze sprawdzic.
j77jack
x2

Post by j77jack »

Tadeus1 wrote:. A i wyczytalem gdzies ze tylko Orca i Mamutem mozna kupowac stacje handlowe i doki zaopatrzeniowe. Bede musial to jeszcze sprawdzic.
kupisz kazdym statkiem ,ale nie kazda stacje patrz na pojemnosc twojego TL-a - stacja handlowa sliptów(10000) wejdzie do kazdego ,ale juz chyba argonów potrzebyje 14000miejsca(wiec słoń raczej odpada)
Zawsze mozesz kogos wynajac zeby ci przewoził stacje :D :D
Vill
x2

Post by Vill »

Ja korzystam z Herkulesa. Wozi stacje ale przede wszystkim zabiera na pokład 27 statków - kieszonkowy lotniskowiec jak się patrzy. Mamut ma mamucią pojemność ale statków zabiera już malutko (z 10 o ile pamiętam) więc wole Herka (no i jest szybszy; 300 Słonia to przy takim bydlaku trochę dużo).
Temporalily suspended in a time lapse...
j77jack
x2

Post by j77jack »

Statek dowodzenia :? po kolei: Manta dłuugo /potem rybołów dłuuugo/ herkules b.długo/tytan :x / odys :twisted: / gonner Terrator :twisted: :twisted: -i innego juz nie chce :twisted:
Najbardziej uniwersalny i najtańszy był moim zdaniem Herc/lub słoń potem terrator/duza ładownia /duzo statków zabiera w miare szybki i niezle uzbrojony(Herc do obrony a Terrator to juz inna bajka jak ktos ma kase jest najlepszy)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

U mnie dowodzenie odbywa się z pokładu Odyseusza, a brudną robotę załatwiają Perseusz, Nova i Mamba. Najbardziej jestem przywiązany do Paranidiańskiej technologii. :)
Czwartym statkiem do flagshipa będzie wymaksowany Bayamon, którym zamierzam dowodzić osobiście w celu szybkiego podreperowania rangi bojowej. Perseusz jest za silny i ranga za wolno idzie przy starciu z xenońskim J i K. :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
j77jack
x2

Post by j77jack »

Sauron11 wrote:Czwartym statkiem do flagshipa będzie wymaksowany Bayamon, którym zamierzam dowodzić osobiście w celu szybkiego podreperowania rangi bojowej. Perseusz jest za silny i ranga za wolno idzie przy starciu z xenońskim J i K. :wink:
sau powodzenia :D bo choc mozesz byc THE BEST :twisted: ( opisy twoich masakr Pres kontra biedne Khaaaczorki i bezbronne Xenonskie tostery) to tarczy w Bayamon,moze ci nie styknac na J czy K w wiekszej ilosci :lol:- i R.I.P
ps. lubie beyama(achh te jonyX4), do przejec ,ale mam dosc podchodow na wieksze cele(jak dla mnie za słabe tarcze- zdecydowanie Pers-lub Gonner M3/M2 :twisted: )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

j77jack wrote:ps. lubie beyama(achh te jonyX4), do przejec ,ale mam dosc podchodow na wieksze cele(jak dla mnie za słabe tarcze- zdecydowanie Pers-lub Gonner M3/M2 :twisted: )
Walcząc wczoraj Perseuszem obserwowałem ile trafień przyjmuje od J i K przy wykorzystaniu napędu bocznego i GFU. Wniosek mam taki, że może być skuteczna metoda doskoku i odskoku, silniki boczne i 4xGFU Alfa, które przecież długo rażą cel z dużej odległości i nie trzeba celować. Moc w porównaniu z 3xGFU Beta jest niewiele słabsza na osłony (1500vs1200) i taka sama na kadłub (60 vs 60). Tak więc istnieje szansa, że Bayamon przeżyje K 8) (bo J to pryszcz, szczególnie jak straci górne/dolne działo :wink: )
Oczywiście walka tylko 1 na 1.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
j77jack
x2

Post by j77jack »

Sauron11 wrote:[Oczywiście walka tylko 1 na 1.
Racja 1:1 :lol: powiedz gdzie masz taki super rezerwat ze zagrozona zwiezyna pojedynczo sie błąka (K lub J), lub jak taki stwozyłeś :twisted: , u mnie Xenonki wystepuja z po 5/9szt. J+ 5/9szt. K +drobnica i niestety jak odwiedzam to wychodzi masakra....
... :idea: czy to ma byc moze na sportowo ----- jakis samotny biedny K kuku :twisted: i skok :D
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Wlasnie udalo mi sie zakupic mojego pierwszego (i pewno ostatniego :D) M1 Oczywiscie standardowo na poczatku przemaglowalem wszystkie dostepne modele by wybrac IDEAL i niestety takowego nie znalazlem, wogole ta klasa jakas taka nijaka :)

-Condor super wyglad ale za wolny jak na statek gracza.. gdyby wyciagal ze 160 predkosci bylby super a tak to najwolniejszy statek w grze prawie.

-Raptor fuj.. wyglada jak pociety splicki slon, poza tym nie lubie splitow:)

-Collosus z przodu z wygladu fajny z tylu tragiczny, jest za wielki i Xenoni trafiaja go praktycznie kazda salwa mimo strafe'owania.

-Rekin.. coz statystyki ma ciekawe.. ale ten wyglad.. nie przepadam za rybami.. lotniskowiec ma byc symbolem statusu :)

No i ostatecznie wybralem paranidianskiego Zeusa
Statystyki ma prawie doskonale.. dobra predkosc.. 80 statkow.. duza ladownia, dziala GFU dzieki ktorym mozna bez problemu zdjac kazdego xenona i ponoc Khaackie M2 tez. Bez watpienia przegieta bron ale dzieki niej statek nie musi wogole wypuszczac mysliwcow do walki. Dlatego tez nie uzywam go jako lotniskowca tylko wlasnie jako mobilnej bazy.
Mam w nim wszystko co potrzebuje, podrozuje sie nim super wygodnie.. duza zwrotnosc.. mozna nim niszczyc m1 i m2 GFU a jak sie ma ochote (co zreszta czesto robie) samemu wylatywac ze swoim skrzydlem mysliwcow i robic sieczke.
Wiem ze m1 nie sluza do walki a wiekszosc graczy uzywa ich jako magazynu na mysliwce. Ale Zeusem da sie grac jak M2 z wielkim hangarem i to mi sie w nim podoba.. super uniwersalny statek.
Oczywiscie do ogolnie pojetej destrukcji lepszy m2 ale to sie szybko nudzi.
Nie ma to jak wlasny lotniskowiec z wszystkim co potrzeba do zycia.. taka mobilna baza przemierzajaca wszechswiat w poszukiwaniu przygod i mozliwosci zarobku.. ahh ten KLIMAT :)
A no i Zeus ma dwie dosc istotne wady..
-cena.. wysoka jesli ktos nie chce nim samemu latac tylko uzywac go jako hangaru.
-no i wyglad.. chyba najbardziej pokrecony i niepasujacy do lotniskowca jaki mozna sobie wydumac :) Okragly, pusty w srodku.. Ale coz.. po jednym dniu zabawy sie przyzwyczailem.. wiem juz jak ustawiac kamere w czasie walki (bo walcze praktycznie tylko z F2) zeby nie zbieralo mi sie na wymioty :)Nawet zaczyna mi sie podobac.. :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

j77jack wrote:[ powiedz gdzie masz taki super rezerwat ze zagrozona zwiezyna pojedynczo sie błąka (K lub J), lub jak taki stwozyłeś
Rezerwat się robi tak, że najpierw wlatuje się Odyseuszem, miele wszystko na papu, zostawia 1-2 K lub J i wylatuje. Potem wchodzi sie mniejszym statkiem i można kozaczyć :wink:
j77jack
x2

Post by j77jack »

Sauron11 wrote:
j77jack wrote:[ powiedz gdzie masz taki super rezerwat ze zagrozona zwiezyna pojedynczo sie błąka (K lub J), lub jak taki stwozyłeś
Rezerwat się robi tak, że najpierw wlatuje się Odyseuszem, miele wszystko na papu, zostawia 1-2 K lub J i wylatuje. Potem wchodzi sie mniejszym statkiem i można kozaczyć :wink:
Czyli taka sama rzeznia jak u mnie :twisted: . ps ,a od czego zalezy szybkosc skoku statystyk w walce :?: czy jak skasuje K Gonnerem M4 to bedzie wiecej niz Beyam (bo beyam to chyba M3 :? ), w ostateczności mozna by prubowac Gonner-towarowy lub Iganą (wiecej za towarowy daja :?: )
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Ja się przesiadłem z Iguany na Condora (Litany of Fury). Powolny to fakt ale to nie mi się śpieszy tylko moim ofiarom :twisted: . Wygląda ekstra ( pełen majestatu). Od brudnej roboty mam całe stado Iguan , Mamb i Nóv. Na razie nie znalazł się kozak który dałby mi radę . Khaackie M2 wytrzymuje tylko kilka sekund :D takiego ataku. Właściwie to tak go polubiłem , że się z niego nie ruszam.
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

j77jack wrote: ps ,a od czego zalezy szybkosc skoku statystyk w walce :?: czy jak skasuje K Gonnerem M4 to bedzie wiecej niz Beyam (bo beyam to chyba M3 :? ), w ostateczności mozna by prubowac Gonner-towarowy lub Iganą (wiecej za towarowy daja :?: )
Bajamon to M4, Orinoko to M3. Co do statków Gonerów to nie mam pojęcia, w mojej wersji X2 wszystkie są nieuzbrojone :)
Myślę, że skasowanie Bajamonem xenońskiego K(J) powinno znacznie podniesć rangę ale muszę to dopiero sprawdzić :twisted: Przy udanym nalocie Perseusza dostaję jeden punkt, przy ataku Odyseusza - nic :wink: Rangę mam na poziomie bodaj Asa 3-go Stopnia.
j77jack
x2

Post by j77jack »

Sauron11 wrote: Bajamon to M4, Orinoko to M3. .
:oops: :oops: upss pisałem z pamieci w pracy.
Wiec za Iguane powinno byc wiecej pkt. bo to pasazer :!: :?:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

j77jack wrote:Wiec za Iguane powinno byc wiecej pkt. bo to pasazer :!: :?:
W porównaniu do Bajamona ma przewagę w:
prędkości
osłonach
laserach
pojemności ładowni
możliwości zainstalowania systemu AEGIS

..więc punktów powinno być mniej niż więcej, mimo że to kurier :)
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Swoja droga ostatnio mialem fajna akcje z Iguanami. Zaplanowalem zakupic ich cale skrzydlo do mojego lotniskowca. Kupilem 5 L'ek, wysposazylem w jony i rakiety i zaladowalem na statek. W BBSie zalapalem sie na misje killerska i lece. Standardowa procedura.. zaczepiamy cel.. wyciagamy za zabudowania i przelaczamy na przepakowane GFU :). Cel przestal istniec wiec do wykonczenia obstawy wysylam moja nowa gadzia elitarna trupe uderzeniowa. Wylecieli.. ja juz nie moge doczekac sie sieczki i wybuchow statkow wrogow a tu co sie dzieje? Iguany kraza z zawrotna predkoscia wokol wrogow i raz na 2 przeloty wtpuszczaja w ich strone po 1-3 "kulek" plazmy, ew celuja we wroga przez ulamek sekundy jonem. Tak wiec jednak do IS i jak statek nie jest kierowany przez gracza to sie srednio nadaja. Mam nadzieje ze w trojce Egosoft pozwoli zmniejszac statkom predkosc w w walce kolowej.
Bo aktualnie im cos szybsze tym gorzej mu zabic wroga :/
Tak wiec teraz tych iguan uzywam do zbierania rakiet po bitwie a do obrony mam zamiar zakupic Novy albo Perseusze.

Templar > ile tych mysliwcow musisz wyslac na to M2 i jakie sa straty?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”